TSRE CZ

A prosím, pokud možno, okno dole se soupravami je menší, jestli by nešla zachovat velikost z originálu?
A ještě jedna kravinka, docela dost důležitá, aby bylo automaticky nastaveno okno soupravy (to, kde je ten nápis Old. Když jej zadám, a vypnu editor, musím je po spuštění znova zadávat.

Ale číslování jede jak dráha, super.
Dane, prosím, piš zatím jen chyby funkcí. Nedá se přeskakovat z jedné práce na druhou.

To, co navrhuješ, je spíš vzhledová záležitost a já teď řeším překlad a animace. Upřímně ani nevím, jak by ti pomohlo zvednutí okna, protože to nic navíc nepřidá. Stejně tak nevidím problém v tom si panel jednoduše zapnout – podle mě je to spíš otázka pohodlnosti.

Je potřeba si uvědomit, že program má primárně vypadat tak, jak ho zamýšlí autor. V mé verzi TSRE také nebude nikde uvedená verze v hlavičce, jak požadoval @Dodo, jen proto, že to tak má OR CZ/SK. TSRE je samostatný program a nemá přímou vazbu na OpenRails jako hru.

Pokud si chce někdo TSRE upravit podle sebe, rád mu pošlu zdrojové soubory a může se do toho pustit. Chtěli jste, aby TSRE uměl správně ukládat consists – to už má. Chtěli jste, aby uměl číst i složku OpenRails – to také má.

Úpravy typu zvětšení oken nebo verze v hlavičce nic zásadního nepřinesou. Navíc nechci, aby moje verze vypadala jako TSRE od Poláků – podle mě je to rozbitá verze a touto cestou jít nechci.

Pokud můj program nechcete používat, stačí to říct. Já ho budu používat pro sebe. Neber to prosím jako uraženou reakci, jen už toho mám opravdu dost. Ušil jsem si na sebe bič a pracuji na třech programech zároveň.

Závěrem – neříkám, že ti to neudělám, ale postupně. Nejprve je potřeba dodělat funkční věci a pak se můžeme bavit o úpravách vzhledu. A klidně ti tam pak přidám i okno na sledování televize :-D

Tak srovnvám, toť vše... To druhé okno, co se v poslední verzi TSRE otvírá automaticky, je velmi důležité, hlavně, když ti v consist chybí nějaký vůz. Jinak program kromě těch animací dveří naopak jede ok.

No pozor. Tu nejde len o OpenRails CZ/SK ale aj každá verzia nejakého programu ma niekde zapísanú svoju verziu programu. Aby sa rozoznalo o aký program ide keď už niekto bude hlásiť chybu. Len podľa toho budeš vedieť či samotný užívateľ používa správny program či nepoužíva ten od Poliakov alebo či ma aktuálnu verziu a nie staršiu. Ale je to na tebe keď si sa tak rozhodol.

No pozor. Tu nejde len o OpenRails CZ/SK ale aj každá verzia nejakého programu ma niekde zapísanú svoju verziu programu. Aby sa rozoznalo o aký program ide keď už niekto bude hlásiť chybu. Len podľa toho budeš vedieť či samotný užívateľ používa správny program či nepoužíva ten od Poliakov alebo či ma aktuálnu verziu a nie staršiu. Ale je to na tebe keď si sa tak rozhodol.
V TSRE existuje v Nápovědě okno O programu a tam najdete aktuální verzi. Samozřejmě tam ještě není, protože je kosmetická věc a ty udělám až na závěr.

Mám dojem, že šířku / výšku oken si může uživatel uživatel nastavit sám - potažením za okraj okna.
Nevím, jak je to u překladu.

Ps: tak ne, sorry za dezinformaci.

Pánové, tak za tohle už budu chtít minimálně čokoládu :-D

Podařilo se vyřešit problém s animacemi v TSRE — konkrétně špatné otevírání dveří (dovnitř místo ven) a zároveň rozházené pantografy.

Ve zkratce:
  • problém nebyl v samotném modelu, ale v převodu quaternion rotací
  • globální úprava nefunguje, protože různé části modelu (dveře vs. pantografy) používají odlišnou orientaci os
  • řešení je cílený fix při skládání animace podle typu node (např. DOOR vs. Pantograph)
Výsledek:
  • dveře se otevírají správně ven
  • pantografy se zvedají správně nahoru

animace3.jpg

Děkuji @Dan J. za otestování animací v mém Prohlížeči souborů a za připomínku, že se animace chovají divně.

Problém je v tom, že původní zdrojové kódy mají animace sice nastavené a částečně zapnuté, ale autorovi se s tím buď nechtělo dál pracovat, nebo to jen rozdělal a nechal na každém, jestli si to upraví, nebo ne.

Potíž byla v tom, že je natvrdo zapnutá rotace jen pro osu X a Z, ale už ne pro osu Y (většinou animace dveří). Proto se dveře otevíraly opačným směrem.

Jenže když jsem koukl do .s souboru modelu, mělo by fungovat i zapnutí osy Z, ale opak je pravdou. Pokud jsem nastavil řetězec +X -Y +Z (znaménko - znamená v kódu, že je rotace aktivní, a + že je vypnutá), dveře se otevíraly správně, ale pantografy místo zvedání padaly do modelu (obrácený princip).

Když jsem tedy zkusil -X -Y -Z, dveře se opět otevíraly obráceně, ale pantografy zase chodily nahoru.

Bylo proto nutné pro každou animaci typu Pant nebo Door udělat vlastní fixaci, aby si při spuštění vzala jen tu osu, kterou opravdu potřebuje.

Teď jsou už veškeré animace funkční a ve správném pořadí :-)

47620-704cead4df5c1001fa77d8a425c5b179.jpg

Ahoj všem,

po delším zvažování a zkušenostech z vývoje jsem se rozhodl, že moje verze TSRE půjde trochu jinou cestou, než jsem původně plánoval.

Nově bude dostupná ve dvou variantách. Základní verze zůstane zdarma, ale bude obsahovat pouze omezené funkce – konkrétně čtení z podsložky OpenRailsCZSK, původní práci s consists a rozhraní v angličtině.

Plná verze bude zpoplatněná (350 Kč) a nabídne kompletní funkcionalitu, na které pracuji – tedy animace v Prohlížeči modelů, správné ukládání consists, podporu složek OpenRails i OpenRailsCZSK, kompletní českou lokalizaci včetně Route Editoru a také pravidelné aktualizace.

K tomuto kroku jsem dospěl hlavně proto, že úpravy zasahují hluboko do zdrojového kódu a přinášejí věci, které původní TSRE nemá. Vývoj zabral opravdu hodně času a energie, takže mi to přišlo jako rozumné řešení.

Samozřejmě nikomu nic nenutím – kdo bude chtít, může zůstat u bezplatné verze, kdo bude chtít plnou funkcionalitu, může přejít na placenou.

Díky za pochopení.

Prosím, nevíte někdo, na kolik je nastavená rychlost animací v klasickém SW? Potřebuji to sjednotit, protože se mi líbí pomalejší otevírání dveří a zvedání pantografů.

Ve své verzi TSRE teď používám dt = 0.15. Pokud někdo ví přesnou hodnotu, dejte prosím vědět, ať to nemusím zkoušet metodou pokus–omyl a pořád dokola kompilovat.

Děkuji.

Ukázka fungování animací v TSRE CZ.

@Pikku dělá nádherné modely, ale na jeho animacích si vážně trhám vlasy :-D Dveře jsou na ose Y a schůdky na ose Z, ale fix už mám i pro tyto os:)

...

@Pikku dělá nádherné modely, ale na jeho animacích si vážně trhám vlasy :-D Dveře jsou na ose Y a schůdky na ose Z, ale fix už mám i pro tyto os:)
...
A kdybys věděl, jak si při definici animací trhám vlasy já (no tak dobře, kdybych měl vlasy, že jo) . Animace jsou moje prokletí. Tímto se omlouvám za komplikace, snad se to časem zlepší. :)

Ahoj všem,

jelikož vytvářím pro animace v mé verzi TSRE vlastní parser, který čte animace čistě ze souboru .s a nepřičítá k nim žádné proměnné apod., narazil jsem na problém u sloučených animací s odlišnou rotací pro každý tcb_key.

Chová se to tak, že schůdky u „sysla“ jsou šikmo a u skládaných dveří má jít kryt ke dveřím, ale místo toho jde dolů.

Mám tedy dvě možnosti:
Buď vydat TSRE s animacemi jako beta verzi, nebo je úplně vypnout.

Zajímá mě váš názor, ne jen palce nahoru apod. Díky.

dvere.jpg

dvere2.jpg

Po více než týdenním zkoumání a bádání jsem se rozhodl animace z programu odstranit. To znamená, že první veřejná verze bude bez animací, protože jejich zprovoznění by zabralo minimálně rok :-D. V některé z následujících aktualizací je přidám, ale až jako finální verzi, ne polorozpadlou :-) Teď mě čeká asi nejtěžší úkol po animacích, a to přeložit Route Editor. Po přeložení vyjde první verze 1.0.

Dotaz - bude ten překlad možné použít u případné nové verze (ať už třeba zkopírováním nějakého souboru), nebo bude potřeba pro každou zvlášť znovu? Ono totiž v tom druhém případě mi to připadá docela jako sisyfovská práce. Jen od listopadu je už čtvrtá verze, a to nepočítám verze experimentální. ;)

Dotaz - bude ten překlad možné použít u případné nové verze (ať už třeba zkopírováním nějakého souboru), nebo bude potřeba pro každou zvlášť znovu? Ono totiž v tom druhém případě mi to připadá docela jako sisyfovská práce. Jen od listopadu je už čtvrtá verze, a to nepočítám verze experimentální. ;)
Nějak jsem nepochopil dotaz :-D

Pokud tím myslíš, jestli bude možné použít překlad i v jiné verzi TSRE, tak ne. Protože je vše přeloženo přímo v kódu, který je součástí .exe souboru. Překlad tedy bude pouze v mé verzi.

Nebude to fungovat tak, že stačí překopírovat .exe, protože zdrojové soubory se kompilují do .exe.

Navíc u mé verze odpadne spouštění přes .bat soubory – vše poběží z jednoho .exe souboru.

Tedy jestli to dobře chápu, kdybych chtěl mít route editor v češtině, musel bych používat pouze tvou verzi?
Tzn. pokud vyjde nová verze TSRE (což je poměrně často), ta bude opět v angličtině.

Tedy jestli to dobře chápu, kdybych chtěl mít route editor v češtině, musel bych používat pouze tvou verzi?
Přesně tak. Zdrojové soubory, které upravuji, se nakonec sestaví do .exe souboru.

I kdybych použil Qt překlad, bude to fungovat jen u mé verze, protože jiná verze TSRE to nemá nastavené v main.cpp. :)

Back
Nahoře