CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Jenom je škoda, že se mi u Berty 751 nepodařilo spustit parní topení (751 má parní generátor pro parní topení IRL). Ať jsem mačkal klávesy "Alt + D" a "Alt + U" sebevíc, z koncovek Ba vagónů, zapřažených k Bertě 751, prostě nešla pára a teplota interiéru nestoupala. Buď tam není parní generátor naprogramovaný, nebo jen nevím jak ho spustit.
Tak teď akorát musíš zajít vynadat chlapům na dílnu, jak je možný, že pegas při opouštění od parního topení vyměnili za balast a nebo tam nechali jen jeho torzo. :D A i kdybys ho spustil, ukaž mi jednu mašinu z balíku, která má topný spojky. :) Jak jistě víš, ta pára se do vozů nefouká vzduchem, ale pevným spojením dvou spojek - jedna z mašiny, druhá z vozu. ;)

Tak teď akorát musíš zajít vynadat chlapům na dílnu, jak je možný, že pegas při opouštění od parního topení vyměnili za balast a nebo tam nechali jen jeho torzo. :D A i kdybys ho spustil, ukaž mi jednu mašinu z balíku, která má topný spojky. :) Jak jistě víš, ta pára se do vozů nefouká vzduchem, ale pevným spojením dvou spojek - jedna z mašiny, druhá z vozu. ;)
Dobře dobře chápu! Tak už tam Pegas prostě není. Holt mi nezbývá nic jinýho, než vytáhnout ze svýho depa ČSD vytápěcí vůz a používat ho na vytápění retro osobních vlaků, které 751 táhne. ;)
A samozřejmě vím, kudy pára pro vytápění vagónů jde. Vždyť na vagónech Ba 3429 z VŽD jsou ty spojky vidět a taky z nich jde pára, když je parní topení aktivní. :D

Dobře dobře chápu! Tak už tam Pegas prostě není. Holt mi nezbývá nic jinýho, než vytáhnout ze svýho depa ČSD vytápěcí vůz a používat ho na vytápění retro osobních vlaků, které 751 táhne. ;)
Nebo si můžeš u Pikkuho půjčit T478.1148, která by snad parní topení umět mohla, i když v reálu snad funkční pegas nemá. ;)

Holt mi nezbývá nic jinýho, než vytáhnout ze svýho depa ČSD vytápěcí vůz a používat ho na vytápění retro osobních vlaků, které 751 táhne. ;)
No tak nakonec jsem musel místo ČSD vytápěcího vozu a vagónů Ba 3429, použít Bmx vozy, a to kvůli konfliktu mezi kaloriferem a parním topením.
Jde o to, že pokud mám k dieselu s kaloriferem připojený ČSD vytápěcí vůž či jinou páru a zapnu parní topení, kalorifer přestane vytápět kabinu dieselu, takže mě Open Rails CZ/SK neustále bombarduje s varováním, že je mi zima.
Níže přikládám upravené screenshoty ukazující tuto chybu.

Před zapnutím parního topení:
Konflikt topných systémů 1.jpg

Po zapnutí parního topení:
Konflikt topných systémů 2.jpg

Pro Icika: Není to poprvý kdy se dva odlišné topné systémy neshodli. Tady jsem už podobnou chybu nahlašoval. Možná tohle vypadá jako nepodstatná chyba, ale kvůli ní nemůžu používat ČSD vytápěcí vagón společně s jakýmkoliv dieselem. Nicméně tahle chyba není tak závažná, protože kombinaci ČSD vytápěcí vagón + jakýkoliv diesel, jsem poslední dobou moc nepoužíval. Ale byl bych rád kdybys na tuhle chybu kápnul, protože plánuji odjezdit pár retro osobáků s nově vydanou Bertou 751, a protože nově vydané Berty 751 už nemají Pegase, tak potřebuji vytápěcí vagón, jinak nemám čím ty Ba vagóny vytápět.

Tak když to netopí ani na páru, ani na elektriku, je to sice super model, ale jen polofunkční pro jeden i druhý typ vytápění. :confused:

V MSTS kdysi snad existovala pro 749.039 nová kabina, zrovna možná z ní tato nová vychází. Ta měla ty prvky elektrického topení znázorněné. Pochopitelně nefunkční, ale základ tam byl.

zrovna možná z ní tato nová vychází.
Tohle bude zcela určitě kabina slovenského stroje, protože jsou tam SK nálepky jak na té krabičce cigaret, tak na levém okraji kabiny. ;) Jasně, varianta s topením by se hodila, ale kolik dnešních Zamračených je schopno nějakého topení, obzvlášť na SK? Vždyť tam jsou až na muzejní kusy všechny pod ZSSKC a ty asi topit do Easů nepotřebují... :D

Takže model není polofunkční, ale zcela funkční a plně dostačující pro odvoz nějakého nákladního vlaku třeba v okolí RD Prievidza, Plešivec... A ty ČDC můžou rozdávat radost třeba v čele manipuláků na projektu trati 310. :)

No tak nakonec jsem musel místo ČSD vytápěcího vozu a vagónů Ba 3429, použít Bmx vozy, a to kvůli konfliktu mezi kaloriferem a parním topením.
Jde o to, že pokud mám k dieselu s kaloriferem připojený ČSD vytápěcí vůž či jinou páru a zapnu parní topení, kalorifer přestane vytápět kabinu dieselu, takže mě Open Rails CZ/SK neustále bombarduje s varováním, že je mi zima.
Níže přikládám upravené screenshoty ukazující tuto chybu.

Před zapnutím parního topení:
Zobrazit přílohu 44672

Po zapnutí parního topení:
Zobrazit přílohu 44673

Pro Icika: Není to poprvý kdy se dva odlišné topné systémy neshodli. Tady jsem už podobnou chybu nahlašoval. Možná tohle vypadá jako nepodstatná chyba, ale kvůli ní nemůžu používat ČSD vytápěcí vagón společně s jakýmkoliv dieselem. Nicméně tahle chyba není tak závažná, protože kombinaci ČSD vytápěcí vagón + jakýkoliv diesel, jsem poslední dobou moc nepoužíval. Ale byl bych rád kdybys na tuhle chybu kápnul, protože plánuji odjezdit pár retro osobáků s nově vydanou Bertou 751, a protože nově vydané Berty 751 už nemají Pegase, tak potřebuji vytápěcí vagón, jinak nemám čím ty Ba vagóny vytápět.
Topení kaloriferem bylo zaseknuté, nejspíš se unavila cívka na nějakém stykači. :) Ale už je opět funkční. ;)

Tak když to netopí ani na páru, ani na elektriku, je to sice super model, ale jen polofunkční pro jeden i druhý typ vytápění. :confused:

V MSTS kdysi snad existovala pro 749.039 nová kabina, zrovna možná z ní tato nová vychází. Ta měla ty prvky elektrického topení znázorněné. Pochopitelně nefunkční, ale základ tam byl.
Pokud v té kabině ta klička prostě není, tak tam není. Holt si napojíš vůz s parogenerátorem nebo si připni na zadek párovku. Tyto 751 jsou určeny především pro manipulační a lehké nákladní vlaky.

Hoši, vaše reakce mne opravdu dojímá. Mám na mysli i ty naštvané smajlíky a mračouny. TVL, buďte rádi, že Dodo vůbec něco do ORCZ tvoří. Já pokud chci jezdit aktivity s parním topením, tak Barča je u Josefa od Ronoatha. A není provlém si tam topení dopsat. Funguje i bez kličky v kabině. Já u Zamračených používám 3D kabinu a taky nepláču, že nemám za deště kapky.

Topení kaloriferem bylo zaseknuté, nejspíš se unavila cívka na nějakém stykači. :) Ale už je opět funkční. ;)
Jo. Teď už si Parní topení a Kalorifer rozumí. Dík za opravu. Čas vyrazit na retro jízdy s Bertou 751 a ČSD vozem s parogenerátorem ;)

Hele, jak řekl Icik, buď si tam strč vůz s parogenerátorem nebo páru, která nebude táhnout. Já to dělám tak, že když chci jet retro jízdu s Ba 3429 a loko, se kterou jedu, nemá elektrické ani parní topení např. Bangle (742) nebo Dvojčata (131) (a ano, jednou jsem jen tak z fleku zkusil za Dvojčata dát osobní vagóny Ba 3429 a vůz s parogenerátorem, ale nebylo to ono, Dvojčata prostě nejsou pro osobáky určena), tak tam dám ČSD vůz s parogenerátorem a můžu si vagóny vytápět o stošest. Jestli vůz s parogenerátorem nemáš, splašíš ho na VŽD v rubrice "ke stažení," v sekci "ostatní."

Já na Pegas kašlu, a na retrojízdy taky. Jezdím s ní soudobé rychlíky, kam se dá kolejově (Švejky a Otavy do Zdic), případně polofikci Zábřeh-Hanušovice-Hradec z posledních let a tratě kolem Znojma. Jediné, kam snad Berty zajížděly s Balmy s bufíky, byly osobáky Čerčany-PHN. I na rekreáku Zruč n/S-Čerčany byla klasická Béčka. A počiny typu Brejlovec/Bardota se zapřaženými vozy s nezávislým topením, jaké se daly vídat v posledních letech Švejka, pokud je nevezla 854, považuji za neekonomickou zhůvěřilost. Takže tak. :confused: Netřeba se zase kolektivně urážet. Pouze jsem přes veškerou radost poukázal na škodu, že není k dispozici nejmodernější verze této lokomotivy, která byla uplatněnými rekonstrukcemi dotažena prakticky k dokonalosti.

Mohl by mi někdo prosím poradit, jak udělat D-test na Vectronu z msts-rw.cz, konkrétně 383 110, verze OR 1.9.403
Zapnu baterie, a Mirell startuje už s dvěma zbývajícíma čárkama(?). Zapnu řízení, zvednu sběrač, zapnu HV, zapnu kompresor, nafoukám, zruším závěr a doplním hlavní potrubí. A Mirell nic. Díky

Nereaguje, a jak jsem už psal, z baterek to startuje už jen se dvěma čárkama, ne s pěti. Prostě si nechce odfouknout.
S Mirelem jezdím v reálném provozu, ovládat ho umím, Vectrony ale nemám...

Nereaguje, a jak jsem už psal, z baterek to startuje už jen se dvěma čárkama, ne s pěti. Prostě si nechce odfouknout.
Teď otestováno s aktuálním balíčkem Větroňů z 10.9.2025 a funguje. Verze ORCZSK: 1.9.406.

Větroň nastartoval s plnou sadou čárek a první hned zmizela po zapnutí baterek. Odemknout pult, zvolit systém, nahodit sběrač a vypínač, zapnout kompresor a nechat nafoukat. Mezitím směry vpřed a vzad. Po nafoukání kompresoru vyřadím závěr a Mirel začne odfukovat. První pokus sice trvá, protože souprava se nestačí před prvním testem naplnit, ale normálně to projde až do připravenosti.

Zkusil jsem a Mirel čeká v pěti čárkách po zapnutí baterií. Pak odemknu pult, navolím napěťový systém, zvednu sběrač, zavřu HV, pustím kompresor na auto, odzávěruju a čekám na vzduch. Jakmile ho nafouká, odfoukne si a znova nafoukne. Tím zmizí první čárky. Pak dám směr dopředu a dozadu. Zmizí další čárky. A nakonec střadačovou brzdou zabrzdím a odbrzdím a tím je Mirel připraven. Vše funguje dle očekávání.

1.jpg

Back
Nahoře