CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Tak ako Zbyněk ma v Trati Prahu po starom lebo jemu sa to tak páči.
V roce 2004, když jsem dokumentoval a stavěl Prahu, tak se ještě jezdilo na hlavní z Vítkova tunelem, jak je nyní cyklostezka. Následně hodně modelářů vymodelovalo budovy i perony včetně dalších staveb. Jsou v tom desítky hodin práce všech. A najednou si tam postaví Nové spojení a já vše budu stavět znovu? Na Sr At (chemické prvky :) ) To by mi modeláři omlátili o hlavu, že jsem zrušil jejich modely. A nehledě k tomu, že mé vzpomínky na dráhu jsou z doby, jak to mám postavené. V depu Masarykovo jsem sloužil.
Ale když mi to u Bajek a nebo Hurvajze řve, že je lidem vedro
Poslední verze Béček měly teplovzdušné topení, bylo to fajn dokud zaměstnanci z těch vagónů nekradli termostaty a jen natvrdo to přemostili.
V tom vlaku se opravdu cestovat nedalo. Sice se natrhlo okno, ale z okna ledový průvan a propocená záda. Takto se cestovalo. Jedu domů z Prahy nočním Amicusem (rychlík do Budapešti) Vlezu do kupé a tam opět sauna. To se opravdu nedalo. Tak služební klička, otevřu na konci vagonu dvířka od ovládání. Nejprve jsem omylem zhasnul v celém voze "hups" Ale hned to napravil. Topení jsem nakonec našel a horkovzdušný ventilátor vypnul. Jak jsem šel na místo, tak ze všech kupé se ozývaly spokojené hlasy. "konečně to topení vypnuli". Tak jsem zabral ve svém kupé, ale někde v Havlíčkově brodě už bylo trochu chladněji, tak jsem si topení ve voze zase zapnul. V Brně jsem vystupoval a už opět bylo celkem teplo až horko. Tak jsem si jen brumlal "teď si to topení už obsluhujte někdo jiný" Tedy žádný fíra, že by to tam reguloval. :)

I also have the problem that the thermostates of every wagons with air condition are on different temperatures randomly. So it is normal that if the climatisation is turned on, wagon cools down to 21° the next one to 18° and the third judt to 24°. And there is no possibilty to change the thermostates like it is in real llife in the wagons.
I dont know if the thermostate temperature is calculated random or if it is set in the file of the wagon.

I also have the problem that the thermostates of every wagons with air condition are on different temperatures randomly. So it is normal that if the climatisation is turned on, wagon cools down to 21° the next one to 18° and the third judt to 24°. And there is no possibilty to change the thermostates like it is in real llife in the wagons.
I dont know if the thermostate temperature is calculated random or if it is set in the file of the wagon.
Thermostats are set randomly in each car. There is no reason for the player to be able to change the target temperature.

To vypadá, jako by se ti vykreslily dvě vrstvy mraků přes sebe. Možná nějaká malá neshoda hry s Globalem nebo tak něco. Těžko říct. ¯\_(ツ)_/¯
No ano. Bystří si všimli, že vysoká oblaka jsou výše a ty težší a objemnější mraky jsou daleko níže. A jasně že ten přechod, kdy se začnou objevovat tyto objemnější mraky, musí být nějak plynule simulován. Přeci nenaskočí z ničeho nic. Malá daň za to. ;)

To, že je cestujícím zima by mělo být odstraněno po sepnutí topení.
Víš kolik práce to zabralo vše vymyslet a nakódovat? A ty bys to odmázl jedním, nereálným přepnutí páčky... :confused:
Pánové, to je sugesce zpoceného zadku nebo mrazení po zádech. Chytrý to pochopí, blbej se bude ptát. Ale jak píše Dodo.

Víš kolik práce to zabralo vše vymyslet a nakódovat? A ty bys to odmázl jedním, nereálným přepnutí páčky... :confused:
Pánové, to je sugesce zpoceného zadku nebo mrazení po zádech. Chytrý to pochopí, blbej se bude ptát. Ale jak píše Dodo.
Ahoj. Jasně, vżdyť jsem psal, že to přežiju. :-) Mně by jen vždy drblo, když si třeba teď hlídám prokluz a on mi vyskočí infořádek a já už automaticky sjíždím z výkonu a oni to jsou ti pitomci a řvou, že jim je vedro. Asi zavěsím ten vrak bez oken. :-) O tom, že to dalo mrtě práce, ani na vteřinu nepochybuji.

Mně by jen vždy drblo, když si třeba teď hlídám prokluz a on mi vyskočí infořádek a já už automaticky sjíždím z výkonu a oni to jsou ti pitomci a řvou, že jim je vedro. Asi zavěsím ten vrak bez oken.
Prokluz máš sledovat na proudech TM nebo i sluchem. Otevření oken tam už v kódu je. Určitě by to mělo mít pozitivní, ochlazující efekt. :)

Proč se proboha kradly termostaty z Béček? :rolleyes: Já vím, že když těsnila okna, bylo v Béčkách teplo a v novějších Xmee vždy zima, protože tam to topení bylo už nějaké "chytřejší".
Ale jednou jsem jel z Brna do Prahy večerním ECčkem a naše oranžové Bpee snad 237 ING, mělo nějakého šotka v klimatizaci a byla tam v létě fakt pekelná zima. Šel jsem se podívat k rozvaděči, ale teplota byla nastavená na střed. Rozvaděč byl ovšem nedovřený.... Tak jsem ho já nenechavec otevřel a posunul tepotu o jednu diodu směrem nahoru. Tak půl hodiny byl klid, potom opět šílená zima. Tak zase cesta k rozvaděči o diodu. Takhle jsem až do Prahy postupně přetočil kroutík směrem k maximální teplotě, vždy to vydrželo 20 minut a potom to začalo mrazit jak šílené. Co tomu mohlo být? Zřejmě už to mělo nějaký software a něco se tam hádalo.:oops::eek:

Prokluz máš sledovat na proudech TM nebo i sluchem. Otevření oken tam už v kódu je. Určitě by to mělo mít pozitivní, ochlazující efekt. :)
Iciku ano, to lze u vozů, které to měly, ale u stařičkých vozů to fíra poznal fyzicky, že mu jde motorák "do smyku". Tohle v simu, když sedíš za monitorem fakt nenasimuluješ. U parních mašin žádná kontrola nadproudů nebyla. Proto je ten řádek nezbytný.

Z toho důvodu používám i traťový monitor, i když se zašedlými návěstmi. Rychlost očekávaná nahrazuje "cit p*delí" a u BS-2 zase stavový řádek umožňuje citlivě nadávkovat stupně brzdění, když ho nemám v ruce a necítím to. Myslím, že je to dobré. A třeba jistič radiostanice nejde zpětně poznat, zda je zapnutý, často i spínač pultu, nebo "topení zima" u Brejlovce.

V roce 2004, když jsem dokumentoval a stavěl Prahu, tak se ještě jezdilo na hlavní z Vítkova tunelem, jak je nyní cyklostezka. Následně hodně modelářů vymodelovalo budovy i perony včetně dalších staveb. Jsou v tom desítky hodin práce všech. A najednou si tam postaví Nové spojení a já vše budu stavět znovu? Na Sr At (chemické prvky :) ) To by mi modeláři omlátili o hlavu, že jsem zrušil jejich modely. A nehledě k tomu, že mé vzpomínky na dráhu jsou z doby, jak to mám postavené. V depu Masarykovo jsem sloužil.

Poslední verze Béček měly teplovzdušné topení, bylo to fajn dokud zaměstnanci z těch vagónů nekradli termostaty a jen natvrdo to přemostili.
V tom vlaku se opravdu cestovat nedalo. Sice se natrhlo okno, ale z okna ledový průvan a propocená záda. Takto se cestovalo. Jedu domů z Prahy nočním Amicusem (rychlík do Budapešti) Vlezu do kupé a tam opět sauna. To se opravdu nedalo. Tak služební klička, otevřu na konci vagonu dvířka od ovládání. Nejprve jsem omylem zhasnul v celém voze "hups" Ale hned to napravil. Topení jsem nakonec našel a horkovzdušný ventilátor vypnul. Jak jsem šel na místo, tak ze všech kupé se ozývaly spokojené hlasy. "konečně to topení vypnuli". Tak jsem zabral ve svém kupé, ale někde v Havlíčkově brodě už bylo trochu chladněji, tak jsem si topení ve voze zase zapnul. V Brně jsem vystupoval a už opět bylo celkem teplo až horko. Tak jsem si jen brumlal "teď si to topení už obsluhujte někdo jiný" Tedy žádný fíra, že by to tam reguloval. :)
Tady ani tak nejde jenom o práci lidí na té mapě a objektech, ale zachoval jsi velký kus historie, který už není a nikdy nebude. Co já bych za to dal mít Prahu postaru v Railworks. Novou máme asi třikrát, starou ani jednou, a nedělám si iluze že tomu bude někdy jinak.

ale zachoval jsi velký kus historie, který už není a nikdy nebude.
Já jsem ještě našel staré fotky z Masaryčky a něco se tam ještě použít dá. Tak s opravou peronů do modelu doplním, nějaké ty služební domečky posunovačů a nějaké sklady. Ale nejsou fotky ze všech stran, tak doplním odjinud. Ty chybějící objekty už nikdo nenafotí.

Jinak, jak je mi vyčítáno, že nejsem v jednom časovém období, já zjistil, že to ničemu nevadí. Je to jen hra. A bývá to i fajn se svézt na modernizované rychlé trati a přijet do nádraží v nějaké původní podobě. Líbí se mi i některé původní traťové úseky. Například při cestování mezi Třebovicemi a Rudolticemi všichni fandové železnic stávali u okének v pozoru a kochali se touto kolejovou anomálií. A tehdy díky Pawlíkovi máme i originál viadukt s tunelem. Vlastně i celá trať z Prahy do Tábora. To už je nostalgie. Nyní jak jsem se naučil konečně modelovat, mohu vylepšovat nebo nahrazovat provizorní modely. Pawlík mi nedávno dodal nějaké fotodokumentace nádražích, také na ně doufám jednou dojde. Nic nesmí přijít v niveč.

Já jsem ještě našel staré fotky z Masaryčky a něco se tam ještě použít dá. Tak s opravou peronů do modelu doplním, nějaké ty služební domečky posunovačů a nějaké sklady. Ale nejsou fotky ze všech stran, tak doplním odjinud. Ty chybějící objekty už nikdo nenafotí.

Jinak, jak je mi vyčítáno, že nejsem v jednom časovém období, já zjistil, že to ničemu nevadí. Je to jen hra. A bývá to i fajn se svézt na modernizované rychlé trati a přijet do nádraží v nějaké původní podobě. Líbí se mi i některé původní traťové úseky. Například při cestování mezi Třebovicemi a Rudolticemi všichni fandové železnic stávali u okének v pozoru a kochali se touto kolejovou anomálií. A tehdy díky Pawlíkovi máme i originál viadukt s tunelem. Vlastně i celá trať z Prahy do Tábora. To už je nostalgie. Nyní jak jsem se naučil konečně modelovat, mohu vylepšovat nebo nahrazovat provizorní modely. Pawlík mi nedávno dodal nějaké fotodokumentace nádražích, také na ně doufám jednou dojde. Nic nesmí přijít v niveč.
Já třeba ty naše simulátory beru svým způsobem jako takové zachování historie. Proto moje skinovací tvorba jsou převážně lokomotivy a vozy z první dekády 21. století, protože za mě to byla ta nejhezčí doba. Od konce devadesátek tak cca po vznik Carga. Je sice fajn se svézt po nové trati s Vectronem, ale to je věc, kterou mohu zažít v reálu. Ale projet si nějakou lokálku s brejlovcem a vozama 20 let dozadu, kde bylo vše zarostlé a kolem trati bylo plno mechanik, to už člověk prostě jen tak nezažije. A bude hůř, i co se toho, co tu jezdí týče.

Ta tvá stará trat do Tábora, to je taky super počin který už nejspíš nikdo neudělá jinam, a v realitě ji samozřejmě taky nezažijeme. A pro mě, jakožto pro mladého člověka, jsou simulátory jediná možnost, jak "zažít" něco, co jsem prostě zmeškal a už se to nevrátí.

Jsem rád, že mohu souznít s řadou místních fandů... Jde zachycení určité historie, určitého stavu tratí v odpovídající podobě.
Velmi pozitivně v tomto smyslu musí působit na uživatele i část nově vydané 183 (Jihozápad) v úseku Beroun - Plzeň a odtud dál směrem na Stříbro, třebaže nemá k 170 žádnou vazbu.

Ano, 183 je moc moc super, úsek (Praha-) Beroun-Plzeň, to mám spojené se svým poškolním mládím, kdy jsme jezdili do Plzně na koncerty, majálesy, bývala to základna Oi!punku, měl jsem tam víc přátel než v Praze, a co srandy se v tom vlaku užilo. Na Smíchovském nám vždycky začátek mlaďasoidního víkendu "odkmital" vložák VL2 Světofor, pak se v oblouku od Vyšehradu objevilo žlutomodré plzeňské Esíčko s rychlikem... Sakra. No tak já si dám svou muziku, vypravím se z Hlavního na Plzeň a dovedu se do toho vložit, jako za starých časů. V Berouně akorát přepnu tratě, stejně jsem tam dřív, protože se s Esíčkem nijak nepářu a trať znám. Stejně jako smíchovskou vychytávku, že dovoluje-li VL2 jízdu a fíra neobdrží rozkaz k jízdě po nesprávné, pak bude na odjezdu na směrovém indikátoru vždy "R". Tudíž lze hned od perónu zrychlovat na 60 km/h a není nutno jet 40 km/h do převzetí návěsti z odjezdu. Co reálných fírů tam jezdívalo za 40... :D V 321 už to není takový odvaz. Tam to jede pořád rovně. Ale kombinace BP+183, perfektní!

...ještě tak ty Budějky po staru kdyby na ten Tábor navazovaly. Ne, nedám s tím pokoj, zase bude sekec.:D

... Stejně jako smíchovskou vychytávku, že dovoluje-li VL2 jízdu a fíra neobdrží rozkaz k jízdě po nesprávné, pak bude na odjezdu na směrovém indikátoru vždy "R". Tudíž lze hned od perónu zrychlovat na 60 km/h a není nutno jet 40 km/h do převzetí návěsti z odjezdu. ...
:D
1) Za VL2 už žádný indikátor není, protože to návěstidlo je že "Židů" do perónů směrem na Vyšehrad
2) Pokud se jedná o VS2 - dovoluje-li jízdu, reální fírové jezdili 40 správně, protože podstatná je návěst na odjezdu, a na indikátoru může zrovna tak svítit H.
A samozřejmě že jen pokud fíra neobdrží rozkaz o jízdě po nesprávné kolejí. Pokud ho obdrží, žádné návěstidlo (ani vložené) jízdu dovolovat nebude, jízda kolem nich bude dovolena rozkazem, a v reálu se jede po bílých.

Ahoj, to zastavování se smíšeným vlakem je fakt sázka do loterie. Vždy si neuvědomím, že jsme v ORCZ a když zastavím, jak by stavěl strojvedoucí, tak mi nezabere stanici a nejhorší na tom je, že pak už nepomůže ani potáhnout ke konci perónu. ORCZ prostě zastávku pak nezabere. Musím z Loadu. Nicméně, proč, Irenko proč... nezabere tu stanici, když je motorák u perónu, tohle uměl i stařičký MSTS.
ORCZamomalie.jpg

Stavění až u konce je absolutní unreal, proč by fíra tahal až ke konci nástupiště, když má za motorm pouze nákladní vozy a cestující by museli "kilometr" pěšky do vozu.

Back
Nahoře