Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Praha Libeň už konečně svítí. To byla ostuda tolik let při svíčkách. Pak stanice jako Mělník, Liběchov i Štětí naopak zářily jak Las Vegas. Usměrněno včetně mnohých peronů jako Nelahozeves zámek a ty samé v některých stanicích. Ještě jsem doladil noční odrazky. Ty by přece jen měly svítit hlavně odrazky, ne celá plocha. Teď už je to decentní, možná ty body trochu zesvětlím. Je to vždy metoda pokus a omyl.
1908TN1.JPG
1908TN2.JPG

Jinak jsem dokončil poslední testy aktivity Topírna noc a to jestli správně fungují nadávky. Aby nedostal někdo vynadáno, kdo jezdí předpisově. :) Ale na tu poslední 15 minut před koncem jsem zapomněl. Naštěstí to mám doma uložené tak ještě nasimuluji strojvedoucího, který to na hlavním nádraží popletl. :) Tedy jestli to nastavené pravidlo funguje.
A už jen zbývají dokončovací úpravy a testy na chybějící textury před aktualizací 103. A vlaky úpravy pro klasický Openrails, aby to nikde nehaprovalo s CZSK a mohlo být vše v jednou adresáři. Sice to už v celém TBP upravené mám, ale raději zkontroluji. Do konce prázdnin to určitě dám.

Ten obrázek Praha - Libeň je před nebo po úpravě? Já vidím jen tmu a v dálce svítí jen lampa na ulici. :(

Tohle krásně vytáhne ReShade v CZ/SK. Vytvoří takový menší bloom efekt jako když cedule osvětluje i okolní prostor.

Jelikož mám hotovo, tak jsem zkontroloval trainset. Vectrony. Protože do posledního balíku ORCZSK jsem doplnil složku Openrails s laděním TBP. A mě se ta mašina za nic na světě nechtěla hnout i když trakčně jsem byl na výkonu a měl odbrzděno a HV také OK. Už jsem měl dojem, že jsem zapomněl jak se to ovládá.
A chyba byla ve složce Siemens. Jak jsem aktualizoval ORCZSK, tak se mi to přepsalo a tohle klasický Openrails rádo nemá. Ale už se to nestane, protože v aktualizaci trati/trainsetu vznikne složka Siemens_OR a nebudou ani jiné konflikty. Musel jsem Siemens zkopírovat ze zálohy do Siemens_OR.
A už mi to funguje a jedu. Na německé straně mám sběrač správně. A když se bude jezdit po CZ, tak holt se přepne model. Ale to je stejně jen pro moje testy. Tipuji když Vectron, tak každý jezdí ORCZSK. :) Ale aby se komunita nedivila.
1908Bobule.JPG

Ale na tu poslední 15 minut před koncem jsem zapomněl. Naštěstí to mám doma uložené tak ještě nasimuluji strojvedoucího, který to na hlavním nádraží popletl. :) Tedy jestli to nastavené pravidlo funguje.
Je to Ok. Druhá šance je možná. Ta hláška snad stojí za vyzkoušení. :) Jen je důležité aby na každém reverzu se zobrazila zpráva. Ještě některé finální posunu, jinak se nemusí vybavit cílové zprávy. Je to složité. Když jedu krokem a zastavím na reverzu, který se přestaví dřív než zpráva, tak je tento problém.
1908TN5.jpg

Já už tu aktualizaci musím vydat. Protože stále vymýšlím nějaké ptákoviny, co ještě upravit a nemá to konce. :) O víkendu doma projedu přes SW na chybějící textury, kdyby chyběly nějaké zimní nebo noční, nějak to dám dohromady a příští týden by mohla být BP103. A i s tou aktivitou Topírna noc a doplněním TBP o zrcadlové použité lokomotivy, které jsou v ORCZSK, jako je ta 130 a 163078. A samozřejmě aktualizace původních lokomotiv se směrováním do nekonfliktních složek s ORCZSK. Však mne hodně lidí už otravuje, že mám málo aktivit. Zdejší Ali zase právě s Topírnou noc. Tak to budete mít. A když už, tak jsem to i trochu okořenil. I proto, aby někdo u té 12 hodinové šichty nespal a dostal občas nějaký šrapnel. Z těchto důvodů se tato aktivita může hrát až po 22. hodině, kdy už malé děti spí. Ale na druhou stranu, kdo pojede předpisově, tak je to v pohodě. I když také nějaké to slovíčko sem tam ujede. V depu na Masaryčce sloužil jeden strojvedoucí s takovou neobvyklou přezdívkou. Tak jsem jej obsadil do role topírenského v depu. Vždyť tohle depo dávno neexistuje a pamětníci už pomalu vymírají. Tak proč něco neoživit alespoň v této aktivitě.
Musel jsem ošetřit ještě jednu věc. Když vyskočí zpráva po najetí na vozy, že vozmistr udělá brzdu, tak se s vlakem už nesmí pohybovat. proto dává na stanoviště cedulku "nepohybovat". Jenomže v některých případech svěšení jako úloha udělat nelze a je to vázáno na událost povinného zastavení. Ale co když fíra zastaví ještě před svěšením vozů, ale už vyskočí zpráva, že vozmistr udělá brzdu? S posunujícím dílem musí ještě fíra najet na vlak a svěsit se. Vycházím z toho, že v ORCZSK máte rychlost najetí max 3 km/h. Já budu tolerovat 3,999. Ale jak tam někomu vyskočí 4km/h, tak dostane od vozmistra tak sprostě vynadáno, že si to za rámeček nedá. :) Proto jsem musel celou aktivitu znovu projet, jestli někde nemám překlep a fíra by dostal vynadáno neprávem. Stupeň nebezpečí platí až do rána.

Našel jsem lepší zídku, která se hodí jak na Výtoň tak i jinam. Samozřejmě, když mám fotku originálu, jako ta klenba nebo sloupky, tak to úplně neladí. Ale zase tato zeď při opakování nemá na okrajích stíny a celkem to navazuje. Ale je zajímavé, že ta samá textura je někde na modelu světlejší.

2008Vyton1.JPG
2008Vyton2.JPG
2008Hlavak.JPG

Ale ještě se dějí věci. Když jsem začínal opravovat aktivitu Topírna noc, tak byl problém, že celou jízdu jsem měl maximálku 30 km/h. Myslel jsem, že to dělá rychlostník 30 na začátku kolejiště v Masaryčce. A smazal jsem jej. Pak už bylo vše OK. Jenomže jak dojíždím před šestou ráno aktivitu zpět do depa, tak z Masaryčky odjíždí panťák. Ale jak jede do odbočky na té třicítce, která tam vyznačená už nebyla, tak už tam má pomalu 80. Vypadá to opravdu blbě. Tak jsem zkusil znovu osadit za šturcem rychlostník 30. A tím jsem potřeboval vyzkoušet začátek aktivity (první hodinu). Ano, naštěstí funguje, rychlostní limity se postupně mění z 30 na 50 a na 80. Jenomže. Poslední fáze na puklíkovi v depu kdy najedu na peršinga a očekávám zprávu a ono nic. Má naskočit zpráva, co se má udělat dál. Jdu do editoru aktivit a na této události mám všechny možné příkazy aktivace a deaktivace, ale zpráva chybí. Normálně se smazala. Tak jsem doplnil další akci a ze zálohy zkopíroval obsah zprávy. Ale takové anomálie by se dít neměly.

A pak další věc. Jak jsem přebíral lokomotivy z ORCZSK a udělal alternativy pro Openrails, chtěl jsem je otestovat, načtu a nemají kabinu. Koukám do kolejiště jako sedící na nárazníku. Co to ku**** zase je. Zkusil jsem načíst 163078, která je v aktivitě a fungovala a také nemá kabinu. A to jsem tu aktivitu jel asi 10x a nebyl problém. Pak analyzuji soubory kabin a asi za hodinu se mi rozsvítilo. Ale jak mi to mohlo dříve fungovat? Já jsem přepsal složku kabiny na xxxxx_OR a zapomněl jsem, že tohle je nutné přepsat i u každého zápisu v cvf. A mě to fungovalo jen proto, že jsem měl ještě původní složku bez OR, která už je jen pro CZSK. A tohle bych blbec dal do aktualizace. Už je to opraveno, naštěstí. Tak snad už vše bude OK. Pokud ne, tak máte vlákno hlášení o chybách. :) Ale tady většinou jezdíte v CZSK, tak zas tak horké to určitě nebude. Trať by měla být po testech OK.

Konečně jsem našel elektrikáře, který opravil pojistky na nádraží Velim. Konečně svítí. Asi po 15 letech. :)
2208Velim.JPG
Jinak momentka z aktivity, kdy se míjejí tři vlaky. Ale byl jsem tentokrát asi o půl minuty dřív, jinak se všechny tři potkají kdy jsem v Tuklatech čelem. Nyní jsem je chytil až koncem vlaku. Na obrázku vše opět vypadá jako černoši v tunelu. V aktivitě je to OK.
2208TN.JPG

Jezdí někdo Praha - Benešov? Na všech světelných oddílech hradel mi blbly návěstí desky. Namísto kříže mi tam přeblikávaly kříže se šípy a někde se zobrazoval šíp namísto kříže. Přitom nastavení předvěsti bylo všude stejné a někde to i fungovalo správně. Tak všude dávám návěstní desky s křížem natvrdo. (tam, kde to blblo). A včera dojíždím Topírnu noc a hradlo Čtyřkoly stroboskop na obou předvěstích. Tak jsem dal desky natvrdo i tam. Ale je zajímavé, že u mechanických předvěstí to funguje správně. Ale bůh ví, které předvěsti takto ještě stroboskopují. To nejde zkontrolovat, protože v editoru to není vidět, TSRE5 to neumí zobrazit. Respektive to co zobrazí je ve hře jinak.

Namísto kříže mi tam přeblikávaly kříže se šípy a někde se zobrazoval šíp namísto kříže.
Tohle dělá přímo model, ty dvě desky jsou blízko za sebou a pak tam prosvítá zadní (šípy). U předvěstí se šípy se přední deska (kříž) nezobrazuje, tak tam problém není.
Tenhle problém jsem řešil u silničních semaforů, taky tam problikával zadní polygon, ale dělalo to jenom někomu (mně ne).

Tohle dělá přímo model, ty dvě desky jsou blízko za sebou a pak tam prosvítá zadní (šípy).
Však právě, já to už dávno hlásil Deteriovi včetně některých návěstidel, kde problikávají pruhy s čísly koleje, jenomže on nad tím vždy jen pokýve hlavou, ale opravy nevydává. Asi na to nemá čas. Například problikávající šturc mi kdysi opravil Nebulus.

Jinak už finišuji, protokol chyb je už čistý (na chybějící textury či modely) Ale tím jsem zjistil, že mám nadbytečné noční textury v Ústí nad Labem hl. n. Tak jsem nahodil jističe i tam a už se svítí.
Ale hlavně otestovat vozidla. Bohužel, Conbuilder neumí testovat ve složkách Openrails, tedy jen vizuální kontrola. Netuším jaké procento jezdí v klasickém Openrails, ale já tvrdím, že pro nižší úroveň obtížnosti a pro začátečníky má stále smysl. A pro mé účely testování tratí. Ale snažím se jít cestou, aby byla nějaká zrcadla vozidel z balíku ORCZSK, aby šlo jednoduše se rozhodnout v čem pojedu, aniž bych musel vyměňovat lokomotivy. Jelikož Vectrony pro ORCZSK jsou už z proměnnou výškou pantografu, defaultně na 6.2, tak jsem udělal takový kopírovací přepínač pro Openrails, kdy se v trati změní výška troleje a u Vectronů bude i adekvátní výška 5.7 CZ/6.2DB. Hodilo by se tam přihodit i další lokomotivy, které jezdí do Německa či Rakouska.
Omylem jsem si test Vectrona pustil za tmy a tak zjistil, že dálkový i tlumený svítí úplně o ničem. Jelikož už vím jak na to, tak jsem pro klasický Openrails dal nové světelné kužely. Ale netuším, jak to máte v ORCZSK, s nimi jsem v noci nejel. Ale nic haprovat nebude, já jsem se starými verzemi Vectronů ve složce Siemens_OR.
Tedy zítra do dám celé do instalaček a bude BP103. Topírnová, tedy veškerá vylepšení trati jsou v trase této aktivity. :)

Back
Nahoře