NÁVOD NA TSRE 5 EDITACE TRATÍ

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Rulda
  • Datum začátku Datum začátku

Rulda

Cestující
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaký návod na editací tratí v TSRE 5 a pokud ne tak jestli kdo v tom umí tak nějaký menší návod neudělal?
Předem děkuji za odpovědi

Potřebuju taky návod jak udělat perón a návěstidla a předvěstí rychlostníky atd. Budovy no prostě jak se to tam dává

Stav a neptej se. :) Tohle je práce, kdy si musíš pomoci sám. Jinak na to nemáš. Vlastní zkušenosti. :)
O tomhle bych si dovolil pochybovat :) Ja třeba jsem v AutoCADu nevědel ani pipnout dokud mi to nebylo (dosti polopatě) ukazano a vysvětleno. No a teď když už znam jak se s nim děla tak v něm vesele modeluju :)

Ja se podělim o sve drobne zjištěni v tomhle editoru. Naučil jsem se, přišel jsem na to, jak se da pokladat kolejiště. Ovšem ono ma to drobnou zaloudnost. Ono to v tomhle editoru funguje tak, že kolejiště je pouze nějakej obrazek - nebo textura, nebo nevim jak to nazvat, prostě bezpředměnty 3D objekt ktery je tam jen na oko a na to aby to dobře vypadalo. Pak vedle kolejiště - vedle těhle 3D objektu existuje ještě dalši entita, a to je stanoveni vlakove cesty. Nebo teda stanoveni a přesne zadani trajektorie vlaku. To se zobrazuje v editoru jako žluta čara, ktera vede v určite vyšce (řekl bych tak 1 až 2 metry) nad povrchem a ve skutečnosti je to tato žluta čara ktera určuje kudy vlak pojede a bude se pohybovat. Spravny stav je takovy, že čara vede zhodně s obrazkama (anebo 3D objektama) kolejiště. No a ja jsem se naučil pokladad kolejiště, avšak nevim jak k němu přiřadit tuhle žlutou čaru. Někdy se mi tam povede ji dat, někdy mi tam spolu se segmentem koleje naskoči, někdy žel ne a jsem z toho taky jelen. Z tutorialu a videii na YT se určitě něco da pochytit, neni to však až tak jednoduche a je to někdy celkem zmatek. Hlavně když neumite (jako ja) po anglicky a a mate 14' monitor zatim co autorek toho tutorialu to vali na stolnim PC a na monitoru snad 21' a už malokomu dochazi, že to neni totož, dělat to a natačet - zachytavat video z 21' monitoru a pak to sledovat na monitoru 14', to jsi člověk jde oči vyočit aby zvladal sledovat ty prťave prvky kterymi autor ve videu program ovlada. Pak jěště si přičtěte k tomu to, že při koukani video tutorialu je obzižně rozeznatelne kdy přesně a ktera tlačitko na myši akorat bylo zmačknuto a když si tohle všechno sečtete a podtrhnete, tak zjistite, že je to mnohdy celem zmatek a o nějakem "přesnem" a dokonalen navodu nemuže byt ani řeč...

Dobré Silvestrovské vtipy. :) Například stavět tratě na 14" monitoru. A modelovat, to už asi vůbec. Ale jestli ti to jde, tak úplně každý se zde představí svou kolekcí modelů nebo tím co umí. Tím i my vidíme s kým máme tu čest. A pokud umí precizní práci tak bude určitě hodnotným členem.

Ale poradím jedno. V TSRE5 se tratě stavět nedají. Je nutné používat MSTS editor jako základ k pokládce kolejiva a hlavně tvarování terénu. TSRE5 používat jako doplněk. Hlavně umí i opravit kiksy neopravitelné v MSTS. A nejlepší v něm je to zarovnávání modelů podle kolejí.
Na Autocad existuje školení, ale na stavění tratí ne. Ale nějaké tutoriály na stavění tratí moc nepomohou, když systém nedokážeš pochopit sám. Takto jsme začínali všichni. Ale doporučuji, když umíš vesele modelovat a máš zakoupený Autocad, tak modeluj a vykašli se na vězení ve formě stavění tratí. Tady už vůbec nikdo nemodeluje, modeláři jsou nedostatkové zboží. Tak třeba vynikneš v tomhle.
Šťastný nový rok.

S tím si Zbyňku dovoluji nesouhlasit. Stavět se v TSRE5 dá, ať už koleje tak objekty. Jen s editací krajiny zatím trochu tápu.
Návody jak stavět v TSRE5 jsou, já se to podle nich taky učil.
Kolej položím a když položím další tak se k objektu připojí i databázová ( ta žlutá ) linka.
Zapnout / vypnout ji lze přes klávesu Z

S tím si Zbyňku dovoluji nesouhlasit
Já zase přišel na to, že koleje v TSRE5 se dají pokládat jenom na pevné zemi. Jakmile potřebuji koleje připnout na náspu, tak spadnou vždy na zem. Řešil jsem to tady na fóru asi před dvěma lety, že někdo možná poradí, ale nikdo nevěděl. To jsem měl tenkrát po změně kolejiva problém ve Skalici nad Svitavou, kam nebylo možné se v editoru MSTS dostat. Následoval vždy pád. Tedy jsem musel jenom v TSRE to tam trochu promazat, ale osadit zpětně to už nešlo. A kdybych měl koleje naklápět do sklonu, tak to už je moc komplikované. V MSTS raz dva tři a kolej je okamžitě na svém místě. V TSRE se sklon nastavuje plynule a to je pak moc zdlouhavé. Tedy pokud se podaří koleje k sobě připnout.

Já zase přišel na to, že koleje v TSRE5 se dají pokládat jenom na pevné zemi. Jakmile potřebuji koleje připnout na náspu, tak spadnou vždy na zem. Řešil jsem to tady na fóru asi před dvěma lety, že někdo možná poradí, ale nikdo nevěděl. To jsem měl tenkrát po změně kolejiva problém ve Skalici nad Svitavou, kam nebylo možné se v editoru MSTS dostat. Následoval vždy pád. Tedy jsem musel jenom v TSRE to tam trochu promazat, ale osadit zpětně to už nešlo. A kdybych měl koleje naklápět do sklonu, tak to už je moc komplikované. V MSTS raz dva tři a kolej je okamžitě na svém místě. V TSRE se sklon nastavuje plynule a to je pak moc zdlouhavé. Tedy pokud se podaří koleje k sobě připnout.
Nevím, zda to bylo v TSRE i tehdy, ale teď je tam možnost "stick to target", nebo něco takového, teď z hlavy nevím, když se zaškrtne, tak se koleje hezky napojí i na koleje, co jsou vysoko nad terénem. Já osobně jsem v TSRE postavil a stále stavím fiktivní trať od 0, občas jsou některý bugy k zbláznění se, ale jakž takž se to dá. Jediný problém na který jsem narazil a doteď se mi ho nepodařilo vyřešit je to, že i po nalinkování nefungují přestavníky výhybek.

linkovani cehokoli, je v pohode, jen je dobry si zkontrolovat naklikane ID prvni a posledni vyhybky.
u samostatnych prestavniku je to to taky na pohodu jen je potreba podivat co presne linkujes ( nekde je to treba jen zavazi a jinde je to pak i ukazatel. Pak oboje linkujes do odbocky (jak ti to pise) pak to funguje spravne.

Tak konečně se tady sešli odborníci. Tak poraďte, jak v TSRE5 připnout tu omylem odsunutou kolej v Nezamyslicích, jak tady upozornil Howky. To se děje dost často při indexování kolejí, že mi odjede. Pomůže "zpět", ale když si toho nevšimnu, tak už "zpět asi nepomůže. :)
V aktualizaci to máte umístěné zpět jenom šipkami, ale přesně to není, protože i přes klávesu ctrl to skáče dost nahrubo. (MSTS editor přes End je mnohem jemnější rastr)
Proto tento editor ohledně pokládky kolejí je pro mě velký nepřítel. :)
Teď se musím po hrubém usazení modelu přepnout do editoru MSTS a tam to přesně připnout, jak to bylo.
A nebo někdo ví jak na to v TSRE5 ? Rád se nechám poučit. (učíme se celý život) :) nezamyslice.JPG

jednoduche klikni nejdriv odstran navestidlo a popis nakladni koleje, pak klikni na kolej (DynaTraxova) a zmackni "Z" odstranis databazi pak kolej pomoci sipek ( 2,4,6,8 uptavis pozici a pomoci CTRL a 2,4,6,8 jemne doladeni ) az ti to bude presne pasovat tak das zase "Z" a mas to.

Díky, ale já se ptal, jestli to jde připnout jako v MSTS. Opravdu rychlejší je bez odstraňování návěstidel a označení koleje, to udělat nahrubo šipkami, aby to bylo označitelné v MSTS a pak v MSTS editoru tuto kolej klasicky připnout. Takto jsem opravoval levitující výhybku v Horních Heršpicích.
Takže to nejde. Proto tvrdím, že bez MSTS editoru se stavět nedá.

Back
Nahoře