CZSK verze 1.5

Tohle řekni chlapům co jezdí na Ešusech příměstskou okolo Prahy
Pozor, bavíme se o ARR, ne o AVV... Ale i tak, na ARR se normálně jezdí i v klesání... Pokud je vlak cca do 1/2 normy, tak si to pomocí EDB Eso v pohodě udrží, pokud je těžší, tak si sáhne na vzduch. Ale aby se předešlo častému verglování brzdy, tak je dobré si přibrzdit na ruku a tím se ARR zablokuje a neodbrzdí. Rychlost se nechá spadnout o cca 10 - 20km/h a odbrzdí se, a tak stále dokola = pilovitý styl brždění.

Pozor, bavíme se o ARR, ne o AVV... Ale i tak, na ARR se normálně jezdí i v klesání... Pokud je vlak cca do 1/2 normy, tak si to pomocí EDB Eso v pohodě udrží, pokud je těžší, tak si sáhne na vzduch. Ale aby se předešlo častému verglování brzdy, tak je dobré si přibrzdit na ruku a tím se ARR zablokuje a neodbrzdí. Rychlost se nechá spadnout o cca 10 - 20km/h a odbrzdí se, a tak stále dokola = pilovitý styl brždění.
Já vím, že se bavíme o ARR automatické vedení vlaku je něco jiného. Ale i přesto na dvojité jednotce 471 nikdo ze strojvedoucích na brzdič nasahal a vše řešil přes klávesnici ARR.

Fajn, to já jen aby jsme si rozumněli. A aby jsme neodbíhali od problému, který jsem popisoval, a to, že při jízdě na ARR, poté co si ARR brzdí EDB, tak EDB nechce odpadnout a dokola to vypisuje "sestavování", a to až do doby, kdy rychlost klesne o 10km/h než je navolena na ARR. A dále, že EDB i při jízdě na ruku nefunguje a píše "sestavování" a "vypnuto". Nerad bych tvůrcům křivdil, ale tohle mi přijde jako chyba. Bohužel odpověď typu: "tak se nauč jezdit" a další věci mě odradili od verze CZSK a vracím se k MG :-/

Tohle je záměrně, protože se ARR nemá používat k brždění vlaku. Je to spíše tempomat. Brzděte jak máte, chlapi!
A právě tohle ve včerejším emailu vyvrátil bob57_cz. S podrobným popisem, jak to má fungovat. Snad jeho tiskový mluvčí přepošle. :) ARR se používá i k brzdění vlaku a není to tempomat.
Píše, že se máte inspirovat verzí ARR od Michala v RW. Ten to má prý správně a funguje jak má.

To, co jsem napsal, byl možná nesmysl. Pokud ano, tak se omlouvám. Já nejsem tvůrcem ARR a nemohu tedy za toto téma mluvit. Návaznost EDB na ARR je také součást ARR algoritmu. O tomto se už nebudu nikdy vyjadřovat.
Ať si každý jezdí v čem chce. Já nebo někdo ze skupiny nejsme povinni vám něco podsouvat.

Ahoj. Kluci nejsem fíra, vaší práce si vázžím. Ale chtēlo by to asi více konzultací se skutečnými strojvůdci. Jinak mnē se spolupracuje s klukama skvēle a už se odstranila spousta chyb, třeba co byly v původním OR.

Jinak mnē se spolupracuje s klukama skvēle a už se odstranila spousta chyb, třeba co byly v původním OR.
Jo, neříkám že ne... Ale na moje poznatky kolem toho nahrávání uložených pozic a šediváků po delší jízdě, na ty tu nikdo nereaguje. A ohledně EDB a ARR mi bylo odpovězeno, že prostě neumim jezdit... Tak ok!
Pro verzi 1.4 jsem udělal aktivitu nákladu z Tábora do Prahy, kde vše skvěle fungovalo, udělal sem to i jako "tutorial", kde na začátku aktivity jsem pomocí hlášek dával hráči instrukce jak mašinku oživit, jak přejít na druhé stanoviště a pod. Aktivita se dala uložit a načíst kdekoli bez potíží, a ani v Praze žádný šedivák. Aktivitu jsem poslal @Dodo aby si ji vyzkoušel, taky mu vše fungovalo, jen bylo potřeba upravit jeden trafik odstavených vozů.
Jenže přišla verze 1.5 a celá aktivita se musela překopat, protože oživení mašinky najedou trvalo déle a už neseděly časové hlášky, a to se mi nechtělo, tak sem ji smazal, že udělám jinou. Udělal jsem rovnou dvě, pro BP rychlík z Brna K.P. do Bohumína a pro 321 náklad Rokycany - Hněvice.
Ale v obou se mi začnou objevovat šediváci a aktivity nejdou po uložení načíst. Bohužel na tyto připomínky nikdo nereaguje.
Tím se pro mě CZSK verze stává slepou uličkou, což je obrovská škoda, protože jinak je to skutečně velké přiblížení realitě.

Áno to potvrdzujem čo Lukyn píše. Mne sa našťastie v Prahe objavil len jeden šedivák a to tiež len polovička el. jednotky 471. Inak sa mi nikde neobjavili hral som aktivitu R 754 od Dvacky. Ale nechápem prečo keďže FPS som mal stále 30 ( lock cez VS ).

Souhlasím, některé rakce zde vyšumí a je to škoda, podobně jako s nefunkčními návěstidly, kdy mi bylo odpovězeno, že jde o moje aktivity, což je úplná hovadiny, je to součást železničního provozu, na který v OR už v prvopočátku zapoměli a zadili to haldou kosmetických věcí a psal jsem to hned na začátku už co se dělalo pro OR a ORMG a nějak jsem si myslel, že tu díru v provozu ORCZ opraví a nic. :)

Áno to potvrdzujem čo Lukyn píše. Mne sa našťastie v Prahe objavil len jeden šedivák a to tiež len polovička el. jednotky 471. Inak sa mi nikde neobjavili hral som aktivitu R 754 od Dvacky. Ale nechápem prečo keďže FPS som mal stále 30 ( lock cez VS ).
Já jsem od Dvacky aktivitu R754 jel zrovna včera a žádní šediváci. A to jsem prolítával všechny nádraží, protože jsem zároveň kontroloval algoritmus na spřáhla u všech vozů. Netuším, jestli to souvisí s malou grafickou pamětí, protože RAM paměť v diagnostice OR nebyla zaplněna ani z 1/3. Já vím, že MonoGame využívá DX11 a ten využívá hlavně grafickou paměť respektive ji dokáže plně adresovat i přes 4GB.

Pokud to přepneme na 64-bit, budou blikat textury osvětlení budíků a návěstního opakovače ve 3D kabinách. Také myslím, že byl problém s podvozky vozů, které se třepotaly.

O tom padání při nahrávání pozice vím také. Však jsem to hlásil i klukům ve skupině. Ale oni s tím problém neměli. Dělá mi to jen jedna aktivita a to od Šneka 609 Cheb-Ústí. Nemůžu přijít na to proč.

To, že Lukyn dělá nějakou aktivitu s tutoriálem nemám vůbec ponětí. Pokud bych věděl o problémech, určitě bychom to nějak jako tým řešili.

Souhlasím, některé rakce zde vyšumí a je to škoda, podobně jako s nefunkčními návěstidly, kdy mi bylo odpovězeno, že jde o moje aktivity, což je úplná hovadiny, je to součást železničního provozu, na který v OR už v prvopočátku zapoměli a zadili to haldou kosmetických věcí a psal jsem to hned na začátku už co se dělalo pro OR a ORMG a nějak jsem si myslel, že tu díru v provozu ORCZ opraví a nic. :)
Na to taky dojde, jen se musí vymyslet jak to udělat.

Vždyť jo, chápu, že je toho strašně moc a v pár lidech to je šílenost. Proto třebe i tobě jsem posílal aktivitu, když mizely kolca. Ono totiž tak se dá vychytat nejvíc věcí, aktivita, test a opravy. Blbě se to vysvětluje psaním. A to je taky další věc, kolik lidí zde tvoří, diesely, páry, posuny, počasí atd... Já už mám taky z toho někdy hlavu jak pátrací balón. Je to ale koníček a byví mě to. Už jen teď třeba při tvorbě aktivity pro "Kredence" jsem zjistil, že chybí vozy ložené sádrovcem z Kobeřic do Ostravy a už jsem je nasypal, takže to není jen tvorba z A do B bodu. :)

objavil len jeden šedivák a to tiež len polovička el. jednotky 471
Jestli myslíš elefant, který v Praze na hlavním odjíždí směr Vršovice, tak ten jsem měl taky z půlky šedivý. Tam bude zřejmě nějaká chyba ve skinu, protože i TSRE5 ukazuje půlku vlaku černou.

Přílohy

• Výstřižek.JPG
    Výstřižek.JPG
    74.3 KB · Zobrazeno: 0
Jestli myslíš elefant, který v Praze na hlavním odjíždí směr Vršovice, tak ten jsem měl taky z půlky šedivý. Tam bude zřejmě nějaká chyba ve skinu, protože i TSRE5 ukazuje půlku vlaku černou.

Přílohy

• Bez názvu.jpg
    Bez názvu.jpg
    75.5 KB · Zobrazeno: 0
Udržovat ano, ale NE brzdit celý vlak o několik desítek km/h méně!
bob57_cz komentuje:

Probůh, co to ta skupina „programátorů” zase vypouští za nesmyslné pokyny proti způsobu řízení lokomotiv s ARR v OR a reálném provozu??!!!

Už ES499.0 a E499.2 ze 70.let měly ARR, která dokázala rozjezd vlaku na předvolenou rychlost, udržování zadané rychlosti i brzdění na nižší předvolenou rychlost a to včetně rychlosti nulové - čili zastavení.
Tahle ARR měla ale určitá omezení a vyžadovala od strojvedoucího hodně citu. Zapínat se mohla jenom při stojícím vlaku a nesmělo se zapínat za jízdy, přestože to šlo provést. Nebyl ale správně nastaven dynamický rychloměr a loko začla ihned brzdit provozně pomocí BSE. Pro snížení rychlosti z vyšší na nižší chtělo už mít to slušně odzkoušené a fíra musel mít dobrý odhad vzdálenosti a rychlosti. Brzdná křivka byla totiž dost ostrá a stále stejná. Před navolením nižší rychlosti bylo potřeba zavét přepínačem výběh, aby nedocházelo k tvrdému přepínání linkáčů a přepojovačů z jízdy do brzdy, jinak hrozilo jejich napálení a případně i přeskok proudu na kostru.

Stejná ARR s mnoha odstraněnými chybkami a doplněna vylepšeními předchozích verzí byla pak už nasazena na další generaci lokomotiv 363 a 163 (s dalšími odvozenými řadami).
ARR se smí a dokonce doporučuje zapínat za jízdy, protože má už inteligentnější verzi sledování rychlosti a umí se srovnat sama na aktuální reálnou rychlost, kterou nastaví jako výchozí Vp. Ovládání požadované rychlosti lze provádět jak jízdní pákou tak tlačítkovou předvolbou a smí se naprosto legálně a bezproblémově předvolovat rychlosti vyšší i rychlosti nižší a to jak v režimu osobní tak i nákladní dopravy. Rozdíl mezi O a N režimem je v tom, jak strmou křivku změny rychlosti automatika nastaví vzhledem k aktuálně pojížděné rychlosti. Počítá totiž s nějakou fixní zábrzdnou dráhou, která je vzhledem k rychlosti podobná jako u zábrzdných vzdáleností pro výpočet brzdícího procenta (400,700,1000 metrů ponížena o rezervu 100m). Fixní je z toho důvodu, že ARR nemá informaci o spádových poměrech trati. (Tuto informaci má až její další nástavba AVV.)

Není tedy pravda nesmyslné tvrzení Icika a před ním Jindřicha, že se nemá či nesmí pomocí ARR brzdit a že je to jen jakési čudo, kerému tu říká tempomat. Ten to není ani náhodou.
(Takový tempomat měly první serie TGV a Siemensovky včetně Pendolina.) Naše lokomotivy ze „škodawerke” mají plnohodnotnou ARR a EDB s plynulým udržovacím i zastavovacím režimem, což jim dovoluje právě i tu synchronizaci s BSE a tím i citlivé nastavení nové požadované rychlosti při brzdění bez brutálního (zde v OR) nedobrzdění či podbrzdění.
Zbývá tak říct, že je ARR v OR dosud prostě nedotažená a daleko od reálu v tom stavu, který naladili tihle programátoři a nedokážou se s tím vypořádat.

Měli by se chlapci inspirovat nastavením ARR od Michala v RW, kde se to chová velmi dobře.
Pokud EDB mašiny na spádu nestačí s vlastním výkonem, tak si přifoukne vzduchem vlak a zkoriguje.
Stejně tak dobrzdění na nižší rychlost, foukne si, včas povolí a doladí pomocí EDB bez zbytečného podjetí rychlosti jako v reálu.

Je hloupé od programátorů, když svou vlastní nedostatečnost okecávají nesmyslem a hází na hráče machrovinky a návody, které se nezakládají na pravdě.
To možná mohou spolknout jen dětičky a jedinci, kteří si nedokážou na webu obstarat skutečný manuál s ARR konkrétní mašiny.

b57

A právě tohle ve včerejším emailu vyvrátil bob57_cz. S podrobným popisem, jak to má fungovat. Snad jeho tiskový mluvčí přepošle. :) ARR se používá i k brzdění vlaku a není to tempomat.
Píše, že se máte inspirovat verzí ARR od Michala v RW. Ten to má prý správně a funguje jak má.
Když už jsi s Robertem v přímém kontaktu, můžeš udělat totéž a neodvolávat se na mě.

o, že Lukyn dělá nějakou aktivitu s tutoriálem nemám vůbec ponětí. Pokud bych věděl o problémech, určitě bychom to nějak jako tým řešili.
To nevěděl nikdo, nechtěl jsem ji prezentovat, dokud nebude zcela hotova. A u téhle aktivity na 1.4 jsem neměl s ničím potíže, vše šlapalo skvěle.

Jinak mi to nedalo a ještě jednou jsem si zajel tu aktivitu nákladu na 321. Jakákoli pozice uložená mezi Rokycany a Prahou nejde načíst s hláškou č.1 z příspěvku 478, v Praze na hlaváku mi to vypíše tu druhou hlášku. Ale pozici uloženou při čekání v Holešovicích už mi to načte! A další pozici, kterou jsem uložil za Kralupami také... Takže se nabízí to, že se OR CZSK nelíbí nějaký trafik. Ale žádný takový není ve hře po celou dobu z Rokycan do Prahy.

A tady ještě pár screenů šediváků + dignostikaRunActivity 2022-01-08 22-02-51 kopie.jpgRunActivity 2022-01-08 22-25-35 kopie.jpgRunActivity 2022-01-08 22-25-55 kopie.jpg

Back
Nahoře