Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
A to jsem si myslel, že se vydání upgradované verze Gorily (350) a vydání realisticky sladěné verze Krysy (150, 151) nedočkám, ale jak vidím, dočkal jsem se. Nemám teda co vytknout, obě loko se opravdu povedly a fungují opravdu nádherně. Jen si musím u Gorily natrénovat správné přehazovaní mezi stupni a šunty (tedy správné přepínání páky směru mezi režimy P a Sh), protože v předchozí verzi Gorily z března 2022 jsem tohle vůbec neřešil. Tam jsem prostě sázel stupně a šunty jsem neřešil vůbec.Myslím že viac netreba písať. Pack X5X je na webe. Všetkým, ktorým trebalo poďakovať som tak urobil v readme. Sú tam aj klávesové skratky vypísané.
Keďže sa blíži čas dovoleniek aj my si chceme oddýchnuť. Preto som aj kabíny pustil von v beta verzii.
A 150/151 má i automatický rozjezd, tak tam ty stupně ani nemusíš sázet.A to jsem si myslel, že se vydání upgradované verze Gorily (350) a vydání realisticky sladěné verze Krysy (150, 151) nedočkám, ale jak vidím, dočkal jsem se. Nemám teda co vytknout, obě loko se opravdu povedly a fungují opravdu nádherně. Jen si musím u Gorily natrénovat správné přehazovaní mezi stupni a šunty (tedy správné přepínání páky směru mezi režimy P a Sh), protože v předchozí verzi Gorily z března 2022 jsem tohle vůbec neřešil. Tam jsem prostě sázel stupně a šunty jsem neřešil vůbec.
Taky mě docela mile překvapilo, že stejně jako Gorila, tak i Krysa má tu schopnost, že když zapnu EDB a potom shodím všechny smetáky, tak se EDB nevypne a loko brzdí dál. Tahle schopnost se může hodit v případě, že jedu dolů ze stoupání a po cestě mám stahovačku. EDB se tak shozením smetáků na stahovačce nevypne a loko dál zpomaluje.
Jo, to jsem si všimnul, když jsem Krysu testoval, že má automatický rozjezd. Aspoň se mi nestane, že to při rozjezdu omylem přeženu a bouchne nadproudovka. Ale i tak budu to sázení stupňů a správné přehazování páky směru pro šunty a stupně pořádně trénovat, a to jak na Kryse tak i na Gorile.A 150/151 má i automatický rozjezd, tak tam ty stupně ani nemusíš sázet.
A když se budeš blížit k perónu a chceš přesně zastavit, můžeš použít počítadlo náprav.![]()
Určitě by to bylo fajn. Prosím spoj se pak s Igorem Hnízdo.Kdyby bylo potřeba ten výběh 130 nahrát, můžu zařídit.
Zřejmě to měla být narážka na chybějící opravdový posun, anebo na fičury v dispečerském okně. Ostatně tímto směrem (tedy komplexnějším simulátorem železničního provozu) se ubírají kolegové z Polska, kteří si ale okolo toho vybudovali business. Tedy úplně jiný drive (pracovní vs. osobní život, velikost teamu, odbornost a specializace, atd.) než komunita dobrovolníků.A jak by to mělo vypadat a co by to mělo simulovat? Výstup z TZZ a SZZ je stále jenom návěstní znak.
Tak vzhledem k tomu, kolik by bylo třeba obecně upravit v tratích a atd., tak dejme tomu, že nějaké "zpoždění" pro přestavování výhybek, by snad šlo nějakým způsobem dostat do kódu OR? Třeba, že se výhybky budou přestavovat 6s, tudíž bude krapet trvat, než vůbec dojde k rozsvícení návěstí na návěstidle, či k dovolení další jízdy přes konkrétní výhybku. Do úpravy trati bych to viděl leda v podobě, kdyby se mělo definovat, jestli je nějaká spojka fyzická, nebo logická, kde se časy můžou lišit hlavně u té logické.A jak by to mělo vypadat a co by to mělo simulovat? Výstup z TZZ a SZZ je stále jenom návěstní znak.
Tak zrovna u grafického enginu se není čemu divit, že dosti lidí přejde na něco nového, co už i využívá RTX technologie, či DLSS a do budoucna to v tomto ohledu vidím bídně pro OR, protože nové lidi (hlavně narážím na ty, co teď třeba jsou ještě batolata) to už třeba nemusí ani vůbec přitáhnout, když si budou moct vybírat mezi OR, SimRailem a RW a Graficky je 100% přetáhne SimRail a RW.Já si dovolím tvrdit, že na to není v našich končinách kapacita. Stavitele tratí lze spočítat na prstech jedné ruky, vývojáře software potom na prstech jedné ruky pyrotechnika na invalidním důchodu. Kromě úpravy SW by totiž bylo nutné přepracovat i tratě - současné skripty jsou psané z 95% pro MSTS a jen málo z tvůrců využívá nové možnosti ORTS). Pomineme fakt, že nové fičury by bylo nunté podpořit i ze strany editorů obsahu. No a dokud se nepředělá grafický engine, tak počet zájemců neporoste, protože určitou část z šikovných tvůrců nám momentálně "kradou" vizuálně přitažlivější hry (nedokážu je pojmenovat slovem "simulátor"). Každopádně budu rád, pokud mě někdo vyvede z omylu.
Zřejmě to měla být narážka na chybějící opravdový posun, anebo na fičury v dispečerském okně. Ostatně tímto směrem (tedy komplexnějším simulátorem železničního provozu) se ubírají kolegové z Polska, kteří si ale okolo toho vybudovali business. Tedy úplně jiný drive (pracovní vs. osobní život, velikost teamu, odbornost a specializace, atd.) než komunita dobrovolníků.