Rušení lokomotiv

Ahoj, prosím, které lokomotivy končí od letošního roku kvůli ETCS? Dočetl jsem se jen o řadě 151 předem díky za odpověď.

Nejde ani tak o rušení, jako nemožnost jízd jako vedoucí hnací vozidlo vlaku, což je v případě daných výkonů prakticky konečná. Ale jen na tratích, kde dochází k výhradnímu zavedení provozu pod ETCS.
Žádnou lok. řadu to prakticky nezrušilo, ale přesunutím na jiné výkony, s rozšiřováním ETCS a dodávkami nových lokomotiv a souprav, se stávají nepotřebné. V obvyklém působišti tak (z mého pohledu bohužel) končí lokomotivy řady 141, 150, 151, 181, 350, 371. Zkrátka všechny, co nemohou jezdit pod ETCS. Řada 350 už bude pomalu rušena i na Slovensku, řada 371 bude prozatím tahat různé "Komety" do Německa a tuším nějaké rychlíkové výkony po 090 ji zůstanou, takže se má občas svézt i na německé střídavině. U této řady je problém i to, že jde o těžký atyp v malém počtu kusů.
Řada 150 snad prakticky už do provozu nezasahuje, co já vím. Řada 151 má výhodu v rychlosti 160 km/h a bude ještě následující GVD ve dvou kusech prohánět rychlíky "Labe" po 090 spolu s 371. Po zavedení ETCS i na tyto tratě, zmizí z pravidelného provozu všechny dosud provozované lokomotivy. Leda, že by si je nějaký soukromník odkoupil a ETCS do nich instaloval. Takový blázen bych ale byl asi jen já. Pro dopravce, pro které je výhodnější leasing se servisem pro univerzální lokomotivy, např. Vectron, pochopitelně je velice nevýhodné dávat do kupy půl století staré, nebo atypické stroje. Takže se s nimi rozloučíme. Zbylé stroje čekají veliké přesuny mezi dopravci a depy, v blízké budoucnosti tak na "tramvajích" u ČD zůstanou jen 362 s ETCS a 383. Snad možná i nějaké kousky 162 WTB.
...
...nebo pokud čistě teoreticky trefím první pořadí ve Sportce a zešílím dostatečně na to, abych zbylé rozvraky odkoupil, zgenerálkoval a požádal o licenci a kapacitu na provoz nějaké linky. :D V případě řady 150/151 se děsím toho, že bych toho byl regulérně schopen.

Banání aktuálně na výkonech do HK na rychlících, kde díky ETCS jedou přes Vysočany. Vše jezdí dál ne v takovém počtu všude kde není ETCS. Co vím, tak Bobinky nasazené u IDS končí, to samé Mračouni. Jako pro hromadu těhle malích společností te likvidační. Kde dokonce díky ETCS jsou některé náklady přesunuty na silnice. Tedy k čemu to celé.

Na Hradečáku jsem 150 (151) dlouho neviděl... Spíše tam mají postupně začít jezdit Esa a jediné výkony, kde je 151 turnusována jsou 2 kusy na Labe. 150.2 ukončily službu v turnusu tímto rokem na Vrchlicích a jestli ještě těch pár provozuschopných vyjede někdy vlastní silou... Je to škoda, ale pochybuju... Uhelky se odstavují na závady a kilometry už delší dobu, řekl bych. A moc jich už provozních taky není. Na K-reportu jsem četl, že prý už ani poslední zelená 123.026 nejezdí. Bastíci 003 a 015 jsou uchováváni pro Komety ještě asi na 2 roky, zbytek končí. Údajně třeba 201 (už delší dobu), ale i 001 mimo provoz. České Princezny taky dosloužily - 001 na závadu (trafo KO), 002 šla pod NTM, takže ta už nejspíš taky všechny své pravidelné vlaky odvezla... Pak se prý nemá ETCS dostat do Laminátek řady 230 a mají jít do Bulharska (?). Naopak si myslím, že Zamračené by se ETCS dočkat mohly. Pak se ETCS nemá dočkat prvních 16 jednotek 471, snad kvůli staršímu SW, či co. A vlastně i Peršingy asi moc dlouho nevydrží - mají jít pod ČDC a na dualizaci, takže by z nich postupně měly být 363.2. Mesouni teď jezdí na jih Čech, ale jak dlouho tam vydrží... A pak? ČD Cargo? Těžko říct.

Závěrem dodám, že tohle není nic oficiálního, ale spíš to, co jsem kde četl, slyšel... Ne ofiko zpráva od vedení ČD(C). ;)

Dovolím si i citaci... "Provozu 150/151 na R10 reálně 2x nic nebrání, aktuálně vozí všechny R10 loko 162 (nejen dnes viz sledovačka). Turnus je psán pro 362 kvůli ETCS. ETCS není na normální trase R10 sice potřeba, ale nějaká pravděpodobnost odklonu na trasu přes Poříčany furt je. Navíc 362 přišly z větší části o práci na R17 a EX7, kde je nahrazuje loko 380. Takže je stále výskyt stroje 150/151 v případě potřeby možný."

Takže asi tak. A i když jezdím celkem pravidelně Praha - Lysá, na všech Hradeckých R, co jsem v poslední době viděl, pouze X6X. Ale nepopírám, že by mě tam ta 15X potěšila... ;)

Tohle jsou věci, pro které se nikdy neshodnu s modernisty na dráze. Klapot styků, hučení větráků, otevřená okna vozů, obsazené odbočky, stanice, tlumené žárovkové osvětlení nad oddíly v noci... zkrátka život na dráze. Asi proto jsem skončil u simulátoru a tolik tu brečím po těch Budějkách a Plzni "po staré". :D :D Byly to pěkné časy. A taky byl k**va člověk ještě mladej.

Já nepochopím, proč zrušili 380. Vždyť byla v nejlepších letech a oproti stařičkým peršanům může jezdit až 200.

Tohle jsou věci, pro které se nikdy neshodnu s modernisty na dráze. Klapot styků, hučení větráků, otevřená okna vozů, obsazené odbočky, stanice, tlumené žárovkové osvětlení nad oddíly v noci... zkrátka život na dráze. Asi proto jsem skončil u simulátoru a tolik tu brečím po těch Budějkách a Plzni "po staré". :D :D Byly to pěkné časy. A taky byl k**va člověk ještě mladej.
No, já si pamatuju rozpadající se tratě, hlučné špinavé vozy s mechem v oknech a cigaretovým popílkem ve všech koutech, špinavá rozpadající se nádraží, mastné zahulené bufáče. Není to nic, co bych chtěl na denní bázi jako cestující znovu zakusit. Ale mělo to jistou romantiku, protože to nebylo tak sterilní, to bez pochyby a když usednu k ORCZSK, tak jedině vlaky před rokem 2010. A hlavně, jak píšeš, byli jsme mladí a člověk si vše s odstupem času dost idealizuje. Dneska by také nikdo dobrovolně nejezdil denně do práce se Š105 L.

Já nepochopím, proč zrušili 380. Vždyť byla v nejlepších letech a oproti stařičkým peršanům může jezdit až 200.

Jestli myslíš 004, byla vážně poškozená tou nehodou. 019 přežila a jezdí. Co jsem slyšel, pro montáž ETCS by snad musel jít pryč PL zabezpečovač. Z hlediska "šotouše" je mám rád, věřím, že i fírové jsou spokojeni, byl snad teď nějaký rozhovor s jejich strojvedoucím na zdopravy.cz, ještě jsem si jej neposlechl. Ale... Měl jsem tu čest si na 380 sáhnout jako čerstvý mechanik, a proti Vectronu je to horší. Neříkám, že je to nesnesitelné, to ne. Ale horší jo. Třeba výměna filtrů v klimatizacích... U Vectrona je to 8+6 otočení kličkou (tou železničářskou, "čtyřhranem"), 2 lehce povolitelné "šroubky" (půlkulatá, jako u šroubu, nemá to závit a zespod pružinku a zajištění, aby to nevypadlo), 2. filtr je tam nasazený ručně a zavřený jako do "zavařovačky" (stejný mechanizmus), oproti tomu má Mesoun 9 šroubů na tom deklu vepředu, délka je od pozice v deklu různá a když se ten dekl trošku "přilepí" na těsnění pod ním a trhneš s ním, mají ty šrouby tendenci padat do kanálu. Pod tím ještě další plech, 10 šroubků, 3 z toho jsou hodně špatně přístupné. Pro lepší přístup by se dal sundat ještě takový rám, na kterém je uchycený ten krycí dekl, ale to je dalších asi 12 šroubů, to u nás nesundáváme. A pak je tam malý plíšek na 2 šrouby, ty jsou ale kryté a čisté, jdou povolit i růčo. No a dole, nad hákem, si můžeš připočítat dalších 7 jako 2. část výměny filtrů. A za tím ještě 2 filtry, co se tam pěkně blbě nasazují. ;) Navíc, u Vectrona otevřeš ty dekly na kličku jako kufr od auta, u Mesouna nic jištěného není a gravitace funguje. A to i při potřebě sundání střechy. Osobně jsem krajní část střechy (pod pantografy) pomáhal demontovat na obou strojích. A pokud nepočítám to, co se musí odpojit ve strojovně, apod., tak zvenku se u Vectrona je to 9 šroubů z každé strany. U 380 tuším, že z každé strany 4, ale pod těmi dekly (které po povolení šroubů musíte rukou rovnou chytat, jinak letí k zemi a nic je nezastaví). Ale tady si dovolím počítání šroubů vynechat, zkuste si to někdy z nástupiště. :D Zároveň je teda Vectron prostornější, a to i na stanovišti. Takhle to, myslím, stačí.

A něco závěrem... Jasně, že ne všechno je čistě problém konstrukce, za servané závity na nápustných šroubech u převodovek a podobně si mašina sama nemůže. Ale asi jí moc nepomůže to, že proti tomu množství Vectronů, co ČD mají je jich "jen" 20, teď už vlastně 19, do Německa nejezdí, ComfortJety do Kodaně asi taky nedostanou. O způsobilosti pro provoz třeba v Belgii nebo Itálii si lze asi nechat zdát... Ale přál bych jim lepší budoucnost, třeba u toho ČD Carga, těm mašinám to na kolejích sluší a byla by škoda je likvidovat, obzvlášť, když jim je +- 15-17 let... ;)

No, já si pamatuju rozpadající se tratě, hlučné špinavé vozy s mechem v oknech a cigaretovým popílkem ve všech koutech, špinavá rozpadající se nádraží, mastné zahulené bufáče. Není to nic, co bych chtěl na denní bázi jako cestující znovu zakusit. Ale mělo to jistou romantiku, protože to nebylo tak sterilní, to bez pochyby a když usednu k ORCZSK, tak jedině vlaky před rokem 2010. A hlavně, jak píšeš, byli jsme mladí a člověk si vše s odstupem času dost idealizuje. Dneska by také nikdo dobrovolně nejezdil denně do práce se Š105 L.
Ale pamatuju a neidealizuju... Nadávalo se hrozně. Nevím, jak v 80tých, ale devadesátá znamenala na dráze hlavně špínu, moc se neuklízelo (tedy kromě čerčanských 810+010 a jistě i jiných lokálních provozech), prozákaznický přístup byla tehdy přecejen ještě nadávka, dnes se to už zlepšuje. Běžně ujížděly přípoje, zastávky zanedbané, všechno zarostlé, o nějakém prosekávání vegetace se mohlo nechat jen zdát, to si prorážely vlaky samy. Ale přesto. Já měl nejradši období 2000-2013 cca. To se dalo ještě slušně cestovat bez místenky, s otevřeným oknem, za hukotu pěkné solidní mašiny a často ještě i bez zabetonovaných nádraží. Teď už dá se říct se třemi auty v garáži (z nichž jedno nemá do té Škody 105L na denní ježdění vůbec daleko) ani vlakem nejezdím, ale asi bych měl. :D Jen nevím, jestli je o co stát. Tehdy to byly bohatýrské doby, nemuset se v Plzni nebo Budějkách pakovat div ne v 6 večer na vlak. Tuším snad 22:50 odjížděl poslední rychlík na Prahu, samozřejmě esíčko 363, žárovky, Vmax. 100 km/h, ještě jsem stíhal poslední autobus ze Smíchovského domů... Nojono, to už je OT.

380 nikdo nezrušil. Jezděj dál na Jih.
Ale jo, to se ví. Jenomže jí nevybavili ETCS, tedy se postupně bude stahovat na nějaké "lokálky". Doposud jezdily na EC. Jinak jen pro zajímavost, ten fíra začínal na MSTS u mé trati. Jednou se mi s tím svěřil, když jsme se potkali na jedné rodinné slavnosti, kde jsme hráli hudební doprovod. To je celá železničářská rodina. A na videu je vidět, že i jeho manželka.

Ale jo, to se ví. Jenomže jí nevybavili ETCS, tedy se postupně bude stahovat na nějaké "lokálky". Doposud jezdily na EC. Jinak jen pro zajímavost, ten fíra začínal na MSTS u mé trati. Jednou se mi s tím svěřil, když jsme se potkali na jedné rodinné slavnosti, kde jsme hráli hudební doprovod. To je celá železničářská rodina. A na videu je vidět, že i jeho manželka.

Filip Januška je frajer, velký srdcař, jde to na něm vidět. A Janička, jde vidět že má zájem, fandím jim...

Tohle by měla být náborová videa. Ne ty ptákoviny, co vyvádějí dopravci. I když realita potom bývá krutě jiná, je tu vidět, jak moc pěkná práce to může být.

Back
Nahoře