Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Jen je prostě škoda, že dejme tomu 3 letá práce, kterou tu Josef dělal, byla tuto chvíli vyhozena do koše, páč dle mě dělat na 2 verzích chování pro OR je časově nesmysl.

Stím se musí počítat :) OR bude přinášet stále novinky. A pokud se spojí Jindřich a Icik, budou zase další novinky :) Proto se mě líbí využívat Include soubory :)

Ono však OR včetně této verze vyžaduje alespoň nějaký průměrně výkonný PC hlavně procesor, mě tato verze jede i na 60fps s dohledností na 4000m, ale už se procesor zadýchává a grafika jede jen na cca 60%. Má konfigurace je: CPU: i9 9900kf 5GHz, GPU: RTX 2070S 8GB, RAM: 32 GB DDR4 3600 MHz, rozlišení OR: 1600x1200. Tak že to na nějakém slabém počítači nemá cenu ani zkoušet, typicky na starých kancelářských nebo "pseudoherních" noteboocích s grafikami typu nvidia GT 540m, GT 610m, GT 710m a alternativami od ATI/AMD a o integrovaných grafikách Intel ani nemluvě, ty ve většině případů nemají ani podporu Directx 11. Tam nebudete mí ani těch minimálních 30fps.

Ještě to pak zkusím na starším cca 12ti letém PC s procesorem Core 2 Quad Q9650 a 8 GB RAM DDR2 a grafikou GTX 470 a uvidí se jestli to poběží.
Mám k dispozici ještě několik různě starých PC tak možná zkusím i nějaké další.

To máš pěkný HW! To se divím, že nejedeš ve 4K.
Na to zatím nemám monitor a hlavně místo na něj, ale ve 4K by mě to jelo pouze na 30FPS a nějak jsem si zvykl na 60. Možná o tom ale do budoucna popřemýšlím. Zatím používám jako hlavní monitor LG Flatron L2000C, který mám už od roku 2007. :D

Kluci, tak vozy se chovají naprosto stejně (skoro), jen ty brzdy jsou choulostivější a opravdu se s nimi musí umět. Ale proč píši skoro. Jízdní doby v aktivitě stíhám, mám ten nový Sigcfg a žádný problém. Ale vlak i když je sklon 5 dolů, stejně musím mít cca 3 až 4 stupeň na kontroléru (ČD 749 Pikku). Do kopce, za břeclaví směr Hodonín, kde je max 5 jsem prakticky se 4mi vozy kilo nedal i kdyby se rozkrájel, na plný výkon 95-97 km/h. Do Hodonína jsem přijel ale načas. Náklad, který se tam se mnou míjí směrem do Břeclavi skoro o minutu později, než v OR MG 95 (93.1)
Ale jinak úplně jiný požitek z jízdy. V Bžeclavi se to ani neškublo, všechny vlaky jely plynule, osobák od (traffic) Brna přijel načas. Jinak k těm obrázkům, to co je na screenech, to mám v OR fyzicky. Žádné fleky, žádné vybledleé barvy.
Dan

Howky: Stím se musí počítat :) OR bude přinášet stále novinky. A pokud se spojí Jindřich a Icik, budou zase další novinky :) Proto se mě líbí využívat Include soubory :)

Psal jsem o 537 vozidlech = složkách různých typů hnacích i tažených vozidel. To by jsi se musel s Include soubory i tak hodně snažit. V takovém případě je je celkem jedno zda opravuji stovky .eng a .wag nebo stovky .inc. Změny máš na brzdách, jízdních odporech, adhezi a v pohonu. Pokud to budeš mít rozcetlované, tak x4.

Pikku objevil chybu v adhezi párovek. Zajímavé je, že se to projevilo jen u párovek v radikálně snížené adhezi.
Dokud nevydám opravu, prosím kdo jede na párách zadejte si do sekce Engine někam pod výkon řádek AdhesionEfficiencyKoef ( 1.0 ). Pak bude adheze u párovek v pořádku.

Podle všeho OR model parních lokomotiv adhezi řeší svým vlastním způsobem, přičemž parametr ORTSCurtius_Kniffler vůbec nepoužívá.
Vystačí si pouze s počtem hnacích náprav, nápravovým zatížením hnacích náprav a průměrem hnacích kol.

na párách zadejte si do sekce Engine někam pod výkon řádek AdhesionEfficiencyKoef ( 1.0 ). Pak bude adheze u párovek v pořádku.
Já se jen modlím, aby to OR pobral v aktivitě, v 1:25 najíždím na páru 464.0, takže po 12 s sloro půl hodině s 749 a jedu do Tábora. Teď je v aktivitě jako Loose Consit. Já jsem už nějakých 6 hodin od startu a po opravě eng se mi to celé znovanechce jet. :)

Psal jsem o 537 vozidlech
Tohle zase nechápu, co je zde jinak, že se musí zase přepisovat. Z manuálu plyne, že jsou jenom další možnosti přesnějšího nastavení a ne, že je vše špatně a ladíme od píky.
Stejně si myslím, že tyto detaily u vozů jsou zbytečné. Laik to stejně neocení. Když jsem přišel na lokomotivu, tak staří fírové říkali, že každý vlak se chová jinak i když je ze stejných vozů. Tedy reál může být i zjednodušené nastavení vozů v TBP.
Podstatné je, co pozná i laik. Když si v BP dáte výchozí bod vlaku v Letohradě, který je ve sklonu 2.5 promile, tak po otevření brzdy jakmile odpadnou zdrže, tak se souprava dá sama do pohybu. Pokud ne, tak máte něco špatně. Já mám consists šestikoláka 182 s 22 vozy. A tak se i stalo. Ale zase to ostatní bylo špatně. Po otevření brzdy se nákladní vlak nafoukal, jako by měl jenom jeden vůz. Špatně. Moc rychlé. V MSTS to bylo OK. Když jsem za to vzal, tak následoval rozjezd také jako s jedním vozem. V rychlosti mírně přes dvacet jsem nakrokoval za dodržení maximálního proudu plný výkon. Také po praktické stránce špatně. A to máte dosazené křivky charakteristiky a ostatní parametry.
Tohle jsou základní věci. (divoce přeladěná lokomotiva z MSTS na OR se rozjížděla normálně, jenom byla trochu slabší)
Jinak tady čtu, že když si načtete vlak, tak máte ruční brzdou utažené všechny vozy vlaku, aby vám to neujelo ve sklonu. To je také špatně. Když se střídá na ose, což je většina načtení této hry, tak žádný vůz nemá utaženou ruční brzdu. Souprava v Letohradě neujede i bez tohoto, protože v načtení hry je výchozí poloha brzdiče závěr (optický), ve hře brzda plní. Když po zastavení vlaku přejdu na druhé stanoviště, nikdy tam nemůže být otevřená brzda a zabrzděná přídavná. Jinak by jste s tím vlakem nikdy nepřijeli. Tohle jsou úplné základy. Na tohle se prosím zaměřte. Třeba ten závěr brzdy. V reálu, když zavírám brzdu a jsem ve sklonu, tak než přestavím do závěru, tak tam šoupnu trochu vzduchu, abych vlak zabrzdil a přestavím do závěru, který už neplní. A tohle by měl být výchozí stav zavřené vlakové brzdy. Pak pokročíme o další krok k reálnému chování.

Když si v BP dáte výchozí bod vlaku v Letohradě, který je ve sklonu 2.5 promile, tak po otevření brzdy jakmile odpadnou zdrže, tak se souprava dá sama do pohybu
Tohle mně právě u nového OR udivuje, když mám sklon 5 promile, soupravu 2x 749 + 11 osbních vozů a sjedu z výkonu, tak zpomaluji, musím to s Bardotkama "bublat" tak na 3 stupěň na kontroléru. Samotíží mohu jet až od sklonu 8 promile a více. Naopak už ve stoupání 2.5 promile je znát, že se mašinkám jaksi nechce. Nevím, jestli to souvisí s OR nebo laděním vozidel v závislosti na nový OR, na tohle jsem laik. Ale je to úplně nově vydaná verze, konečně CZ a bude to prostě třeba vychytat.

Zbyňku, potíž je v tom, že tvoje názory nemusí sdílet další uživatelé.
Pokud jde o úpravy, příslušný eng nebo wag musíš otevřít v editoru a provést v něm příslušné úpravy. Tj, pozměnit části zápisu, něco odstranit, něco přidat. Těch 537 jsou složky s typy vozidel. V některé je jen jediný .eng. V jiných, jako je třeba vůz Sgnss je 52 souborů wag. Samozřejmě máš-li solidní editor, dost operací se dá řešit funkcí najdi-nahrať. Třeba takový Notepad++ to umí i po blocích s více řádky.

Zbyňku, potíž je v tom, že tvoje názory nemusí sdílet další uživatelé
Ano, tomu věřím, protože většina uživatelů nemá praktické zkušenosti s řízením vlaku v reálu. To co jsem napsal mi ale potvrdí každý strojvedoucí. Jak píše Dan, že se nehne ani na pěti promilích, s takovým vlakem by žádný fíra nejel. Tohle je známka, že to má někde zabrzděné. Kdyby pokračoval v jízdě, tak něco urve. Většinou se jde po vlaku a zlobivý vůz se ocucá.
Ale tohle je nešvar Train simulátoru. Tam také z kopce to samo jede až od 8 promilí. Tak doufám, že jsme se k tomuto neprodegradovali všeobecně.
Když postavíš v Letohradě žabotlamu, odpadnou zdrže a jedeš samotíží. Takto býval naladěný i Kraken, nové od Tebe jsem ještě nezkoušel.
Ale toto jsou naprosté základy ladění. Tohle musí fungovat jako první. Pokud tedy máme cíl reálného chování vlaků.

Ahoj, ještě jednou díky za tvou verzi Iciku! Kupodivu mi jde plynule i s ReShade a GPU + CPU se netaví! :D Ale mám dotaz ohledně podpěťové ochrany. Včera jsem zkoušel co vše umí tvá nová verze, vzal jsem Bastarda 372.011 s laděnim z modely.msts a konťáky s laděnim od Josefa. Z Děčína jsem se se rozkutálel na nějakých 80km/h ( o poznání líněji než v dřívější verzi ) a najednou prásk, smeták letí dolu a "ochranný vypínač otevřen"... Zkrokuji tedy na 0, zavřu OV a zvednu smeták, ale jakmile chci zas krokovat nahoru, situace se opakuje... A to až do zastavení vlaku na širé trati. A ani poté se už nedá rozjet... Chci se tedy zeptat, zda je potřeba nějaký nový zápis v Engu (v manualu jsem se dočetl jen o nadproudech), či se jedná o nějaký simulovaný "random" výpadek v troleji, nebo se to stalo moji chybou, že neumím krokovat a rozjet vlak po této závadě? Dík moc za odpověď!

Ahoj Lukyne, stalo se ti to i v opravené verzi? Nebo máš pořád tu původní? Stáhni si prosím tu aktuální, co je na webu. Jestli to bude zlobit dalším lidem, tak to z toho úplně vyhodím.
Zlobí ta podpěťovka ještě někomu?

Ahoj, je to pecka, díky za to! Akorát nemůžu dojít na to, proč se mi nezobrazují korektně stíny objektů - např. návěstidla a sloupy nemají stíny vůbec a ostatní se mi zdají nějaké divné :) Když to srovnám např. se screenama od Dana, tak tam je to úplně něco jiného.. :cool:

Nastaveno mám vše dle návodu a nemyslím si, že by mohl být problém v mé sestavě - Intel(R) Core(TM) i7-7700K CPU @ 4.20 GHz, 16GB RAM, grafika NVIDIA GeForce GTX 1070 - 8GB, Win10...

Nevíte, prosím, kde může být chyba?

RunActivity 2021-04-11 10-22-50.jpg

Zlobí ta podpěťovka ještě někomu?
Potvrdzujem, aj ja som si už stiahol novú verziu, a už mi strelila znova bez varovania, bezdôvodne.

Inak, rád by som sa opýtal na tie spomínané jazdné odpory. Tiež mi príde, že vlak má až príliš veľký odpor aj len na obyčajnej rovine, nastavené odpory mám podľa stránky vzd-or, a súprava 362 + 4x Bdtmee spomalí zo stovky na 94 km/h za približne 14 sekúnd na rovnej trati, bez oblúkov, bez prevýšení. Nedalo mi to, a vyskúšal som teda totožnú súpravu s totožným ladením, ale v originál Newyears Monogame, zo stovky na 94 km/h to trvalo 28 sekúnd, totožná situácia, totožné miesto, totožná trať.

Síce o jazdných odporoch veľa neviem, ale vyskúšal som použiť nastavenie odporov bez prepočtu, ktoré je udané v manuáli. Opäť totožná súprava, spomalenie zo sto na 94 km/h za 17 sekúnd.

Ktoré z toho je správne ? Prvý prípad - ladenie podľa vzd, Icikova verzia OR som konzultoval s rušňovodičom a bolo mi povedané, že spomaľuje to akoby som šiel do mierneho kopca, priložil som aj video...

Ahoj.
Další docela důležitá chyba převzatá z MSTS. Když nechám zataženou lokomotivní brzdu a přejdu do 2 mašiny (dvojička 749 a přestup při posunu na reversním bodě), zůstane zadní mašina zabržděná (npomůže ani reset brzd), stejně jako tomu bylo v MSTS. Tohle všechny verze OR předtím měly vyřešeno.

Back
Nahoře