Editor tratí do Open Rails

bobeksoft

Pokladník
Kliknout na kolej (modrý rámeček), stisk Z (měla by zmizet žlutá linka), kliknout znovu na kolej (modrý rámeček), stisk Z (objeví se správná žlutá linka). Takto to funguje u každého kolejového (i silničního) úseku.

Groza

Cestující
Kliknout na kolej (modrý rámeček), stisk Z (měla by zmizet žlutá linka), kliknout znovu na kolej (modrý rámeček), stisk Z (objeví se správná žlutá linka). Takto to funguje u každého kolejového (i silničního) úseku.
ukázka nefunkčnosti žluté čáry u dynamické koleje a ukázka, že při pokládce normálního kolejiva se žlutá čára chová správně

m61

Pokladník
TSRE5 Dynamic Track / Flex - Google Translator
Dynamic Track Flex testy pokládky kolejí na příkladu dvoukolejné trati.
flex1.jpg
Po zahájení úpravy Trasy stiskněte Ctrl + Q pro výběr možnosti - přepněte na ruční přidání stopy do TDB přidáním pomocí klávesy z -
jak je popsáno v manuálu TSRE5: Přepněte možnost „manuálně/automaticky“ přidat stopu do TDB (pro ruční použijte klávesu Z)

flex2.jpg
1 - umístěte stopu A2t100mStrt na dva konce křivky - vyberte objekt/stopu A2t100mStrt v seznamu / stiskněte myš Umístit nový - pomocí kurzoru myši a kláves Ctrl r a Ctrl t ji umístěte na konce křivky křivku a přidání do TDB potvrďte klávesou z

flex3.jpg
2 - vyberte objekt/stopu ze seznamu Dynamic track piece - Place New button - a umístěte jej na začátek oblouku jedné stopy A2t100mStrt - zvolte tlačítko Flex !!!

flex4.jpg
3 - přeleťte pohled na druhý konec křivky a označte myší druhý konec tratí A2t100mStrt ze strany křivky - podél křivky se vytvoří dynamická stopa - přidejte ji do databáze TDB klávesou z
flex5.jpg
flex6.jpg
4 - podobně vytvoříme Dynamic Track na zatáčce mezi ostatními drahami - jak vidíte, výchozí dráha Dynamic Track Piece je dlouhá 10m, ale můžete experimentovat s jejím počátečním prodloužením nebo zkrácením.

flex7.jpg

flex8.jpg
flex9.jpg

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
Osadil jsem výměnová tělesa v TSRE5 na vlečce Metrans v Uhříněvsi. Pak jsem provedl kontrolu linkování v MSTS editoru.

A závěr je takový, že pokud za kolejí, kam se linkuje následuje další výhybka, tak se link udělá až za tou výhybkou. Ono totiž při linkování takové situace to není jinde aktivní než na té následné výhybce.
Tady je výsledek v MSTS E. Škoda, že podobnou kontrolu nemá TSRE5.
Tedy bylo nutné opravit linkování u většiny výhybek.
linkovaniVyhybek.JPG
A to prostřední zhlaví byl úplný masakr. Tohle správně nalinkovat v TSRE5 asi nelze. Já jsem to tam přepracoval do současné podoby kvůli té své aktivitě, kde se bude končit :) Ale je to jen kočkopes, protože Uhříněves stanice je stále původní a tak to zůstane.
linkovaniMetrans.JPG

m61

Pokladník
Také jsem měl problém s propojováním semaforů v TSRE5. Pomohlo zvýšení tloušťky čar zobrazených na obrazovce. Ve složce editoru v souboru settings.txt jsem změnil výchozí položku #oglDefaultLineWidth = 2 - na povolenou položku oglDefaultLineWidth = 4 . Také měním nastavení kurzoru na "Stick to All" v kontextovém menu pod pravým tlačítkem myši po stisknutí Select a výběru libovolného objektu - bude to ve tvaru křížku. Můžete použít příkaz Shift + Q, jak je napsáno v manuálu "Změnit režim umístění: držet se pouze terénu / držet se všeho". Nyní jsou čáry dvakrát tlustší a je snazší to udělat správně při propojování semaforů - což vyžaduje několik testů na různých výhybkách a výhybkách (vlevo a vpravo vpředu a vzadu) a čísla budou vidět v okně vedle " tlačítko Nastavit odkaz". Poté můžete pomocí znaku # v tomto záznamu obnovit výchozí nastavení. Možná to bude užitečné - přeloženo v Google Translator.

B-P link0.jpgB-P link1.jpg

Davidus

Posunovač
Ahoj,
mohl by se mi, prosím, ozvat do SZ někdo, kdo staví pouze v TSRE? Potřeboval bych probrat něco ohledně kolejiva.

mmouka

Posunovač
citace s SZ s Davidusem

Ahoj,
zkouším si upravovat jednu trať, kde si zároveň zkouším možnosti TSRE a narazil jsem na jeden problém.
Chci si některé stanice trochu kolejově upravit, ale zarazil mě poněkud omezený výběr kolejiva v editoru. V globalu (X-tracks) je toho podstatně víc, než nabízí editor. Umím si samozřejmě vyměnit kus za kus v editoru, ale to není řešení, protože i když pak pomocí Z přidám kolej do databáze, tváří se pořád jako ta původní a stejně tak se napojuje další kolejový díl. Je toto možné nějak vyřešit? Ideální by bylo mít kompletní nabídku rovnou v editoru, ale beru jakékoli funkční řešení.

D.

ahoj, záleží s jakou verzí XT pracujes. tsrecko ma ale rozdeleny koleje, 1,2,3,4 .... 10 ale stejne zobrazuje vzdy cely obsah. Další věc jakou verzi tsre pouzivas ? poslední je 0,7012
jinak pokud mam nejake koleje a chci neco predelat tak Zko mackat az tak nemusim, protoze databazova linka se dela automaticky. oproti msts re ma nevyhodu v tom ze se ta kolej neda vzit mysi pretahnout na novou pozici a umistit ji tam a ona se zafixuje. u tsre je lepsi ji vymazat a polozit znovu a ona si pak priradi linku do tdb.
jinak pokud chces dat jinou kolej (normalni kolej a misto ni jako alternativu kolej s naspem a nebo treba DBtrakovou kolej tak ji musis ruco zapdat v zapisovem radku (misto A2t250mStrt.s za ..//..//Routes//Tram_Hradec_Jablone//Shapes_track//A2t250mtrConcrete.s
nazev projektu vnoreny adresar s kolejema

mmouka

Používám poslední verzi TSRE, XTracks 3.20. TSRE mi ale nabízí jen A1t až A4t a ještě tam není všechno. Např. z výhybek jen 10, 5 a 2,5 stupňů. A nevím, co udělat, aby se mi tam nabízelo kompletní kolejivo. Nedefinuje tohle nějaký soubor? Když jsem třeba vyzkoušel ŽSR160 s vlastním globalem, byla nabídka kolejiva podstatně větší. Ještě pro úplnost dodám, že se vrtám ve Dvoukolejce.

D.

mmouka

Posunovač
ja bych to videl ze mu tam v globalu neco chybi. U Dvojkolejky bych doporučil stavet na XT 3.20 + UZK 3.20 at tam mas komplet ceskej balik a je to standardizovany s ostatnimi tratemi.

mikulda

Průvodčí
Správce
Myslím, že jsou. A to, že nemá víc jak čtyřkolejné díly, je jasný důkaz, že XT 3.20 nemá.

Davidus

Posunovač
Martin mě už předběhl, takže k tomu přidám řešení. XTracks je ve verzi 3.20, global obsahuje o mnoho více kolejiva než je v nabídce v TSRE. Zkusil jsem použít soubor tsection.dat z globalu trati ŽSR160 a najednou je nabídka úplně jinde. Již jsem i vyzkoušel nějaké koleje seskládat a zatím bez problémů vše funguje.

Zbyněk Šemora

Strojvedoucí
XTracks je ve verzi 3.20, global obsahuje o mnoho více kolejiva než je v nabídce v TSRE.
TSRE nemá žádné kolejivo. To se načte z každého tsection.dat ve složce global.
Rýpnu si. Nejlepší kolejivo je současná BP (od dob, kdy jsem doplnil zbývající postrádané kolejivo, ale musel odstranit nějaké nepoužívané nesmysly, aby se uvolnily pozice ). :) Sice tam chybí nějaké krátké obloukové díly či koleje s jinými pražci, ale co chybí se dá vytvarovat z dynamické koleje a ta se dá přebarvit také na libovolné pražce i koleje s náspy, kterých mám oproti Xtrack neomezené množství. Aktuálně jich mám osazených necelých 18000. A tímto je nabídka velmi přehledná, nic nemusím hledat a pak jdou práce svižněji. Ale bohužel tímto se ztrácí kompatibilita s ostatními tratěmi. A není v nabídce úzkololejka.

Davidus

Posunovač
To samozřejmě vím, že TSRE nemá žádné kolejivo, jen byl problém právě v tom tsection.dat, díky kterému se v TSRE zobrazovala ta omezená nabídka.

Tom Kanka

Průvodčí
Martin mě už předběhl, takže k tomu přidám řešení. XTracks je ve verzi 3.20, ...
Opět nechápu. Podle čeho víš, že se jedná o XTrack 3.20, když jsi měl Tsection.dat ze základního globalu, teď z trati ZSR 160? Právě ten tsection.dat dělá global globalem. Takže, když použiješ tsection.dat že základního globalu, máš základní global, když z XTrack, máš global XTrack, když tam dáš tsection.dat z BP, máš global BP. Bez ohledu na to, co je (resp. chybí) ve složce Shapes. Výsledkem budou dotazy, jak to že to na mě řve že něco chybí, apod.

Taky přidám řešení: Přestaň laborovat, ten tvůj mišmaš smaž, a stáhni si global k trati 310. ;)

Davidus

Posunovač
Potom by mě teda zajímalo, proč je v tsection.dat na začátku toto:

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0F0t______

_INFO ( Build 00038 )
_INFO ( verze UZK - 3.20b )
_INFO ( verze TSection.dat - 3.20b )

Pod tím globalem mi jedou trati 310, ZTR06, ZTR87, DVK, ŽSR150, TN-NR, cz130. Kdyby tam bylo něco jiného, asi by bezproblémově nefungovaly.

Tom Kanka

Průvodčí
Potom by mě teda zajímalo, proč je v tsection.dat na začátku toto:

SIMISA@@@@@@@@@@JINX0F0t______

_INFO ( Build 00038 )
_INFO ( verze UZK - 3.20b )
_INFO ( verze TSection.dat - 3.20b )

Pod tím globalem mi jedou trati 310, ZTR06, ZTR87, DVK, ŽSR150, TN-NR, cz130. Kdyby tam bylo něco jiného, asi by bezproblémově nefungovaly.
To je ten původní tsection.dat?

Nahoře