CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj.
Tak furt mi na těch místech ve voze něco neštymovalo, on nějak neseděl ani počet sedadel, pak jsem koukl do wag a v řádku OK, teď jsem doplnil do vozů ČSD Balm/u správnou kapacitu, kde je uvedeno max 80 cest., zapsal jsem a po spuštění ORCZ čumím, jak vyoraná myš, kapacita 96:
topeni.jpgtopeni2.jpg

Koukám do jiných wag, porovnávám a zjitil jsem, že ORCZ z nějakého důvodu k počtu v řádku Passenger Capacity připočte hodnotu 16 lidí navíc?!

Koukám do jiných wag, porovnávám a zjitil jsem, že ORCZ z nějakého důvodu k počtu v řádku Passenger Capacity připočte hodnotu 16 lidí navíc?!
Tak ne, teď už jsem z toho debil úplně, odečetl jsem 16 od těch 80 v řádku a...
topeni3.jpg

TVL, proč ORCZ nedodržuje přesný počet zapsaný v řádku ve wag? To má nějaký důvod? Jsem z toho jelen. :)

Protože se cestující vejdou i do uličky. Ty jsi nikdy nestál? Používáme 20 % nad zadanou kapacitu. Tu desetinnou čárku z toho vyhodím, abys nepsal, že vezeš tělo bez hlavy. :D
Ale to je špatně, chápeš i s kapacitou v uličkách, max 80 osob a do uliček a na plošiny se vešlo víc jak 16 lidí. Tam to mají psát svědomitě ladiči wag souboru a né si to generovat simulátor. A já fuft laboruji, proč mi to nesedí a proč mi tam doskakují paxi, když to svědomitě vypíšu. :-) Vím, že někdy dohledat kapacitu k stání je opruz. Neuvádí ho někdy ani prospekty vozu. Ale tohle se dá připočítat odhadem. Ale jak chceš vypíšu tam hodnotu, aby mi to v simu fyzicky dalo 80. :-)

Tak budu pamatovat + 20%, je fakt, že se vyřeší ty povinné místenky. :-)

To za tím lomítkem je věk?
Zdarec Tome.
Prosím, nezačni zas rozebírat ty výpisy. :-) Je to milinkrát probrané téma. Každá ta hodnota má své opodstatnění. Vím, že ty jsi odpůrce. Jak jsem psal, už jsme to tady probírali vrchem, spodem... Raději na tu tabulku zapomeň. :-) :-) :-)

Narazil som na drobný problém, napríklad loko ZSCS 742-310 sólo. Na prvý stupeň sa nedokáže pohnúť, hybná sila miesto 14kN skáče hore dole a mašina stojí. Pri inom pokuse hybná sila pekne držalo 14kN a bolo to OK.
Díky za upozornění. Opraveno.

To ti vyšlo správně, protože 80 - (20 % z 80) = (1-0,2)*80=0,8*80=64. Jde však o to, že oněch dvacet procent se počítá z kapacity zadané, nikoliv již zvýšené indikované. Pokud máš tedy zadáno 64, tak 20 % navrch skutečně znamená 64 + (20 % z 64)=(1+0,2)*64=1,2*64=76,8. Otázka, jakou hodnotu máš zadat, aby tato kapacita zvýšená o 20 % byla rovna 80, vede k jednoduché rovničce 1,2*x=80, která má řešení x=80/1,2=66,66...

Pokud by tě ale zajímalo, o kolik procent je potřeba ponížit indikovanou kapacitu, aby ses dostal na kapacitu zadanou, spočítal bys to (80-80/1,2)/80=1-1/1,2=0,166...=16,66... %.
Ve výsledku tedy:
80 - (16,66...% z 80)=(1-0,166...)*80=0.833...*80=1/1,2*80=66,66...,
a naopak
66,66... + (20 % z 66,66...)=(1+0,2)*66,66=1,2*66,66...=80.
Takže vše sedí.

Tak si prostě jen pamatuj, že vezmeš kalkulačku, zadáš hodnotu skutečné kapacity vozu, stiskneš tlačítko ÷, zadáš hodnotu 1.2, stiskneš = a výsledek zapíšeš do wagu. :D

Hlásím také výpadek a pád do Windows. Loko 163.072, Hradec-Praha, krátce po průjezdu za Dobřenicemi. A můžu vyrazit znovu.:(:confused: Poprvé, co mi ORCZ/SK takhle spadlo.

Tak si prostě jen pamatuj, že vezmeš kalkulačku, zadáš hodnotu skutečné kapacity vozu, stiskneš tlačítko ÷, zadáš hodnotu 1.2, stiskneš = a výsledek zapíšeš do wagu. :D
To je ono..., to je ta správná rada pro matematického analfabeta. Dík moc.

"Index je mimo hranice datového pole" a k tomu asi 8 řádků nějakých hlášek. Ještě jsem přeinstaloval Openrails, což v minulosti kolikrát pomohlo třeba když nešlo spustit základní obrazovku, teď se akorát změnily hodnoty brzdy odbrzděného vlaku pod F5. Předtím 5,0 barů Zabrzděno, po reinstalu Závěr (jako po staru). Ale pád na stejném místě.

k počtu v řádku Passenger Capacity
Skús si tam doplniť k tomu ešte riadok MaxPassengerCapacity ( 80 ). V ORCZ používame už dlhšiu dobu sa mi zdá od verzie 1.6 alebo 1.7 aj tento parameter spolu s Parametrom PassengerCapacity.

Ještě doplním k té mojí chybě a pádu: Je to totéž, co už se o pár stránek výš probíralo. I stejné hlášky. A v mém případě tam nebyl zatím ani jediný přejezd s pískáčkem, ty jsou na tomto úseku tratě asi 3, ale jsou blíže k Chlumci nad Cidlinou. Ještě to zkusím přesněji lokalizovat.

Edit: Tak změna, teď z načtené uložené pozice krátce před včerejším pádem, normálně to projelo místo pádu a už to nespadlo. A skutečně v blízkosti byl pískáček, ke kterému se podařilo dojet až dnes, o cca 0.5 km dál směr Chlumec. Kilometr 13-12. 2x projeto, jednou dána návěst, podruhé ne, pád nenastal. Tak asi dobrý. :rolleyes:

Ta chyba byla na jaké verzi? Aktuální?
Možná tam je pořád zakopaný Piskáček. :)

Back
Nahoře