Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Tak moment. Co je u vás nadproudovka a co je nízké napětí v troleji? Přesněji, čemu přisuzujete zásah nadproudovky, tedy nadproudové ochrany? Nízkému napětí v troleji? K tomu snad na loko slouží napěťová ochrana, ne?! Podpětí i přepětí cca 2,5 kV - 3,6 kV dle nastavení. Teď se to nastavuje kvůli rekuperací i přes 3,6.
Já to přisuzuji nízkému napětí v troleji, nebo naopak.

Já to přisuzuji nízkému napětí v troleji, nebo naopak.
Tak to je napěťová ochrana. Relátka, která hlídají - jedno podpětí 2,5 kV a druhé přepětí 3,6 kV, přičemž každé ve svém případě detekce nastavené hodnoty vypne HV (hlavní vypínač), u moderní trakce je to pak moderněji, s omezením trakční síly, rekuperace apod.. Já už myslel, že Icik naprogramoval nadproudovku, což by bylo úžasné.

Tak to je napěťová ochrana. Relátka, která hlídají - jedno podpětí 2,5 kV a druhé přepětí 3,6 kV, přičemž každé ve svém případě detekce nastavené hodnoty vypne HV (hlavní vypínač), u moderní trakce je to pak moderněji, s omezením trakční síly, rekuperace apod.. Já už myslel, že Icik naprogramoval nadproudovku, což by bylo úžasné.
Z môjho jazdenia, hra obsahuje podpäťovú ochranu ale aj nadprúdovú ochranu. Nadprúdovka mi strelila, keď som skúšobne dal pri rozjazde do stúpania v súprave 362+5x Bdteer plný výkon. Podľa hodnôt na ampérmetri to strelilo korektne. Podpäťová ochrana mi strelila keď voltmeter na lokomotíve ukázel okolo 2 kV, viď video na predošlej stránke. V oboch prípadoch dôjde k vypnutiu HV.

Testovat je třeba při stejných podmínkách
Já bych ale hned nepřeskakoval. Odpory vozů jsou stejný problém jak v MSTS, tak Openrails a asi i zde. Ty které se samotíží rozjedou na 2.5 promile v MSTS, tak se rozjedou i v Openrails. Já jsem ti psal, že jsem přidával gorile na hodnotách, protože málo táhla. Ale co když je problém v odporech těch osobních vozů. Ty jsi psal, že jsi doladil wagy u Balt Orientu. Když jej dáš do Letohradu, rozjede se ti samotíží? Jestli ano, pošli mi prosím wag a já to porovnám. A klidně si dám pak tu práci to všude opravit.
Jinak jak tady čtu, tato verze je jen pro silné počítačové sestavy. Tedy já se svou BP chci být zpětně kompatibilní se stabilní verzí Openrails.
Proto bych chtěl dát rovnou do instalačky volbu jestli bude instalovat pro MG Icik nebo klasiku. Protože tam jsou zásahy do souborů trati. A kdyby to náhodou někomu nevyhovovalo, byly by tam zadní vrátka návratu do OR.
Dan ukazuje porovnání obrazu krajiny a nádražích. Ano je to pěkné, ale já víc preferuji technickou obslužnost. Hejblata pro trakci, brzdiče. A když zprovozníte počítače na stanovišti, tohle už já nezažil, ale bylo by to pak pěkné. A vidíte, zase naopak to ARR mne nijak neláká. Bez toho mohu žít, protože člověk si chce zajezdit a ne se dívat, jak mu to jede samo. :)

Já se vrátím ještě k rozednívání a stmívání. Ten Obrázek Vyškova o stránku zpět dole je dobře, on tenhle OR udělá asi následující. V aktivitě se jakoby stmívý rychlejí (když jedu v kuse), jakmile uložím a nahraji, OR si to jaksi jakoby srovná.
Od nahrání se skoro denním vzhledem Vyškova jsem dojel do Olomouce, tam zkusil uložit, nahrát a výsledek by shodný jako před nahráním.
002.jpg
Na tohle budu muset kouknout, jak bude více času. Za pár minut odcházím do práce, takže se tomu pověnuji až o víkendu. Ale k těm sklonum,

Tak a zpět k jízdě vlaku. Na klesání, dle tabulky u tratě 5 promile, musím mít zařazeno:
002.jpg

To je škoda, možná bych jen snížil "pravděpodobnost". Je to zas kus reálnosti navíc. Ale nesmí toho být moc
Když se v Brně na "hlavasu" rozjížděl Potkan, kleslo všem napětí na voltmetrech (230) na cca. 22kV. Někdy se shodou okolností rozjížděly dvě
mašiny 350 zároveň a to potom byla v Majlontě "střelnice". Do vysílačky si občas někdo neodpustil hlášku: "korňa, zase za to zabral vysavač".
Podpěťovou ochranu bych jako efekt zachoval, ale jak píše kolega Šnek, minimalizoval bych účinek v OR. V reálu podpěťovka reaguje málokdy.

Tohle je stavěné v MSTS a vlastně koleje pokládám i nyní jenom v MSTS. Kdysi jsem si spočítal podle měření na jednom kilometru že náklon 150=2.5 promile, 300= 5 promile a ....... 600 je 10 promile atd. Openrails to zobrazuje trochu přesněji. Není tam ale psáno, jak uvádíte 3 promile, ale tam to píše 2,6, ale když je to v oblouku, tak hodnoty lítají nahoru i dolů.
Tedy těch 2.5 promile respektive 2.6 má ten Letohrad, mimo jiné. Za pomocí klávesy end jdou udělat i jiné sklony mimo tyto skoky, ale to řeším jen když to někde nevychází.
A já už mám dávno záhadu, proč některé vlaky tak krásně po odbrzdění se začnou rozjíždět a mnohé drží. Například osobní vozy. Možná se podívat na nějaký správně nastavený vzor a podle toho porovnat. Protože takto se fakt jezdit nedá. A určitě to musí zkreslovat i jízdu vlaku, tedy nastane mylný dojem, že lokomotiva málo táhne.
Dej konkrétní tip na vozidlo, které se ti od toho peronu rozjede samo.

To byly žabotlamy, krakeny a také se mi rozjel šestikolák s touto soupravou:
Ale lokomotiva je od Acatuse 182168. Jen jsem prohodil kvůli testům. Ta 048 měla naklonované tvé ladění.
Train (
TrainCfg ( cd_182048+22nakl
Name ( "cd_182048+22nakl" )
Serial ( 1 )
MaxVelocity ( 40.00000 1.00000 )
NextWagonUID ( 23 )
Durability ( 1.00000 )
Engine (
UiD ( 0 )
EngineData ( cdc_182168 cdc_182-168 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Gabs_lo cd_Gabs )
UiD ( 1 )
)
Wagon (
UiD ( 2 )
)
Wagon (
UiD ( 3 )
)
Wagon (
UiD ( 4 )
)
Wagon (
UiD ( 5 )
)
Wagon (
UiD ( 6 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Gbkkqs_3 cd_Gbkkqs )
UiD ( 7 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Gbkkqs_2_lo cd_Gbkkqs )
UiD ( 8 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Gbkkqs_1_lo cd_Gbkkqs )
UiD ( 9 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Ibbhps_lo cd_Ibbhps )
UiD ( 10 )
)
Wagon (
UiD ( 11 )
)
Wagon (
UiD ( 12 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Res_T cd_Res )
UiD ( 13 )
)
Wagon (
UiD ( 14 )
)
Wagon (
UiD ( 15 )
)
Wagon (
UiD ( 16 )
)
Wagon (
UiD ( 17 )
)
Wagon (
UiD ( 18 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Smmps cd_Smmps )
UiD ( 19 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Smmps_kl cd_Smmps )
UiD ( 20 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Sgjs_k2 cd_Sgjs )
UiD ( 21 )
)
Wagon (
WagonData ( CD_Uacs_134_pr_ko cd_Uacs )
UiD ( 22 )
)
)
)

Ty sklony neber jako nějakou výtku k tvé osobě. To mají prakticky všechny tratě (i zahraniční) a já to beru prostě jako vlastnost simulátorů MSTS/OR.
Na druhou stranu, kdybych věděl o nějako trati, která má kus rovného úseku s čistými 3‰ sklonu, měl bych radost.

Myšleno z tvého trainsetu BP
Já už v tom mám hokej. :) Úplně náhodou se mi nedávno rozjel šestikolák s touto soupravou. Ale nevím se kterým engem. Asi to mám v práci v notebooku. Protože jsem si znovu stáhl tu CDC 182168, skočím do Letohradu, povolím brzdu a jen vidím, že konec vlaku se dává po odpadnutí zdrží do pohybu, ale lokomotiva je jako přibitá. Co jsem to měl za eng?

No já jsem to zkoušel se žabotlamou z tvého trainsetu BP. A hle od nástupiště se odlepila. Tak jsem si řekl "Má pravdu, přeceda!" a šel hledat rozdíl.
Našel. Hnací vůz OK a vložený (všechny) tam má zapsáno tohle:
Kód:
    Friction (
        758.2.1N/m/s  -0.1  1.2mph 2.519N/m/s  1.813
        5.1N/rad/s  1  -1rad/s  0  1
    )
Tak není divu, že se souprava ochotně odlepí. Počítám, že u ostatních bude něco podobného. Prostě nějaká náhodně zanesená chyba.
Ujišťuji tě, že jsem měl v prvních chvílích nefalšovanou radost že to nakonec přeci jen jde. Bohužel netrvala dlouho, jen do chvíle, než jsem tu chybu našel. Po opravě hodnoty žabotlama sedí poslušně přibitá k peronu, jako všechno ostatní.

Dodatečně přidáno: Chyba je už v původních balíčcích 451 a 452 u Mirana

Tak znovu. Ano, funguje to ladění, které jsem rozstříhal do common.inc. Ale opravdu netuším, které to bylo.
Vzal jsem jinou soupravu a už to funguje. Netuším, kde byla chyba, proč se mi to nerozjelo, ladění sosají všechny šestikola stejné. .
Nebudu se rozepisovat, raději jsem natočil krátké video.
Takto se mají vlakové soupravy chovat:

Ty uhláky máš nastavené jako ložené na 80t. Ale
Kód:
 Friction (
  590.3N/m/s  -0.1  1.5mph 5.318N/m/s  1.943
  5.1N/rad/s  1  -1rad/s  0  1
 )
odpovídá prázdnému - 23t. Lokomotivu neidentifikuji.

Chybu lze ponechat, ale je to mimo mísu. Vložáky žabotlam nemají kvůli chybě žádný valivý odpor a vozy o váze 80t se chovají jako prázdné

Tření se dělalo přes Fcalc, asi se opomenulo. Jenom prece hromada engů a vagů, ale dle tebe je ten program špatně nastavený. To byl prvopočátek OR, aby se dalo aspoň trochu jezdit. Tedy se to zass opakuje.

Tohle kdysi ladil ŽSR. Já mu do karet nevidím. Ale logické je, že ložený vůz se rozjede spíš než prázdný, ne? Netuším jak to funguje, ale ŽSR rozlišoval prázdné a ložené vozy. Ale ty nákladní asi všechny budou OK. Nebo většina TBP. Chtělo by to vyzkoušet nebo porovnat podle zápisů Friction.
V každém případě, jako první krok ladění vozu by mělo být, aby se takto vůz samotíží rozjel. Co je ti platné tabulkové nastavení, když se vozidlo podle reálu nechová. Stále se musí dělat kompromisy. Sám jsi říkal, že v ladění nelze nasimulovat řazení motorů do skupin. Tak proč to tření nenastavit tak, aby se vozy rozjížděly i na nejmenším spádu. Jak pak chceš porovnávat vlak s lokomotivou s reálem, když ti to někde přibrzďuje.

Back
Nahoře