CZSK verze 1.2

Taak, přesně
Proč máš stále to STOP bla bla bla ve svém podpisu, když učitel češtiny je už asi rok zabanovaný? Chtělo by to nějak aktualizovat. :) Ale to už opravdu plevelíme vlákno nesmysly.
Vidíš, já ještě neměl čas vyzkoušet ty novinky ve vozidlech. Je léto a není jenom MSTS. Proto obdivuji, že někdo v těchto tropech u toho počítače sedí a vyvíjí nové věci. Já začnu, respektive budu pokračovat asi až od září.

Taak, přesně. Buď ať se naučí chovat a nebo ať si ty zkušenosti strčí tam, kam tu mnohé poslal. Jsou tu mnozí jiní, i zkušenější než je b57. Ale přestaňme řešit starého hulváta a řešme v tomto vláknu prosím pouze věci ohledně CZ/SK ORTS.
Nebo třeba okoun, který musí mít ke všemu cmrndy, ale zatím zde nic nepředvedl. Ale řečí má plno..

Já nic předvádět nepotřebuju, mám jiné okruhy zájmů a svůj čas věnuju jiným věcem, než tvorbě. Proto si neskutečně vážím všech, kteří svůj volný čas tomuto věnují. Ale je fakt, že zde možná ztrácím čas i jen tím psaním.

Dobrá práce!
Chlapi, trochu z jiného soudku: Dokázali byste udělat něco s tím, aby převýšení koleje v oblouku nedělal program při jízdě tím, že nahradí obloukovou kolej dynamikou, ale aby to šlo udělat napevno v editoru při stavbě trati jako v RW?
Podle mého (subjektivního) názoru by to bylo přiblížení realitě víc, než že nemusím pro otevření dveří mačkat nějaké tlačítko, jako jsem to u všech simulátorů dělal dosud.
Na toto mám protiotázku: to je kvůli vzhledu anebo kvůli fyzice jízdy obloukem? Vzhled je jedna věc (a ano, pro mnoho lidí podstatná), ale my dnes víme, že převýšení v oblouku ovlivňuje odporové síly, a to různě při různých rychlostech. Už v klasickém ORTS je to respektováno, ačkoliv je vizuální efekt odpojený od fyziky. To znamená, že vizuální naklápění v oblouku je nastavováno víceméně pro oko a fyzika si svoje převýšení spočítá sama z poloměru oblouku a z traťové rychlosti. Je v tom jisté zjednodušení, ale více ae to přibližuje realitě. Odpor z oblouku je pak vypočítaný na základě skutečné rychlosti průjezdu, přičemž např. jízda 30km/h v oblouku, kde je dovoleno 80 km/h, může být výzva (hlavně teda rozjezd).
No ale zpět k otázce a jedna doplňující: znají stavitelé ORTS tratí převýšení v obloucích? Anebo si budou vymýšlet podle pocitu? Má se toto "skutečné" převýšení uvažovat ve fyzice jízdy?

Tak vzhledem k tomu, že už v klasickém ORTS je fyzika už zohledněna, jde spíš o ten vizuální aspekt. Jedna věc je ta, že při použití více druhů podloží (dřevo, beton, koridor) ORTS nahradí všechny oblouky, které naklopí, pouze jedinou texturou kterou používá DK. Tzn., že např. na koridoru budu mít naklopené oblouky s dřevěnými pražci. Zrovna tak pokud dojde ke splnění parametrů naklopení oblouku dejme tomu na úzkokolejce, bude oblouk nahrazen kolejí o normálním rozchodu. Dochází k tomu i v případě použití jakéhokoliv profilu místo původní koleje, např. při použití DynTrax, kdy bude použit např. profil most, a opět je nahrazen obyčejnou kolejí jen proto, že zrovna použitý poloměr a délka odpovídají parametrům pro naklopení, a tedy i pro náhradu. Navíc někdy je třeba, aby naopak nějaký oblouk naklopený nebyl, ale pokud opět splňuje parametry, naklopí se, a není proti tomu obrany (obrazně řečeno).
Dalším aspektem je to, že pokud budu mít možnost naklopení editovat rovnou při stavbě, mohu použít např. profil se štěrkovým ložem, a nebudou se mi konce pražců nořit do náspu na jedné straně, aby naopak na straně druhé trčely nepřirozeně do výšky.

Doplňující odpověď ;) : Zrovna tak jako údaje o poloměrech oblouků, sklonech, atd., údaje o převýšení obsahují Nákresné přehledy, což jsou dnes už základní podklady většiny stavitelů tratí.

Zdravím všechny. Může mi prosím někdo poradit co a jak. Stáhl jsem si verzi 1.3 ze stránek msts-rw.cz a nechce se mi aktualizovat verze, a vzdy mi vyskočí tato chyba. Předem díky za pomoc.Snímek-obrazovky-_84__1.jpg

Hrál jsem si opět trochu s dveřmi patch 1.3.63.
Nově umíme rozeznat dveře ovládané lidmi (nepotřebují žádný zápis v eng/wag), dveře ovládané fírou - Automatické (mají spotřebu vzduchu definovanou přes default v kódu i přes zadání ve wag, nedá se s nimi manipulovat pokud není v hlavní jímce loko aspoň 5bar a nejsou propojené k danému vozu napájecí hadice) a poslední jsou Nákladní dveře (ty umožňují libovolnou manipulaci jako původní dveře v OR).

Automatické dveře
- zadání AutomaticDoors ( 1 ) do sekce Wagon
- vyžadují zápis v hráčově lokomotivě v sekci Engine "CentralHandlingDoors ( 1 )" pro ovládání od fíry
- závislé na jmenovaných podmínkách
- automaticky se zavřou (pokud mají vzduch) při rychlosti větší než 15km/h

Nákladní dveře
- zadání do sekce Wagon přes FreightDoors ( 1 )
- nejsou další podmínky pro manipulaci
Ahoj, vrátil jsem se z dovči a koukám tuna změn, :) A vidím k lepšímu, chci se zeptat než vypustím další aktivitu s 810+010. Kam do wag a ebg mám přesně zadat zápis pro dveře ovládané fírou? Navíc u jednotek pantograf (+Žabotlamy), nebo motoráků 810 fíra dveře zavírá sám nikoliv po rozjezdu do 15 km/h. Takže netuším, zda půjdou zavřít vrata u 810 přes klávesu? Ono by bylo super tu dát vždy náhled, přesného zápisu, ať člověk ví co kam přesně napsat.

Ahoj, do eng sekce Engine zapiš CentralHandlingDoors ( 1 ) a do sekce Wagon zapiš AutomaticDoors ( 1 ).
Do wag souborů zapiš AutomaticDoors ( 1 ).

Jasné, to vše chápu, ale kam? Je to jedno?
Kód:
Sound ( "../../common.snd/sndMlok/810eng-OR.sms" )
)

Engine ( "809534" = Kam to napsat? "CentralHandlingDoors ( 1 )" Hned pod Engine?
Effects(
    DieselSpecialEffects(
    Exhaust1( -0.72 3.8 3.12
    0 1 0
    0.1    )
    )
)
Wagon ( "809534" ) = Zase kam do kterého řádku? "AutomaticDoors ( 1 )"
Type ( Diesel )
MaxPower ( 155kW )
MaxForce ( 29kN )
MaxContinuousForce ( 16kN )
MaxVelocity ( 80km/h )
RunUpTimeToMaxForce ( 5 )
WheelRadius ( 46cm )
ORTSDriveWheelWeight ( 12.0t )
Sanding ( 100km/h )
comment( pocet vsech naprav )
NumWheels ( 2 )
MaxTemperature ( 120 )
MaxOilPressure ( 90 )

To samé do souboru Wag, Kam přesně, nebo to je jedno?

Ahoj, tak hodnoty doplněny, ale mám problém, 809ka sólo v Malé Morávce,
- Start aktivity 16:35.
- OR mi dá vědět, že mám otevřít dveře, to udělám a začne odpočet cestujících.
- Po odpočtu jsem bez píšťalky, která mi má vypravit vlak a dole je psáno, že se čeká na nástup cestujících.

Když nahraji aktivitu, musím znova otevřít dveře, jinak je nástup přerušen, nevím, co mám blbě.
Eng 809:
Kód:
Engine ( "809534"
CentralHandlingDoors ( 1 ) - zde jsem doplnil řádek do Engine
Effects(
    DieselSpecialEffects(
    Exhaust1( -0.72 3.8 3.12
    0 1 0
    0.1    )
    )
)
Wagon ( "809534" )
Type ( Diesel )
MaxPower ( 155kW )
MaxForce ( 29kN )
MaxContinuousForce ( 16kN )
MaxVelocity ( 80km/h )
RunUpTimeToMaxForce ( 5 )
WheelRadius ( 46cm )
ORTSDriveWheelWeight ( 12.0t )
Sanding ( 100km/h )
comment( pocet vsech naprav )
NumWheels ( 2 )
MaxTemperature ( 120 )
MaxOilPressure ( 90 )
AutomaticDoors ( 1 ) - zde jsem doplmil řádek do Wagon

comment (** brzdy - brzdove systemy a ovladaci prvky **)
Kód:

Zde video ze startu aktivity:

Tak nevím, zda mám špatně zápis v eng, nebo co to má být, ale v takové prdeli, jako je Morávka, by určitě byla doba 3 minut pro nástup cestujících dostatečná.

Ps:
Když jsem se rozjel bez píšťalky, ozvalo se zavření dveří. 810 nezavírá rozjezdem, ale zavírá je fíra a i tak by měla být píšťalka.

Já víc nepomůžu. Nejsem doma. Ale chlapi říkali, že tam je nějaká krpa. A asi to tak bude. Jindřich na to pak mrkne.

Super, super.
Ony jsou 3 druhy dveří:
1. klasika, historie, kde si pasažér otevíral a zavíral sám, u vozů BPjo se dokonce během jízdy vrata otevíraly a (blbé zajíštění) a vozy jezdily s některými dveřmi otevřenými. To jen tak pro zajímavost.
2. dveře co se zavřou po rozjezdu vlaku a tzv. zaklapnou třeba u vozu Bdmtee a tam si nejsem jitý, zda je fíra vůbec nějak odjišťuje, nebo zda se nepovolí automaticky, nevím.
3. Pak dveře jako u autobusu, kde je musí fíra odjistit a buď si je otvírají cestující po tom odjíštění a nebo se otevřou, ale zavírá je vždy fíra.

Back
Nahoře