Lokomotivy ve filmu

http://www.csfd.cz/film/229743-wanted/
Tak jsem se opět zasmál jak amíci na našem pendolinu udělali akční scény. Myslím, že to bylo 684005 (jeden z vozů) Nejprve ženská s Žigulíkem stíhajíc tento rychlovlak na přejezdu vrazí do boku a s autem pronikne mezi cestující. Pak vlak vjede do tunelu, aby vyjel na nějaký viadukt nad hlubokou roklí, asi někde v Americe, trať tam už není elektrifikovaná, pendolino vykolejí a postupně se řítí od konce do rokle. Nejprve praští o skálu, vozy visí kolmo dolů a drží spojené za tuhou spojku a pak postupně vše padá dolů a hlavní hrdina pád samozřejmě přežije.
To je opravdu síla. Takhle nám zničit pendolíno :D Jinak veškeré zákony fyziky jdou samozřejmě stranou.

Tak jsem ten film viděl, a nechápu, jak to mohlo dostat hodnocení 74%.....Podle mě tak 35 a měli by bejt rádi.

Právě běží na Nově Peacemeaker. K vidění zatim byl například Sergej. Poté srážka zřejmě Šlechtičny s Rosničkou a 2*Btx. Poté výbuch atomovky XD

dave01 napsal:
Byla to šlechtična s karkulou a Btax
Přesně tak, mě by ale zajímalo, co to ta Šlechtična táhla zy ty osobáky co v nich postříleli ty vojcly? To byly nějaké ruské vozy?

Dan J. napsal:
Přesně tak, mě by ale zajímalo, co to ta Šlechtična táhla zy ty osobáky co v nich postříleli ty vojcly? To byly nějaké ruské vozy?

Ruské vozy to rozhodně nebyly. Ono kromě sergeje tam zřejmě asi nebylo vůbec nic ruského ;) Pokud vím tak všechna vozidla zajišťovaly MDC, resp. Výhrevňa Vrútky (475.196, 781.312, 726.060). Mně příšlo, že u vozu s vojáky šlo o obyčejné Ci/Ce, a dále je použito několik celozelených Ds, a dále "trezorový" vůz, ve kterém byly jaderné hlavice byl na záběrech zvenku zřejmě taky nějaký služebák, ovšem při některých záběrech (zejména otevírání masivních bočních vrat) zřejmě šlo o "chlaďák" (Ibbhps) ;) s patrnými prolisy v bočnici (podle mě právě pro dojem těch masivních dveří). Jinak různými záběry uvnitř a vně jednotlivých vozů se člověk nesmí nechat zmást, často jde o zcela různá vozidla případně nezávisle vystavěné kulisy.

OndraJ napsal:
Ruské vozy to rozhodně nebyly. Ono kromě sergeje tam zřejmě asi nebylo vůbec nic ruského ;) Pokud vím tak všechna vozidla zajišťovaly MDC, resp. Výhrevňa Vrútky (475.196, 781.312, 726.060). Mně příšlo, že u vozu s vojáky šlo o obyčejné Ci/Ce, a dále je použito několik celozelených Ds, a dále "trezorový" vůz, ve kterém byly jaderné hlavice byl na záběrech zvenku zřejmě taky nějaký služebák, ovšem při některých záběrech (zejména otevírání masivních bočních vrat) zřejmě šlo o "chlaďák" (Ibbhps) ;) s patrnými prolisy v bočnici (podle mě právě pro dojem těch masivních dveří). Jinak různými záběry uvnitř a vně jednotlivých vozů se člověk nesmí nechat zmást, často jde o zcela různá vozidla případně nezávisle vystavěné kulisy.
Ahoj Ondro.
Právě o to mi šlo, mě se zdálo, že je ten osobní vůz slátanina nějakého Rybáku s něčím. Na Ci se mi totíž ten vůz v záběrech zdál neskutečně dlouhý. Ale u filmu člověk nikdy neví, tam je možné vše. Vyjímkou je film Železný dědek, tam to sedí vše a kdysi jsem marně uvažoval, cože to vzadu za seřadištěm lokomotiv stojí za elektricckou jednotku a až snad to byl Pikku, už si nepamatuji, mi tehdy psal, že může jít o polskou, které se tu v těch letech vyskytly. Nicméně pokaždé když tento fil vidím, tak je to psatva pro oči, ty romantické časy železnice už nic nenahradí.;)
Dan.

Práve predchvíľou skončila na TV Nova ďalšia časť z cyklu poviedok "To nevymyslíš". Bola odvysielaná pekná poviedka s názvom "Rukavice".
Príbeh sa odohral v časoch ČSD (koniec 80tych) na útulnej železničnej staničke Zubrnice-Týnište spolu so zábermi krásnej okolitej jesennej prírody
s M131 a ako bonus aj s drezínou Tatra na ktorej na konci príbehu utiekol výpravca...

Rukavice - poetický příběh z doby před Listopadovou revolucí z prostředí malé železniční stanice.
Hrají: Oldřich Vlach, Michal Zelenka, Zdeněk Žák a Klára Sedlářová.

No lokáločka do MSTS ako stvorená ;)
http://zubrnickazeleznice.cz/

Ak by ste to niekto náhodou niekto nahraté tak poprosím SZ. Vďaka

Návštěvu Zubrnic můžu jen doporučit - moc příjemný okolí. Jo a ten xichtík, co mával na výpravčího bílejma rukavicema z motoráku jsem byl já :)

Mne sa páčila tá jesenná nálada v tom peknom prostredí a do toho zábery M131...Veľmi podarené ;-)
By som si to rád pozriel ešte raz ale nie je (skôr neviem) kde čo je dosť škoda...

Přeji hezký den.
Tak jsem včera zjistil, že mám asi další mezeru v přehledu o nátěrech vozů v období z 50. let minulého století.:D Včera dávali na na Nově film Tankový prapor, který už jsem viděl hodněkrát a toto mi leži v hlavě, pokaždé když jej vidím. Na konci použili filmaři 2 spřažené motoráky ČSD M262 a jeden z nich dokonce III. série, ale zarazil mne celočervený nátěr, jako u Hurvínka. Tyto motoráky někdy jezdívaly v celočerveném zbarvení?
S pozdravem Dan.

Ahoj Dane,

tento dotaz se na fórech objevuje pravidelně pokaždé, když ten film dávají. M 262.0 takový nátěr nikdy neměly, prý to bylo na přání filmařů. Na té druhé M 262.0 3. série je vidět jiný odstín té červené, zřejmě zatřený žlutý pruh.
Asi tenkrát nebyl po ruce žádný hurvínek

Ahoj Jacku.
Díky za objasnění, mne to tak pokaždé vyvedlo z míry, že jsem se na to taky musel zeptat, alespoň v tom nejsem sám. Právě, že jsem koukal na různé dobové fota a vždy byl tento vůz opatřen červeno krémovým nátěrem a hodně staré verze písmeny P a Z na čele vozu a tak i mne filmaři tohoto filmu přivedli do rozpaků a já myslel, že fakt nějakou chvíli byla i tato úprava tohoto laku použita.:D Hold filmu se věřit nedá. Ale včera byl na ČT24 pořad o Slezsku, a byly zde nádherné záběry Opavy, Českého (Polského) Těšína i s tramvajemi a dorazil mne dokument natočený ze strého spoje Ostrava - Bohumín - Karviná. Tak vědět, kde tyto záběry splašit, to by bylo něco. Oni to totiž vždy prostřihli, takže z onoho železničního záběru použili cca 30 - 60 sekund.
S pozdravem Dan.

Dan J. napsal:
Přeji hezký den.
Tak jsem včera zjistil, že mám asi další mezeru v přehledu o nátěrech vozů v období z 50. let minulého století.:D Včera dávali na na Nově film Tnkový prapor, který už jsem viděl hodněkrát a toto mi leži v hlavě, pokaždé když jej vidím. Na konci použili filmaři 2 spřažené motoráky ČSD M262 a jeden z nich dokonce III. série, ale zarazil mne celočervený nátěr, jako u Hurvínka. Tyto motoráky někdy jezdívaly v celočerveném zbarvení?
S pozdravem Dan.
Také mne praštil nátěr do očí v závěru tohoto filmu. V té době jsem ještě nebyl na světě, ale vím, že minimálně do roku 1972 než jsem šel na průmku žádné unifikované nátěry nebyly. Vše jezdilo ve svých původních barvách. Začalo se unifikovat nějak v těch uvedených letech, kdy jsme na průmce kritizovali nevkus jednotných nátěrů. Mám někde tehdy vyfocenou laminátku celou vínovou.
Ale zcela jistě v Tankovém praporu měla být M 262 ve svém původním laku.

Zbyněk Šemora napsal:
..... Začalo se unifikovat nějak v těch uvedených letech, ....
Ahoj,
shodou okolností jsem na to před chvílí narazil v jedné publikaci. Ony se totiž údaje o zavedení normalizovaného nátěru celkem dost liší i v odborné literatuře a článcích - a to rozmezím až čtyř (!) let. Ale přestože některé T 478.1 ( např. 095) jezdily v celočerveném nátěru prokazatelně již v roce 1974, oficielně byl normalizovaný nátěr zaveden 19.1.1976 (výnos FMD 6.17/76-12), bezpečnostní 300 mm pruh na čelech 25.1.2982 (FMD 6.385/1982-012), 600 mm pruh kolem skříně pak 1.1.1988 (FMD 19.464/87-12). Vzhledem k tomu, že pod článkem s těmito údaji je podepsán pan Ing. Bohumil Skála, považuji je za rozhodující a omlouvám se Danovi J., příp. dalším, které jsem mystifikoval údaji jinými, i když čerpanými ze zdánlivé "odborných" podkladů.

Tenhle dotaz se netýká sice přímo vlaků, ale už dlouho jsem se chtěl někde zeptat - v jednom dílu 3+1 s Miroslav Donutilem se s někým seznámí na inzerát (tuším Adamovská) a jde ji vyzvednout na nádraží. Hraje tam hudba z "Tenkrát na západě". Bylo to takové hodně zvláštní nádraží, skoro jako kdyby to bylo na nějaké vlečce, ve zrušeném objektu nebo tak něco. Nevíte, kde to bylo?

Také se divím, že se tu nezmínil seriál "Vyprávěj", tam jsou mašiny skoro v každém díle. Řekl bych, že na strojích si dávají tvůrci celkem záležet (loga ČSD, vozy Bam atd.), i když tuhle se na točně pěkně točil nějaký Kocour s číslem 742 :-). Náhradu Pardubic a Hlavního nádraží za Plzeň ani nezmiňuji.

Já osobně si myslím, že seriál Vyprávěj je spíš jeden velký brak. Když pominu výkony Skopala , Freimanové, "babičky" a pochopitelně mistra Labudy, působí to na mě celé takovým umakartovým dojmem. A rychlík Pardubice - Praha tažený rosničkou (a spousta dalších kiksů), to člověk musí uronit slzu, když si představí tu jízdu do Prahy. :)

Back
Nahoře