CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
No, buď to Zbyněk osazoval jak chtěl a nebo tam je ta 3 za nějakým, pro mně neznámým, účelem.
Tohle nebyl můj nápad. To dali dohromady tehdejší členové fóra a abych to aplikoval. Tedy přejezd je neviditelný a do toho crash zapsat cokoli kromě 0. Protože jestli dám 1, 2, 3 ,.. efekt je vždy stejný. Tak jsem dával myslím 3. V MSTS to asi bylo jedno, ale v OR se to může chovat jinak.

Iciku, nevylučuji, že problém "3" může být na jiných úsecích BP a jiných tratích. Ovšem pokud úprava se s tímto nedostatkem vyrovnává "globálně" (to slovo vůbec nemám rád), je vše v pořádku a dík za rychlou reakci. ;) :)

Kde? Upřesnit prosím. Koukám do editoru a přejezd s kříži nikde. Pokud by šlo o zapomenutý objekt pod koleji, tak tohle nepůjde ošetřit. Jedině stavitel. Ale netuším, jestli je to možné.
Tak projet úsek Žamb-Potštejn, hlášení neotravuje, při nehouknutí u kolíku se chová korektně a dá člověku šanci zhruba do poloviny délky před přejezdem a to zmíněné místo v Sopotnici je také v pořádku. Ale kolík tam je z obou stran, jenže ne přejezdový (přejezd trvale uzavřen), ale jen prohoukávací před obloukem se zastávkou a mostem. Tehdy jsem tam houkl jednou a byla hláška, teď jsem houkl jednou u kolíku a žádná hláška. Takže za mě asi super.;)
---------------------------------------------
Pak bych měl malou otázku/připomínku ke zvukům na řadě 810. Za jízdy po trati a přes výhybky je sice typický pískot pro 810, ale zvuk styků a výhybek je tam od čtyřnápravového podvozku. Do ničeho jsem nezasahoval. Dalo by se na to mrknout, nebo je to takhle nastavené už finálně, případně nějaký můj bug? Díky.

Tohle nebyl můj nápad. To dali dohromady tehdejší členové fóra a abych to aplikoval. Tedy přejezd je neviditelný a do toho crash zapsat cokoli kromě 0. Protože jestli dám 1, 2, 3 ,.. efekt je vždy stejný. Tak jsem dával myslím 3. V MSTS to asi bylo jedno, ale v OR se to může chovat jinak.
V OR se to nechová vůbec nijak. Ani tu hodnotu pravděpodobnosti srážky nemají dále nijak zpracovanou. V OR CZ/SK jsem si musel celý kód pro chování AI a kontrolu znamení hráče napsat sám. Ale mám to již ošetřené i pro vyšší hodnoty.

Nebulus si přál, aby AI i hráč musel houknout/písknout jen jednou u hodnoty 1. Typické před mosty nebo tunely. Ale hodnota 2 měla být pro důraznější a opakovaná houkání/pískání AI a i hráče právě pro nechráněné(nezabezpečené) přejezdy. Schválně vyzkoušejte AI, aby přejelo takový přejezd a uvidíte.

Pak bych měl malou otázku/připomínku ke zvukům na řadě 810. Za jízdy po trati a přes výhybky je sice typický pískot pro 810, ale zvuk styků a výhybek je tam od čtyřnápravového podvozku. Do ničeho jsem nezasahoval. Dalo by se na to mrknout, nebo je to takhle nastavené už finálně, případně nějaký můj bug? Díky.
Tam se nic neměnilo. Možná se zvuk bouchání přes výhybku přehrává vícekrát rychleji za sebou. Pokud se najde někdo, kdo sestříhá lepší zvuky, rádi je zařadíme pod pakl 810. :)

Tak tomu říkám "Deus ex machina" moment. Aspoň si tím vytvořil kompromis a zastavil ty dohady, jestli se upozornění na to, že si u návěstního kolíku (pískáčku) nehouknul, do Open Rails hodí nebo ne.
Upřímně kdybych se k tomuhle tématu měl vyjádřit. Sice Open Rails jezdím pouze v explore módu (volné jízdě)(v podpisu mám uvedeno proč), takže žádné upozornění se mi neukáže, ale i tak když zahlídnu návěstní kolík (pískáček), tak ve chvíli kdy ho míjím, bez váhání houkám. Většinou houknu jednou a dlouze, ale pokud uvidím poblíž přejezdu auťák/člověka, houknu ještě několikrát a přerušovaně. Možná to s tím přerušovaným houkáním zní zbytečně a přehnaně, ale tím se většinou chci ujistit, že mě dotyčný u nechráněného přejezdu slyšel a že mi tam nezkusí vjet před ksichtem.

Odzkoušeno na timetablu - Přejezd nastavený na 1
S mašinou jede AI

Přejezd nastavený na 2

Tohle není ono. Moje chyba, zůstaly tam hodnoty pro sestavy houkání ještě z testů. :(
Příště vydrž Howky, než se ozvu. Bohužel, tohle ladím a testuju jen já sám a prostě to tady uteklo. Ale v update je to už tak, jak to mělo být. ;)

V trati je volba buď výhybka koridor nebo výhybka klasická trať. V MSTS jsme za tuto universálnost byli rádi včetně staničního rozhlasu, který také opakuje to samé bez ohledu na hodiny.
Tady je výzva pro vývojáře, aby se tyto zvuky přenášely do konkrétního vozidla. Z trati by se dal jen signál, pro lokomotivu, ale zvuky by se přehrávaly podle vozidla, které tudy jede.

Měl bych jeden dotázek... Před 3 měsíci jsem dával dokupy modely Vectronů z webu msts-rw, aby uměli 5,7 i 6,2 metru zdvih sběrače. Dodnes jsem nepostřehl v tomto ohledu posun, tak by mě zajímalo, jak se tento počin vyvíjí? Případně, došlo už k vydání a akorát jsem to nepostřehl?

Koukal jsem, že je také aktualizován ke stažení balík x6x. To už je aktualizace, kde se případně řešily ty připomínky k podbrzďování výběhu v ARR? ... Takže možná jdu už s tímhle bodem pozdě.
Stává se, že na rovinatých tratích při udržovacím výkonu v ARR se zacyklují pulzy (zvuky) a neustále skáčou mezi 300 a 100 Hz a pak to začne tancovat mezi sebou tak rychle, že je potřeba přepnout PVJS do výběhu a hlídat si to. A po několikerém zacyklování nastává to, že už zvukově nenaběhne počátek pulzů 33 1/3 Hz a rovnou to z ticha naskočí do 300 Hz a zpět do ticha - ta sekvence 33-100-300 se jakoby unaví a naskakuje jen nejvyšší z nich. Tak jestli by se s tím nedalo něco dělat, třeba aby si ARR místo minimálního tahu chvíli dala výběh a pulzy se uklidnily... ?

To myslíš tohle?

Pokud ano, je zvláštní, že ve vyšších (a snad ani nižších) rychlostech to nedělá. Jenom okolo těch 70-80 km/h.

Zakaždým každú zmenu zapišem do Readme balíka. Tam je dátum a stav zmeny.
so zvukmi sa nič nerobilo.

Koukal jsem, že je také aktualizován ke stažení balík x6x. To už je aktualizace, kde se případně řešily ty připomínky k podbrzďování výběhu v ARR? ... Takže možná jdu už s tímhle bodem pozdě.
Stává se, že na rovinatých tratích při udržovacím výkonu v ARR se zacyklují pulzy (zvuky) a neustále skáčou mezi 300 a 100 Hz a pak to začne tancovat mezi sebou tak rychle, že je potřeba přepnout PVJS do výběhu a hlídat si to. A po několikerém zacyklování nastává to, že už zvukově nenaběhne počátek pulzů 33 1/3 Hz a rovnou to z ticha naskočí do 300 Hz a zpět do ticha - ta sekvence 33-100-300 se jakoby unaví a naskakuje jen nejvyšší z nich. Tak jestli by se s tím nedalo něco dělat, třeba aby si ARR místo minimálního tahu chvíli dala výběh a pulzy se uklidnily... ?
Otázka je, jaká je tam hystereze při změně frekvence, ale určitě tam není ta, co je na mašině. Ale i ve skutečnosti se může stát, že lokomotiva cykluje mezi různými frekvencemi, případně mezi jízdou a výběhem. Ale od toho je tam strojvedoucí, aby zařadil výběh a nechal rychlost klidně spadnout o 2 až 5km/h.

Mohu se Vás Iciku prosím zeptat, proč u některých lokomotiv 742 z balíku ORCZSK Pack Diesel je takový rozdíl v adhezi? Rozumím tomu a chápu, že nějaká lokomotiva může mít opotřebovaná kola a laděná trošičku jinak apod., ale myslím si, že porovnání je zajímavé. Zkoušené při počasí jaro, jasno v žst. Havlíčkův Brod, zátěž 1207 tun, na 4. stupeň jsem u řady 742 přecházel v rychlosti cca 5 km/h. Zajímavá je mez adheze u 742 341. Lokomotivy 742 254 a 742 015 jedou pěkně, ale například 742 026 a 742 341 prokluzují možná trošičku moc. Více na obrázkách. Třeba se Vám informace z obrázků budou hodit;).

Zobrazit přílohu 42151Zobrazit přílohu 42152Zobrazit přílohu 42153Zobrazit přílohu 42154Zobrazit přílohu 42155
Náš ladič připravil více provozních stavů lokomotiv tedy konfigurací různé opotřebovanosti spalovacích motorů a výsledné adheze, aby dostala každá mašina svou "duši". Já mu do toho "nekecám" a myslím, že to je o to více zajímavější.

To myslíš tohle?

Pokud ano, je zvláštní, že ve vyšších (a snad ani nižších) rychlostech to nedělá. Jenom okolo těch 70-80 km/h.

Přesně tak. To je ono, akorát tady to lítá mezi jízdou při 33 1/3 Hz a výběhem, a mně to rychle cykluje mezi 300 a 100 Hz a podle profilu trati to klidně dělá i při 100, i při 120 km/h. Potom už tolik ne (rostoucí odpor vzduchu a potřeba většího PT)
Otázka je, jaká je tam hystereze při změně frekvence, ale určitě tam není ta, co je na mašině. Ale i ve skutečnosti se může stát, že lokomotiva cykluje mezi různými frekvencemi, případně mezi jízdou a výběhem. Ale od toho je tam strojvedoucí, aby zařadil výběh a nechal rychlost klidně spadnout o 2 až 5km/h.
x6x to dělají, to určitě nepopírám, ale tady mi to přišlo hodně rychlé a také, že se možná díky tomu později seká korektní zvuk náběhu jízdy z výběhu v ARR, jako kdyby mu přetekl nějaký čítač a měl už toho dost.:D Ale to druhé s tím možná nesouvisí.

Konečně jsem chtěl přejít z OR 1.8 na OR 1.9. Tak jsem si to stáhnul, ale nefunguje mi autoupdate. Co dělám špatně? (Je fakt, že posledních pár týdnů, mi nefungoval ani u OR 1.8)

Back
Nahoře