Dobré ránko všetkým, nakoľko sa dosť množia negatívne názory na umiestnenie statických modelov vozidiel v trati dovoľte, aby som to trocha rozviedol a ozrejmil.
V trati sú použité 4 skupiny statických vozidiel:
- vraky a správkové vozy
- bežná záťaž vo vlakotvorných staniciach
- súpravy osobných vozňov
- hnacie vozidlá
Vraky a správky sú umiestnené v staniciach Tvrdošovce, Pribeta a Mužla kde reálne stoja už niečo hádam cez 20 rokov, tie Gbs - je to taliansky model ktorý som z časti vyalfoval a textúry má 1024x1024, vcelku na tento účel schopné, aj tak ich nie je vidieť lebo sú to len rámy skrine, koľaje kde sú tie vozy odstavené som zámerne nelinkoval /platforms - siding/ a sú osadené nefunkčnými návestidlami aby tam skrátka nič nešlo lebo tam ani nič nemá čo robiť...
Čo sa týka bežnej záťaže vo vlakotvorných staniciach /Galanta, Trnovec nad Váhom, Nové Zámky, Štúrovo/ použil som na niektorých koľajach lp modely vozňov ZSSK Rils, ČDC Eas a Čechofracht Eas ktoré sú modelovo aj textúrovo myslím úplne prijateľné a hlavne sú tam preto aby dokreslili kolorit stanice a približnú skladbu záťaže ktorá je v týchto staniciach obvyklá. Napríklad v Senci sú použité vozy Daak /Starý/ a Smmp /Kebarko/ vybraté z trainsetu, žiadne lp verzie. Samozrejme všetky koľaje s týmito vozmi sú nelinkované a osadené nefunkčnými návestidlami. V Štúrove napríklad uvidíte nemecký riadiaci vozeň ktorý je na ceste do Rumunska k novému majiteľovi, čo je v tejto stanici bežný jav, takto išli aj Raguliny, Sulzery...Ide hlavne o to, že nie každý aktivitár má vedomosť o miestnych pomeroch a o tom, čo a prečo sa v ktorej stanici môže nachádzať, v Senci sú napr. plošináky z vlečky Doprastavu, v Galante sú plnohodnotné autovozy firmy GEFCO z trainsetu kvôli neďalekému podniku PSA Peugeot Trnava, v Nových Zámkoch a v Štúrove je samozrejme mix všetkého...takže k tomuto toľko.
K súpravám osobných vozňov len toľko, že snáď patria na odstavné koľajisko v Bratislave hl.st., Nových Zámkoch a Štúrove, toto by bol hádam najslabší článok celej reťaze nakoľko ide naozaj o lp verzie ale Vlado sa snažil a ja som sa snažil ich zase umiestňovať tak aby nebili až tak do očí.
No a k mašinám len toľko, že sú to všetko plnohodnotné modely z trainsetu a sú rozmiestnené väčšinou v depách pred remízami kde logicky aj patria, textúry som na nich nechal v pôvodnom rozlíšení.
Všetky koľaje v staniciach na ktorých je predpoklad pohybu traffic vlakov sú voľné a preto v tomto problém nevidím, čo sa týka kvality použitých modelov, okrem skupinových lp modelov osobných súprav a vrakov sú to všetko normálne modely z trainsetu s kvalitnými textúrami, keby som tam dal nejaké 2D kulisy alebo niečo podobné išiel by som len proti sebe nakoľko sa snažím spolu s ostatnými tvorcami trate priviesť ju do pokiaľ možno najdetailnejšieho a najreálnejšieho stavu, samozrejme v rámci možností, reálne to nebude nikdy.
Takže k tejto problematike toľkoto, mazať to zatiaľ neplánujem ale v budúcnosti tiež nevylučujem, ako písal Dan J. : OR síce nastupuje ale ja vravím že nastupuje už dosť dlho a kedy sa dočkáme toho, aby tam všetko stopercentne fungovalo nevie ani divá sviňa, takže ja by som ešte MSTS do koša určite nehádzal.
No a teraz k aktuálnemu stavu trate:
Ako som už písal Pepo Harkabus dostaval úsek od Novomestskej spojky v Bratislave po Lamač vrátane hlavnej stanice, depa a mesta. Ďalšia stavba smerovala z Nových Zámkov do Komárna kde je hotový celý úsek s krajinou, ja som trať dostal v tomto stave na dotiahnutie detailov, nalinkovanie návestidiel, koľají a rôznych úprav a celkové dokončenie Komárna. So stavbou stojím tak, že na prelome rokov som dovolenkoval a mákol som si, prišiel som z Nových Zámkov až po Vážsky most pred Komárnom. Po celkovom dokončení tejto stanice sa bude trať zoštíhlovať a doplnia sa variantné textúry na zimu a noc. Potom sa sem ozvem nakoľko budeme pravdepodobne potrebovať webový priestor na uloženie trate. Zatiaľ toľkoto, pre predstavu prihodím neskôr zopár screenov.