CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Testuji nový rozjezdový systém pro AI. Jde o to, aby se rozjíždělo pomalu a plynule a nervalo tam hned 100% výkonu. Diesel se bude jinak rozjíždět než mnohem silnější elektrika. V jízdě u limitu rychlosti zase, aby se zkusil držet na cca 60 - 65 % plynu bez dopadu na jízdní doby. To je moje priorita, aby jízdní doby nebyly kriticky ovlivněny. AI také zohledňuje délku vlaku a snaží se nejdříve vlak natáhnout a pak až přidat.
Proto ty problémy.

Iciku, s tím ale hodně optrně. Kdysi v Monogame udělali něco podobného a komolet se rozsypaly aktivity. Aby se nerozjížděl zas jak šněk. :)

Ještě doplním o co go... On totiž nyní AI traffic jakž takž dodržuje jízdní řád v SJŘ. Světe div se, ale narozdíl od MSTS, jsou ty odchylky minimální. A toho se bojím, aby celkově nezpomalil, jak tomu bylo, při úplném prvním vydání ORCZ. Hned jsme to tehdy konzultovali a opravobalo se to. Nešel tehdy vůbec tvořit AI provoz na bloky atd...

Když už páni vývojáři vymýšlíte vše možné, nešlo by v aktivitách spouštět videa? Například když stisknu klávesu pro přechod na druhé stanoviště, tak se nejprve spustí video i se zvukem, jak otevírám dveře, průchod strojovnou a ten charakteristický zvuk dupání nohou na podlaze a ve finále otevření dveří na druhé stanoviště. Až teprve potom teprve naskočí druhé stanoviště. Buď jen universální video s pohledem jen do podlahy anebo pro každou mašinu natočit originál. A pokud by se přecházelo na jinou lokomotivu, aktivitář by si natočil video vlastní s volným pohybem. Nebo i aktivitu začít příběhem, viz moje hodně staré video, jak jdu na svůj vlak z nocležny v Benešově. A myslím si, že ORCZSK má pomalejší volný pohyb, tedy by chůze nebyla tak trhaná. Stačí kouknout jenom na začátek videa. Takto si umím představit, jak přecházím z vlaku na jiný vlak, nebo když už nevím co s časem a mám někde pobyt, tak si například takto odskočím z mašiny na "záchod" mezi vozy svého vlaku. (tam se vždy čůrávalo. A jednou si za zákryt čela soupravy odskočil mechanik na velkou a zlomyslný strojvedoucí nenápadně couvnul s vlakem, aby na něj viděl celý dav cestujících čekajících na vlak. :) To bylo ve Velkém Oseku.) Tedy čas v aktivitě by musel běžet i během videa. Tato neprodleva mi vadí od počátků, co existuje přecházení na jiné stanoviště.

Zbyňku, tohle jsem psal, už když se začal vyvíjet první ORCZ. Jenže tzv. "katscény", nevím, to by byla zátěž na HW jako prase. Už teď na BP, při přechodu na 2. stanoviště, při plně obsazeném HK, čekáš cca 5-10 sekund, než se ti načte kabina např. u 130. A do toho video. No nevím... Navíc třeba u parních mašin, mašin s jedním stanovištěm, nikde přes strojovnu nelezeš. Tohle by muselo být volitelné na ůvaze hráče, že by zmáčkl klávesu a video. Ale:
1. Kdo bude točit videa přechodů v mašinách.
2. Byla bu to strašná práce a jak si myslím i zátěž na comp.

Jestli něco v tom smyslu, tak co fakt chybí, tak zmíněná již dříve animace fihurek, které by mizely při nástupu a u výstupu naskakovaly. A mně osobně třeba chybí v bouřkách blesky. V dynamickém počasí je přímo bouřka zadaná a jen hřmí. A ve vlastním počasí, taky jen dosazuji hrom. Ale udělat i záblesk. To by bylo něco.

Nicméně, co vím, tak mají vývojáři spoustu jiné práce s laděním třeba zmíněného AI a taky chybí více jak polovina vozového parku. Takže z mé strany jen takové přání a třeba jednou...

Aktivitáři, prosím vás, potřeboval bych od vás zpětnou vazbu, jestli AI s novou rozjezdovou logikou funguje ok a nenarušuje to jízdní doby.

Teď zkouším a čekám na křižování v Častolovicích, tak uvidím.

EDIT:

"Ragionoha" mi přijela včas, takže zatím OK, ještě bude muset Alcapone vyzkoušet bloky AI, co má v aktivitě. A já se ozvu, až dojedu do místa, kde mi má AI dojet a já na něj, tam to musí sednout na vteřiny.

DanJ. napsal: "Jestli něco v tom smyslu, tak co fakt chybí, tak zmíněná již dříve animace fihurek, které by mizely při nástupu a u výstupu naskakovaly."
A u každého panďuláka by po zmáčknutí nějaké klávesy bylo v bublině zobrazeno jeho jméno... :D :D :D :D ;)

DanJ. napsal: "Jestli něco v tom smyslu, tak co fakt chybí, tak zmíněná již dříve animace fihurek, které by mizely při nástupu a u výstupu naskakovaly."
A u každého panďuláka by po zmáčknutí nějaké klávesy bylo v bublině zobrazeno jeho jméno... :D :D :D :D ;)
A le no tááák... :) Nebylo by fajn, přijet k perónu, kde je dle počtu v parametrech, byl i počet těch figurek, ketré by mizely? Bubliny raději neeee, představ si, co by tam bylo napsané, kdyby jsi měl sekyru. :-)

Nic, Iciku, prosím tě, malinko odbočím. Jízda s ČSD M120,4 do kopce před Solnicí, vše OK, i konntrola oleje, kdy dostává věžák na prdel, to vše je v pořádku. Jen ten "dětský" parametr a mystifikující zpráva o poškození motoru u ní, je fakt mimo.
- Stoupá teplota oleje, nejakých 86.XX a to XX leze nahoru, uberu z výkonu a Hodnota XX klesá. Jenže po chvíli mi ORCZ napíše: "spalovací motor byl poškozen". To je totáln hovadina. Olej v naftovém motoru, může mít víc jak 100 stupňů a nikdy by dieselový motor nebyl poškozen už při teplote 96, která klesá směrem dolů. Tohle je strašně zavádějící. To upozornění je OK, jen prostě při klesající teplotě by němela vyskočit chyba o poničení motoru. A motor by měl být poničen až od 100 stupňů výš. Kolik nad 100 nevím, to mi vysvětloval Alcapone. Ale tůším, že říkal něco dokonce o 120 stupních.

Nic, Iciku, prosím tě, malinko odbočím. Jízda s ČSD M120,4 do kopce před Solnicí, vše OK, i konntrola oleje, kdy dostává věžák na prdel, to vše je v pořádku. Jen ten "dětský" parametr a mystifikující zpráva o poškození motoru u ní, je fakt mimo.
- Stoupá teplota oleje, nejakých 86.XX a to XX leze nahoru, uberu z výkonu a Hodnota XX klesá. Jenže po chvíli mi ORCZ napíše: "spalovací motor byl poškozen". To je totáln hovadina. Olej v naftovém motoru, může mít víc jak 100 stupňů a nikdy by dieselový motor nebyl poškozen už při teplote 96, která klesá směrem dolů. Tohle je strašně zavádějící. To upozornění je OK, jen prostě při klesající teplotě by němela vyskočit chyba o poničení motoru. A motor by měl být poničen až od 100 stupňů výš. Kolik nad 100 nevím, to mi vysvětloval Alcapone. Ale tůším, že říkal něco dokonce o 120 stupních.
Tak hele, vy dvě chytrušky, podívejte se, co máte v eng v nastavení motoru za maximální teplotu motoru. Vsadím se, že 85 °C.
To je v pořádku? To je realita?

Jj, tohle mne nenapadlo. Ale i tak platí, že mi klesá teplota a stejně mi vypíše, že byl motor poškozen. O tohle mi hlavně šlo. Jinak už jsem i zadřel. Ale moji chybou. Sledoval jsem vše po okolí a podstatné nehlídal. :-)

A není to málo Antone Pavloviči? :) Vždyť potřebujeme prodlevu tak dvě minuty. A to video by se opravdu šiklo.
Než uděláš vše potřebné, vyjde ti to na dýl. Navíc v aktivitách si to ošefujem. Ale neříkám, že by to nebylo zajímavá, ale jak jsem psal, nepřecházíš jen na dvě odlišná stanoviště.

Jj, tohle mne nenapadlo. Ale i tak platí, že mi klesá teplota a stejně mi vypíše, že byl motor poškozen. O tohle mi hlavně šlo. Jinak už jsem i zadřel. Ale moji chybou. Sledoval jsem vše po okolí a podstatné nehlídal. :)
Ono mým záměrem bylo, aby si hráč musel hlídat i teplotu motoru (nejlépe vody a oleje). Pokud do toho parametru s max teplotou motoru dáš třeba 120°C, tak při default chlazení to nikdy nemůžeš přehřát. Je to pořád jen hra a bylo by dobré kvůli hratelnosti trefit tento vrchol tak akorát.

Naše OR CZ/SK ladění mají zvlášť jak max teplotu pro vodu, tak max teplotu pro olej. Můžou mít jinak nastavený výkon chlazení (malý a velký okruh) a tam se už může stát, že motor zadřeš, pokud budeš mít nedostatečné chlazení a nebudeš si hlídat zátěž motoru.

Hmm, tak jo, budu to považovat za celek. Tím pádem nesmím nad 85. Stejně, pokud bych to přepsal, nebude to shoda do aktivit. Pro veřejné aktivity platí: "co je na webu ke stažení, je svaté". :-)

A proč bych nesměl přes 85, olej a beru to kamion, tak běžně v kopci 110 a nic se neděje, při klidné jízdě k 90, voda je limitní 95, pak už te na uváženou, tak proč by se mě měl motor poškodit, když bude mít 85 a více.

Co se týká chování trafiku, za mě zatím v pořádku, ještě bych tu elektriku utlumil, teď se mě Hrbáč s 10 vozama rozjel, jak kdyby byl jel solo.
Tady bych udělal jednoduše test, vem si stejnou soupravu, na ruku ji per co to de a změř si za jak dlouho se dostane na stovku a ten čas ber jako ten co by měl dosáhnout i AI, pokud je rychlejší, protože nebere na zřetel prokluz, zpomalit. A taky docílit tu váhu co má na háku, s Brejlovcem jedu z Václavic nebo obráceně z Náchoda 754050+5 vagonu a jsem rád, že se drápu nahoru 55 a AI tam dodržuje maximálku, tedy 70.

ale jak jsem psal, nepřecházíš jen na dvě odlišná stanoviště.
Dane, vždyť jsem psal, že by byly různé animace na každou řadu. To byl jen příklad.
Ale jsi mimo dotaz. Otázka byla, jestli by video obecně bylo vůbec možné zakomponovat nějakým způsobem. A ty rovnou odpovíš namísto Icika, který v tomto dělá a rovnou návrh odsoudíš. Jestli jsi hrál i jiné hry než tyto vláčky, tak by jsi viděl, že všelijaká videa má každá hra. Víš jak by to oživilo tuto hru?

Ale tady řešíte něco jiného, tak už nebudu otravovat.

Zbyňku, vždyť jsem ti psal, že jsme tohle téma řešili cca před 5 lety. Tenhle nápad jsi fakt neměl jen ty. :)

A hlavně, kam by jsi ta videa ukládal?! Představ si 10 videosouborů a o kolik by to nabylo na datech na disku. Za chvíli by měl simulátor dohromady jak 5 her Mafia najednou... :)

A le no tááák... :) Nebylo by fajn, přijet k perónu, kde je dle počtu v parametrech, byl i počet těch figurek, ketré by mizely? Bubliny raději neeee, představ si, co by tam bylo napsané, kdyby jsi měl sekyru. :)
Takýto systém nástupu a výstupu cestujúcich je v TS 2009,myslím,že to by výrazne odlíšilo OR CZSK od klasického OR,samozrejme nie som z tých,ktorý by mohol technicky posúdiť zátaž na výkon pc.

Back
Nahoře