Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
jen pro zajímavost, zde video staré 13 let a trať běžící pod MSTS
No jo. Tenkrát jsem byl jen stavitel a sázel jsem jen to, co mi kdo dodal.
Pojďme do současnosti. Mě třeba vadí, jako jsou ty skleníky na prvním obrázku, že ve hře problikávají. Ale těch modelů, které blikají je mnohem víc. Asi je to způsobené nějakými polygony přes sebe. Některé domečky, pruhy a nápisy na návěstidlech, atd. Nechce to někdo opravit? Načíst hacknutý model a podívat se, co je tam špatně? To trvá celou existenci Openrails. Respektive, zde se to jen zvýraznilo. Nejsou lidi. A bývalí modeláři, co by mohli, nemají čas, protože musí mé práce přece stále dokola vytrvale mračounovat. A to je velký zabiják času, protože i údržba lajků, kdy každé dva dny musí smajlíka měnit. Že Deterio. Já si to tedy opravím sám. Až dokončím hlavní práce.

Hezký, ale taky jde o model, resp. texturu použitou na trávu. Celkem se to liší, to i stromy použité jako "Forest" mají texturu odlišnou.

Ještě jsem měl dilema ve Vlkově. Zhlaví tam mám mírně posunuté (Prostě to nevyšlo) a tím jsem se dostal na vlečce mimo texturu. Tak jsem tam udělal z dynamických kolejí trochu prudší esíčko a tohle už zamaskovat půjde. Hlavně ten šturc vzadu na vlečce mi zasahoval skrz tu polní cestu.
Na posledním obrázku je vesnička před Vlkovem, kde je pod tratí tunelový silniční podjezd. Budu muset také nějaký portál udělat na míru. Takto je tam trochu utopený, nižší jsem nenašel.
082Vlkov1.jpg
082Vlkov2.jpg
082Vlkov3.jpg

že ve hře problikávají
Převeď ty všechny textury do aspoň do moderního DXT1-2-3 formátu (to ani nemluvím o DXT5), místo těch starých v ACE komprimovaných bitmap. A uvidíš, jak se simu odlehčí, nebude nic problikávat, bude menší a poběží plynuleji (pomocí dxtool). Celou akceleraci Ti bude dělat grafárna (která je na to stavěná) a ne chudák procesor.

To nejde, jak by Zbyněk pak používal MSTS editor ke stavbě? DXT snad editor nepřečte, nebo jo?

Převeď ty všechny textury do aspoň do moderního DXT1-2-3 formátu
Tak můžeš do práce. Já na tohle nemám školení. Pak udělej porovnávací video. A vymysli i přepínání na kompatibilitu s MSTS, protože bez MSTS editoru se stavět tratě nedají. I taková blbost, jako jsem objevil, že ve stanicích Přibyslav a Sázava u Žďáru mám trolej tam, kde nemá být. Protože tam byly položené vícekolejné díly. Tedy odebrat a naradit jednokolejnými. V MSTS na rozdíl TSRE5 mohu koleje smazat i když na ní jsou návěstidla, rychlostníky zvukové značky, přejezdy. Vyměním kolejové díly a vše funguje dál. V TSRE5 by se všechny znefunkčnily. Anebo kontrola linkování návěstidel. V MSTS vidím zelenou čáru a eventuelní chybu vidím okamžitě. V TSRE5 se musíš vyznat v těch číslech a ve velkých stanicích cestu identifikovat může být na dlouho. A jemné zaoblování kopců, MSTS nemá konkurenci.

Ale to problikávání je chyba v modelu. Dva polygony přes sebe. Viz nádraží Berlin HBF. Tam mi to vadilo i v tom, že nebyly namapované hrany peronů. Tedy jsem přislušný modul nádraží hacknul a vše opravil. Poté už nic neproblikává. Tedy to samé udělat s podobnými modely. Překrývající se plochy smazat.

DXT je vynález z čias MSTS a veľa objektov ich používa. Textúra má podstatne menšiu veľkosť. Ale občas po ich použití vzniká na modeloch farebné haló alebo pixely. Vadí to hlavne na vozidlách. Či pri ich používaní sa zlepšuje FPS netuším. Ale keďže sú menšie, tak sa rýchlejšie načítajú.

Textúra má podstatne menšiu veľkosť.
Přesně tak. Celému simu se významě ulehčí. FPS budeš mít minimálně dvojnásobné. A velikost simu je i o dost menší. Složka s texturama splaskne o 60-70%. To platí i pro ty pro systém nejvíce zatěžující Tiles fotomapy, do kterých se nyní celý sim obléká. Těm by to prospělo nejvíc.

FPS budeš mít minimálně dvojnásobné.
Tak to těžko. :) Riva tuner mi FPS usměrňuje na 30. Je to z důvodu, že jinak vlak chytá kšandy. Tohle dělá Openrails od začátku. A po celé BP i skrz velkoměsta jedu s FPS 30. No, abych nekecal, někdy to klesne na 29. :) Tedy ve FPS problém nemáme. Vše jede plynule, až se divím. Spíš je broblém, když se jede hodně dlouho, jak se nabaluje obsazená paměť. Například u aktivity Den blbec, když z Olomouce dojedu do České Třebové, respektive když jedu nad vjezdovým nádražím, tak vidím všude záblesky. A když pauznu jízdu, tak vidím, že to jsou rozsypané vozy s auty od nákaldního vlaku, který potkám kousek dál a tyto vozy mu chybí. Stačí save/load a vše OK a jedu dál. Přece jen je to stará hra. Mě takto blbnul i editor. Ale pomohlo rozšířit paměti počítače na 32GB RAM.

To je právě ono. Takovou megalomanskou RAM a pořádný procesor top 1. třídy lidi běžně nemívají. Na noteboocích skoro vůbec ne (pokud nejsou milionáři). Takové sestavy se snad v uvozovkách řečeno nepoužívají ani v centrálách NASA, když to přeženu.. To je jakoby jsi šel s tankem Leopard na mravence. Na ten náš prastarý sim určitě není potřeba takový brutální výkon, pod kterým jedou hravě i ty dnešní moderní hry. Je to jen otázka optimalizace programu. Velikost textur, jejich formát, počty objektů atd. :D PS: Proč myslíš, že Ti to žere tolik RAMky? ;)

Je to jen otázka optimalizace programu.
Na to slovíčko "jen" bych byl hodně opatrný. Každý chce optimalizovat a je to přirozená věc, ale pokud nemáš dost velký skill, potřebné nástroje nebo prostředky, optimalizaci prostě neuděláš. Spousta her je sice nádherná, ale běží v malém světě. Nemají potřebu načítat stovky km.

Píšeš prastarý sim, ale zkus Danovu aktivitu na trati BP v současné podobě spustit na 10 let starém železe. Moc dobře si asi nezajezdíš. Tenhle sim se stále vyvíjí a i když to tak někteří nevnímáte, je to tak.

Iciku, ten náš sim pod OR nezpracovává v momentě zobrazování úplně celou trať. Je to jen taková pomyslná "kružnice, bublina" scenerie kolem fíry, která se s ním přesunuje pohybem vlaku a postupně načítá do (a pak maže z) RAM. Poloměr několika km, který se kolem nás renderuje, zobrazuje a dá se nastavit. No a je přece nežádoucí (ve smyslu požadavků na procesor a graf. kartu), aby na té malé zpracovávané ploše byly věci, které by šly třeba zpracovávat v lepším formátu - myšleno třeba textury atd. Každá grafárna Ti zpracuje pod DirectX scénu tisíckrát rychleji v správném DXT formátu, než dnešní surové bitmapy komprimované do ACE tak jak jsou. Pak to počítá procesor a ne grafárna, která je na DXT stavěná a zvládala by to levou zadní místo něho. Já vím, je to asi nezvyk, ale říkám to tu jen jako názor. Nikoliv jakákoliv kritika vůči Luďkovi. Jen k zamyšlení.

Proč myslíš, že Ti to žere tolik RAMky?
Pokud se probudíš v současnosti, tak i bez her, když kupuješ nový počítač, tak standart je 32 GB ram, ale lépe rovnou 64. Ano, tak jsou žravé programy, které používáš v práci. Sám systém na jen 8GB už má problém.
A já bláhový někdy před deseti lety vyhradil pro systém, kde kromě systému, a kancelářských Office nemám nic velkého, 100 GB. Dříve jsem na Sedmičky dával mnohem méně a stačilo.
Někde jsem četl že jedenáctky se stále rozpínají a zabírají na disku čím dál více místa. A to se potvrdilo. Balí se tam hromady aktualizačních a dočasných souborů. Tak s tímto bojuji. Ale tady mám naštěstí desítky. I OneDrive jsem přesunul na disk D. Ale i tak jen díky SW Avast Clean Up Premium nejsem v červeném. Před čištěním mi tam zbývá vždy tak 5 giga volného místa. Ale tato debata nepatří do tohoto vlákna. To si někam přesuňte, protože nejsem programátor ani spoluautor Openrails. Ale neodpověděl jsi, jestli ty tvé textury DXT zobrazí MSTS. Pokud ne, tak zavřeme desky a tohle téma ber jako uzavřené.
system.JPG

zkus Danovu aktivitu na trati BP v současné podobě spustit na 10 let starém železe.
Tak se zasmějeme. Já mám počítač o kterém mluvím a na kterém nejvíc tvořím i testoval jsem aktivity jako Topírna noc a Den blbec.
Drží FPS 30, jak jsem psal, ale základní deska podle manuálu je z roku 2009. Tedy už 17 let. :) P7P55D-E EVO od Asus.
Paměti DDR3 celkem 32GB. Mám tam starou i5 760@2.8Ghz, grafiku nVidia GeForce RTX 2060 Super, a dva SSD disky Samsung 860 EVO 500GB a ještě jen na data EMTEC X150 240 GB.
Myslím, že bych rozjel i Danovu aktivitu. Bude mi líto tento PC s W10 v říjnu vyhazovat. Grafiku bych si asi nechal i do nové sestavy, do práce musí stačit. Však v tomto je degradovaná, protože ta základní deska má sběrnici PSIe první generace. Přitom i tato grafika by dokázala na modernější desce jet rychleji.

Já mám zkušenost opačnou. Před třemi měsíci jsem aktualizoval PC na Win11, a mám na disku asi o 30 GB více místa, než za Win10, a to jsem přes Vánoce natahal do OR a TS pěkných pár giga addonů. Ale třeba mě to bobtnání Windows ještě čeká… :-)

Iciku, ten náš sim pod OR nezpracovává v momentě zobrazování úplně celou trať. Je to jen taková pomyslná "kružnice, bublina" scenerie kolem fíry, která se s ním přesunuje pohybem vlaku a postupně načítá...
Tak teď jsi dokonale popsal jízdu v MSTS. :) Plácáš absolutní nesmysly. Při načítání aktivity ti ORCZ nejprv projede celou aktivitu se vším všudy apak teprve spustí simulaci. Tu, má stále načtenou. Když vyměníš vozidlo u traffic, které ti naskočí třeba až ke konci aktivity a budeš je mít v trainsetu a pojedeš aktivitu a nahraješ znova, potkáš to starévozidlo. Dokonce, když máš chybu v include a nezobrazí se ti vůz v soupravě, kterou potkáš, nepomůže ti ani oprava, furt ten vůz bude neviditelný až do chvíle, kdy pojedeš celou aktivitu odznova. Dokonce, kdyřž ty budešněkde v Přerově a u Prahy ti vykolejí souprava, končíš. To co popisuješ bylo v MSTS, ten viděl kousek před a kousek za, ale ORCZ, ani OR, to rozhodně nejsou.

:):):)

Back
Nahoře