Zapadlá 1935

po prohlédnutí celé trati v editoru, mohu zkonstatovat, že všechny ukazatele stavu výměn jsou statické a tudíž se nebudou hýbat. bohch užel souhrou náhod se podařilo osadit nekteré tak, že ti odpovídaji v nějakých chvílích stavu polohy výměny.
Jsou tu na části kolejiště možnosti jak to rozanimovat, buď použít model vexle už s vymodelovaným i závažím a nebo jak se to dělává běžně dá se před vexli model vyhybkového navěstidla a narefinuje se. Druhá věc jsou ty stará návěstidla lizatka. na to by musel nekdo udělat animovaný model a pak už by se to dodefinovalo jako běžné návěstní těleso s pákou.

po prohlédnutí celé trati v editoru, mohu zkonstatovat, že všechny ukazatele stavu výměn jsou statické a tudíž se nebudou hýbat. bohch užel souhrou náhod se podařilo osadit nekteré tak, že ti odpovídaji v nějakých chvílích stavu polohy výměny.
Jsou tu na části kolejiště možnosti jak to rozanimovat, buď použít model vexle už s vymodelovaným i závažím a nebo jak se to dělává běžně dá se před vexli model vyhybkového navěstidla a narefinuje se. Druhá věc jsou ty stará návěstidla lizatka. na to by musel nekdo udělat animovaný model a pak už by se to dodefinovalo jako běžné návěstní těleso s pákou.
Zdravím Vás a dovoluji si podotknout, že potíž není ve statických návěstních tělesech, ale v tom, že u některých výhybek se nepohybují při přestavení výměnové jazyky - dochází tak k zajímavému stavu rozřezu výhybky při jízdě proti hrotu :-) - výhybka stojí rovně a jedete do odbočky...:-). Problém je, že to dělají pouze některé výhybky.... tohle měl Dan na mysli. Při posunu se řídí pohledem na polohu jazyků (ono mu ani nic jiného nezbývá - význam návěsti na použitých lízátkách často nemá oporu ani v dobových návěstních předpisech. To ale autor tratě ví a pokud je mi známo, pracuje i na jejich výměně).

výh 2.jpg
Takhle to vypadá - v tomto nákladišti se tak chová ze 7 výhybek jedna, v některých stanicích žádná, v některých i třetina výhybek...

Protože jsou tam výhybky manuální. (Mnl) ty se vám sami neprehodi postavenou cestou.
Musely by se prohodit za vedle bez indexu.Domluvim se s Rogerem co a jak a poslal bych mu opravu a případně i s doplněnými animovanými svitilnamy.

Problém je s animací přestavení jazyků výměny. Zkoušel jsem výhybku smazat a znovu osadit. Bohužel ne u všech se toto povedlo. Po načtení databáze tratě přestaly fungovat i ty výhybky , u kterých tento problém nebyl.

Protože jsou tam výhybky manuální. (Mnl) ty se vám sami neprehodi postavenou cestou.
Musely by se prohodit za vedle bez indexu.Domluvim se s Rogerem co a jak a poslal bych mu opravu a případně i s doplněnými animovanými svitilnamy.
výh 1.jpg
Teď dedukujete bez - pochopitelné - znalosti původního stavu tratě. Tento obrázek je stejné místo na trati vydané v dubnu (mám a používám pod pozměněným názvem - animace VŠECH výhybek bez problémů). Problém vznikl až po květnové aktualizaci - otázka je proč... :-)

výhybky obr.jpg
Ještě k výhybkovým návěstním tělesům - má-li být dodržena dobová pravdivost - a o tu se autor chválihodně snaží - musely by vypadat takto. Ty krabice, které známe dodnes přinesli až Němci. Autor tratě tohle zná (dokonce už byl učiněn pokus o takové těleso). Obrázky pochází z předpisu D1 1939, symboly i barva byly používány už i předchozím předpisem XXII. z roku 1922

... - má-li být dodržena dobová pravdivost - a o tu se autor chválihodně snaží - musely by vypadat takto ...
Zde bych si dovolil nesouhlasit. Existuje mnoho důkazů o tom, že i varianta použitá zde - tedy kulatá deska bez možnosti osvětlování - se zejména na místních tratích běžně používala.
... Ty krabice, které známe dodnes přinesli až Němci. ...
Ty krabice se šipkami, které známe dodnes byly zavedeny na přelomu devadesátých let minulého století. Zásadní rozdíl od všech předchozích návěstidel je ten, že jsou z odrazek, tudíž je není potřeba osvětlovat a tím pádem nemají norní a dolní stěnu. Návěstidla používaná před tím, tedy ta klasická z Kovo Věšín, vycházela rozhodně víc z těchto prvorepublikových, než z německých. Pouze byla menší a vodorovné strany nebyly zakulacené. Ale lampy, které se do nich vkládaly byly stejné.
Německá návěstidla byla tvaru krychle, stěny nebyly profilované, měla jiný systém upevnění, jiný typ lampy, a hlavně zcela jiné návěsti. U ČSD se používala s původními německými přestavníky v pohraničí ještě začátkem sedmdesátých let, a to včetně německého způsobu návěštění - např. Frýdlant v Čechách:

Frydlant_.jpg

Původní prvorepubliková (kulatá) návěstidla jsem měli ve Vraném nad Vltavou na výhybkách 1, 2 a 3 ještě v roce 1988.

PS: Ptal jsem se bez úspěchu již na modelářském fóru, tak využiju příležitosti i zde - nemá někdo náhodou ve svém archivu nějaký výkres tohoto návěstidla? Pokud by byly podklady, není problém udělat modely výhybek i s tímto typem. ;)

Zde bych si dovolil nesouhlasit. Existuje mnoho důkazů o tom, že i varianta použitá zde - tedy kulatá deska bez možnosti osvětlování - se zejména na místních tratích běžně používala.

Ty krabice se šipkami, které známe dodnes byly zavedeny na přelomu devadesátých let minulého století. Zásadní rozdíl od všech předchozích návěstidel je ten, že jsou z odrazek, tudíž je není potřeba osvětlovat a tím pádem nemají norní a dolní stěnu. Návěstidla používaná před tím, tedy ta klasická z Kovo Věšín, vycházela rozhodně víc z těchto prvorepublikových, než z německých. Pouze byla menší a vodorovné strany nebyly zakulacené. Ale lampy, které se do nich vkládaly byly stejné.
Německá návěstidla byla tvaru krychle, stěny nebyly profilované, měla jiný systém upevnění, jiný typ lampy, a hlavně zcela jiné návěsti. U ČSD se používala s původními německými přestavníky v pohraničí ještě začátkem sedmdesátých let, a to včetně německého způsobu návěštění - např. Frýdlant v Čechách:

Zobrazit přílohu 38510

Původní prvorepubliková (kulatá) návěstidla jsem měli ve Vraném nad Vltavou na výhybkách 1, 2 a 3 ještě v roce 1988.

PS: Ptal jsem se bez úspěchu již na modelářském fóru, tak využiju příležitosti i zde - nemá někdo náhodou ve svém archivu nějaký výkres tohoto návěstidla? Pokud by byly podklady, není problém udělat modely výhybek i s tímto typem. ;)
Kouknu, možná posloužím :-) Stran těles - souhlasím s Vámi, na takových tratích, jako je Zapadlá určitě byly. Stará předválečná tělesa jsem kdysi (1988-92), když jsem vypomáhal jako vlakvedoucí na šumavských lokálkách, viděl naházené ve skladu tuším v Lipce (Vimperk-Volary). To ale byly ty neosvětlené plechové terče - jenže měly naletované ty boční rovné plechy a ty na těch v simulátoru (Zapadlá, Vlečka, Zlatohorka) právě chybí... Krabicemi jsem myslel ty obdélníkové, nikoliv ty, co je na fotografii :-)

Zobrazit přílohu 38510

výh 2.jpg
Tak jsem našel pouze to, co určitě znáte. Myslel jsem, že jeden výkres mám, ale skončil někde... :(

...ale daly by se odvodit, vzhledem k tomu, že vzdálenost středů kolejnic od sebe je 1435 mm.

výhybka 5.jpg
Možná i podle délky výhybkového pražce na starých výhybkách - ty se myslím moc nezměnily. Tohle je dodnes stojící asi nejstarší výhybka (čís.5) v mé poslední stanici Písek město...

výh 2.jpg
Ono taky záleželo, co bylo osazeno - původní rakouská tělesa i stojany se rozměry lišily od těch novějších čs. (zde protektorát)

Back
Nahoře