Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Tak jsem dojel do Čerčan, najedu na ČSD 464.0 a do Benešova nedám víc jak 50. Jako by ta 464 vůbec nepomáhlal, pod kterou pozicí zjistím, že tahý? Kl. F5 kolikrát?

Další zjištění. Poněvač má ČSD 464.0 nastaveno ve startu brzdu v poloze švih, tak i když na ní najedu dieselem, tak fouká jak debil. Musím do ní, zabrzdit valkovku a udělat reset brzd. Pak se to sparví a přelézt zpět na diesel. (nějak se to celé zkomplikovalo, s těmi přířežemi) Teď jdu zkusit vyjet s vyplým topením a pak zaplým.
EDIT: tak ne, po přestupu do dieselu, dofukuje furt?

No, ono se to v tomhle OR chová po přestupech v mašinách nějako čudně!?
- Najedu na páru, přestup, zabrzdím vlakovou.
- Přejdu zpět do dieselu a když povolím, mašina 464 dofoukává furt jak ve švihu.
- Bez topení do Benešova nedám víc jak 50 km/h., předtím do těch 70 km/h.

Potřebuju vědět, KDE zjistím, že druhá mašina pomáhá.

Shift + F5 a to 2*. To snad vidíš ne.
Nemoh jsem si vzpomenout, ale problém je jinde, nahraju video, díky brzd se stal z přestupu na mašiny (tady nutný kvůli změně kabiny, kdy OR hodí hráče nejprv do páry) a pak kvůli zapnutí topení sice jako efekt, ale tomu 1. přestupu se nedá vyhnout, se brzdy chovají divně, už jen proto, že je 464 nastavena při startu ve švihu. Kdysi jsem přelezl a hotovo. Nevím, jak jsem psal, hodím sem video z celého posunu.

A proč jako? Ne, je objednána pára a přípřež 749, hotovo. :) Všechno fungovalo a 464.0 je pro ORTS, potíž je ale jinde, asi dělá bordel ladění brzdy, start v poloze Švih. Jak nastavím (kde v eng), aby při staru v té 464 nebyla brzda v pozici Švih, ale odbržděno? Tam bude asi problém. Jde to ochcat, ale je to "vysoká dívčí". Jinak v této verzi OR stačí vytápět na 15% a mašina táhne. Schválně sem dávám to video, co jsem musel dělat, abych normálně odjel a pára táha.

Jinak celá aktivita šlape jak hodinky. Tohle nebude vada OR CZ, prostě se bude muset ladit eng tak, aby nebyla brzda při startu aktivity v tom švihu. Pokračování testů zítra dopoledne. Do Tábora už chybí jen málo.

Za bob57_cz:
Dane,
tvůj požadavek na výchozí polohu brzdiče v jízdní poloze je pochopitelný, ale špatný. Je potřeba brzdič pro jízdu vlakové s přípřeží přestavit do polohy závěrné.

Žádná jiná lokomotiva kromě vedoucí na vlaku nesmí mít brzdič v jiné než zavřené poloze. Průběžnou brzdu řídí jenom a pouze vedoucí lokomotiva.

V té 464 je ale brzdič Š-N/O, který nemá závěrnou polohu jako třeba BS2, ale je nutno dát do rychlobrzdy a uzavřít kohout brzdového potrubí na výstupu.

Momentálně je tam nastavení:

Comment ( "Prubezna brzda typ Skoda N/O" )
Brake_Train ( 0 1 0.03 0.95
NumNotches ( 5
Notch ( 0.2 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.3 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.45 1 TrainBrakesControllerGraduatedSelfLapLimitedHoldingStart )
Notch ( 0.95 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart )
Notch ( 1 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
)
)

Jeho výchozí poloha je stanovena na 0.95, což je maximální brzdění a ne švih, jak tvrdíš, že to fouká.

No fouká to, protože to brzdí a tak ti to jede pomalu.
Kdyby sis otevřel diagnostiku F5, tak tam ten konflikt asi bude vidět.

Abychom takovou zavírací polohu mohli použít, je potřeba původní brzdič touto polohou dovybavit.

Oprava spočívá ve správném nastavení brzdiče a dovybavením dosud nedefinované polohy mezi úplné zabrzdění a rychlobrzdu:

Comment ( "Prubezna brzda typ Skoda N/O" )
Brake_Train ( 0 1 0.03 0.95
NumNotches ( 6
Notch ( 0.00 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )

Notch ( 0.15 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.35 1 TrainBrakesControllerGraduatedSelfLapLimitedHoldingStart )

Notch ( 0.90 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart )
Notch ( 0.95 0 TrainBrakesControllerNeutralhandleOffStart )
Notch ( 1.00 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
) )

V kabině netřeba zásahu, protože je tam jen část Božičky bez animace.

Robert

Takže pánové, celá aktivita "Modrý Portugal" projetá. OR test verze co mám, šlape jak hodinky, jen občas spadnul s tou hláškou popsanou výš, ale jinak co se jízdy vlaku týká, je místy i lepší. Opravdu, když ve sklonu nezabrzdíte, tak se souprava rozjede, To však přináší potíže s přestupy ve sklonech, které se bude muset virtuální fíra naučit brát v potaz. Nelze totiž jako dříve pokud máte dvě mašiny jako dvojici, zatáhnout lok. brzdu a přejít do druhé, poněvač "opuštěná" mašina zůstane zabržděná, úplně stejně, jako v dobách MSTS BIN. Ale jinak vše jede. To bych viděl na 1. etapu oprav. Narazil jsem ale na problémy při posunech a chování brzd (nastavení modelů lokomotiv v eng). Tohle budu muset odzkoušet sólo. I když jsem totiž dosadil opravu pro 464.0, tak mi to OR z uložené pozice nepobral, takže jsem ochcával brzdy při přestupo popsaném výše, ale mašina pak táhla. Hlavně, je třeba si uvědomit jednu věc, ať se to hyperrealistům líbí, či nikoliv. Při posunech (aktivitách se složitými posuny a výměnami mašin) se prostě musí používat reset brzd (kl. "Shift+podtržítko). V nádražích byli posunovači, a fíra se určitě nezabýval odvzdušňováním každého vozu, spojováním hadic a dalšími věcmi, které stejně ne vždy fungují v OR korektně, Pokud bych chtěl úpně do mrtě zastávat funkci posunovače, nepořídím si OR, ale simulátor POSUNOVAČ. Je třeba prostě brát v potaz určitý kompromis a né všichni jezdímě jen s "tramvajemi" z bodu A do bodu B. :) Další věc je výchozí bod soupravy. Když už jsme u reálu, fíra který nastoupí u perónu do přistavené soupravy, tedy střídá, určitě neobchází soupravu, nepovoluje ruční brzdy vlaku, který má zatažené všechny u všech vozů, tenhle výchozí bod aktivit jste fakt překombinovali a mně osobně se spíš nelíbí je mně na obtíž (ale je to věc pohledu. Já to řeším zatažením vlakové brzdy, resetm brzd a ono se to celé hodí do pozice zabržděnu a hotovo.
Zde ukázka co budu vychytávat:
souprava1.jpgsouprava2.jpg
souprava3.jpg
Ale aktivita dojeta:
souprava4.jpg

Takže test posun Čerčany:
- Popsaná věc při zahájení aktivity: Přibrzdím valkovou, shift+podtržítko, já se nechi zabývat uvedením celé soupravy do stavu jízdy.
- Vše pak funguje, v aktivitě umístěn Loose Consist, na který najede traffic a Looce Consit mi přitáhne do Čerčan a odvěsí, pak si traffic pokračuje ve svém posunu na vozy a odjede do Prahy. (už jen to, traffic neumí odvěsit vozy a soupravu trhá, s tím se musí prostě počítat, tím je pak třeba po najetí na odvěšenou soupravu resetovat brzdy).
cercany_001.jpg

Zde video s posunu hráče (1 část najeti na zbytek soupravy):

Zde nastává první kolize, která v jiných verzích OR není.
1. Po najetí na soupravu a stisknutí Shift+Podtržítka pro opravu utžené soupravy je vše v pořádku, ale už samotné nastavení OR neumožní přechod na 2. stanoviště a po stisku klávesy pro změnu kabiny vás šoupne do parní lokomotivy 464.0.
2. I když jsem udělal opravu eng souboru 464.0 popsanou výš a v "Barči" mám vlakovou brzdu v poloze odbržděno a zatáhlou lokomotivní, aby se souprava nerozjela, stane se následující:
Stiskem klávesy Ctrl+E vás OR dle svého nastavení šoupne do páry, kde je ale najednou brzda v poloze vysokotlaký švih a tím se vše pos..e, takže mi nezbývá než udělat to, co při startu aktivity. Zabrzdit vlakovou a pak dát reset brzd kl. Shift + Podtržítko, tím se z banálního přestupu, dokonce nadefinovaného samotným OR, který neumořňuje jen přestup z 1 na druhé stanoviště a pokud je dvojička přesová mezi mašinami na několikrát stisk změny kabin, se stává vysoká dívčí... Pak když chci následně zapnout topení, musím dělat to samé, poněvač při každým přestupu do páry se stane ta samá situace s brzdou ve švihu. OR neumí simulovat druhého fíru, který to topení zapne v soupravě sám, s tím se musí prostě počítat. Takže on ten hyperreál brzd nějak v dalších situacích a vychytávkách OR moc nefunguje, nebo li, je mi někdo schopen upravit ten eng, aby nebyla nastavena ta brzda ve švihu? Prostě to dělá bordel. A pokud, tak se to bude muset ladit tak, aby nebyly brzdy nastaveny na vysokotlaký švih při startu aktivity. Jinak si prostě nezaposunujem a mudem jen řešit brzdy.

Zkusím s tím něco udělat a dát to do opravy 1.02.
OR prostě rve vyskotlaký švih pro AI lokomotivy i Autopilota. Oni nikdy nepočítali, že by to přebíjelo brzdy jako v reálu.

Jo, a ještě by bylo super, kdyby se zjistilo, proč OR dělá bordel s tím posunem u stmívání a rozednívání z nahrávané pozice, tohle nechápu. Tohle dělá i OR MG (italský) od určité verze a snad i OR z domovských stránek.

Na známém webu msts-rw.cz můžete stahovat verzi 1.02. V manuálu se dočtete co bylo opraveno a nově přidáno.
Také perfektní kabiny od Doda jsou již připravené a plně funkční jak pod touto verzí tak pod klasickým MG OR.

Těším se na Vaše aktivity.

V manuálu jsem to sice neuvedl a do teď jsem váhal, ale myslím, že když zde napíši ještě 2 nové funkce pro úpravu kabin, tak to pomůže spoustě lidem.

Jedná se o funkce, které zajišťují kompatibilitu mezi pohledem z kabiny pro nové CZ/SK Openrails a původním oficiálním OR.

DirectionShift ( 10 0 0 ) Comment (** Sklon kabiny v OR MG od Icika **)
PositionShift ( 0.59 3.01 6.60 ) Comment (** Pozícia kabiny v OR MG od Icika **)

Do těchto nových funkcí se zapisují hodnoty pohledu a umístění kabiny. Jsou to ekvivalenty původních funkcí Position a Direction.
Nové OR je čte přednostně a původní OR je ignoruje. Tak je zaručena kompatibilita.
Jak má vypadat zápis máte na obrázku a nebo již v kabinách od Doda.

1.jpg

Back
Nahoře