CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Jednoduchá finta s ikonou - pokud se ti nezdá nová podoba ikony, zadej si spouštění OR pomocí RunActivity.exe. Budeš mít v zástupci originální ikonu.
Nebo ve 'Vlastnostech' dej 'Změnit ikonu...' a nastav cestu k nějakému EXE souboru, který používá původní ikonu.
That's all, folks! ;)

Jednoduchá finta s ikonou - pokud se ti nezdá nová podoba ikony, zadej si spouštění OR pomocí RunActivity.exe. Budeš mít v zástupci originální ikonu.
Nebo ve 'Vlastnostech' dej 'Změnit ikonu...' a nastav cestu k nějakému EXE souboru, který používá původní ikonu.
That's all, folks! ;)
Ty si se teď projevil jako Škopek u řeky u mlýna na "nudapláži", když prohlásil, ať si lidi stany dají za cedule a fertig. :D

Já jsem to zkoušel, ikona se mi změnila v adresáři, ale když jsem dal tento exáč jako zástupce na plochu, tak tam mám původní klasiku OR, nejde změnit potvrzením v nabídce ikon. Ale neřeším. Jsou důležitější věci než řešit ikonu. Musím si vystačit s tím, že horní ikona je klasický OR a ikona pod ním je ORCZSK. :) Samozřejmě, je tam ještě popisek. Ale mít ikony různé je dobrý nápad. Samozřejmě, kdo hraje jen v ORCZSK, tak tomu to může být naprosto jedno.

Pánové, Windows si prostě musíte zrestartovat, aby zjistil, že tam je změna. ;) Žádné dvojí ikony tam ve skutečnosti nejsou. Jen Windowsvoser.

Zdravím Vás Dodo, vložím tedy ten samý text, který jsem posílal jednomu členovi fóra přes zprávy, zda by věděl/mohl upřesnit, jak to bylo v reálném provozu.

"Napadlo mě otestovat napěťovou výluku (z Tišnova do Křižanova) v létě, jasno, čas mezi 13:40 - 14 hodinou s řadou 750.7, zátěž celkem 450 tun (bez hmotnosti "katra") tj. 88 tun nečinné eso + 362 tun 8x Bmz, samozřejmě se zapnutou klimatizací v 7 vozech (nikoliv v 8) Bmz na výkon lokomotivy 750.7 - 90 % (cca 1716 otáček). Samozřejmě cca 2 km za Řikonínem motor opět přehřátý. Jelikož se zapnutou klimatizací je zátěž motoru stejně 100 % již při cca 4 vozech, ve kterých sepne klimatizace najednou, při výkonu lokomotivy 90 %. A i při stažení výkonu na 80 % při funkční klimatizaci ve 4 vozech byla zátěž motoru 100 % a teplota by stejně asi přešla přes 90 stupňů, pokud by již předtím byla teplota motoru 89 stupňů a více (jako u mě) a to jsem z Tišnova začínal s motorem zahřátým pouze na 60 stupňů.

A chci se Vás zeptat, je to reálně nastavené, nebo nikoliv? Pokud "katr" jede bez zapnutého vytápění soupravy, tak se nepřehřívá při 90 % výkonu."- zátěž motoru je logicky mnohem nižší cca 83%.
Hádám, že tohle si napsal před aktualizací Katr Brejlovce ze 4. srpna 2025, že jo? Pokud jo, tak s tvými poznatky souhlasím. Před tou aktualizací se Katr Brejlovec choval dost divně. Nejenom, že jeho spalovák měl tendenci se začít vařit při dlouhodobé velké zátěži, ale sám Katr Brejlovec měl tendenci začít hrabat při rozjezdu a klouzat při brzdění. A to i když nepršelo, bylo léto a stanice, ze které vyjížděl, byla na rovině.

Ahoj, nerad, ale musím se opět vrátit k tématu brzd. Jedu aktivitu NEx 49700 od Milana a jsem naprosto znechucen chováním vlakové brzdy. Fakt to bylo ještě v únoru naprosto v pohodě. Nemyslím si, že mám něco jinak, jako vy. Trainset jsem stáhnul full od Icika, opravení klíč. brzd. parametrů zatrženo, 145 PSI/s, tak mě už nenapadá, co bych mohl mít blbě a hlavně proč to nevadí nikomu z vás. Délka odbržďování vlaku je mimo realitu. Chápu, že to není Regionova, ale v 70 km/h odbrzdit ani ne bar a podbrzdit na 30 km/h není dobrý. Chová se to navíc tak, že aby byl vůbec dosažen minimální brzdný účinek, tak se musí, především na Vectronech dát až 5 zoubek, tlak v potrubí se protáhne vlakem hned na bar a abys to včas odfoukal, musíš v podstatě hned povolit do "O" (u 383 na nižší zoubky). Takto tedy např u rychlíku. 33-vozový náklad s postrkem je mimo moje chápání, proč k tomuto vůbec muselo dojít? Chápu snahu o zpoždění 20. a 30. vozu oproti prvním deseti, ale takto... Dokonce zde Mikulda stopnul konťasy, tak jsem jel ty konťasy Metrans Barca-Žilina od Milana s Vectronem a žádná shoda s Mikuldovým reál vlakem se nekonala.

Ahoj, nerad, ale musím se opět vrátit k tématu brzd. Jedu aktivitu NEx 49700 od Milana a jsem naprosto znechucen chováním vlakové brzdy. Fakt to bylo ještě v únoru naprosto v pohodě. Nemyslím si, že mám něco jinak, jako vy. Trainset jsem stáhnul full od Icika, opravení klíč. brzd. parametrů zatrženo, 145 PSI/s, tak mě už nenapadá, co bych mohl mít blbě a hlavně proč to nevadí nikomu z vás. Délka odbržďování vlaku je mimo realitu. Chápu, že to není Regionova, ale v 70 km/h odbrzdit ani ne bar a podbrzdit na 30 km/h není dobrý. Chová se to navíc tak, že aby byl vůbec dosažen minimální brzdný účinek, tak se musí, především na Vectronech dát až 5 zoubek, tlak v potrubí se protáhne vlakem hned na bar a abys to včas odfoukal, musíš v podstatě hned povolit do "O" (u 383 na nižší zoubky). Takto tedy např u rychlíku. 33-vozový náklad s postrkem je mimo moje chápání, proč k tomuto vůbec muselo dojít? Chápu snahu o zpoždění 20. a 30. vozu oproti prvním deseti, ale takto... Dokonce zde Mikulda stopnul konťasy, tak jsem jel ty konťasy Metrans Barca-Žilina od Milana s Vectronem a žádná shoda s Mikuldovým reál vlakem se nekonala.
Zdravím, už dávnejšie som si aj ja všimol tento problém. Brzdy sú podľa mňa nastavené správne za predpokladu, že sa vezie vlak s maximálne 12-15 vagónmi. V prípade nákladného vlaku, ktorý má minimálne 30 vagónov ako vyššie v aktivite NEx49700 tak tá brzda je na môj vkus veľmi ťažko ovládateľná. Počas 4. časti tejto aktivity idete zo Štrby ďalej na Žilinu. Ak idete presne na čas alebo skôr, môže sa stať, že vlak nebude mať postavený priechod stanicou, čo znamená na vjazdovom návestidle výstrahu. Tým pádom automaticky idem do brzdy a s takým vlakom znižujem tlak o 1 bar. Vlak brzdí, znižuje rýchlosť a hľa na návestidle voľno čiže asi pri rýchlosti cca 60-50 km/h povolujem brzdu a nestíham ju povoliť dostatočne a zastavujem pred odjazdovym návestidlom. Toto je môj názor a skúsenosť, je možné, že robím niečo zlé, prípadne ma prosím opravte. Neberte to prosím ako hate ale len ako komentár a skúsenosť do diskusie.
S pozdravom

Sice jsem na dovolené a měl bych se na reakce vykašlat, ale napíšu aspoň na toto. Tomáši, proč nepoužiješ krátkodobě polohu švihu pro rychlé plnění potrubí? Spoléhat se na klasické doplnění ztrát v potrubí je a musí být pomalé při takovém objemu vzduchu, co se musí foukat.

. Chová se to navíc tak, že aby byl vůbec dosažen minimální brzdný účinek, tak se musí, především na Vectronech dát až 5 zoubek,
Inak aj ozajstný Vectron vyžaduje razantnejšie zníženie tlaku v potrubí aby začal brzdiť.

Súhlasím že brzdenie dlhých vlakov v ORCZ , hlavne ich odbrzdenie trvá moc dlho.
Minule som ale všimol, že parameter v menu " opraviť brzdové parametre" sa mi sám asi po nejakej aktualizácii odznačil. Potom sa situácia zlepšila, bez toho bol problém aj s 15 vozňovým vlakom nejako rozumne brzdiť a hlavne odbrzdiť.

Ne, je to po aktualizaci, ale pouze, kdyz se zapne vytapeni ve vozech (klimatizace)/vlakove topeni. Jinak se "katr" opravdu dobre vyladil.
V reálu se to nestane, protože teplotu hlídá jak řídící systém lokomotivy, tak i řídící jednotka CAT. V případě hrozícího přehřátí jeden ze systémů (ten, který to chytí jako první) začne omezovat výkon lokomotivy a vyhlásí příslušné varování. To ale v ORCZSK implementováno není. V každém případě nová lokomotiva je testovaná na plné zatížení na okruhu tzv. oteplovací zkouškou, kdy se jede cca 2-4 hodiny (podle časové konstanty soustrojí a případných změn při zkoušce) na plný výkon a všechny systémy musí pracovat v rámci provozních mezí, tedy bez přehřátí a výsledek musí vyhovět i přepočtu na nejvyšší stanovenou teplotu okolí (40°C).

Pôvodné motorizácie z ČKD fungovali do 100°C, resp do okamihu varu chladiacej kvapaliny, kedy sa z tohto dôvodu prestane účinne odovzdávať teplo. Paradoxne sa v nižších otáčkach motor horšie chladí z dôvodu nižšieho prietoku kvapaliny. Obehové čerpadlá sú totiž závislé na otáčkach spaľovacieho motora a krivka prietoku v nižších otáčkach SM zaostáva za požadovaným prietokom. Šampiónom v tejto kategórii je zrejme rada 735 ( slovenská pomsta :-) ) , ktorá v lete do 4. výkonového stupňa z týchto dôvodov prehrievala a varila vodu. Odporúčalo sa jazdiť na vyšší výkon.

Navrhl bych tedy kompromis u rady 750.7, aby hlaska "spalovaci motor se prehriva" vybihala az od 94-95 stupnu, nikoliv od 90 stupnu jako nyni, prave kvuli tomu zapnutemu vlakovemu topeni/klimatizaci ve vozech. Na lokomotive je pekny displej na prehrati motoru a v cervenem je az od 100 stupnu. A vyse uvedenou hlasku bych doplnil o "uber výkon lokomotivy".
Podle mě nemá význam do toho zasahovat. Je potřeba to správně zadefinovat a až potom zasahovat do programu. Jakákoliv změna může být předmětem nespokojenosti někoho jiného a zase se do toho bude hrabat. Ztracený čas. Momentálně za sebe nemůžu spekulovat, jak jsou nastaveny "ochrany", ale mám možnost to po dovolených zjistit.

Co teď můžete udělat sami u sebe, je sáhnout do ladění a např. zvětšit chladící výkon, pokud vám to vadí. Anebo vypněte jeden nebo dva vozy z topení (což je ta nejjednodušší varianta).

Já tedy nevím, co s těmi stroji provádíte, ale vždycky lehce kroutím hlavou, když ženu na Západ s rychlíkem s klasickými Brejlemi, nebo z Brna do Jihlavy se 750.7, a ještě nikdy, fakt nikdy, se mi nepodařilo nic přehřát. Ani před aktualizacemi, kde si všichni stěžovali na přehřívání. Nezažil jsem ani při totálně podmotorované 754, kterou jsem honil, a tím spíš ne teď, když se dá PT stáhnout i na 6 stupeň a motor si brblá bez ztráty tahu do 1000 ot.
Katr jakožto "přemotorovaný" se mi také nikdy nedostal do režimu, kde by hřál.:eek::oops:
Nedusíte nějak ty mašiny?:D

K těm brzdám: Ano, mně to vadí a pravidelně si na to stěžuji. Tady od nedávné doby už to vypadá, že se něco zlepšilo. Ale pořád to není ono, podbrzdit je velmi snadné i s BSE, zrovna ta 754 v režimu ARR podbrzďuje od jisté doby hrozně moc, musí se tomu pomoct rukou. A to předtím chodila na ARR krásně.

Dovolím si blbou otázku k aktualizačním souborům packů lokomotiv. Pro pack 810 je uvedeno, že je potřeba smazat stávající pack a poté instalovat, bylo učiněno. Ale... Platí tento postup i pro packy x5x, x6x, Vectron, Katr? Přeinstaloval jsem je bez smazání předchozích, ale po první zkoušce řady 151 jsem nepostřehl žádnou změnu, ani u dvojí rychlosti stěračů. Tzn. všemi staženými soubory jsem nechal přepsat stávající soubory. Mám to celé smazat a nainstalovat znovu, jako je psáno u packu 810? Bude to dost náročné, narozdíl od packu 810 má tady každá mašina svou vlastní složku v trainsetu.
Děkuju za rady.:oops:

Rozmýšľam či som do Packu x5x pribalil upravené kabíny s tými stieračmi. Asi som na to zabudol. Je dosť možné že mi to u x5x uniklo. Budem sa snažiť čím skôr urobiť opravu. U x6x by to malo fungovať. Nie je potrebné mazať nič.

Rozmýšľam či som do Packu x5x pribalil upravené kabíny s tými stieračmi. Asi som na to zabudol. Je dosť možné že mi to u x5x uniklo. Budem sa snažiť čím skôr urobiť opravu. U x6x by to malo fungovať. Nie je potrebné mazať nič.
Dodo, jestli by to bylo možné, šlo by na kabině 150.2 smaznout to tlačítko na vyrovnávání nápravových tlaků vedle levého tlačítka bdělosti, toto vyrovnávání a příslušné tlačítko měli jen 151... Už jsme to spolu kdysi řešili. Předem moc moc děkuji... S pozdravem Macis

A ještě jsem četl něco o úpravě zvuků, ty mně tam připadaly také beze změny (nevím, jak konkrétně se mělo co projevit).

Back
Nahoře