Pawlik
Průvodčí
Martens napsal:LuděkD napsal:Četl jsem, že strojvedoucí se nemusí spoléhat pouze na svůj zrak, co se týče semaforů, že se mu někde v kabině lokomotivy zobrazuje na displeji, co mu svítí na příštím semaforu.
V MSTS to tak je, že dopředu už je vidět, co tam svítí. Tak by mě zajímalo, zda to tak je i v reálnosti?
Fíra se právě musí spoléhat na svůj zrak - jinak by Tě kvůli poruše zraku nechali dál jezdit. To zařízení, o kterém mluvíš je LVZ ( liniový vlakový zabezpečovač), jehož součástí je i návěstní opakovač přímo v kabině. Ale ani ten neukazuje návěsti přesně - týká se to návěsti pro snížení rychlosti. V tom případě se musí fíra řídit tím, co je na návěstidle.
Navíc při posunu se řídíš jenom návěstidly .....
Takže z toho vyplývá, že zrak musíš mít 100% - hlavně barvocit a zrakovou ostrost (ta už tak přísná není) - sebemenší porucha barvocitu, kterou ani v normálním životě nepocítíš, ale odhalí ji kuličkové tabulky u vstupní nebo pravidelné prohlídky - a na povolání fíry můžeš do smrti zapomenout.....
Ale kromě zraku musíš mít 100% i sluch a nesmíš trpět některými nemocemi, se kterými se dá docela běžně žít ..... viz obsah zákona, na který tady kdysi dával odkaz Bob57_cz ..... jsou tam přesně stanoveny zdravotní i odborné požadavky na pozici strojvedoucího ....
By mne zajímalo, kolik bývalých fírů, kteří takto "museli dolů" nenávidí kuličky .....
Naneštěsí je porucha barvocitu u mužů velmi častým jevem.
Oční lékařka mi říkala, že naopak ženy (které se na lokomotivu opravdu nehrnou) tímto netrpí vůbec.
Bývalý fíra nejsem a "barevnou knížku" také nenávidím.