CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Já fakt vidím pravý opak, V HK najede tramvaj na vozy, kolikrát na ně jede s předním panťákem, a po najetí na soupravu, která má jet do Prahy, vyleze dveřma, zabouchne a jde na čelní stanoviště, smeták vůbec neshodí, už má vlastně zadní. Vídávám dnes a denně, když jezdím do Pardubic a pak do Ostravy.. Jako stáhnout smeták je to nejmenší, ale je to prostě mimo. A další věc, jak vidno, nese to další komplikace. Proč se hrabat v něčem, co fakt pro přechod a další jízdu není podmíněno?!
Já Ti teda nevím, jezdím už víc jak dva roky jako strojvedoucí v Tebou zmíněném Hradci, jezdím mj. I na řadě 162/3 a 150.2 a opravdu se mi nestalo, že bych spatřil někoho, kdo nesundá po najetí smetáky a už vůbec že by přecházel venkem, jednak je to sebevražda dávat kabel pod napětím, a za druhé to není ani fyzicky možné, přecházet ze strany na stanu a nesundat při tom smeták. 162/3 umí udržet připojené odpojovače a zapnuté HV, když se vypne řízení, ale smeták jde dolů vždy. Jen 361, 363.5 a 371 umí zůstat naživu při přecházení. Takže je to celé blbost.

Já jezdím z 99% jen volné jízdy a teda co můžu říct, mě osobně by teda nikdo nedostal po schodech lozit ven, kodrcat se po pešuňku a zase lozit na mašinu, když se dá přejít strojovnou. Ven se samozřejmě má (musí) vylézt, aby se třeba na těch Hradcích zkontrolovalo připojení loko s vozy. A pak se může jít venkem. Ale pro klid duše bych stejnak šel opět vnitřkem, abych měl jistotu, že jsem na nepoužívaném stanovišti vše zamkl a vypnul. A ty které nemají průchod nahozenou mašinou, tak prostě jednoduchou manipulací ten bezpečný stav navodit a jít.
A reflektory není dobré zapomínat.:D Jsou stroje, které namají oddělovací diody (i např. v rámci jedné řady! Třeba u některých 150/151 bývalo běžné) a potom to všechno akorát svítilo blbě. Nebo 854 Katr...Hydra..., tam se dají na stanovišti zvlášť navolit konce, které nejdou vypnout jinak, než zase na tom konkrétním stanovišti konkrétními spínači. Fírové se vystřídají, pokračování je vpřed jiným stanovištěm, druhý fíra nepoužívá samostatné spínače a označí si vlak kombinovaným přepínačem na pultu... A pak mu vpředu za jízdy svítí začátek i konec vlaku, kolegové se můžou ublikat, jééé ti mě mají rádi jak mi krásně všichni mávají a blikají. Takže vše do nuly i v simu.:D

Tak tohle nevím, takto mi to bylo řečeno. I když uvažuju, fíra při nehodě ve Studénce byl ve strojovně? Nebo vyskočil? To už si nějak nevybavuji, pokud ale byl ve strojovně, tak vlastně dveře otevíral pod napětím?
K té Studénce - fíra se schoval za dveřma stanoviště a opřel se o rozvaděč. To by mohl udělat i s nahozenou mašinou, protože je za tímto prostorem na 151 ještě klec, za kterou se už nesmí bez shození.
Jenže mašina byla shozená. Jel na stupních, tuším 32/5 a 134 km/h, padající most zkratoval a strhl trolej, takže na podpěťovou ochranu bouchl HV dřív, než vůbec tu strojovnu otevřel. Měl veliké štěstí, že rám loko to celkem vydržel, ale byl zraněn zborcenými součástmi, propadla se podlaha, ale on byl přimáčknutý ventilátorovým tunelem a skříňkou s jističi, což ve spojení se zborcenou podlahou mohlo být k dobru. Ta se nechala promáčknout a nepůsobila tak destruktivně, díky dalšímu promáčknutí dvířek skříně se potom dostal z mašiny ven.

1) U starých mašin byl zvednutý smeták podmíněný aktivním pultem, tzn. klíčem řízení, který se přenáší. Nedá se teda nechat smeták nahoře a jen tak si přecházet. Tam je rychlý přechod z jednoho stanoviště na druhé prakticky nemožný (bez podvádění), tj. vždy musí být loko bez napětí. Přechod vnitřkem nebo venkem už byl spíš na kondici toho kterého fíry.
2) U reko a nových je aktivace pultu tlačítkem a loko může zůstat živá. Pokud ale manipuluje s kabelem topení, musí shodit smeták tak jako tak. Přechod pod napětím u některých možný je, stejně jako přechod venkem.
3) přecházet za jízdy na skříňovkách je o průser (a porušení předpisů), byť by to byl 0,5km/h.

Tak, jak to udělal Icik, to zatím stačí pro drtivou většinu mašin. Když si to člověk nacvičí, tak přechod v OR zvládne do 30 sekund. To by snad nemělo aktivitu rozbít.

Tak objasněno, myslel jsem v tuto hodinu, co jsem vídával, že jde o rychlík do Prahy, ale koukal jsrm do JŘ a žáden v ten čas nejede. Takže to, co jsem několikrát viděl byl zřejmě posun.

Tak objasněno, myslel jsem v tuto hodinu, co jsem vídával, že jde o rychlík do Prahy, ale koukal jsrm do JŘ a žáden v ten čas nejede. Takže to, co jsem několikrát viděl byl zřejmě posun.
Ani při posunu nemůže nastat Tebou zmíněná situace. Prostě bez shození smetáků se přecházet nedá. A fakt bych si toho asi za tu dobu musel všimnout, že to u nás někdo takhle dělá... Takže nevím, co jsi kde viděl, ale přecházení s tykadly nahoře prostě není možné a nic jako 371, 363.5 apod. k nám na R nejezdí. Pokud myslíš najíždění žehličky, jakožto Z-3 na R od Prahy a následný odjezd na myčku, tak tam se smeták dolů nedává, protože se nepřipojuje top. kabel, tak je to zbytečný.

Jestli byl hodně tlustej, tak ani moc nekecal. :D
Tak jedného takého tlsťocha som poznal, mal asi 150kg a laminátku zvnútra asi nikdy nevidel. Asi jediný majster ktorého som poznal, ktorý prechádzal zo stanovišťa na stanovište zvonka.

A tú vykurovaciu spojku nemohol len tak niekto vypnúť, musel prísť daľší posunovač, čo mal na to kartičku a majster mu dal na výmenu za kartičku kľúč od kúrenia z pultu :-)

A tú vykurovaciu spojku nemohol len tak niekto vypnúť, musel prísť daľší posunovač, čo mal na to kartičku a majster mu dal na výmenu za kartičku kľúč od kúrenia z pultu :)
Kdysi dávno jsem stal s rychlíkem v Bohumíně. Dojelo EC z Polska, najížděla na to 380. Fíra to pomalu ani nenamáčkl, a už posunovač tasil z kapsy svojí kličku od topné spojky a lupnul tam kabel od vozu hezky rychle pod napětím. To je jenom taková vsuvka na jaké magory narazíš na dráze.

Back
Nahoře