Brzdy

Alz1k

Začátečník
Čaute, narazil som na jednu vec neviem či to tak má byť alebo nie. Pri odbrzdení súpravy mi ukazuje barometer, že súprava odbrzdená, ale keď dám shift f5 tak mi ukazuje každý vagón zabrzdený na 0.1 až 0.3 bar.

Pokud je to v OR CZSK, tak je možné, že jsi brzdu přebil neopatrnou manipulací brzdiče. Buď použij nízkotlaké přebití nebo vozy nechej ručně odsát.

Pokud je to v OR CZSK, tak je možné, že jsi brzdu přebil neopatrnou manipulací brzdiče. Buď použij nízkotlaké přebití nebo vozy nechej ručně odsát.
Práveže mi to robi už od prvého brzdenia. Napríklad u 131 mi pri odbrzďovaní súpravy mi vždy nechá súpravu zabrzdenú na 1 bar.

Dovolím si použít toto téma k dotazu na BRZDY vozů v ORCZSK: některé vozy posbírané z různých stránek mají neúměrné hodnoty u některých ladění, například objem brzdového válce apod. Rád bych si ty hodnoty sjednotil s vyladěnými vozy stejných řad, ale nemůžu nikde natrefit na místo, kde jsou ty hodnoty zadané.
Jsou to všechno vozy pro OR a obsahují include.
Díky za konstruktivní nasměrování na správný řádek. :cool:

Samozřejmě. Ono to všechno funguje jak má, akorát když nemám stažené něco, u čeho je výslovně uvedena zkratka ORCZ, nebo v přehledu vozů pod F5 u vlaku, tak se dívám, jestli ty hodnoty nejsou nějak hodně mimo zvyklosti, nebo tabulky. A třeba několikanásobně vyšší objem brzdového válce, několikanásobná odlišnost brzdící váhy atd. A nemůžu to najít ani ve vagu, ani v includech, pod čím se tyhle údaje skrývají.

Rád bych si ty hodnoty sjednotil s vyladěnými vozy stejných řad, ale nemůžu nikde natrefit na místo, kde jsou ty hodnoty zadané.
Tyhle parametry jsou například pro x6x v include souboru brzda_x6x.inc a MBF_x6x.
Ale počítání správných objemů pomocné jímky, objemu vzduchového potrubí a objemu brzdových válců se děje skrz extra výpočty, které se počítají dle zadaných, skutečných údajů v excel souboru ladiče. Aspoň já jsem to takto počítal. Náš ladič si to určitě za tu dobu nějak zoptimalizoval.
1.jpg

Tam je problém konkrétně u dvou vozů, ARmpee829 jestli správně čísluji, a potom ARmpee832 z polského packu "PKOR". Mají objem brzdových válců nějakých 118 litrů, zatímco ostatní vozy třeba jen 18 litrů - asi jim to ujelo. A myslím, že ten polský převzal chybu z toho českého, teď nevím, snad nekecám, jen si pamatuji pár vozů z běžně dostupných, které nějakým způsobem vybočují.
Mohl bych to nahradit českými soubory a odkazy, jako jsem to udělal se zvukem pro ně, protože se to nedalo poslouchat. Snad už existuje pro ORCZ nějaká podvozková alternativa R+Mg, kterou bych tam včlenil.
------------------------------------
Jo, ještě, když už mám "na drátě" jednoho z nejvyšších pánů železničářů - asi jsme to už jednou nějak nakousli, ale nedořešili. Ovládání brzd brzdičem BSE na 754 z diesel packu - i s komplet ORCZ laděnou soupravou se velmi špatně dávkuje brzdící účinek, i ARR kvůli tomu nějak zlobí a i o 10 km/h překračuje z prudkých klesání rychlosti (ano, jsem prase a se 754 jezdím na ARR).
Brzdič naskočí až od nějakých 4,8 baru, správně! Ale hodně přebrzdí a pro jemné dolaďování účinku brzdy musím kvedlat mezi 4,9 a 5 barů na budíku, jinak nemám šanci to udržet. Anebo jezdit velkými přískoky. Je to nepříjemné, třeba je to chyba v instalaci. Přeinstaloval jsem ale aktualizovaný diesel pack, stahoval jsem ten nejnovější, takže předpokládám, že se přepsal, pokud se systém ptal na přepis souborů - nemazal jsem a nedělal čistou instalaci. :rolleyes: Rozbaleno v 7zip, mám to tak ale odjakživa co diesel pack existuje.

Tam je problém konkrétně u dvou vozů, ARmpee829 jestli správně čísluji, a potom ARmpee832 z polského packu "PKOR". Mají objem brzdových válců nějakých 118 litrů, zatímco ostatní vozy třeba jen 18 litrů - asi jim to ujelo. A myslím, že ten polský převzal chybu z toho českého, teď nevím, snad nekecám, jen si pamatuji pár vozů z běžně dostupných, které nějakým způsobem vybočují.
Mohl bych to nahradit českými soubory a odkazy, jako jsem to udělal se zvukem pro ně, protože se to nedalo poslouchat. Snad už existuje pro ORCZ nějaká podvozková alternativa R+Mg, kterou bych tam včlenil.
Ono přebírat ladění mířené pro klasické OR není dobrý nápad. Buď vše přizpůsobují statickému modelu šíření tlakové vlny vzduchu nebo to nastřelí tak, aby to nějak brzdilo.
U OR CZ/SK máme dynamický výpočet rychlosti šíření tlakové vlny (i když stále velice zjednodušený), který je závislý na délce vlaku a ne na počtu vozů jako u klasického OR, a to pro režim brždění a odbrždění. Také se simuluje nelineární závislost změny tlaku vzduchu v potrubí při manipulaci brzdičem s náskokem brzdy. Možná tohle ti dělá problém při tom dávkování. Doporučuji přečíst náš manuál, aby si zjistil, co který parametr ovlivňuje.
Jinak nejjednodušší bude vzít nejbližší vůz laděný pro OR CZ/SK a jeho "vzduchařinu" překopírovat do nového vozu.

Četl jsem, třeba se mi tím podaří nějak se popasovat. Jinak v naší verzi toho do OR moc není, když vycházím z popisek, leda bych projel trainset ZSSK, který má ORCZ na stránkách docela rozsáhlý, tam bych mohl najít pro ARmpee dost příbuzný vůz.

Back
Nahoře