OpenRails - problém

Nícméně taky bojjuju s nižším FPS a mám dojem, že je to Intelem. Ale zatím jakž takž OK a jedu vše naplno. Zanedlouho nová deska a procesor, tak uvidím. Musím to korigovat tak, abych spustil editor MSTS na tvorbu aktivit, jinak je pro mne OR zbatečný, Ale jedu v pohodě, Zatím nová GK, ale dska a procák starší. S ní se nedostanu taky nad 80 FPS.

Nicméně, zamknutí na FPS 30 velmi doporučuji, už jsem kvůli korektnímu chování AI vlaků v aktivitách.

Dobry den, mam OpenRail z trate BP verze 1.5 a co jsem dal aktualizaci verze z 1.4 na 1.5, tak mi to vzdy a vsude, s jakymkoliv vlakem ukazuje hodnotu FPS porad 59, nebo 60, nevite proc? Predtim mi to ukazovalo hodnotu FPS 120-260 dle mista na trati. Preinstalovat to na ORCZ 1.8 a zprovoznit nova vozidla pro ORCZ 1.8 nedokazi, je to dost slozite. Treba bude casem soucasti trati BP i ORCZ 1.8 s novymi vozidly.
FPS 59-60 bude nejspíš omezení nastavené někde v kódu OR natvrdo. A ohledně ORCZ... Nevím, co je složitého na stažení zip archivu, který se jen rozbalí a výsledná složka se uloží na libovolné místo, respektive ty si ji sám uložíš tam, kde ji chceš mít. A vozidla se instalují jako u klasiky, jen mají základní balíky, aby s tím nebylo tolik práce. Struktura složek zůstává shodná s klasikou, vozidla lze provozovat i ta nenaladěná s původními engy. ;)

Prvni vec je, napsat, ze instalovat ORCZ pouze tehdy, kdyz v PC neni jina verze OR napr. 1.4, protoze pokud je v PC jina verze, tak to hodi chybovou hlasku-to se stalo me.
1. OR CZ/SK se neinstaluje, ale jen rozbalí nejlépe mimo složky Windows a také nejlépe do složky, která je vyloučená z kontroly jakýhokoli antivirového programu. Tyto antiviráky rády blokují dll knihovny aniž by měly vůbec tucha, k čemu patří.

2. OR CZ/SK má své zápisy do registrů a nic nekoliduje s klasickou verzí OR.

3. OR CZ/SK běží pod MonoGame a ten má nativní podporu DirectX 11. Žádné podpůrné XNA nebo jiné není zapotřebí instalovat.

Potvrzuji. Mám zástupce na ploše jak pro OR 1.5, tak pro ORCZSK 1.8 a vstupuji podle potřeby. A nic nehapruje. A dokonce se dá spustit hru i v MSTS. A vše to sosá jen z jedné instalace tratí a vlaků. Ladění vlaků se také přepíná automaticky mezi OR a MSTS. A zřejmě by nyní i šlo doplnit ladění pro ORCZ, když už na tohle také existuje samostatná podsložka. Jen najít síly a hlavně čas se pustit do dalších takových aktivit. Respektive nejprve získat rozumy na nějaké budoucí slezině. Pokus a omyl je ztráta času.

Též jsem měl nějakou dobu koexistenci OR 1.4 a 1.7 / 1.8. Pokud uživatel aspoň trochu ví, co má dělat, díky dostupnému dvojímu ladění schopnému provozovat oba systémy, pomocí nenáročných pokusů např. zjistí, že některé kabiny / zvuky z OR-CS lze (s určitými omezeními u některých řad) aplikovat i na verzi OR 1.5 apod. Jenže to už je vyšší dívčí. Především zjistí co, kam a jak.
V prvé řadě musí umět uživatel správně používat společné archívy s laděním, zvuky, kabinami atd. a hlavně - rozšiřující možnosti pokročilého ovládání lokomotiv ve standardu OR-CS (přibývá řada postupů, funkcí, rutin...). Pak už je prostor např. pro klonování ENG na jiné stroje téže řady, objevování a zkoušení nových vlastností jízdy, tvorby vlaků a mnohé další. Tam je pro fajnšmekry připraven (volitelný) postup oživování studené lokomotivy, pro aktivitáře pokročilý systém řízení vedlejšího provozu (AI) a další. Jinak než vlastním experimentováním se k nějakým výsledkům nedopátráme, protože ne vše je ve fóru k dosažení, ochotné rady zkušených uživatelů a autorů jsou časově a prostorově roztříštěné... Samozřejmě - je zde předpoklad tyto experimenty umět analyzovat, aplikovat a úroveň pokusů zvyšovat od jednoduchého ke složitějšímu - od správného zařazení archivních složek až po klonování ENG pro jiné lokomotivy a oživování vypnutého stroje.
Doporučil bych Lukymu začít s laděním OR-CS u jedné již zpracované řady. Já začínal s X6X. V dodávaném balíku je dostatek lokomotiv všech typů 16X a 36X se zvuky a kabinami, všechny složky a soubory vč. obrázků s názorným schématem rozložení ovládacích prvků, (což je pro většinu uživatelů podstatná věc) a podobností postupu ovládání. A samozřejmě, podle popisu nezapomenout na ty 'Společné archívy'...

Tak to tě Venny vyvedu z omylu. Prosím tě, vůbec ani nenaznačuj míchat k sobě varianty ORCZ. To tu těch dotazů, proč to nejde přibyde jednou tolik. :) V těch updatech ORCZ, se odstranilo tolik chyb, že by jsi je nespočítal ani na prstech obouruč, to by jsi musel být chobotnice a možná ani tak. :) A už samotný ORCZ 1.8.0, bez aktualizací, třeba v aktivitách okamžitě spadne.

Takže míchat "cézetka", fakt nedoporučuji. Prostě udělat tohle:

1. Stáhnout ORCZ z webu.
2. Rozbalit a umístit složku mimo systém.
3. Spustit a aktualizovat na poslední verzi.

A pak už si užívat jízdu.

Dane, tos mě blbě pochopil - já naznačuji stávající koexistenci ladění ENG pro klasiku OR a paralelní pro OR-CS, což je ve složce vodidla (vozidel) zavedeno již dlouhou dobu. A mluvím-li o klonování ENGů, mluvím o jejich "výrobě" pro modely, který může mít uživatel z jiných zdrojů (ta ladění OR-CS ale většinou nemají) a že je jich dost... ;) :cool:
A dále mluvím o tom, že při nějaké chybě aktualizace při změně verze OR-CS je dobré stávající odstřelit, nahradit ho základní 1.8.0 a tuto pat aktualizovat na stávající.
Abychom se dobře pochápali... ;):)

Ale většina vozů laděná pro OR jede v ORCZ normálné a AI dopravě je to celkem jedno. Takže těch vozidel zase tak málo není. A k engům a wag. souborům, já klasický OR nejezdím, navíc zvuky pro CZ, klasický OR shazují. Ale všechny engy a wagy mám v podsložkách. Tím, že nejezdím ani klasický, ale ani Monogame, je jedno, jestli to mám v podsložce Openrails, nebo OpenrailsCZSK.

Ano, většina vozidel je v OR-CS použitelných, ale některé jen s potížemi, omezeními - může být způsobeno koexistencí obou systémů, co já vím. Je třeba si uvědomit, že ladění ENG na jednu řadu lokomotiv může být několik a je na praxi uživatele rozpoznat, které mu např. k MG-OR vyhovuje a které nikolivěk. Určitě je vhodné sáhnout po ladění na vzd-or.eu J. Vogeltanze, kde je možno získat právě několik vzorových ENG pro nejrozšířenější lokomotivy a vagóny, pokud je v úmyslu uživatele používat standard OR 1.5.xxx. MSTS ponechávám stranou.
Zase dobrý prostor pro laborování a testy, vhodné na dlouhé zimní večery, protože to schramstne při zkouškách i nahrazování spoustu času.
Nechci šířit informační šum, ale klasický standard OR už by přece sloučen v MonoGame už dávno. Já žiji v domnění, že tedy máme verze MG-OR, k tomu OR-CS pro naše prostředí a italský NewYear (je v češtině).

OR CZSK se už před lety úplně odklonil od Unstable OR a verze NewYear. Nejsou kompatibilní, protože si stejné věci řeší jinak a spousta jich je tam navíc.

NewYear OR od Carla se snaží přebírat změny z Unstable OR a tím ho z velké části kopíruje a tím zajišťuje kompatibilitu, i když mám pocit, že ke grafickému rozhraní oba přistupují už jinak.

Back
Nahoře