Živák

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Asi zbytečné vlákno, :roll: ale chci se trošku motivovat. :) Budu vděčný moderátorům, když to nezamknou aspoň měsíc :D.

Smysl ankety sice taky nechápu, ale už jsem vyplňoval více nesmyslných dotazníků, takže proč ne.
Má odpověď do hlasování byla "ANO", ale není to přesné. Dříve jsem živák nepoužíval, protože při posunu otravuje. Díky Binu ovšem mám možnost jej při posunu vypnout a to je skvělá věc.
Navíc na AB na Volno tak jak v reálu nemusím mačkat - taky skvělé. Škoda jen, že už musím na žlutou, v reálu se mačká na mezikruží a červenou, na žlutou ještě ne - snad jen na LS90 pokud jedu proti žluté více jak 120km/hod. Ale tady si nejsem jistý, tak ať mne ti, co vědí vše, hned nekamenují.

Naposled editoval moderátor:
LuděkD napsal:
Asi trochu blbá otázka. Ale k čemu přesně slouží živák?
Ke kontrole bdělosti strojvedoucího - zkus si ho v MSTS zapnout a až pojedeš proti stůj nebo návěsti omezující jízdu a začne Ti LVZ houkat, tak ho nemačkej - a velmi podobně funguje i v reále

V realu to ovšem funguje až "moc dobře". Jeď na červenou na autobloku, stále mačkej živák a .................... šup do vlaku před tebou. :) (až na to přijdou alláhovi sebevrazi, tak ušetří spoustu výdajů za letadlo :D )

Churchill napsal:
V realu to ovšem funguje až "moc dobře". Jeď na červenou na autobloku, stále mačkej živák a .................... šup do vlaku před tebou. :) (až na to přijdou alláhovi sebevrazi, tak ušetří spoustu výdajů za letadlo :D )
Předpokládejme i druhou reálnější situaci, že mrtvý fíra nebo fíra v bezvědomí těžko bude mačkat živák pravidelně :-D .....i z toho důvodu se kdysi upustilo od podobného zařízení, zvaného "páka mrtvého muže"

No nájdu sa aj prípady, keď majster stláčal živák aj počas spánku. Viď nehoda v Jesenskom a totálne zničená 754 017.
Inak hlasoval som ÁNO, však je to predsa aj v reále ...

Martens napsal:
Churchill napsal:
Předpokládejme i druhou reálnější situaci, že mrtvý fíra nebo fíra v bezvědomí těžko bude mačkat živák pravidelně :-D .....i z toho důvodu se kdysi upustilo od podobného zařízení, zvaného "páka mrtvého muže"
V Anglii takhle bouralo metro, fíra umřel a ve strnule poloze to páku pořád držel a metro narazilo na konec tunelu

Zdravím,
nevím,ale vždy jsem měl za to,že "živák" je to stejné jako tlačítko bdělosti. :?: Jestliže tomu tak je,neřešil se náhodou tento systém tak,že svým nastavením počítal jak s nestlačením tlačítka bdělosti /potom za 20 sekund houkačka a po ní se už aktivovala brzda/ tak s možností,že tlačítko je stisknuto stále /strojvůdce na něm "ležící" v bezvědomí apod./. :?:
Tento systém také podle mě nemůže nechat jet vlak proti stůj i když tlačítko bdělosti strojvedoucí stále obsluhuje.Nebo snad ano. :?: Zde mám na mysli samozřejmě tratě vybavené LVZ.Tedy tratě s autoblokem apod.
Na tratích bez LVZ bych to "oblbnutí" systému "živáku" bral.Lokomotiva si totiž na takové trati asi nemá možnost ověřit,jaká že návěst svítí na návěstidle před vlakem.

Díky za případné vysvětlení.

David

David Hájek napsal:
Zdravím,
nevím,ale vždy jsem měl za to,že "živák" je to stejné jako tlačítko bdělosti. :?: Jestliže tomu tak je,neřešil se náhodou tento systém tak,že svým nastavením počítal jak s nestlačením tlačítka bdělosti /potom za 20 sekund houkačka a po ní se už aktivovala brzda/ tak s možností,že tlačítko je stisknuto stále /strojvůdce na něm "ležící" v bezvědomí apod./. :?:
Díky za případné vysvětlení.

David

Jo přesně tak, trvalé stisknutí (vinou těla strojvedoucího, padlého na pult) by nemělo zablokovat automatické brždění...

Obsloužení tlačítka bdělosti mimo interval (tedy pokud je vyloučeno automatické brždění) by mělo také spustit houkačku - ale za to bych ruku do ohně nedal, tzn. nevím to na stopro - alespon takto nám to vysvětlovali na TZZ...

Robo: Jesenské nevyťahuj, tam to bolo o inom....

Martens: VZ na ČD, ak je vylúčená obsluha TB a stlačíš ho, tak zahučí húkačka.

Zbyněk: Presne tak.

Mašiny MÁV majú miesto tlačidla pedál, na ktorom musí byť non-stop noha, ale aj napriek tomu húkačka zahučí v časovom intervale a vtedy treba pedál pustiť a znovu stlačiť. Ak sa pedál pustí inokedy, zaznie okamžite húkačka a je pár sekúnd na to, aby sa znovu stlačil. Ideálne, keď sme dvaja a počas jazdy sa vymeníme za pultom..

Dráčik: Jasné, aj keď na jednej stránke sa to uviedlo tak, že majster spal a keď zistil, že má ísť do odbočky, stalo sa veď vieš čo ...

Proč ne?

Živák používám, protože se aspoň nenudím. Někdy v aktivitě mám opravdu hrozný pocit nudy. Ale to asi nebudu sám.

Myslím, že Zbyněk Šemora vymyslel tzv. "den blbec" (jestli ne on, tak mě opravte). Jsem přesvědčený, že tam se nudit nebudeš. :D

Churchill napsal:
Myslím, že Zbyněk Šemora vymyslel tzv. "den blbec" (jestli ne on, tak mě opravte). Jsem přesvědčený, že tam se nudit nebudeš. :D
Tam třeba nee, ale jsou některé aktivity, kde seženeš koridorem na zelenou vlnu, sem tam žlutá a plný kotel .... tam už ten živák potřebuješ jako sůl, abys u toho MSTS neusnul....

Back
Nahoře