Pár dotazů ke stavbě trati

A kdybych vymazal všechny dynamické koleje co jsem zatím položil, nahrál původní TSECTION a pak ty dynamické koleje zase položil, bude to fungovat?

Jestli jsi zkoušel pokládat a editovat DK, čímž ti zůstaly všechny ty zápisy, tak by to teoreticky mělo jít.
Ale je potřeba si dát pozor, zda jsou všechny opravdu ty tvoje nové a nesmazat i něco původního.
A potom pokládat tak, aby ses vyhnul co nejméně další editaci.

Mám dojem, že z jedním z důvodů, proč kdysi Martin spojku Valmez - Púchov na 321 odpískal, by byly příliš velké vzdálenostní a obloukové odchylky od reality, náročné na korekci. Ale počin by to byl bezesporu přínosný. :)
Ono je to ve hře naopak kratší, než v reálu https://forum.msts.cz/index.php?threads/6464/post-248312
A jinak teda nechci kazit vaše nadšení, ale asi zapomínáte, že ta trať je placená, takže i kdyby se mi to nakonec povedlo propojit, nemůžu trať vzít a hodit někam ke stažení. Teoreticky bych snad mohl to co jsem postavil vydat jako nějakou "Aktualizaci 30" pokud by s tím autor trati neměl problém. Nicméně tohle jsou hodně vzdálené problémy, když jsem zatím akorát položil koleje na Vsetín a postavil zhruba 2 kilometry trati za Valašským Meziříčím.

A jinak teda nechci kazit vaše nadšení, ale asi zapomínáte, že ta trať je placená, takže i kdyby se mi to nakonec povedlo propojit, nemůžu trať vzít a hodit někam ke stažení. Teoreticky bych snad mohl to co jsem postavil vydat jako nějakou "Aktualizaci 30" pokud by s tím autor trati neměl problém. Nicméně tohle jsou hodně vzdálené problémy, když jsem zatím akorát položil koleje na Vsetín a postavil zhruba 2 kilometry trati za Valašským Meziříčím.
Však taky snad nikdo nepočítá s tím, že bude zítra postaveno. :-) Nebo-li, co se tratě 321 týká, už snad ani nikdo s nějakou aktualizací nepočítá. Myslím ale, snad se nemýlím, že by to stavitel tratě, jako aktualizaci přijal a možná i hodil na web, ale to fakt asi předbíhám situaci, která zdaleka nenastala. Držím palce, ať se práce daří.

Pokud vychází úsek kratší o několik kilometrů, tak to se dá napravit že se víc natáhnou esíčka. Já měl nejhorší podobný úsek mezi Nezamyslicemi a Olomoucí. O 4km kratší na necelých 30km. Tedy jsem tam musel ty ty oblouky pořádně protáhnout, aby to vycházelo. (jako pravítko používám sloupy TV nebo telegrafní (v TSRE5 můžeš třeba i stromy) automaticky nasázené po 50m a na každou celou osazuji kilometrovník. )
Tedy doporučuji nejprve protáhnout jen koleje bez stanic. Já osazoval jen výhybky na první a druhé koleji, protože kdybych je ignoroval hůře by se dodatečně doplňovaly a potřeboval bys další dynamické koleje. A musíš se strefit nejen směrově, ale i výškově. A k tomu to musí kilometricky vycházet. Tedy počítej s tím, že celý úsek budeš několikrát bourat a stavět jinak. Proto další koleje ve stanicích nemají zatím smysl. Až se na třetí až desátý pokus strefíš, máš vyhráno, můžeš slavit a pak teprve začít budovat stanice a řešit dynamické koleje. Na hlavní koleje je nepotřebuješ. Xtrack má dostatek všelijakých drobných kolejových dílů.

Kdepak, pokud stavíš mezi dva body, kam se musíš strefit, to je ta nejkomplikovanější situace oproti pokládky kolejí jen dopředu, kdy je jedno kam se dostaneš i do jaké výšky. Já myslel, že prodlužuješ jenom nějaký konec trati. Ale vybral jsi si to nejtvrdší sousto. Ale to dáš. Já se také učil modelovat rovnou na nejsložitějším modelu nádraží, Dresden HBF. A poté pak už jde vše samo. Začátky jsou vždy nejtěžší.

Chtěl jsem automaticky položit perón. Jak to můžu udělat, abych ho pak neměl podél celé trati, ale jenom v délce v jaké potřebuju?
Untitled 1.jpg

Výseč určíš tak, že klávesou Z deaktivuješ krajní koleje kde už perony či cokoli jiného nemá být. Pak se to dál nepoloží. Po osazení kolej zase Z aktivuješ zpět. Ale já jsem perony osazoval zatržením "Stick To Target" a pak jen Ctrl-V. Ale i tak je třeba peron posunout na své místo, někdy i otočit o 180°. (2x °tlačítko Rot Y 90)

Zdravím, začínám pracovat v TSRE5 z editaci tratí a udělal se mi tam takový val a nevím, jak ho odstranit. Nejde to nijak označit. Nevíte co s tím? Děkuji za odpověď.

Přílohy

• obrázek_2024-10-07_143807823.jpeg
    obrázek_2024-10-07_143807823.jpeg
    1.2 MB · Zobrazeno: 0
To se ti nějak omylem podařilo zvednout terén.
Mimochodem, když je řeč o terénu. Máte nějaký fígl na stavbu kopců? Já to pomocí práce s výškou vytvaroval nějak takhle, ale příjde mi to takové zubaté. Zkoušel jsem kopec udělat tak, že bych si položil koleje, silnici, nebo násep a zvedl to požadované výšky a zarovnal podle toho terén, ale to moc nefunguje, udělalo mi to spíš takový kaňon.
Untitled 1.jpg

V TSRE5 zarovnávám jen nahrubo podle silničních nebo i jiných dílů. Jemné opracování terénu zde nevím. Ale v MSTS editoru to jde krásně. Kopce vztyčuji a tvaruji opět silničním dílem, jen se zarovnává Z a zvolím si uhel pod jakým chci, aby se terén svažoval. Až to uplácám nahrubo, tak vyznačím pole a klávesou F opakovaně mačkám až je kopeček vyhlazený jako prdélka. Pak ještě dolaďuji šipkami a klávesou end pro jemný pohyb jednotlivé body terénu. Jestli nějaký podobný způsob existuje v TSRE5, nevím.

Proč mám ten kopec bez textury? RunActivity 2024-10-23 12-13-52.jpg

V editoru to vypadá takto. Dělá to všude, kde jsem použil tu tmavězelenou texturu.
Untitled 1.jpg

Tím to nebude. Jak už jsem psal, dělá to všude, kde jsem použil tu tmavězelenou texturu a v jednom úseku je i pod kolejama a i tam to bylo bez textury.

Jak už jsem psal, dělá to všude, kde jsem použil tu tmavězelenou texturu
A to je vlastní textura? Protože já jsem jednou omylem zmenšoval texturu terénu namísto 1024x1024 rozměr 2048x2048 a také se to ve hře nezobrazilo.
Já bych zkusil tu zelenou texturu vyměnit za jinou, která funguje a bude jasno.

Ne. To je textura, jaká už v trati použitá je a to dost hojně. Tu jsem pak pomocí Pick a Put dal tam, kam jsem potřeboval.

Aha. tak v TSRE nástroje textur nepoužívám. Protože jednou jsem zkoušel pokládat textury v TSRE5 a dopadlo to tak, že jsem musel nahrát starší zálohu a manipulace s texturami jen v MSTS editoru. Ono to asi nějak fungovalo, ale v MSTS jsem už editor nespustil, okamžitý pád. Tedy některé funkce jsou nekompatibilní.

Já už vím čím to bylo. Já mám totiž "stavěcí" verzi trati a "hrací" verzi trati. A ze stavěcí do hrací jsem nakopíroval jenom upravené soubory. Jenomže, kdoví proč mi to vytvořilo namísto té původní textury ve složce TERRTEX (tu jsem nenakopíroval) nové textury. Těch textur je navíc asi 60 a jsou o dost větší (771kb, oproti 171kb co už tam byly) než ty původní.

Existuje v trati 321 kruhový objezd? Vím, že v Havířově je poskládaný ze silnice, ale tady by se to nevešlo.
Untitled 1.jpg

Zdar, obávám se, model na míru asi nebude a že to bude hodně o improvizaci z klasických silničních dílů.

Back
Nahoře