CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím, podle čeho prosím TT určuje priority vlaků, při kolizi tras (Výjezd ze stanice dál na jednokolejku, příp. křižování)? Myšleno, který pojede první a který bude vyčkávat? Velmi bych ocenil, kdyby se dala priorita nastavit nějak už v TT samotném, ale nevím jak. Děkuji, O. :)Open Rails 2024-02-24 03-41-10.jpg

Zdravím, podle čeho prosím TT určuje priority vlaků, při kolizi tras (Výjezd ze stanice dál na jednokolejku, příp. křižování)? Myšleno, který pojede první a který bude vyčkávat? Velmi bych ocenil, kdyby se dala priorita nastavit nějak už v TT samotném, ale nevím jak. Děkuji, O. :)Zobrazit přílohu 37328
To je spíš otázka do jiného vlákna, ale pokud se valky mají rozjet v určitém pořadí, mělo by to jít příkazem $wait=vlak na který se má čekat. Návod např. zde. Není v tom ale taková flexibilita - při zpoždění se to může rozsypat.

To presne neviem, ale asi to bude podľa toho, ktorý vlak si zaberie trasu skôr. Mne sa osvedčil príkaz $wait (pri križovaní) a $follow (pri predchádzaní). Pomôcť môže ešte príkaz $hold, ktorý blokuje odchodové návestidlo do času 2 minút pred odchodom vlaku. V návode som sa ešte dočítal o možnosti nadefinovat v trase "passing path" ale to zatiaľ neskúšal a vraj to nie je možné kombinovať s $wait a $follow.

Jde mi o to, zda by se to nedalo nějak ošetřit ze strany OR. Oba máte nejspíše pravdu, ale můj problém je jinde, příklad:
Ze Zastávky u Brna má odjíždět Os 4851 v 17:53. V 17:50 TT postaví cestu ,na "zkrácenou", jen k odjezdovému klacku pro R 6XX od Náměšti, i když osobák je zatím v režimu STATIC a tudíž nemá přidělenou aktivní trasu. Ve chvíli, kdy je vytvořen Os 4851 (3 minuty před odjezdem), minutu je návěstidlo před ním černé, což značí korektní fungování příkazu §hold. Ovšem čekal bych, že když má R 6xx už cestu k odjezdovému klacku, TT ho protáhne až do Tetčic. Ovšem dvě minuty před odjezdem Os, je návěstidlo postaveno do polohy volno pro Os 4851 směr Tetčice. Což totálně vše rozbije, protože v Tetčicích má Os 4851 křižovat s osobákem od Brna, který však má křižovat s rychlíkem R6xx ve Střelicích, jenže ten nyní hnije za
Os 4851.
R 6xx dojede Os 4851 v Tetčicích a spolu čekají na osobák od Brna, jenže i poté je prvně postavena cesta pro osobák a až poté nejspíš pro rychlíka.
Čili R 6xx jede za osobákem až do Brna. Už chápete můj problém? :D

Tím chci říct, že by bylo super, abych mohl nastavit rychlíku po trase větší prioritu a byl tím pádem preferován, oproti osobáku. Prostě aby mohla být nastavena vlakům v TT priorita, např. :
1. - Ec, Ex, Ic atp.
2. - R, Rx, Nex atp.
3. - Sp, Rn atp.
4. - Os, Vn, Pn, Sv, Lv, MOs atp.

Toliko mé fantazírování, děkuji za pochopení. :D

Funkcia $hold má ešte jednu zaujímavú vlastnosť a to, že okrem východzej stanice postaví na voľno až po zastavení vlaku v stanici aj keď do odchodu zostávajú menej ako 2 minúty.
Preferencia vlakov vyššej kategórie v TT asi nebude celkom jednoduchá záležitosť (aspoň z môjho laického pohľadu). Táto situácia by sa mala v aktuálnych možnostiach OR dať vyriešiť príkazom $follow=R6xx pre Os4851 v Zastávke u Brna.

Ono to nejspíše nebude jen prioritama, ale i tím, že su kok ot a mám tam ty časy tak narvaný, že sebemenší zpoždění to celé rozbije. :D

Čau, je to náhoda a mám na to štěstí, nebo jede zas otočená mašina v AI na přední pantograf?
Na jaké verzi? Zjistil jsem, že jsem to několik verzí nazpět popletl, ale už by to mělo být opravené na verzi 536.

zdar všem. Dotaz na všechny. v klasickém OR-MG 1.5.1 postavím či upravím trasu v TV z jednoho adresáře trati. Není jediný zádrhel. Jde to editovat i uložit. Otevřu to samé v TV OR CZ/SK 1.8.485 (1.2.2024 18:38) a pokud nezaškrtnu řádek "povolit editaci", daná trasa se tváří být v pořádku. Jakmile se pokusím zaškrtnout příkaz " Povolit editaci", nastane okamžitý pád TV. scr přiloženy. Více info nevím jak získat z programu.
TV_OR-CZSK_chyba-trasy_0.jpg

TV_OR-CZSK_chyba-trasy_1.jpg

Proč tomu tak je, že jeden nemá problém a druhý to vidí jako poškozené???

Potvrzuji stejný problém s trasami, který se může vyskytnout i v jiné trati (ověřeno na BP, úsek 090, ve směru do Prahy - ale určitě i v jiných úsecích). Těm, co staví aktivity v prostředí TSRE-5 (a nebo potřebují prosté "path" pro volné jízdy za účelem seznámení se z novým úsekem nebo testováním nově odladěných lokomotiv) tak v aktualizované části vzniká podstatný problém a odkaz na nějaký MSTS-AE nebo zdlouhavé přepínání na verzi MG-OR NENÍ řešení. :cool:

...a odkaz na nějaký MSTS-AE nebo zdlouhavé přepínání na verzi MG-OR NENÍ řešení. :cool:
Proč prostě nehodláte akzeptovat, že tenhle program je na tvorbu aktivit úplně k ničemu. Když chcete tvořit aktivity, proč prostě neuzpusobíte PC sestavu tak, aby vám AE MSTS normálně jel? Vždyť jede jak pod Win10, tak 11. Jen se nemá rád s GK AMD. Na INVIDIA šlape AE MSTS jak hodinky. A navíc, když dělám hokuspokus v aktivitě v určité situaci, tak mám otevřený AE MSTS, udělâm změnu uložím, ani nezavírâm, spustím ORCZ a hned fyzicky vidím, jak se situace chová přímo v ORCZ. Jen v tomto případě spouštím OR v okně, jinak mi AE MSTS spadne. Taksamo osazyji vozy, zkouším AI vlaky. Práce 100x jednoduhší, jak s celým TV.

Dane, přesně TOHLE já nechci. Kvůli tomu, že si 2x ročně udělám 10 tras pro volné ježdění, si nebudu instalovat MSTS, který na nic jiného nepoužiju. A znovu opakuji - není to řešení. Mám svůj systém tratí a trainsetu v profilech OR a nebudu ho neustále předělávat.
Zrovna tak není řešení používat X verzí OpenRails. To je jen improvizace, lepení, přezírání chyb...
Řešení je, že se to dá do kupy. A nebudu sám, kdo to vyžaduje.
Další diskuze o MSTS-AE je naprosto zbytečná. ;) :cool:
Při práci s MSTS AE ti přeji i do budoucna fůru úspěchů a milióny připomínek a otázek zde na fóru.

Hlavně sem v tuto chybu nedávám a neukazuji kvůli tomu, že bych stavěl aktivitu., Je to prostě nějaká chyba programu, kde v podstatě novou trasu nelze ani postavit. Začneš hezky názvem trasy A výchozí bodem, pak se snaží přepnout několik výhybek a na některé z nich ten program spadne., Jsem si zcela jist, že na některé z předchozích verzí to fungovalo bez problémů.
Já doufám, že tady máme fórum především proto, aby se tady tyto chyby programu řešili.
V tomto směru na tebe Dane, Taky tady řešíš chyby, které jsou problémové pro stavění aktivit. Trackviewer je součástí or czsk, tak předpokládám že se budu řešit i chyby tohoto programu.

Ale editor tras nutně neznamená aktivitu. Trasa se dá jezdit ve volné jízdě a velký/nezastupitelný význam má pro TimeTable mód. A kvůli editaci tras nebudu shánět nesehnatelné - legální instalaci MSTS. Snad mluvím za více lidí.
Nehledě na to, že MSTS byl šířen na dvou CD a to je pro někoho problém - většina nových sčotů tuto mechaniku prostě nemá. Takže k MSTS si ještě pořizovat externí CD/DVD ROM. Ne každý po ní touží a ne každý ji upotřebí i jinak. ;)
To je prostě realita.
A virtuální disk s MSTS instalátorem? Dobrá myšlenka, ovšem napřed musím ten disk z něčeho "nakrmit"....
Externí disk, Ten samý problém. :cool:

Msts se mi nikdy nepovedlo rozjet. Nebýt OR tak si nikdy nezajezdim.
Cd Rom nemám už 5 let. To už je za zenitem. A získat originál msts na cd... To už je nemožný úkol.

Back
Nahoře