Alois Nebel
BAN
Já opravdu nepotřebuji soutěžit s Icikem o to, kdo udělá „lepší“ OR CZ/SK. Dokonce i na svém webu mám uvedeno, že moje verze je především ukázkou toho, že některé věci lze řešit i jinak. A kdybyste tehdy tolik nepískali kvůli tomu, že jsem tady založil vlákno „Jak by mohlo vypadat…“, moje verze by možná ani nikdy veřejně nevyšla.Téma sněhu / deště pod střechami jsem ti už nahodil - sám přeci žádáš o inspirace a podněty. A řešíš ho, což je chvályhodné.
Ale co mě zaráží je skutečnost, že jakmile je zde oznámen počátek řešení nějakého problému / vylepšení, který by mohl být u komunity atraktivní, jsi hned u toho, hned nabízíš nějaké svoje řešení a upozorňuješ na jeho přednosti. Další možné důvody neuvádím, protože se pohybují v rovině spekulací. Pod veřejně viditelnou komunikací zde na fóru si vytváříš aureolu jakéhosi báječného F-35 (jak jsem zcela cílevědomě uvedl), tedy pověst zdánlivě nejdokonalejšího, kdežto ti ostatní tvořící jsou jen nějaké práškovací 'Anduly', MiGy21, F-4, L-29...
Nemyslím si, že toto je ta nejvhodnější cesta k vytvoření nějakého 'dreamteamu' zabývajícího se problematikou OR-CS - pokud je to tvým cílem. Toto jsou metody k 'ovládnutí trhu', potření konkurence, rozmělnění pozornosti, strkanici o zásluhy, získání spojenců a založení fanklubu. Nesouhlasíš? Nemusíš, je to tvoje právo. Nedošlo ti, jak to někteří můžeme vnímat? Jestli ti tohle psaní k něčemu pozitivnímu přivede, budeme rádi.
Osobní názor na to lezení za patami některých činných členů fóra samozřejmě mám, to, jak se s tím oni popasují je jen jejich věc.![]()
To, že jsi upozornil na sníh a déšť pod střechami, už bylo trochu s křížkem po funuse. Tuhle věc mám rozdělanou prakticky od prvního dne, kdy jsem si stáhl zdrojový kód. To ale samozřejmě nemůžeš vědět a ani Ti to nevyčítám.
Co mi naopak vadí, jsou řeči lidí, kteří vůbec nevědí, co jsem v kódu změnil, jak jsem to změnil a jak moje řešení funguje, ale přesto jsou schopní okamžitě napsat, že jsem úplně mimo. Pokud naopak já někde vidím zásadní problém v kódu, tak na něj upozorním. To je při vývoji naprosto normální věc a není to žádný závod o zásluhy.
Dokonce jsem Icikovi sám nabídl, že mu pošlu části svého řešení odfuku, záblesků a dalších věcí, pokud je bude chtít implementovat. Odpověděl mi, že až se vrátí z dovolené, můžeme se na to podívat. Mezitím jsem si ale začal zpětně pročítat fórum a některé věci mi do sebe začaly docela zajímavě zapadat.
Veřejně se tady totiž vytvářel obrázek, že můj kód vzniká prakticky výhradně pomocí AI. Přitom AI používám hlavně k orientaci ve velkém množství zdrojového kódu, abych nemusel ručně procházet stovky souborů a hledat, co je kde navázané. A pak se v SZ dozvím přímo od autora, že AI při své práci používá také a že mu pomohla například při práci na světlech. Tak promiňte, ale ten dvojí metr mi přijde poněkud úsměvný.
Podobně jsem po zrušení Icikova předplatného OR Kontroloru vozidel četl doporučení Zbyňkovi, aby se raději obrátil na „skutečné tvůrce TSRE“, kteří jsou v kontaktu s GOKem, a poznámku, že tam mu alespoň nikdo přístup nezruší. Jenže s GOKem jsem v kontaktu také. Právě podobné věci jsou důvodem, proč už s Icikem spolupracovat nechci. Soukromá komunikace na mě působila jedním způsobem a veřejná úplně jiným – a přesně tohle chování mi vadí.
Takže ať si Icik dál vyvíjí OR CZ/SK způsobem, který vyhovuje jemu, a já si budu svoji větev dělat způsobem, který vyhovuje mně. Nemám potřebu ho shazovat ani s ním soutěžit.
A pokud jde o tu F-35 – opravdu nepotřebuji vytvářet žádnou aureolu ani fanklub.
Já nejlépe vím, co dělám, jak to dělám a proč to dělám. A s nikým se měřit nepotřebuji. Ostatně srovnávat nás ani moc nejde – každý jsme se svými znalostmi, zkušenostmi a způsobem práce někde jinde.