OR CZ/SK - Jak a co...

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dan J.
  • Datum začátku Datum začátku
Zdravím a žádám o pomoc.
Při spouštění řady 131 ze studeného stavu sice v pořádku zapnu baterie a pult, nafoukám pomocným kompresorem tlak okolo 6 bar, ale nespustím hlavní vypínač, který by měl být dalším krokem. Jen slyším, jak se stykač / deon snaží zabrat, ale okamžitě spadne.
Tím samozřejmě nezvednu sběrače, nenafoukám do vzduchové soustavy a vše, co se týká odbrzďovacího procesu je tudíž mimo. Mirel reaguje pouze na řadič směru a polohu přímočinné brzdy.
Může někdo podat informaci, co s tímto stavem? Děkuji. :)

P.S. Normální provoz při startu se spuštěnou lokomotivou je v pořádku.

Sice jsem s ř. 131 nějakou dobu nejel, ale myslím, že fungoval postup: přejít do zadního dílu, tam nafoukat vzduch pomocí PK, pak se vrátit dopředu a začít s nahazováním, včetně procesu s PK. ;)

Zdravím a žádám o pomoc.
Při spouštění řady 131 ze studeného stavu sice v pořádku zapnu baterie a pult, nafoukám pomocným kompresorem tlak okolo 6 bar, ale nespustím hlavní vypínač, který by měl být dalším krokem. Jen slyším, jak se stykač / deon snaží zabrat, ale okamžitě spadne.
Tím samozřejmě nezvednu sběrače, nenafoukám do vzduchové soustavy a vše, co se týká odbrzďovacího procesu je tudíž mimo. Mirel reaguje pouze na řadič směru a polohu přímočinné brzdy.
Může někdo podat informaci, co s tímto stavem? Děkuji. :)

P.S. Normální provoz při startu se spuštěnou lokomotivou je v pořádku.
Ve druhém oddílu zapni baterky a pokračuj v oživení na prvním oddílu.

Sice jsem s ř. 131 nějakou dobu nejel, ale myslím, že fungoval postup: přejít do zadního dílu, tam nafoukat vzduch pomocí PK, pak se vrátit dopředu a začít s nahazováním, včetně procesu s PK. ;)
Když se oživovala např 560, bylo potřeba zapnout baterie na obou hlavách(loko). Řekl bych, že zde to bude principiálně podobné.

Icik a Slanoura Martin S.: děkuji, je to ono. :) ;)
Zapnutí baterií musí být provedeno v obou úsecích. Poté jsem se vrátil do řídícího úseku (liché číslo), nahodil hl. vypínač, sběrače, doufoukal vzduch atd. Nevím, zda záleží na tom, který úsek je brán jako řídící (sudý / lichý). Někde jsem četl, že jako 1. (A) je uvažován ten se sudým číslem.

Když se oživovala např 560, bylo potřeba zapnout baterie na obou hlavách(loko).
Na 451 to bylo stejné. Pakeťák na baterie se zapínal na každém motorovém voze samostatně, pomocný kompresorek se také zapínal samostatně na každém motoráku, aby to bylo rychleji nafoukané. Až byly konečně 3 atmosfery, zvedly se zbývající klepeta, nastartoval motorgenerátor a zapnuly zbývající kompresory. Tohle by bylo zajímavé dávat v ORCZSK do provozu. Dvojitý panťák a musely by se oběhnout všechny 4 motoráky zapnutím baterek.
A na stahovačkách byl tento postup. Vypnul se kompresor, vypnul se generátor a stáhl sběrač. Po projetí děličů se zase nejprve zvedl sběrač, pak se zapnul motorgenerátor a stisklo tlačítko na start motorgenerátoru. Až zhasla kontrolka nad vypínačem motorgenerátoru, to znamenalo, že běží už všechny motorgenerátory, pak teprve se mohl zapnout kompresor. To byl tak nacvičený stereotyp, že ještě i dnes bych to dal poslepu.
Ale někdy po roce 2000 motorgenerátor se nahradil nějakým jiným netočivým měničem, to už jsem nezažil. Asi jsem už poslední žijící v této komunitě, kdo na tom jezdil.

Na 451 to bylo stejné. Pakeťák na baterie se zapínal na každém motorovém voze samostatně, pomocný kompresorek se také zapínal samostatně na každém motoráku, aby to bylo rychleji nafoukané. Až byly konečně 3 atmosfery, zvedly se zbývající klepeta, nastartoval motorgenerátor a zapnuly zbývající kompresory. Tohle by bylo zajímavé dávat v ORCZSK do provozu. Dvojitý panťák a musely by se oběhnout všechny 4 motoráky zapnutím baterek.
A na stahovačkách byl tento postup. Vypnul se kompresor, vypnul se generátor a stáhl sběrač. Po projetí děličů se zase nejprve zvedl sběrač, pak se zapnul motorgenerátor a stisklo tlačítko na start motorgenerátoru. Až zhasla kontrolka nad vypínačem motorgenerátoru, to znamenalo, že běží už všechny motorgenerátory, pak teprve se mohl zapnout kompresor. To byl tak nacvičený stereotyp, že ještě i dnes bych to dal poslepu.
Ale někdy po roce 2000 motorgenerátor se nahradil nějakým jiným netočivým měničem, to už jsem nezažil. Asi jsem už poslední žijící v této komunitě, kdo na tom jezdil.
Kdy jsi odešel z dráhy?

Volitelná hustota a výšková úroveň mlhy

Volitelné jsem dal dvě proměnné a to hustotu mlhy (čím hustší, tím klesá k zemi) a výškovou úroveň mlhy, která vám určuje výšku nad "mořem" (nulová výška terénu), kam mlha bude dosahovat. Hodnoty jsou vidět v diagnostice F5 oddíl informací o počasí. Parametry fungují i v dynamickém počasí. A také by mělo fungovat zadání pro aktivitáře, kde je formát stejný jako například pro vzdálenost mlhy.

Hustota mlhy zvýšit Shift + >
Hustota mlhy snížit Shift + <
Výšková úroveň mlhy zvýšit Alt + >
Výšková úroveň mlhy snížit Alt + <
ORTSFogDensity - Hustota mlhy 0.001 - 1.0, pro dynamické počasí aktivitáře
ORTSFogGroundLevel - Výšková úroveň mlhy 0.1 - 1000 m, pro dynamické počasí aktivitáře

RunActivity 2025-12-22 19-35-09.jpg

Do update jsem dal ven verzi, která poskytuje aktivitářům nové možnosti.

Pokud v názvu AI vlaku budou detekovány 2 klíčová slova "servis" a "fatal" nebo "servis" a "notfatal", budou brány tyto objekty jako překážky a to buď kolizní (fatal) a nebo nekolizní (notfatal). V názvu vlaku tedy může být od vás cokoliv + tyto klíčová slova a to v jedno jakém pořadí. Tyto nové servisy můžou být jako eng nebo jako wag.

Fatal - fatální překážka, kterou pokud naberete, končíte s info hláškou o MU. Po vypršení časového WP, který mu dáte v místě objevení, automaticky zmizí.

Notfatal - překážka, která se dá sunout. Tato překážka ztrácí sunutím svou hmotu a po ztrátě hmoty automaticky mizí. Rychlost ztráty hmoty je cca 1 tuna na 20 m. Takže po sunutí cca 20 m 1 tuna překážky zmizí. Zatím to nemám nijak vizuálně.

1.jpg

Pro hráče aktivit, ale i autory aktivit:
Výměna vozidel v aktivitě, aby byla plně funkční:

Poněvač se tady spostě lidem nezobrazují zprávy v aktivitách, hlavně při použití Loose Consist, ale i klasických souprav consistů, udělal jsem jednoduchý návod, jak vyměnit vozidlo v aktivitě, aby byla mise dojeta do úspěšného konce.

Jak vyměnit vozidlo v ConBuilderu:
Postup jak vyměnit vůz v tomto programu snad všichni znají, ale co už mnozí neví, že je třeba po výměně přečíslovat pořadí vozidel v consist. Tohle musí mít zapracováno i autor aktivity, jinak se výsledku nikdy nikdo nedobere.

Po výměně vozidel se musí v ConBuilderu stisknout ikonka s číslicemi a ta automaticky přečísluje vozidla od 0 u prvního vozu až po poslední vůz.
vymena 01.jpg
Pokud poze vyměníte vozidlo, tak v CB hned visíte, že se číselná posloupnost v hlavičce consistu rozbije a pokud je třeba třeba v aktivitě "dovézt vlak na pozici". a vy consist po výměně nepřečíslujete, zpráva se vám nezobrazí a aktivita končí pattem.

Výměna vozidla v TSRE Con Editor:
Po jakékoliv výměně vozu v tomto programu, ale i tvorbě consistu (musí i autor aktivity), je potřeba stejně přečíslovat soupravu. Vůbec jsem donedávna netušil, jak se tohle dělá, naštěstí pomohl Icik, který nám zde poskytl informaci, jak na to.
vymena 02.jpg

Výměna Loose consist bez programu Activity Analysis:
Jak je vidno, spousta uživatelů nespustí program Activity Analysis a mají pak problém, při hraní aktivit, kde jsou Loose Consisty použity, buď se jim vlbec nezobrazí, nebo po výměně v TSRE, což ani nevím jak se dělá, se rozbije opět posloupnost číslování zadaná autorem aktivity a výsledek je stejný jako u klasických consistů. Zde je vůměna malinko složitější a je třeba opravdu dávat pozor. Nic se přečíslovávat nemusí, ale musí se při výměně opravdu dodržet názvy, jinak opět aktivitu nedohrajete.

Je třeba otevřít kořenový soubor aktivity v trati, ve složce "Activities" s příponou act., třeba v poznámkovém bloku a srolovat až dolů, kde jsou Loose Consisty zapsané:
vymena 03.jpg
vymena 04.jpg
Vyhledat vozidlo, které chci měnit a zapsat jej do act, souboru ručně ručné. Musí se striktě dodržet mězery v řádku. Pak uložit a hotovo.

Do update jsem dal ven verzi, která poskytuje aktivitářům nové možnosti.

Pokud v názvu AI vlaku budou detekovány 2 klíčová slova "servis" a "fatal" nebo "servis" a "notfatal", budou brány tyto objekty jako překážky a to buď kolizní (fatal) a nebo nekolizní (notfatal). V názvu vlaku tedy může být od vás cokoliv + tyto klíčová slova a to v jedno jakém pořadí. Tyto nové servisy můžou být jako eng nebo jako wag.

Fatal - fatální překážka, kterou pokud naberete, končíte s info hláškou o MU. Po vypršení časového WP, který mu dáte v místě objevení, automaticky zmizí.

Notfatal - překážka, která se dá sunout. Tato překážka ztrácí sunutím svou hmotu a po ztrátě hmoty automaticky mizí. Rychlost ztráty hmoty je cca 1 tuna na 20 m. Takže po sunutí cca 20 m 1 tuna překážky zmizí. Zatím to nemám nijak vizuálně.

Zobrazit přílohu 45884
Pokud do názvu servisu Notfatal přidáte ještě Speed a číslo třeba 5, tedy "Servis_Notfatal_Speed_5", tak objekt zmizí při pohybu při zpomalení pod těch 5 km/h. Důležité je si pohrát s hmotností objektu. Tam si to musíte vyzkoušet, jaká hmotnost objektu bude vyhovovat.

Ak vám začne padať ORCZ pri načítaní nového štvorca ( u mňa vytuhol obraz a zvuk išiel ďalej, problém s ReShade ), skúste Shift+F3. Ja som to "omylom" stlačil a hneď nastal tento problém. Našťastie tak isto sa to dá odstrániť. Jedná sa o klávesu z ovládania efektov ReShade.

Přeji fajňácké ráno.
Setkal jste se někdo s jevem, kdy během spouštění vybrané trati z vybraného profilu načítání zamrzne tak ve 2/3 až 4/5 procesu, podle proužkového ukazatele dole na obrazovce?
Jev se ukáže, podle předběžných pozorování, v okamžiku, kdy je k dispozici aktualizace ORCS. Abych libovolnou trať spustil, i bez provedení nabízené aktualizace, musím restartovat Win-11. To samé po provedené aktualizaci. Jeví se, že spouštění ORCS bez dostupné aktualizace je bezproblémové.
Problém se vynořil minulý týden v době problematické akt.68 a její opravě v akt.69.
Netuším, zda to může souviset s tím, že minulý týden v kritické době proběhla rovněž aktualizace Win-11. Já osobně vidím problém spíše v ní.
Pokud víte, co s tím, budu rád za případné podněty. :)

Back
Nahoře