Zdravotní požadavky

Pawlik

Průvodčí
Martens napsal:
LuděkD napsal:
Četl jsem, že strojvedoucí se nemusí spoléhat pouze na svůj zrak, co se týče semaforů, že se mu někde v kabině lokomotivy zobrazuje na displeji, co mu svítí na příštím semaforu.
V MSTS to tak je, že dopředu už je vidět, co tam svítí. Tak by mě zajímalo, zda to tak je i v reálnosti?

Fíra se právě musí spoléhat na svůj zrak - jinak by Tě kvůli poruše zraku nechali dál jezdit. To zařízení, o kterém mluvíš je LVZ ( liniový vlakový zabezpečovač), jehož součástí je i návěstní opakovač přímo v kabině. Ale ani ten neukazuje návěsti přesně - týká se to návěsti pro snížení rychlosti. V tom případě se musí fíra řídit tím, co je na návěstidle.

Navíc při posunu se řídíš jenom návěstidly .....

Takže z toho vyplývá, že zrak musíš mít 100% - hlavně barvocit a zrakovou ostrost (ta už tak přísná není) - sebemenší porucha barvocitu, kterou ani v normálním životě nepocítíš, ale odhalí ji kuličkové tabulky u vstupní nebo pravidelné prohlídky - a na povolání fíry můžeš do smrti zapomenout.....

Ale kromě zraku musíš mít 100% i sluch a nesmíš trpět některými nemocemi, se kterými se dá docela běžně žít ..... viz obsah zákona, na který tady kdysi dával odkaz Bob57_cz ..... jsou tam přesně stanoveny zdravotní i odborné požadavky na pozici strojvedoucího ....

By mne zajímalo, kolik bývalých fírů, kteří takto "museli dolů" nenávidí kuličky .....

Naneštěsí je porucha barvocitu u mužů velmi častým jevem.
Oční lékařka mi říkala, že naopak ženy (které se na lokomotivu opravdu nehrnou) tímto netrpí vůbec.
Bývalý fíra nejsem a "barevnou knížku" také nenávidím.

O tom 100% sluchu by som radsej pomlcal.Vacsina firou kt. poznam maju sluch povedzme slaby..(Myslim takych kt. maju uz okolo 20rokov na streke odpracovanych..)Ked pocujem telefonovat dvoch rusnovodicov,sedim v druhej izbe so zavretymi dverami a pocujem obidvoch jak kricia....

JCM01 napsal:
O tom 100% sluchu by som radsej pomlcal.Vacsina firou kt. poznam maju sluch povedzme slaby..(Myslim takych kt. maju uz okolo 20rokov na streke odpracovanych..)Ked pocujem telefonovat dvoch rusnovodicov,sedim v druhej izbe so zavretymi dverami a pocujem obidvoch jak kricia....
Zapomnel jsi taky na to ze v masine (treba v esu je neskutecny kraval) a ucho se proti tomu kravalku brani tim ze snizi citlivost, proto se neslysi.

No to je pravda, napríklad na takej rakani človek príde o uši tá má neskutočne hlučné ventilátory alebo si vezmite dieselové mašiny veď tam trpia nielen uši ale aj kĺby...

Ved jasne!Ako bolo povedane rakana ma neskutocne hlucne ventilatory.Tam keby tie boli ticho tak dokopy nic nepocut.Zas naopak na dvojicke pocut jedine prevodovku,tam ventilatory ani poriadne nepocut.A poniektore dizle napr. 751 no,tak neviem ako po zopar rokoch moze byt stale 100% sluch..

Martens napsal:
LuděkD napsal:
Četl jsem, že strojvedoucí se nemusí spoléhat pouze na svůj zrak, co se týče semaforů, že se mu někde v kabině lokomotivy zobrazuje na displeji, co mu svítí na příštím semaforu.
V MSTS to tak je, že dopředu už je vidět, co tam svítí. Tak by mě zajímalo, zda to tak je i v reálnosti?

Fíra se právě musí spoléhat na svůj zrak - jinak by Tě kvůli poruše zraku nechali dál jezdit. To zařízení, o kterém mluvíš je LVZ ( liniový vlakový zabezpečovač), jehož součástí je i návěstní opakovač přímo v kabině. Ale ani ten neukazuje návěsti přesně - týká se to návěsti pro snížení rychlosti. V tom případě se musí fíra řídit tím, co je na návěstidle.

Navíc při posunu se řídíš jenom návěstidly .....

Takže z toho vyplývá, že zrak musíš mít 100% - hlavně barvocit a zrakovou ostrost (ta už tak přísná není) - sebemenší porucha barvocitu, kterou ani v normálním životě nepocítíš, ale odhalí ji kuličkové tabulky u vstupní nebo pravidelné prohlídky - a na povolání fíry můžeš do smrti zapomenout.....

Ale kromě zraku musíš mít 100% i sluch a nesmíš trpět některými nemocemi, se kterými se dá docela běžně žít ..... viz obsah zákona, na který tady kdysi dával odkaz Bob57_cz ..... jsou tam přesně stanoveny zdravotní i odborné požadavky na pozici strojvedoucího ....

By mne zajímalo, kolik bývalých fírů, kteří takto "museli dolů" nenávidí kuličky .....

Hypotetická otázka : Může dělat fíra,když má 100 % sluch a zrak a přesto trpí nemocí štítné žlázy ?

Jiří Maxa napsal:
Hypotetická otázka : Může dělat fíra,když má 100 % sluch a zrak a přesto trpí nemocí štítné žlázy ?
Zcela hypoteticky : jste Ostravák, zajděte si na železniční polikliniku (bývala vedle bývalého kina Vesmír), domluvte si vstupní prohlídku a verdikt lékaře je 100% jasný a rozhodný, než nějaké teoretizování.....

KDyby Vám to nestačilo, tak tady je link na znění zákona, který upřesňuje zdravotní a odborné požadavky ...

http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/664FD97F-5342-4868-BAFB-DB8FBC6F3380/0/v1011995uplnezneni.rtf

Dobrý den :))) ... můžu být fíra když mám bezlepkovou dietu ??? ... upřesním ji ... je to nemoc kvůli které nemůžu pečivo s lepkem tj. chléb,rohlíky,koláče atd... je toho mnoho ... ale nijak mi nenarazí na zdraví ... možná na neplodnost ale to už není podstatné :-D ... díky
To djneon: a průvodčím by tě nebavilo ??? ...

Back
Nahoře