CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Tady je evidentní, že některé vozy vykolejily a nějak blbě se stočily. Ale proč?
Vyriešil som to novým pathom a do consistu som pridal postrk a 131s nákladom,35 vagonami uhlia a postrkom normálne odišiel.:DAI náklad zo samotnou 131 asi nezvládol zimu a fyziku v aktivite- Zaujímavé... každopádne ďakujem za ochotu pomoct a ospravedlňujem sa za moje chybné dojmy a pojmy.

Jak to má AI poznat, že se blíží ke křížům?
Keď mne MSTS dal vyhražné hlásenie , že som nedal zvukové znamenie na nechránenom priecestí, tak by to ORCZ mohol povedať aj AI vlakom.
Edit: Tak som sa dozvedel, že sa to definuje v aktivite. Ospravedlňujem sa za zbytočnú otázku. :D

Keď mne MSTS dal vyhražné hlásenie , že som nedal zvukové znamenie na nechránenom priecestí, tak by to ORCZ mohol povedať aj AI vlakom. Definíciu nechránených priecestí máme v tratiach ešte z čias MSTS.
V kódu nic takového není a vůbec netuším, jak to tenkrát v MSTSbinu bylo.

Tohle se Iciku často stává, když máš jinou verzi Windows než je verze Home.
Já sám mám v herním PC Windows 10 ve verzi Pro (viz podpis), a párkrát se mi stalo, že OS změnil oprávnění účtů ve složce s Open Rails, takže si instalátor Open Rails ani neškrtl. To se ale dá snadno opravit. Stačí jít v možnostech složky, kde je uložený Open Rails, do kolonky "zabezpečení," změnit oprávnění účtů tak, aby byl povolen zápis do složky, a aktualizace už zase šli.
Mne to robilo to isté a vyriešil som to tak, že som len proste zmazal staršiu verziu z PC a stiahol archív nanovo z webu, rozbalil to ale pomocou winraru a už to šľape jak má

Šlo. Odinstaluj / smaž stávající verzi, nainstaluj nějakou starší, pokud ji máš v záloze nebo ještě lépe základní 1.9.0. Spusť a po dotazu na aktualizaci ji proveď. Mělo by to být OK. Taky jsem to měl mezi 1.9.30 a 1.9.31 a tenhle postup pomohl.

Šlo. Odinstaluj / smaž stávající verzi, nainstaluj nějakou starší, pokud ji máš v záloze nebo ještě lépe základní 1.9.0. Spusť a po dotazu na aktualizaci ji proveď. Mělo by to být OK. Taky jsem to měl mezi 1.9.30 a 1.9.31 a tenhle postup pomohl.
Ahoj mi to co píše kolega Mustang dělá taky a už delší dobu při každé aktualizaci.Odstranit to umím jen by mne zajímalo proč to dělá při každé aktualizci a popř . jestli nedělám něco špatně já???Předem dík za radu.IvošIMG_20250109_192401_800.jpg

Hezký večer, kolegové vláčkaři. Mám takovou věc - nikde jsem nezaznamenal, že už by někdo zmiňoval něco podobného, tak to píšu sem. Zničehonic se hra chová divně: na dosud bez problémů fungujících aktivitách, jak ze staré dílny MSTS, tak dělané přímo pro ORCZ, začaly se zasekávat vlaky, které měly projet, aby hráči uvolnily trasu (typicky u výluk a přejíždění na druhou TK), nebo návěsti, respektive výhybky, které se měly přehodit, ale nepřehodí. Aktivita se tím stává nedohratelnou a jediná změna, se kterou tohle chování koreluje, jsou poslední aktualizace, které si program stahuje, od začátku kalendářního roku. Takže se chci zeptat, jestli někdo nemá podobnou zkušenost. Anebo jestli se při aktualizacích nějak sahalo do chování výhybek a návěstidel, nebo čehokoliv, co by popsané chování mohlo vysvětlit.
Paths jsem kontroloval přes Trackviewer, nikde žádná viditelná chyba, žádný chybný waypoint u inkriminovaných tras. Je to záhada a velmi frustrující.

Ahoj mi to co píše kolega Mustang dělá taky a už delší dobu při každé aktualizaci.Odstranit to umím jen by mne zajímalo proč to dělá při každé aktualizci a popř . jestli nedělám něco špatně já???Předem dík za radu.IvošZobrazit přílohu 41315
Tohle dělá přerušena a nedokončená aktualizace nebo otevření jiné, ještě další instance OpenRails nebo jeho podpůrných programů jako třeba Trackviewer v době aktualizace. Vylučte složku OpenRailsCZSK z kontroly antiviru i toho antiviru Windows. Před aktualizací dbejte na kompletní uzavření OpenRailsCZSK i s jeho podpůrnými programy.

Hezký večer, kolegové vláčkaři. Mám takovou věc - nikde jsem nezaznamenal, že už by někdo zmiňoval něco podobného, tak to píšu sem. Zničehonic se hra chová divně: na dosud bez problémů fungujících aktivitách, jak ze staré dílny MSTS, tak dělané přímo pro ORCZ, začaly se zasekávat vlaky, které měly projet, aby hráči uvolnily trasu (typicky u výluk a přejíždění na druhou TK), nebo návěsti, respektive výhybky, které se měly přehodit, ale nepřehodí. Aktivita se tím stává nedohratelnou a jediná změna, se kterou tohle chování koreluje, jsou poslední aktualizace, které si program stahuje, od začátku kalendářního roku. Takže se chci zeptat, jestli někdo nemá podobnou zkušenost. Anebo jestli se při aktualizacích nějak sahalo do chování výhybek a návěstidel, nebo čehokoliv, co by popsané chování mohlo vysvětlit.
Paths jsem kontroloval přes Trackviewer, nikde žádná viditelná chyba, žádný chybný waypoint u inkriminovaných tras. Je to záhada a velmi frustrující.
O tomhle nevím, co si mám myslet. Zkouším aktivity a každá funguje ok.

Normálně křižuji a AI jede, jak má. Chce to konkrétní situaci. Z tohodle není poznat o co přesně jde. Jaká trať. Nemusí fungovat korektně návěstidla, je tam milión možností.

Tohle dělá přerušena a nedokončená aktualizace nebo otevření jiné, ještě další instance OpenRails nebo jeho podpůrných programů jako třeba Trackviewer v době aktualizace. Vylučte složku OpenRailsCZSK z kontroly antiviru i toho antiviru Windows. Před aktualizací dbejte na kompletní uzavření OpenRailsCZSK i s jeho podpůrnými programy.
Moooc děkuji za vysvětlení .Ivoš

Ahojte, spravil som si v OR aktivitu na trati žsr 130 a po spustení mi to hodí túto hlášku, máte nejaký nápad ako to fixnúť ?

Přílohy

• dasdasdasdasd.jpg
    dasdasdasdasd.jpg
    47.2 KB · Zobrazeno: 1
O tomhle nevím, co si mám myslet. Zkouším aktivity a každá funguje ok.
Trať 321
Aktivita R 822 Velehrad od poison: Za Přerovem předjíždí hráče RegioJet od Ostravy. Má postavenou cestu a zelenou na návěstidle, ale stojí na počátečním bodě a ani se nehne.
Aktivita Snek Valmez - Praha_OR: V Ústí n. O. se čeká před výlukou, až projedou soupravy na opačné TK. První projede, náklaďák stojí na počátečním bodě a ani se nehne, přestože má zelenou a postavenou cestu.
Aktivita Ex 520 Portas (poison): V Olomouci hráč přejíždí na vzdálenější nástupiště. Odjezdové návěstidlo svítí, ale další před výhybkou, kde se vrací na hlavní trať, je na stůj a nijak se nedá přehodit. Má to zřejmě souvislost s tím, že v Lipníku hráč má uhýbat dvěma soupravám pro sobě, přičemž druhá z nich má trasu až za Olomouc. První ale zastaví ve stanici, protože nemá postavenou cestu a signál má stůj. Cesta se postaví hráči. Přepnutí režimu výhybek do manuálu Ctrl+M a zpátky nic neřeší.

Tohle jsou tři konkrétní chyby za tři poslední jízdy, které znemožňují dohrání. Nic z toho se nedělo ještě týden zpátky. Jako kdyby něco v posledních dnech změnilo podmínky prostředí a některé součásti si to neuměly přebrat. Proto jsem se ptal, jestli aktualizace nějak pracovaly s globálním nastavením hry. Ale i když to s aktualizacemi koreluje, nemusí to ještě nic znamenat a problém bude jinde. Jenomže kde, když se jinak nic nezměnilo? Budu vděčný, když mi někdo dá tip, co se to mohlo stát.

(Nejdřív jsem myslel, že souprava je vykolejená, protože její popis vozidla (F7) svítí červeně; ale v popsaných chybách figurují i vlaky značené šedě a modře. Pak jsem myslel, že je problém s path - prošel jsem všechny trasy u zmíněných aktivit, a i když občas byly někde chybné body, tak ne u souprav, které se zasekly. Zkoušel jsem nastavení s kompatibilitou pro MSTS aktivity i bez - bez efektu.)

(Nejhorší na tom je, že nejde chybu odhalit předem, ale stojí to několik hodin hraní a několik dalších hodin, kdy člověk marně pátrá po tom, co se stalo a proč.)

Co se děje s AI, se může zjistit z diagnostiky F5 + 5x Shift + F5. Pokud najdeš u problémového, zaseklého AI vlaku WTS, bude to znamenat, že čeká na signál volno před sebou a zřejmě ho nějaký jiný vlak blokuje. Koukni, jestli nemá nějaký AI vlak v žádné kolonce NaN. To by pak byla chyba v kódu nebo ladění vozu. Poslední sloupec Trasa ukazuje dané úseky cesty AI vlaku a pokud tam najdeš jiný index než má dotyčný AI vlak, znamená to, že tento AI vlak s tímto indexem blokuje cestu zkoumanému vlaku.

1.jpg

Základem je hrát aktivity pro OR, tyhle starší jsou problém. Je tu daná kompatibilata pro aktivity MSTS, ale jak mě psal Icik úplně vše se s tim nedá jet. Jukni zda ji máš zaškrtlou. Jinak te na předělání aktivit a vzhledem k tomu, že Poison není delší dobu aktivní, právě z důvodu, že měl problém s OR, on mám dojem něco malého vydal, ale te jen pro základní OR.

Co se děje s AI, se může zjistit z diagnostiky F5 + 5x Shift + F5. Pokud najdeš u problémového, zaseklého AI vlaku WTS, bude to znamenat, že čeká na signál volno před sebou a zřejmě ho nějaký jiný vlak blokuje. Koukni, jestli nemá nějaký AI vlak v žádné kolonce NaN. To by pak byla chyba v kódu nebo ladění vozu. Poslední sloupec Trasa ukazuje dané úseky cesty AI vlaku a pokud tam najdeš jiný index než má dotyčný AI vlak, znamená to, že tento AI vlak s tímto indexem blokuje cestu zkoumanému vlaku.

Zobrazit přílohu 41324
Diky za tipy.
Vyzkoumal jsem následující:
Žádný vlak průjezdu nebrání, neblokuje. NaN žádný vlak v žádné kolonce nemá.
Ale vlak, který má projíždět, má jako AI režim "BRK" a u AI data hausnumero typu 000&000 - což by mohl být ten problém. (Nezkoušel jsem všechny ty tratě, to by bylo na dva dny testování, ale tohle se vymyká správnému zápisu.) Sice mi pořád není jasné, kde se najednou vzal, ale vem to nešť. Teď jestli mi dokážeš poradit, kde mu co přenastavit, aby se odbrzdil (v souborech con, srv, act ani pat takovou možnost nevidím). Přitom celá souprava je z vozů rj_Ampz a rj_162-119 nově odladěných pro ORCZ, takže ve vozech ani v mašině by problém být neměl.
(I když... před časem jsem měl stažené Eas a Falls pro ORCZ a ty dělaly problém - podotýkám, že v aktivitě dělané pro ORCZ - a musel jsem je vyměnit zpátky za staré MSTS s přepsanými hodnotami pro brzdy podle OR, pak hned začaly fungovat správně; ale ty byly na trati vykolejené a popadané, takže bylo hned vidět, že je s nimi problém.)

Základem je hrát aktivity pro OR, tyhle starší jsou problém. Je tu daná kompatibilata pro aktivity MSTS, ale jak mě psal Icik úplně vše se s tim nedá jet. Jukni zda ji máš zaškrtlou. Jinak te na předělání aktivit a vzhledem k tomu, že Poison není delší dobu aktivní, právě z důvodu, že měl problém s OR, on mám dojem něco malého vydal, ale te jen pro základní OR.
To je jistě pěkná rada, ale za prvé aktivit na téhle trase pro ORCZ ještě moc není, za druhé, jak vidíš v mém výčtu, dělá to úplně stejnou chybu i ve Šnekově aktivitě pro ORCZ, a hlavně - všechny ty aktivity fungovaly, třeba ne úplně bezvadně a občas někde něco chybělo proti scénáři autora, ale nikdy nic nebránilo úspěšnému dojetí do cíle, nikde se AI nezasekla. Jinak máš samozřejmě pravdu, v kompatibilitě může být problém, o tom žádná. Ale na ORCZ jsem přesedlal už před rokem a celou dobu ty aktivity bez problémů jezdím, nikdy nic. Až teď poslední týden začaly tyhle potíže...

Ale vlak, který má projíždět, má jako AI režim "BRK" a u AI data hausnumero typu 000&000 - což by mohl být ten problém.
Můžeš sem dát screen s tou situací a diagnostikou? BRK znamená, že byl naposledy v módu brždění.
Ve tvaru 000&000 znamenají první tři nuly číslo výkonu pro zrychlení od 0-100 a za znakem & jsou tři nuly odpovídající výkonu pro zpomalení 0-100. Spíš to AI na něco čeká nebo jeho fyzika mu nedovolí nastavit tento výkon. Rozjede se vůbec někdy? Zkus ten consist jako AI dát do jednoduché aktivity a jen, aby se rozjel po rovince.

Co mě napadá, tak povolil jsem v nedávné aktualizaci tolerování Davis hodnot pro výpočet jízdních odporů. Zkusím pro AI toto zakázat a nuceně používat default hodnoty, které dříve používalo.

Můžeš sem dát screen s tou situací a diagnostikou? BRK znamená, že byl naposledy v módu brždění.
Jistě. Tady. I s pohledem na "problémovou" soupravu :-)
Je to vlak 39 P, (poi_r882_1014)

Pravda, ty Davis hodnoty mi přidělaly trochu starostí, protože u některých vozů jsou špatně nastavené, ale není takový problém si přesměrovat odpory třeba na ty v common.wag, které fungují velice slušně - aspoň v hráčově soupravě. Mimochodem tahle ai souprava používá také nastavení z common.wag

Open Rails 2025-01-12 10-35-10.jpg

Zdravím.
Celý zakopaný pes bude zřejmě v "Servis2". Než v tom bude dál Icik laborovat, kouknul bych nejprve, jaký servis je použit. Jestli "Servis2", špatně. Je třeba vyměnit za "Servis2JK". Starý servis2 z TBP se v OR nechoval moc korektně a dělala se na něm úprava.

Ale narovinu. Ono aktivity z MSTS, jsou struktuálně stavěny úplně odlišně. Všechen AI, je řazen jak "fronta na pivo" a ladit na takovou aktivitu ORCZ... no nevím. V ORCZ, ale i OR, se servis2 používá pouze jako nouzovka, když chybí návěstidlo, nebo je nelinkované a potřebuji, aby ním vlak projel. Jinak se celá AI doprava dělá úplně, ale úplně jinak. 98% všeho, co je třeba někde "podržet" se řeší přes kód WP 3XXxx. A je toho mnohem více. Servis2, se prakgicky nepoužívá, jen vyjmečně. Napsáno výš. Proto má každá aktivita pro ORCZ napsáno nekompatibilní s MSTS, dokonce i OR. Naopek je tomu stejně. Samozřejmě může být vyjímka, kdy lze aktivitu z OR, projet. Menší pravděpodobnost projetí bude aktivita z MSTS. Avšak uzpůsobovat ORCZ, aby jely aktivity pro MSTS, je dle mne nesmysl. A pro mne i celý mód MSTS v ORCZ, je zavádějící. Ten, jak psal Icik není vždy spolehlivý a může u některých aktivit končit pattem. Sám jsem zkoušel pár starých aktivit a stejně jsem musel do nich hrábnout. Takž vlastně vznikly aktivity pro mód ORCZ. :-) Ono stačí jakýkoliv zásah do AI dopravy. A MSTS AI doprava může zkolabovat. Tam to muselo sedět na vteřiny. Stačí, aby se byť jedna souprava zpozdila třeba o 5 sekund a je ptoblém.

Back
Nahoře