Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Fajn, potom ale jde o různě nastavená vozidla, takže je předčasné dělat nějaké závěry.
Ospravedlňujem sa, faktom je, že som použil do súpravy nesprávne .eng a .wag súbory. Teraz som to opravil, použil všetky eng aj wag súbory s príponou _mg. Test na pôvodnej (minulotýždňovej) verzii Icik´s Monogame dopadol nasledovne (nech to neplevelím screenshotmi, ak treba, doložím cez SZ):

Testovaná verzia OR: Minulotýždňová Icik´s Monogame, nahraná 10.4.2021:

Jazda s vyladenou súpravou (130.019+5x CD_B249_597) z Vášho webu, bez prípony _mg:
100 km/h, rovina, bez stúpania, bez oblúku:
130.019: Friction: 9353 N, gravity: 483 N, wind: 1 kN
CD_B249_597: Friction: 4743 N, gravity: 197 N (Prvý vozeň za lokomotívou).

Jazda s vyladenou súpravou (130.019_mg+5x CD_B249_597_mg) z Vášho webu, s príponou _mg:
130.019_mg: Friction: 9390 N, gravity: 341 N, wind: 1,4 kN
CD_B249_597_mg: Friction: 4762 N, gravity: 104 N (Prvý vozeň za lokomotívou).

Testovaná verzia OR: Včerajšia CZ/SK, nahraná 17.4.2021:

Jazda s vyladenou súpravou (130.019_mg+5x CD_B249_597_mg) z Vášho webu, s príponou _mg:
130.019_mg: Friction: 8232 N, gravity: 568 N, wind: 1,4 kN
CD_B249_597_mg: Friction: 4174 N, gravity: 203 N (Prvý vozeň za lokomotívou).

Je zrejmé, že súpravy testujem na rovnej trati bez prevýšenia, pretože keď to nejde dobre po rovine, nedá sa od toho očakávať, aby sa súprava správala korektne v prevýšení. Pre porovnanie ešte uvádzam verziu, kde sa pri jazde na rovine správa súprava korektne, ide o Newyears monogame vydané 21.1.2021:

Jazda s vyladenou súpravou (130.019+5x CD_B249_597) z Vášho webu, bez prípony _mg:
130.019: Friction: 6764 N, gravity: 0 N, wind: 1 kN
CD_B249_597: Friction: 1887 N, gravity: 0 N (Prvý vozeň za lokomotívou).

Z toho je zase zrejmé, že OR nepočíta s gravitáciou, čiže fyzikálne nemôžeme túto verziu Newyears Monogame považovať za dobrú. Ladenie je však totožné ako u prvého testu, čiže sa zmenil systém výpočtu fyziky hry. Otázka znie, či je dobrý ? Neexistuje, že reálna súprava takýchto parametrov spomalí za 17 sekúnd na rovnej trati o 7-8 km/h zo 100 km/h. V skutočnosti by to bolo menej. Kde je teda chyba ?

K ostatnímu mohu jen poznamenat, že nastavovat vozidla na základě subjektivních pocitů by asi dobře nešlo
Takže když pojedu ze Svitav do Brna s tvým přesným naladěním, tak to, že mi vlak z mírného kopce zpomaluje a do Brna tedy samotíží nedojedu (maximální povolenou rychlostí jako v reálu), to se mi jenom zdá a jenom si to namlouvám? A v podobném duchu píše i Ikarus280.08. I na rovině, když rozjedu osobní vlak, tak to po rozjezdu zavřu a do příští stanice dojedu výběhem. A rychlost mi moc například z té stovky nijak výrazně neklesne.

Pánové, prosím teď o to, abyste sem nepsali vaše měření. Protože neznáte souvislosti(ani nemůžete). S Josefem se to snažíme vychytat na úrovni správného nastavení eng/wag a kódu programu.
Díky

A je ta souprava METRANS někde k dispozici? Abych se poučil jak je to správně? Stačily by jen eng. a .wag soubory.
K ostatnímu mohu jen poznamenat, že nastavovat vozidla na základě subjektivních pocitů by asi dobře nešlo. Co se může jednomu zdát jako perfektní už nemusí vyhovovat dalšímu. A oba se mohou hájit roky i kilometry na kolejích.
Navíc každá mašina i stejné řady se jak v brzdě, tak jízdě chová nepatrně jinak. U novějších už to tak patrné není, ale starší řady sou rozdílné..

Výborně, kdo chtěl mocí mermo pikovláček bude jej mít. Diplomatický tah.
Nikdo neche pikovláček, koukni na video, testu Portugala, jak táhly ty dvě 749ky. Ze Znojma do Hrušovan to na sklonech 2,5 stačilo lechtat na cca 3 stupeň na chvili a do neutrálu. Na sklonu 5 už jsem jel váhou vlaku, na rovine tak 3 a do stoupání do 8 promile jsem sto se dvěma mašinama dal, i když jsem nejel na "plný kotel". Všechna videa chování aktivity v celé dělce jsou zde:
Hlídal jsem si, ať nejde ampérmetr do červených hodnot atd. Takže jsem s tím určitě nejel jak s pikovláčkem. (viz.video)
Teď ale jsem v pasti. 2.5 promile za Znojem a já jedu na 3. - 4. stupeň, na 5 to pustím vlastní váhou a vlak zpomaluje, na rovině to musím kotlit skoro na 5. a do kopců s 5 promile nedám už ani stovku.
komplet3_jpg.jpg

Já nevím, co s tím, jen píšu postřehy co by aktivitář, že to prostě nechce jet. A pokud je to přímo OR verzí, zase tolik tomu nerozumím. Ale pokud ano, my přeladíme naše vozy k téhle verzi, jak se pak bude dát jezdit se zahraničními vozy laděnými pro ne tenhle OR?Když s nimi nedosáhnu plný kotel dle sešitového jízdního řádu. O tohle mi jde. Já to nechci shazovat, ale je to třeba vidět ne jen z jednoho pohledu. Hoši, když byl vyvinut MSTS Bin, tak ano, vozidla pro něj laděná jej potřebovala, jinak vyskakovaly chyby, ale vouidla neladěná normálně jela, akorát jste nemohli třeba přejít v kabině, A Bin se dotkl taky tratí a trainsetu, ale ladili si to ladiči v eng a wag..

Pánové, prosím teď o to, abyste sem nepsali vaše měření. Protože neznáte souvislosti(ani nemůžete). S Josefem se to snažíme vychytat na úrovni správného nastavení eng/wag a kódu programu.
Díky
Promiň, byl jsem rychlejší. Nehcám se překvapit. Jdu na to počasí další testy. Nový OR zatím nestahuji, mám tu testerskou. Snad ale ta videa 15 hodin jízdy se 749 ma starém OR k něčemu budou.

Hoši, když byl vyvinut MSTS Bin, tak ano, vozidla pro něj laděná jej potřebovala, jinak vyskakovaly chyby, ale vouidla neladěná normálně jela, akorát jste nemohli třeba přejít v kabině, A Bin se dotkl taky tratí a trainsetu, ale ladili si to ladiči v eng a wag..
Za tu dobu vzniklo spoustu různých ladění a my to teď musíme skloubit. Já tuším asi kde bude zrada. Musíte vydržet a pak se ozveme třeba s testovací verzí pro zkoušení.

Promiň, byl jsem rychlejší. Nehcám se překvapit. Jdu na to počasí další testy. Nový OR zatím nestahuji, mám tu testerskou. Snad ale ta videa 15 hodin jízdy se 749 ma starém OR k něčemu budou.
Dane stáhni novou. Jsou tam opraveny bugy a vrátil jsem jasno. Tak prosím testuj na ni.

Teď ale jsem v pasti. 2.5 promile za Znojem a já jedu na 3. - 4. stupeň, na 5 to pustím vlastní váhou a vlak zpomaluje, na rovině to musím kotlit skoro na 5. a do kopců s 5 promile nedám už ani stovku.
Dane, přepiš si ty odpory Friction a uvidíš že ti to pak pojede jak z kopce a možná na rovině tu stovku uděláš. Vzor si vezmi z Railjetu. Jen tak pro info. Protože lokomotiva může být naladěná dobře, ale ty odpory nesedí. A tahat přibrzděnou soupravu včetně přibrzděných lokomotiv, takto stovku neuděláš. Zajímá mne to.

Ahoj.
Zbyňku, já počkám, co vymyslí Josef a Icikem, něco přepisovat oproti originálu je taky cesta do pekel. Pak si to stáhne uživatel z webu a je vymalováno. :) Tetsovat aktivitu budu potom, teď se nimrám s počasím.

Někde je tam chyba a od včerejšího večera to pokoušíme najít a uvést na pravou míru. Nastavená vozidla -mg na webu zatím ponechávám, protože se snažíme zjistit, kde ta chyba vlastně je. Nastavení nebo simulátor.

Neexistuje, že reálna súprava takýchto parametrov spomalí za 17 sekúnd na rovnej trati o 7-8 km/h zo 100 km/h. V skutočnosti by to bolo menej. Kde je teda chyba ?
Konečně první hmatatelné výsledky. Málokdo asi ví, jaký odpor má mít vůz či lokomotiva v ORMG natož v ICMG. Myslím ve hře (simu), ne na papíře. A kolik v rychlosti 10, 50 či 100 km/h? Kolik má být zpomalení soupravy při jízdě výběhem na 1, 2, 5, či 10 km jízdní trasy apod.

A menej... je myšleno, jako že v reálu je to méně jako o 7-8 km/h? Pak o tom nepochybuji.
Čím delší úsek, tím vyšší přesnost měření. Kde je možno porovnávat s reálem? Přerov - Břeclav? Břeclav - Brno? Devínská N.V. - Kúty? V CZ jsem schopen sehnat sklony na desetiny přesně. Teoretickým jistotám neuvěřím, dokud to neprojedu a nesrovná se mi simulace s reálem.
130.019: Friction: 6764 N, gravity: 0 N, wind: 1 kN
CD_B249_597: Friction: 1887 N, gravity: 0 N (Prvý vozeň za lokomotívou).

Z toho je zase zrejmé, že OR nepočíta s gravitáciou, čiže fyzikálne nemôžeme túto verziu Newyears Monogame považovať za dobrú. Ladenie je však totožné ako u prvého testu, čiže sa zmenil systém výpočtu fyziky hry. Otázka znie, či je dobrý ? Neexistuje, že reálna súprava takýchto parametrov spomalí za 17 sekúnd na rovnej trati o 7-8 km/h zo 100 km/h. V skutočnosti by to bolo menej. Kde je teda chyba ?
Když testuješ v přímé a bez sklonů, tak proč ti ty z ICMG verze ukazují gravity kolem 0,5 kN? V klasickém OR je gravitace v pořádku, nevím, jestli přesně nastavena, ale fyzikálně se změnou sklonu počítá a sčítá do celkového výsledku a souprava/jízda se ve hře i reálně chová.
Vyzkoušej parametr gravity na sklonech mapy (trati ve hře), jestli se hodnoty gravity pohnou.

A dost zmatek mám z označování verzí OR.

Minulotýždňová Icik´s Monogame, nahraná 10.4.2021: jasné
Testovaná verzia OR: Včerajšia CZ/SK, nahraná 17.4.2021: nejasné. To je předpokládám Icik´s Monogame?
Newyears monogame vydané 21.1.2021: to je klasická ORMG?
Díky za vysvětlení. Fakt v tom nemám jasno.

Nešlo by nastolit nějaké jednoduché označováním, jako např.

Běžné experimentální OR .................. EXOR
Dosavadní Newyears? Monogame .... ORMG
Icikovu verzi ........................................ICMG?
Jen se ptám, protože zmatečné definice povedou ke zbytečným dotazováním.

Mám ladění OR od Acatuse naklonovanou soupravu Béček 8 vozů, jeho ladění laminátek i 350. Jen to Friction jsem změnil, aby vlak jel i výběhem.
Ale otázka je na průběh brzdění. Když zapřáhnu gorilu a udělám zkoušku brzdy, tak průběh je v souladu s reálem.
Jojo. Brzda 350 v ladění od Igora H.;)
K ostatnímu mohu jen poznamenat, že nastavovat vozidla na základě subjektivních pocitů by asi dobře nešlo. Co se může jednomu zdát jako perfektní už nemusí vyhovovat dalšímu. A oba se mohou hájit roky i kilometry na kolejích.
To určitě ne, ale na chybu s odpory upozornily subjektivní pocity a ne teoretické výpočty! Takže doporučil bych, přestaňte si pořád měřít pérka a odsouvat jeden druhého, či vnucovat tu svoji, jinak se dostanete na cestu VŽD, B57, IH, ACT apod v běžném OR. Potřebná je teorie, ale i praxe (zde výsledek simulace). Potřebné pro porovnávání bude také sehnat výsledky z reálu, protože zde porovnáváte s čím? S hovnem, s prominutím..
Tedy pardon, krom Ikaruse280.08, který asi ví, o čem mluví/píše, stejně jako Petr Š., bob57_cz, lakitouch, Zbynda apod.
Pochybuji, že bude někdo mít sílu argumentovat subjektivními pocity, když seženu video, kde se peršing rozjede na koleji 410. v Bohumíně, kde je sklon k Dětmarkám 1,23 promile. Nebo když hodím do výběhu na lajně bez sklonů rychlík a ze 100 zpomalím na x km o x km/h a ten pak nasimuluji do EXOR a porovnám.

A menej... je myšleno, jako že v reálu je to méně jako o 7-8 km/h? Pak o tom nepochybuji.
Rád nezrovnalosti príspevku upresním. V reále podobná súprava 5 vozňov, za podmienok jazdy v rovine, na trati bez sklonu spomalí z rýchlosti 100 km/h o cca 3-4 km/h za spomínaný čas, čiže 17 sekúnd. Čiže áno, "o menej ako 7-8 km/h" bolo myslené rýchlosťou. Testovací úsek bol na tutorial route, originál z MSTS, trať je plná roviniek, a nemá žiadne sklony (Kvôli rýchlosti načítania mapy).

A dost zmatek mám z označování verzí OR.

Minulotýždňová Icik´s Monogame, nahraná 10.4.2021: jasné
Testovaná verzia OR: Včerajšia CZ/SK, nahraná 17.4.2021: nejasné. To je předpokládám Icik´s Monogame?
Newyears monogame vydané 21.1.2021: to je klasická ORMG?
Díky za vysvětlení. Fakt v tom nemám jasno.
Rozumiem, že v tom značení môže byť problém. Takže:
Icik´s Monogame z 10.4.2021 bola jasná.

"Testovaná verzia OR: Včerajšia CZ/SK, nahraná 17.4.2021" je verzia Icik´s Monogame z 17.4.2021. Názov som zmenil, pretože aj po rozbalení archívu bola verzia nazvaná ako "OpenRails_CZSK". Áno, ide o verziu Icik´s Monogame vydanú 17.4.2021. Takže ICMG z dňa 17.4.2021

"Newyears monogame vydané 21.1.2021": Keď som správne postrehol, aj Monogame verzii OR bolo viacero. Jedna z nich používala prívlastok "NewYear Monogame", ale už presné zmeny v tých verziách popísať neviem. Každopádne, ide o verziu odtiaľ, zo dňa 21.1.2021. Klasické OR ja nepoužívam, lebo mi to počítač neutiahne. Takže ORMG-NY, z dňa 21.1.2021

S navrhovaným značením súhlasím, takže do budúcna to už napíšem tak, ako navrhuješ.

Konečně první hmatatelné výsledky. Málokdo asi ví, jaký odpor má mít vůz či lokomotiva v ORMG natož v ICMG. Myslím ve hře (simu), ne na papíře. A kolik v rychlosti 10, 50 či 100 km/h? Kolik má být zpomalení soupravy na 1, 2, 5, či 10 km jízdní trasy apod.
Isteže, by takýto prístup bol najsprávnejší. Keďže ja však na železnici nerobím (pretože slabý zrak), používam zjednodušené porovnanie prostredníctvom merania času. Poprosil som kamaráta, rušňovodiča, aby mi odmeral, o koľko spomalí súprava rušeň + 5 vozňov (ajkeď, je mi jasné, že v závislosti od konkrétnej súpravy sa bude táto hodnota meniť, ale na úplne zjednodušené porovnanie to stačí), na rovnej trati, bez stúpania, bez oblúku, za mnou stanovených 16-17 sekúnd. Slovne mi povedal, že z rýchlosti 98 klesol na 95 za 16 sekúnd. Nemám dôvod mu nedôverovať, železnicou žije. Na video z hry (100-93, 17 sec, mašina + 5 vozňóv) mi bolo odpovedané, že to spomaľuje ako v miernom stúpaní. Takže, keďže tieto veci nemôžem odskúšať z prvej ruky, snažím sa aspoň takto....

že z rýchlosti 98 klesol na 95 za 16 sekúnd. Nemám dôvod mu nedôverovať, železnicou žije.
To nemusíš, protože to sedí.
Takže, keďže tieto veci nemôžem odskúšať z prvej ruky, snažím sa aspoň takto....
Přesně tak. Nechme tedy ladiče, ať nastaví svými výpočty, ale neodsuzujme subjektivní pocity a doložme je důkazy.
Dej klukům čas, teď tady psali, že to řeší a já jim důvěřuji. Pka se uvidí, jak se to bude chovat. Proto psali, ať to teď nerozebíráme a řeěí se to.
Dejme Dane. Mezitím lze pracovat na shánění důkazů z reálu.

Pochybuji, že bude někdo mít sílu argumentovat subjektivními pocity, když seženu video, kde se peršing rozjede na koleji 410. v Bohumíně, kde je sklon k Dětmarkám 1,23 promile. Nebo když hodím do výběhu na lajně bez sklonů rychlík a ze 100 zpomalím na x km o x km/h a ten pak nasimuluji do EXOR a porovnám.
Zde jsem se špatně vyjádřil. Mělo být: Pochybuji, že někdo bude mít sílu argumentovat (přesněji oponovat) subjektivním pocitům, když.....

Tak když už jsi to naplno prozradil. tak všechny vozy s laděním pro starý OR jedou naprosto shodně jako předtím a vše se chová perfektně. Auper a díky. Tím jede komplet celá chystaná megaaktivita Portugala jako předtím.

Back
Nahoře