TSRE CZ

Jestli někdo tvrdí, že klasický TSRE jede bez chyb, tak je absolutní amatér. ...
To tady asi nikdo netvrdí, jenže TSRE není jen o tvorbě aktivit. Naopak, primárně byl původně určen pro stavbu tratí (proto také TSRE - Train SImulator Route Editor). Proto jsem se také nějaké tři stránky zpět ptal jak to bude s aktualizacemi. Odpověď jsem dostal, a nemám důvod přecházet na zpět na starší verzi, byť v češtině. ;)

To tady asi nikdo netvrdí, jenže TSRE není jen o tvorbě aktivit. Naopak, primárně byl původně určen pro stavbu tratí (proto také TSRE - Train SImulator Route Editor). Proto jsem se také nějaké tři stránky zpět ptal jak to bude s aktualizacemi. Odpověď jsem dostal, a nemám důvod přecházet na zpět na starší verzi, byť v češtině. ;)
Tady tě musím opravit, ale určitě ti nebudu nutit svou verzi. Verze 0.8 je totiž stejná verze, kterou upravuji já, konkrétně 0.7.012.

K čemu je dobré mít novou verzi TSRE, když verze 0.0.008 funguje normálně a dělá vše, co má? Nepochopím :D
Nikomu svou verzi nenutím ;-) A určitě nepřestanu jen proto, že je pro někoho nepotřebná.

Už když jsem si poprvé sáhl na TSRE v0.8 (nevěděl jsem, že je kód k dispozici), viděl jsem tam dost chyb. Například čtení z podsložek OpenRailsCZSK – zápis v settings.txt v podstatě dělá jediné: ignoruje klasické zápisy a zaměřuje se pouze na include.

V mé verzi to funguje jinak – program skutečně prohledává podsložky a jde o krok dál (rozuměj tak, že načte .eng a .wag, ale textury bere z kořenové složky).

Dále jsou aktivace oken řešeny ne přes pevný zápis v settings.txt, ale přímo v kódu. Takových úprav je tam víc. Stejně tak ukládání consistů – při každé změně se spustí „normalizace“, systém znovu přepočítá vozy a zapíše je správně.

Je pravda, že do Editoru tratí se mi zatím moc nechce, protože mám jen tratě BP a 321. Včera se ale ledy trochu pohnuly a možná na něj taky dojde.

Napsal mi jeden místní stavitel, že by otestoval svou trať na mé verzi. Krátce poté přišla zpráva, že se koleje nenačítají správně, tak jsem zasedl k PC a prošel všechny .cpp soubory, kde by mohla být chyba. Požádal jsem ho, jestli mi může poslat svou trať, a ukázalo se, že u mě je vše v pořádku a zobrazuje se to správně.

Chyba tedy byla pravděpodobně někde při stahování nebo kompilaci. Poslal jsem mu aktuální sestavení a následně mi potvrdil, že vše funguje, jak má. :-)

Nechápejte mě špatně – nechci říct, že Editor tratí upravovat nebudu. Rád bych stavitelům vyšel vstříc a udělal maximum pro to, aby se jim pracovalo lépe. Jenže tohle už nejde řešit jen přes soukromé zprávy jako u ukládání souprav nebo čtení složek.

Mojí 090 si můžeš stáhnout na webu 090, viz podpis. Můj Global pak funguje pro více tratí a vše zdarma.

Ahoj, jen bych rád ukázal rozdíl v řešení načítání INCLUDE cest.

Běžně se to řeší přes settings.txt, například:

includeFolder = OpenRailsCZSK

Tohle řešení ale funguje jen pro jednu konkrétní složku a je potřeba ho ručně nastavovat podle toho, jak má kdo strukturu složek.

Já jsem to zkusil řešit přímo v kódu, aby to bylo automatické a fungovalo bez zásahu uživatele. Používám logiku, která postupně zkouší více možností:
  • nejdřív OpenRailsCZSK
  • pokud není, tak OpenRails
  • pokud není ani to, tak kořenovou složku
Díky tomu:
  • není potřeba nic nastavovat v settings.txt
  • funguje to pro CZ/SK obsah i klasický OR/MSTS
  • je to odolnější vůči různým strukturám Trainsetu
Za mě je to praktičtější hlavně pro běžné uživatele, kteří nechtějí řešit konfiguraci.

Ukázka správného zápisu v kódu:
Kód:
if(Game::ortsEngEnable){
        QString basePath = path;
        QString lowerPath = path.toLower();

if(lowerPath.endsWith("/openrailsczsk") || lowerPath.endsWith("/openrails")){
            basePath = path.left(path.lastIndexOf("/"));
        }

mstsincpath = basePath.toLower();

QString czskPathId = (basePath + "/OpenRailsCZSK/" + name).toLower();
        QString orPathId = (basePath + "/OpenRails/" + name).toLower();
        QString rootPathId = (basePath + "/" + name).toLower();

czskPathId.replace("//","/");
        orPathId.replace("//","/");
        rootPathId.replace("//","/");

if(QFile::exists(czskPathId)){
            finalPathId = czskPathId;
            finalIncPath = (basePath + "/OpenRailsCZSK").toLower();
        } else if(QFile::exists(orPathId)){
            finalPathId = orPathId;
            finalIncPath = (basePath + "/OpenRails").toLower();
        } else {
            finalPathId = rootPathId;
            finalIncPath = basePath.toLower();
        }
    }

Tady tě musím opravit, ale určitě ti nebudu nutit svou verzi. Verze 0.8 je totiž stejná verze, kterou upravuji já, konkrétně 0.7.012.
Jen série 8.005 má verzí devatenáct (005a - 005y), a to nepočítám řadu 8.004. Podle toho co píšeš, by musely být všechny stejné. Což samozřejmě není pravda. Nejnovější stabilní verze je 0.7.620, které předcházely verze 610, 603 a 614. Takže nevím v čem mne musíš opravovat, když napíšu že nebudu používat starší verzi. :cool:
PS: Stále se bavím o Route editoru.

Jen série 8.005 má verzí devatenáct (005a - 005y), a to nepočítám řadu 8.004. Podle toho co píšeš, by musely být všechny stejné. Což samozřejmě není pravda. Nejnovější stabilní verze je 0.7.620, které předcházely verze 610, 603 a 614. Takže nevím v čem mne musíš opravovat, když napíšu že nebudu používat starší verzi. :cool:
PS: Stále se bavím o Route editoru.
Asi jsme se úplně nepochopili :-) Netvrdím, abys používal mou verzi. Klidně používej jakoukoli jinou – třeba i tu „z Ugandy“ :-D

Celou dobu jen říkám, že je to podle mě špatně řešený projekt, kde se spousta věcí zapisuje natvrdo do settings.txt místo toho, aby byly řešené přímo v kódu. V některých případech se dokonce vypínají původní funkce (zakomentují se pomocí //) a nahrazují se vlastními – a to mi nepřijde jako dobrý přístup.

Nic jiného tím celou dobu netvrdím. Ano, verze 0.8.x jsou v základu stejné, jen s opravami toho, co dříve nefungovalo.

Opravovat mě nemusíš – jsem přímo v kontaktu s GOKU (autorem oficiální verze). I on sám mi psal, že nechápe, proč někdo vypíná původní funkce v kódu a nahrazuje je vlastními řešeními.

Stačí se podívat do settings.txt té verze, kterou používáš – téměř každý řádek obsahuje komentář //, což v praxi znamená, že se tím daná funkce vypíná.

Mám navíc ohlasy od dalších stavitelů, že jim aktuální verze, kterou používám, vyhovuje a staví na ní. :-)

Až GOKU opraví chybu s „růžovými texturami“, tak přejdu na jeho novou verzi. Do té doby to ale zůstane tak, jak to mám teď.

Ale ono to fungovalo. Když byl nějaký pohyblivý objekt, tak se zatrhlo Animovaný objekt a ten objekt se automaticky rozhýbal. Jako například v Ústí lanovka na Větruši. Je to jen slovíčkaření a stavitelé naštěstí pochopili. :) Tedy bych z toho žádný převrat nedělal. Ale je pravda, že Animovat objekt je přesnější.

Ale ono to fungovalo. Když byl nějaký pohyblivý objekt, tak se zatrhlo Animovaný objekt a ten objekt se automaticky rozhýbal. Jako například v Ústí lanovka na Větruši. Je to jen slovíčkaření a stavitelé naštěstí pochopili. :) Tedy bych z toho žádný převrat nedělal. Ale je pravda, že Animovat objekt je přesnější.
Přesně tak. Zkouším u sebe, co které tlačítko dělá, než ho přeložím :D Dal jsem dým komínů a kliknul na „Animate Object“ a dým se začal hýbat. Ale jak píšeš, je to jen slovíčkaření.

Když už je řeč o té animaci zde a popisu, je dobré říci k tomu, že pokud samotný objekt není vytvořený jako animovaný respektive s animací, můžete zaškrtávat tuto podmínku tisíckrát a objekt bez animace se stejně nerozhýbe. Tak ve finále bude asi jedno, zda je tam animovaný objekt, či animovat objekt toho se dá využít hlavně u animovaných postaviček lidí, pokud má model animaci a odlišuje se od jiných modelů, pokud se tato volba nezaškrtne, zůstane postava bez animace, má to svoje výhody
A u toho nastavení vody, což je hned ten první sloupek v ukázce je napsáno průměr a rovná se nula, tam bych to spíše přeložil jako výška vody.

Mojí 090 si můžeš stáhnout na webu 090, viz podpis. Můj Global pak funguje pro více tratí a vše zdarma.
Tady nejde o to, že si stáhnu něčí trať, ale o to, že vlastně ani nevím, co bych měl konkrétně upravovat nebo vylepšit. Pro test si můžu vytvořit nějakou jednoduchou trať o dvou kolejích. Jenže nevím, co vás při stavění v TSRE trápí.

Chtěl jsem Editor tratí ve své verzi úplně vypnout, ale dostal jsem zprávy, že ho mám nechat. Jenže už mi nikdo nenapsal, na co se mám zaměřit, takže ho zatím jen překládám.

Když už je řeč o té animaci zde a popisu, je dobré říci k tomu, že pokud samotný objekt není vytvořený jako animovaný respektive s animací, můžete zaškrtávat tuto podmínku tisíckrát a objekt bez animace se stejně nerozhýbe. ...
Právě proto jsem na to upozorňoval. Tam se zaškrtávají vlastnosti modelu - jestli se jedná o objekt animovaný, terénní nebo obyčejný (nezaškrtnuto nic). Proto přídavné jméno.
Vlastní animaci musím vytvořit při tvorbě modelu příslušným programem. ;)

Back
Nahoře