Nastavení času rozednění

verze 3 je moc povedená, včetně té zatáhnuté oblohy ...
3

Naposled editoval moderátor:
OK.
Pomalu začnu upravovat tu verzi 3 (nastavit dobu rozednívání, výšku vodní hladiny apod). To ale neznamená, že zastavuji hlasování. Stejně se k tomu dostanu pořádně až o víkendu. :)

Jinak nebulus měl pravdu.
Mne príde trošku divné sneženie pri pekne letne zelenej vegetácii
Ta vegetace se nepovedla, nějak jsem si neuvědomil, že na každé trati v MSTS se počasí ZIMA/SNÍH a JARO/SNÍH počítá mezi zimní krajiny a zobrazují se při nich již zimní textury. :eek:

To ve mě vyvolává otázku. Kde je v MSTS nastaveno, že počasí ZIMA/SNÍH a JARO/SNÍH je brané jako zimní počasí? Ovlivňuje to stavitel tratě, nebo je to nadefinováno jako neměnné přímo v MSTS?
:idea: Může to někdo osvětlit? :idea:

Nějaké anomálie bych asi neřešil. Neumím si představit, že pojedu aktivitu 800km s jarním počasí a do toho bude sněžit. Opravdu by za tu dobu muselo napadnout hodně sněhu a to MSTS neumí.
Soustředil bych se na taková nastavení oblohy, jaká umí být celý den.

Zbyněk Šemora napsal:
Nějaké anomálie bych asi neřešil. Neumím si představit, že pojedu aktivitu 800km s jarním počasí a do toho bude sněžit. Opravdu by za tu dobu muselo napadnout hodně sněhu a to MSTS neumí.
Soustředil bych se na taková nastavení oblohy, jaká umí být celý den.
Ony ale existují i kratší aktivity

Vrbam: Nepamätám ... viem o programoch čo ich dokázali meniť, ale rozhodne nie počas hry ... to by zrejme žiadalo nejaký ten zásah do kódu hry, kedy by boli náhodne načítané nové .env súbory, najlepšie aj s nejakým prechodom ...

JOHNZ napsal:
Vrbam: Nepamätám ... viem o programoch čo ich dokázali meniť, ale rozhodne nie počas hry ... to by zrejme žiadalo nejaký ten zásah do kódu hry, kedy by boli náhodne načítané nové .env súbory, najlepšie aj s nejakým prechodom ...

Možná časem na to Džordž příjde a budeme jezdit za proměnlivého počasí :lol: :lol:

Tak s počasím pomalu pokračuji ke zdárnému konci. V průběhu vytváření nových env souborů počasí jsem narazil na to, že u některých tratí jsou v základním nastavení env souborů dost velké rozdíly výšky hladin při jednotlivých počasích. Asi největší rozdíl (u českých a slovenských tratí) je na trati ZSR 150 kde rozdíl činí 1,7 m a to mezi počasím Jaro/sníh a Zima/déšť. Stejný rozdíl 1,7 m je i na trati 321 a to mezi Léto/déšť a Zima/déšť. Zvýšená hladina o 1,2 m se dá také najít na trati 180-183 při počasí Jaro/déšť. Takže teď už jenom čekám na vyjádření autorů tratí, zda tyto hodnoty se mají zachovat, či se budou upravovat. Osobně si myslím, že při počasí Jaro/déšť - sníh by trošku zvýšená hladina neškodila. Takové jarní tání a k tomu déšť to se musí někde projevit, no ne?
PS: Pro ostatní tratě upravené env soubory na testování bych chtěl v průběhu zítřka dát ke stažení.

A ještě bych měl jeden malý dotaz. Místo zima/déšť jsem udělal počasí s drobnějším sněžením, ale bohužel je slyšet zvuk deště. Nevíte prosím někdo, kde MSTS určuje co bude pro dané počasí slyšet za zvuk. Týká se to hlavně deštivého počasí ve všech ročních dobách protože u jasna a myslím že i u sněhu se žádný zvuk "navíc" nevyskytuje.
Díky

bob57_cz napsal:
Malý dotaz k počasí:
Každý autor trati si zvolil pro *.env jiné soubory - jiné předlohy.
Kdyby se u všech tratí začaly používat stejné definiční soubory, nesjednotilo by se to ?
Ano i ne. Jde o to, že pro každou trať lze i při stejných názvech *.env souborů vytvořit specifické počasí. Třeba pro 180-183 může jako pro podhorskou trať být úplné jiné počasí než pro rovinatou ZSR 130 i když půjde o soubor stejně pojmenovaný - třeba Jaro/jasno apod. To vše záleží jen a pouze na domluvě se stavitelama tratí - pokud budou mít nějaké speciální požadavky na určitou roční dobu. Já v současné době mám už asi 25 druhů nových počasí s nastaveným rozedníváním (hlavně Léto), kde je třeba jenom změněná intenzita deště, nebo barva vodní hladiny.

Přimlouvám se za Bobův návrh. Existovaly by např. 3 varianty počasí (ENV) PODZIM - SNÍH, obsahující odstupňovaně různé efekty jako mlha, velikost oblačnosti, rychlost pohybu mraků či srážky. Z nich by si stavitel trati (a nebo i šikovnější uživatel) vybrali sami - a to už na základě skutečných podmínek na té které trati. Jako PŘÍKLAD uvádím: zataženo s poletujícím sněhem pro koridorovky, mlha a vyšší srážky pro podhorské trati apod. ENV soubory by byly jednoznačně definovány - např. ve stylu trainsetu. Otázkou zůstává distrubuce odpovídajících textur. Přimlouvám se za "globální" balík, obsahující textury ke VŠEM druhům počasí. Ponechá se volnost uživatelům. Naproti tomu mohou vzniknout námitky s poukazováním na obsazenou paměť. Promluvme si o tom, jsme přece na fóru, ne?

Venny napsal:
Přimlouvám se za Bobův návrh. Existovaly by např. 3 varianty počasí (ENV) PODZIM - SNÍH, obsahující odstupňovaně různé efekty jako mlha, velikost oblačnosti, rychlost pohybu mraků či srážky. Z nich by si stavitel trati (a nebo i šikovnější uživatel) vybrali sami - a to už na základě skutečných podmínek na té které trati. Jako PŘÍKLAD uvádím: zataženo s poletujícím sněhem pro koridorovky, mlha a vyšší srážky pro podhorské trati apod. ENV soubory by byly jednoznačně definovány - např. ve stylu trainsetu. Otázkou zůstává distrubuce odpovídajících textur. Přimlouvám se za "globální" balík, obsahující textury ke VŠEM druhům počasí. Ponechá se volnost uživatelům. Naproti tomu mohou vzniknout námitky s poukazováním na obsazenou paměť. Promluvme si o tom, jsme přece na fóru, ne?

V tom značení env souborů není problém. Já jsem si již něco podobného musel zavést protože bych se v tolika verzích jednoho počasí už stěží vyznal.
Ohledně té velikosti textur. Během dnešního večera (noci) bych chtěl na svých stránkách k dalšímu testování zveřejnit "nové" chybějící počasí (kromě sníh/jaro-podzim). Jedná se o 10 druhů počasí, kdy je zde celkem použito 67 různých textur (počítáno v to i některé původní textury) o celkové velikosti něco přes 16 Mb. Což si myslím není zase tolik. Takže kompletní balík textur by nebyl problém. Jinak textur jako takových je v těch 10 počasích použito něco přes 100.
Přejmenování env souborů však musí chtít hlavně stavitelé jednotlivých tratí, protože to jaké počasí je přiřazeno k jednotlivým ročním dobám se řídí v souboru *.trk jednotlivé tratě a tento soubor se většinou při každé aktualizaci tratě přepisuje také. Je fakt, že co trať to pomalu jiné názvy *.env souborů.
Dalším řešením jak rozšířit tuto základní nabídku počasí jsem uvažoval sety do programu KOSMOS.
Toliko vše a jdu upravovat názvy jednotlivých env souborů pro jednotlivé tratě ať to můžu vydat.

MUŽETE STAHOVAT

Tak můžete stahovat a testovat deset nových počasí do MSTS. Chybí pouze Podzim-Jaro/sníh. Více na stránkách http://www.blackwolf-msts.ic.cz v sekci POČASÍ.
PS: zjistil jsem, že se nechtějí načíst moje stránky , asi nějaká chybka na serveru ic.cz. :cry: protože nejdou načíst i jiné stránky s touto koncovkou. Snad to co nejdřív odstraní a budete moci sosat.
Blackwolf

Bohužel, stav trvá i sobotu dopoledne.
Reaguji zároveň na požadavek spolupráce traťařů a Blackwolfa: myslím, že už to tady kdysi nastínil - změny počasí musí být součásti oficiální aktualizace autora (nejlépe samostatné). Po odladění a testech budeme my, uživatelé, mít počasí se "zárukou", o jaké se rosničkářům ani nezdá. kdo si v tom bude šťourat - potom na vlastní nebezpečí a nemůže napadat ani autora počasí, ani autora štreky.
Hezkou sobotu

web znovu v provozu

Tak chyba na ic.cz asi už byla odstraněna a pár průkopníkům se již soubory podařilo stáhnout.

Mal by som pripomienku k textúram vody pri niektorých typoch počasia ( napr v lete ). Sú tam použité dosť azúrovo modré textúry vody, ktoré skôr zodpovedajú farbe mora pri tichomorskom ostrove :D . V skutočnosti sú naše rieky skôr kalné a znečistené, takže reálnejšie by bolo niečo viac zeleno-hnedé.

Back
Nahoře