Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
380 nikdo nezrušil. Jezděj dál na Jih... Jak dlouho tomu tak ale bude, je otázka.Já nepochopím, proč zrušili 380. Vždyť byla v nejlepších letech a oproti stařičkým peršanům může jezdit až 200.
No, já si pamatuju rozpadající se tratě, hlučné špinavé vozy s mechem v oknech a cigaretovým popílkem ve všech koutech, špinavá rozpadající se nádraží, mastné zahulené bufáče. Není to nic, co bych chtěl na denní bázi jako cestující znovu zakusit. Ale mělo to jistou romantiku, protože to nebylo tak sterilní, to bez pochyby a když usednu k ORCZSK, tak jedině vlaky před rokem 2010. A hlavně, jak píšeš, byli jsme mladí a člověk si vše s odstupem času dost idealizuje. Dneska by také nikdo dobrovolně nejezdil denně do práce se Š105 L.Tohle jsou věci, pro které se nikdy neshodnu s modernisty na dráze. Klapot styků, hučení větráků, otevřená okna vozů, obsazené odbočky, stanice, tlumené žárovkové osvětlení nad oddíly v noci... zkrátka život na dráze. Asi proto jsem skončil u simulátoru a tolik tu brečím po těch Budějkách a Plzni "po staré".![]()
Byly to pěkné časy. A taky byl k**va člověk ještě mladej.
Já nepochopím, proč zrušili 380. Vždyť byla v nejlepších letech a oproti stařičkým peršanům může jezdit až 200.
Ale pamatuju a neidealizuju... Nadávalo se hrozně. Nevím, jak v 80tých, ale devadesátá znamenala na dráze hlavně špínu, moc se neuklízelo (tedy kromě čerčanských 810+010 a jistě i jiných lokálních provozech), prozákaznický přístup byla tehdy přecejen ještě nadávka, dnes se to už zlepšuje. Běžně ujížděly přípoje, zastávky zanedbané, všechno zarostlé, o nějakém prosekávání vegetace se mohlo nechat jen zdát, to si prorážely vlaky samy. Ale přesto. Já měl nejradši období 2000-2013 cca. To se dalo ještě slušně cestovat bez místenky, s otevřeným oknem, za hukotu pěkné solidní mašiny a často ještě i bez zabetonovaných nádraží. Teď už dá se říct se třemi auty v garáži (z nichž jedno nemá do té Škody 105L na denní ježdění vůbec daleko) ani vlakem nejezdím, ale asi bych měl.No, já si pamatuju rozpadající se tratě, hlučné špinavé vozy s mechem v oknech a cigaretovým popílkem ve všech koutech, špinavá rozpadající se nádraží, mastné zahulené bufáče. Není to nic, co bych chtěl na denní bázi jako cestující znovu zakusit. Ale mělo to jistou romantiku, protože to nebylo tak sterilní, to bez pochyby a když usednu k ORCZSK, tak jedině vlaky před rokem 2010. A hlavně, jak píšeš, byli jsme mladí a člověk si vše s odstupem času dost idealizuje. Dneska by také nikdo dobrovolně nejezdil denně do práce se Š105 L.
Ale jo, to se ví. Jenomže jí nevybavili ETCS, tedy se postupně bude stahovat na nějaké "lokálky". Doposud jezdily na EC. Jinak jen pro zajímavost, ten fíra začínal na MSTS u mé trati. Jednou se mi s tím svěřil, když jsme se potkali na jedné rodinné slavnosti, kde jsme hráli hudební doprovod. To je celá železničářská rodina. A na videu je vidět, že i jeho manželka.380 nikdo nezrušil. Jezděj dál na Jih.
Ale jo, to se ví. Jenomže jí nevybavili ETCS, tedy se postupně bude stahovat na nějaké "lokálky". Doposud jezdily na EC. Jinak jen pro zajímavost, ten fíra začínal na MSTS u mé trati. Jednou se mi s tím svěřil, když jsme se potkali na jedné rodinné slavnosti, kde jsme hráli hudební doprovod. To je celá železničářská rodina. A na videu je vidět, že i jeho manželka.