Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Zrovna jsem o tom snil, jak by to bylo krásné, kdyby jeden stavěl tratě a vedle modelář, který obratem vyrobí vše co mi vidí na očích. :)
Zkouším finálně zkrášlovat některé úseky abych pohledal, co mi ještě chybí, než vegetaci rozjedu naplno. A už mám adepty na další varianty nízké úzké trávy. Poloměry 500 a 1000 s pivotem posunutým do středu. Pak už to snad bude zatím vše.
Jak jezdím zkušební jízdy se vstupem ve Žďáru, tak mne bijí do očí perony Laštovičky, jak ty panely do oblouku mám kostrbaté. Dnes jsem je přeskládal.
Tady je několik obrázků mezi Skleném a Křižanovem, jak by to mohlo všude vypadat. Blízké fototextury jsou zamaskované vegetací. A krajina na pozadí je takto barevnější.
2001_250_1.JPG
2001_250_2.JPG
2001_250_3.JPG
2001_250_4.JPG
2001_250_5.JPG
2001_250_6.JPG
2001_250_7.JPG
2001_250_8.JPG
2001_250_9.JPG

Tak jsem nakonec praštil pěstí do stolu a řekl hov***
... a vymodeloval nějaké díly zářezů. A pěkně ze zvlněných ploch, aby to nebylo jako podle pravítka. Protože ty díry kolikrát nejde zamaskovat a na jednokolejkách vůbec. Udělal jsem 50m, 100m a do oblouku 250R vnější i vnitřní. Brnkačka, práce asi na hodinu. A také mi to zamaskuje nežádoucí úkazy na texturách u kolejí. Zatím je to holé, to samozřejmě ještě přijde osázet vegetací. Ale takto je názorně vidět, jak to vypadá. Gmax naštěstí umí takové všelijaké pokřivené plochy a když se tomu ještě pomůže, tak už to je použitelné.
U Osové Bítýšky mi to i zamaskovalo kopáčské práce na modernizaci. To světlé ještě osázím zeleninou.
2101OsovaBityska.JPG
A tady obloukové díly u nadjezdu ve Velkém Meziříčí, stará trať. Snad to pokřivení trochu vidět je.
2101VelMezirici_old.JPG

A pak ještě, než sázení stromů rozjedu jsem si udělal skupinu křoví, tedy kromě 250R40d ještě 500R20d a 1000R10d. Protože to co máme (skupina oblouk) to je v R750.
A tady je test i v kombinaci s těmi novými svahy. Je to kousek za Vlkovem, když se jede na Níhov. To pak je jiné kafe, když křoviny přesně kopírují oblouk a nestane se překážka na trati jako po aktualizaci u Chocně. Tam už jsem skupinu vyměnil za 250R :)
2101Vlkov1.JPG
2101Vlkov2.JPG
2101Vlkov3.JPG

A už se v tom pěkně zamotávám. Přece jen některé zářezy by se hodily s mírnějším sklonem, tak jsem udělal verzi se svahem ještě o 20° víc sešikmenou. Ale dilema, kde to ohnout. Chtěl jsem neporušit pivot, aby se dalo jednoduše přepínat při osazování, co se do daného místa víc hodí. Tak jsem naklopil celý model a horní část jen zase o 20° narovnal zpět. Musel jsem i pivot o 20° srovnat, ale v gmax mám celou kostku o tento úhel naklopenou. Ale asi by to ničemu vadit nemělo, když pivot je ve všech osách správně.
Tohle je ten mírnější násep v praxi. Zatím mám jen díly v rovině.
2201zarez2.JPG
Ještě z druhé strany. Přes tu vegetaci je ten model špatně vidět. Ale to je snad jenom dobře.
Jinak jsem projel celý úsek ze Žďáru do Tišnova, kde jsem všude aplikoval jak zářezy, tak skály tak i ty nové křoviny přesně na poloměr oblouku a myslím, že to nevypadá špatně. Vlastně stejně jako tyto dva obrázky. Ale ještě je tady práce a práce.
První fáze je vegetace kolem kolejí, druhá fáze vegetace bloky lesů (někde už mám). Pak důležité silnice které mám jen někde, doladit znovu terén, pak vystavět vesničky a nasázet samostatné stromečky. A pak to samé na trati do Studence, která je pozadu. Priorita zatím je, abych dal dohromady co jsem nedávno rozbil, úsek Laštovičky - Níhov. Snad to dám.
2201zarez2a.JPG

Nakonec se víc osvědčily ty zářezy s mírnějším sklonem a ty osazené jsem přepsal všechny. Ale i tak, ty původní strmější jsem trochu ještě upravil, kde jsem trochu vyhladil ten zlom a určitě se i tyto budou hodit. Také tyto budu lepit k modelům nádražích, která jsou na náspech.

Ale jinak skalní bloky i poloměrové skupiny křovin se hodí i na trať 230. Hned to vypadá líp i zde. Ty skalní bloky tady chyběly.
2401Svetla.JPG
2401Svetla1.JPG
2401Svetla2.JPG
2401Vlkanec.JPG
2401Vlkanec2.JPG

Nakonec se víc osvědčily ty zářezy s mírnějším sklonem a ty osazené jsem přepsal všechny. Ale i tak, ty původní strmější jsem trochu ještě upravil, kde jsem trochu vyhladil ten zlom a určitě se i tyto budou hodit. Také tyto budu lepit k modelům nádražích, která jsou na náspech.

Ale jinak skalní bloky i poloměrové skupiny křovin se hodí i na trať 230. Hned to vypadá líp i zde. Ty skalní bloky tady chyběly.
Zobrazit přílohu 46549
Zobrazit přílohu 46550
Zobrazit přílohu 46551
Zobrazit přílohu 46552
Zobrazit přílohu 46553
Ale ovšem! Tak tohle je impozantní dílo! :D Palec nahoru!

Kontrolní projížďka ze Studence do Skleného. Už se to konečně trochu rýsuje. Ale ta lokálka je strašná trať na většině přejezdů je 30 až 40.
Ale ještě je tady hóóódně práce. Ale ty modely skalních bloků a zářezů se osvědčily. A na trati 250 už není poznat, že je přeložená a myslím, že už teď je v lepší kvalitě i když není ještě vše dokončeno.
250kontrol1.jpg
250kontrol2.jpg
250kontrol3.jpg
250kontrol5.jpg
250kontrol6.jpg
250kontrol7.jpg
250kontrol8.jpg
250kontrol9.jpg
250kontrol10.jpg

Přílohy

• 250kontrol4.jpg
    250kontrol4.jpg
    325.8 KB · Zobrazeno: 9
Deterio je opět naštvaný. :) Bohužel, jak je jemu vlastní, vždy dodává nepoužitelně nedokončené modely, tedy dočasně jsem musel použít perony své. Ty jeho nesprávně kopírují koleje u druhého a třetího nástupiště a u třetího nemá střechy a schody podchodu. Připomínky jsem mu napsal ještě loni ihned po dodání. Nulová odezva. přitom vše dokončit by byla práce na odpoledne. Respektive dokončit do zvřejněníhodného stavu. Detaily být nemusí. Tedy Michale, mračouna pošli sám sobě. Já nemám radost, když cokoli po tobě musím nějak zaplácat jiným modelem. Ale jinak by to nešlo zveřejnit.
Tím se asi zrušila vlečka do Zetoru?
A proč by se měla rušit? Vše tam je. Naopak přibyly koleje odkud vjížděly z nádraží do města šaliny.

Tam byla vlečka do Královopolské strojírny.
Přesně. A to je taky část staré Tišnovky. To byla původní trať, která odbíhala hned za brněnským hlavním nádražím, u plynárny na Špitálce, částečně kolem Svitavy, pak přes Husovice a Královo Pole. Ještě dnes jsou patrné oblouky ulic, které kopírují její bývalé náspy. V osmdesátých letech minulého století existovaly některé mostní konstrukce bývalé Tišnovky. Např. přes Poděbradovu ulici. Trať, která dnes vede na nádraží Maloměřice, a rampou "Pod Lesnou", byla dána do provozu až v roce 1965.

Přesně. A to je taky část staré Tišnovky. To byla původní trať, která odbíhala hned za brněnským hlavním nádražím, u plynárny na Špitálce, částečně kolem Svitavy, pak přes Husovice a Královo Pole. Ještě dnes jsou patrné oblouky ulic, které kopírují její bývalé náspy. V osmdesátých letech minulého století existovaly některé mostní konstrukce bývalé Tišnovky. Např. přes Poděbradovu ulici. Trať, která dnes vede na nádraží Maloměřice, a rampou "Pod Lesnou", byla dána do provozu až v roce 1965.
Pamatuji si přejezd v v Zábrdovicích a most na Vranovské.

Back
Nahoře