Pár dotazů ke stavbě trati

Zjistil jsem, že stejný problém s dynamickou kolejí jako já, řešil i Groza tady https://forum.msts.cz/index.php?threads/4775/page-15 Psal jsem mu SZ a odpověděl, že se mu problém vyřešit nepodařilo a že tím pravděpodobně trpí jenom Trať 321. Nicméně mě napadlo, zkusit trať otevřít v TSRE 8, položil jsem dynamickou kolej a zdá se, že tam to funguje v pořádku.

Vlastně ano. Martin přece psal, že vyčerpal možný počet dynamických kolejí a proto boural některé nevytížené úseky. Také mu to podobně blblo. Omezený počet je jen u kolejiva Xtrack.

Dá se u dynamické koleje změnit textura? Potřeboval bych koridorovou a nikde tady nevidím, jak by se to dalo změnit. Untitled 1.jpg

A fakt musíš mít poloměr 487 m a nestačilo by ti 500 m?
Já jsem to všude dodržoval, když jsem neměl fotomapy. Ale do fotomap jsem hodně zaokrouhloval, A nejlépe to šlo tak, že jsem si kompletní oblouk v celé délce vytvořil z dynamiky v MSTS editoru tak, aby to navazovalo do dalšího rovného úseku na fotomapě. Odečetl poloměr, porovnal s tabulkami a korekce jsem pak vyrovnával přechodnicemi. A tu dlouhou dynamiku pak rozkouskoval na kratší díly. Také bylo nutné se podívat, kde jsou podjezdy a ty také nechat jako samostatné kolejové díly. A pak v prográmku Dynatrax, tam, kde nejsou podjezdy dát pod koleje náspy. Takto to při naklopení oblouku nevadí. Náspy se zobrazují včetně jiných pražců, pokud potřebuji. Dynatrax s náspy hodně urychlí stavění. protože při přechodu v oblouku například z 20 promile stoupání do podobného klesání je nutné tohle poskládat z nejkratších kousků DK. To pak podnáspovat je problém. Ale v Dynatraxu je to otázka mžiku.

Už teda chápu, kam mám kliknout, když to chci nalinkovat do odbočky, ale mám pořád problém, nalinkovat to do rovna. Díval jsem se i na jiná návěstidla a ještě jsem našel tady tenhle návod https://forum.msts.cz/index.php?threads/4775/page-21#post-242452 a zhruba jsem pochopil, že bych měl zvolit až tu poslední výhybku (tady 14176) a že ty další čísla by měla být až čísla výhybek na druhém zhlaví. Ať klikám, jak chci, tak se mi to, ale ještě nepovedlo.

Jak tam jsou angličany, to neumím ani já. Proto tyto složitější stanice linkuji v MSTS editoru. Tam alespoň vidím zelenou čáru, kam to je nalinkováno. Také nejde v TSRE5 linkovat před hrot nějaké výhybky, aby link platil pro obě koleje za výhybkou. Možná to nějak jde, ale nepřišel jsem na to, jak. jedině snad tu výhybku proti hrotu dočasně smazat.

Ještě mě napadlo, do kterého souboru se úkladají ty údaje ve From - To? Že bych je přepsal ručně v texťáku.

To se zapisuje rovnou do TDB a do toho doporučuji nezasahovat.
Ano je pravda že anglicak se hůř naklikava.
Jinak co se týče znaků tak "volno" se na naklikava na poslední vexlu před koleji. V indexu je první ID ten vexl u kterého klikas a to 3 ID je následující vexl na druhém záhlaví.
Pokud děláš záhlaví do odbočky tak podle rychlosti, pokud máš všechny odbocne jsou třeba na 40 tak to stačí naklikat už na tu první odbocnou.

Pokud dal potřebuješ poradit klidně napiš SZ

Nakonec po marném boji, jsem to zkusil propojit s výhybkou (14044), co je až za peronama a překvapivě se zdá, že to funguje.
Untitled 1.jpg

Jenom bych se chtěl ujistit. Čtverec, jak v editoru, tak tady v trackvieweru má délku každé strany 2km, že jo? Pokud jo, znamenalo by to, že vzdálenost mezi Valašským Meziříčím a Púchovem ve hře je o dost menší, než v reálu. Ve výsledku by to asi nebyl problém, ale je dobré to vědět a počítat s tím.
Untitled 1.jpg

Dneska mi při ukládání trati TSRE spadl. Když jsem ho pak znova zapl, zjistil jsem, že se mi poškodil soubor TDB. Včera jsem naštěstí trať zazálohoval, takže jsem ten poškozený soubor .TDB nahradil tím včerejším a u toho, co jsem od včerejška postavil, jsem jenom naklikal databáze. Co mě ale překvapilo je, že po uložení je ten soubor s databází skoro o 3 mb menší (ten včerejší má 90120 kb, ten po uložení 87288) Nezdá se, že by někde byl problém a chci se jenom ujistit, že můžu pokračovat v práci s tou dnešní verzí.

Když TDB spadne, tak se opravdu zmenší jeho velikost a chybí tam dost zápisů. Poté v MSTS takový stav rovnou při načítání spadne. Tedy takový nepoužívat. Ale pokud použiji ze zálohy z minulého dne, to se smí a bude určitě také o něco menší, Pak se podívat do míst, kde jsem pracoval. Je možné, že pak budou mnohé koleje bez databáze, ale to stačí jen proklikat a databáze naběhne. Horší je to s návěstidly a dalšími jehlany, jako kilometrovníky, označení kolejí, rychlostníky, zvukové značky. Ty se musí smazat a znovu osadit. Řešil jsem problém, že jsem je nesmazal a pak se děly divy. Anebo se vrátit zpět i se soubory World a začít znovu,

To je v pořádku, já zatím žádné návěstidla neosazoval. A už jsem přišel na to, proč ten soubor byl menší. Já ho uložil v TSRE8. Kdoví proč, je po uložení v něm menší. Když jsem ho pak uložil v TSRE7 a už měl zase přes 90MB.

Při pokládání kolejí jsem nevypnul databázi a nevšiml jsem si, že se mi tu udělal takový schod. Můžu to nějak opravit, aniž bych musel pokládat další 2 kilometry kolejí znova?
Untitled 1.jpg

Back
Nahoře