Ladeni 162/362 a 163/363

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsr
  • Datum začátku Datum začátku

zsr

Posunovač
Zdravim,

pripravil jsem k otestovani sadu engu na velmi rozsirene ( i v Trainsetu BP) lokomotivy rad 162/362 a 163/363.

Za zaklad jsem vzal engy existujici, u kterych jsem provedl nasledujici upravy. Vychazel jsem z charakteristik, ktere mi zaslal Bob57 (Diky!) a z informaci na Atlasu lokomotiv ( http://www.atlaslokomotiv.cz ).

Zpusob rizeni odpovida manualnimu rizeni tazne sily. Protoze jsou nektere otazky stale otevrene (viz poznamka nize), povazuji tyto engy stale za betu. Presto jsou svym chovanim podstatne blize realu a pri rozjezdu poznate, proc se jim rika Pershing.

Vysel jsem z predpokladu, ze ridici obvody lokomotivy podle navolene polohy kontroleru udrzuji konstatni proud v motorovych skupinach. Do rychlosti 60 km/h zvysovanim napeti (1500V), pote snizovanim buzeni motoru. Pri danem jizdnim stupni je tedy jizdni charakterisitika do 60 km/h plocha , nad 60 km/h zacina po krivce blizke hyperbole klesat. V realite to znamena, ze proud je po celou dobu konstantni, tazna sila je konstatni do 60 km/h, pak klesa.

V MSTS je simulovano rizeni motoru pouze napetim ( pomer I/F=konst ). Z toho vyplyva, ze model ma spravny prubeh tazne sily, ale nad 60 km/h proud oproti realu take klesa.

Rychlost odpovidajici plnemu napeti a plnemu buzeni je u rady 162/362 vyssi - cca. 70 km/h vzhledem k prevodu do rychla.

Dalsi upravenou oblasti je adhese. Zde jsem nastavil hodnotu 188kN, coz odpovida realne adhesi pri rychlosti 60 km/h. Ve skutecnosti vsak je rozjedova adheze cca. 245kN a plynule klesa, prochazi bodem [60kmh;188kN] a pak dale klesa. Bohuzel MSTS obsahuj chybu a adheze je v celem rozsahu rychlosti konstantni (jedna se o jednu z mala chyb ve fyzice v simulatoru, jinak je MSTS perfektnim newtonovskym svetem).

Vybral jsem hodnotu, od ktere klesa jiz adhese tolik neklesa. Pri extremne tezkem rozjezdu (nakladni vlak, do kopce) si musite pomoci piskem. Nicmene i v realite strojvedouci, ktery by pri rozjezdu sel az k hodnotam tazne sily 245kN bude konfrontovan s prudkym poklesem adhese s rostouci rychlosti, takze by stejne musel piskovat nebo snizovat tah.

Tazna sila odpovidajici hodinovemu proudu je 185 kN (162/362 160kN), takze v bezne provozni oblasti je nastavena adhese zcela dostacujici a realisticka.

Z tohoto duvidu jsem take odstarnil Antislip - v MSTS funguje tak, muzete taznous silu zvysovat na jakoukoliv hodnotu bez prokluzu. Ve skutecnosti samozrejme neni elektronicky mozne zvysit mez adheze, ale Antislip omezuje taznou silu podobne jako ASR v aute. To vsak v MSTS simulovat nelze.

Pri rizeni odpovida trvalemu proudu 715 A tazna sila 173kN (162/362 149kN) a poloze kontroleru 65%. Hodinovemu odpovida poloha kontroleru 70%. Nepretezujte lokomotivu dlouhodobe za tyto hodnoty. Ve skutecnosti by vas ridici elektronika upozornila nebo omezila, aby nedoslo k tepelnemu poskozeni motoru.

Rada 162/362 ma vsechny relevantni hodnoty upraveny pro vyssi rychlost a nizsi taznou silu.
U rady 362/363 jsem si vybral vykon na soustave 25kV, tedy nizsi, ciste z duvodu odliseni od rady 162/163.

Soubory jsou ke stazeni zde:

http://csd.webzdarma.cz/Files/cd362_363.zip

Predem vsem dekuji za vyzkouseni a kriticke pripominky!

ZSR
7/1/2007
http://csd.webzdarma.cz

Co ale nevim:

1) Znamena to, ze tazna sila je konstatni az do dosazeni max. rychlosti 140 kmh?
2) Pokud je prekrocena mez adheze, protiskluz omezi taznou silu nebo zacne piskovat?
3) Z logiky veci mi vyplyva, ze od 60kmh (po dosazeni plneho napeti na svorkach motoru) zacina pri konstatni tazne sile rust proud motoru, je tomu opravdu tak?
4) Jaka je maximalni nastavitelna tazna sila? 260kN? Pokud ano, hrubym odhadem (analogie s E499.0) mi vychazi proud cca. 1050, ktery by tak mohl byt udrzitelny na 15 min, ale co potom? Automatika podle otepleni kotvy snizuje taznou silu? Navic po prekroceni 60kmh by pro udrzeni teto sily musel proud jeste vzrustat. Nerkuli ze mez adheze mi vychazi pri koeficientu treni 0,35 pri rozjezdu na 267kN ale pri rychlosti padesat (koef teni 0,218) uz jenom 171kN.

Naposled editoval moderátor:
Na Webzdarma je nejaky problem, takze je to nahrano na server jako ASCII. Staci misto prosteho kliknuti prave tlacitko mysi a stahnout.
Diky za pochopeni.
ZSR

zsr napsal:
Na Webzdarma je nejaky problem, takze je to nahrano na server jako ASCII. Staci misto prosteho kliknuti prave tlacitko mysi a stahnout.Diky za pochopeni.ZSR
Stažení bez problému.
Odstavec ("Co ale nevim:") se tam asi dostal omylem, už zodpovězeno dávno.

Proč tam dáváš hodnoty BS2 ? :
EngineBrakesControllerFullServicePressureDrop ( 21 )
TrainBrakesControllerMaxPressureDropInNormalApplication ( 22 )
TrainBrakesControllerFullServicePressureDrop ( 22 )
V poslané 74 byly hodnoty pro BSE.

Tenhle unreal ruším automaticky jako první všude:
OverspeedMonitor (
MonitoringDevicePenaltyTimeLimit ( 90 )
MonitoringDeviceAppliesEmergencyBrake ( 1 )

Tohle se někomu nelíbilo
Brake_Train ( 0 1 0.055 0.4
nastavenou hodnotu drží
NumNotches ( 5
Notch ( 0.00 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.40 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.80 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )

bob57_cz napsal:
[Tohle se někomu nelíbilo
Brake_Train ( 0 1 0.055 0.4
nastavenou hodnotu drží
NumNotches ( 5
Notch ( 0.00 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.40 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Notch ( 0.80 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
Ano, nelíbilo, protože za tím byly 4 hodiny práce. (ale doposud jsem nenašel praktický problém, unreal jsou polohy jako má, tak tvá, proto nebyl důvod obětovat další den práce). Pokud Ti to tolik vadí, prosím, přepiš a naklonuj tu něco přes stovku engů, zkontroluj a pošli. Dám to do aktualizace. Pokud engy doladíš dle Tvých připomínek, pak už je i důvod k update. Však jsi na tom jezdil, proto Tvá výstupní kontrola je žádoucí.

Velmi hezká práce, tam kde dřív peršinky neměly se 14ti vozovým rychlíkem šanci, si dnes vyšlapují 140, jakoby se nechumelilo.
Hlavně zrychlení ze 100 na 120, respektive 120 na 140 km/h je teď stejně jako v reálu daleko živější.

Bohužel nemohu posoudit při rychlostech nad 100,na tratích kolem Plzně je max 100,ale když jsem vozil R 704,která měla 12 vozů,tak to na zrychlení bylo sakra znát.

Pawlik napsal:
Velmi hezká práce, tam kde dřív peršinky neměly se 14ti vozovým rychlíkem šanci, si dnes vyšlapují 140, jakoby se nechumelilo.
Hlavně zrychlení ze 100 na 120, respektive 120 na 140 km/h je teď stejně jako v reálu daleko živější.
No já si myslím, že jen podle pocitu před monitorem se to poznat nedá. V reálu člověk přímo cítí ten výkon, jenomže v MSTS se stejné zrychlení bez účinků sil zdá jako by silně líné.
Ideální jsou stopky a pokud mám to štěstí svézt se na lokomtivě, tak si rozjezd na určitou rychlost stopnout, A pak si v MSTS sestavit stejný vlak a obě měření porovnat.
Já takto nastavoval 451 i 560.
Kdysi porovnával Dráčik vyladěnou 350 a také se mu proti reálu model v MSTS zdá moc silný.
Já eng ještě netestoval, tak zatím nemohu posoudit. Ale věřím ,že to bude mnohem lepší než to bylo. Jen to ještě naklonovat do stovek dalších engů, kdy je nutné rozlišit modely Starého a Jardy Skůry. Žádný med. (jinak by se rozhodily rozměry a světla) Třeba to někdo udělá a mohl by ostatní varianty i přeznačit do normy, ať to máme za sebou :lol: :lol: :lol:
Ale nejprve by to chtělo finálně dohodnout další nastavení.
Penalizace bych asi zrušil, protože se stejně dají ošulit klávesou 1
Pantograf je nahoře. Dát jej jako výchozí dolů? I za cenu spuštění kompresorů se smetáky dole? To ať rozhodnou aktivní i bývalí strojvedoucí.

Jasně Zbyňku máš pravdu reál a MSTS jsou přece jen odlišné,ale spíš jsem rád,že jsme se dostali zase více k realitě.Jen okrajově sem to asi nepatří,všiml jsem si bílá světla u 242,svítí ty vnitřní,ale ve skutečnosti bílá svítí ta venkovní,koukám na to z věže pořád.

Zbyňku na to ošizení klávesou1 jsem taky došel čistě náhodou.Záležím na hráči jak se rozhodne jestli to těch 90 vtzeřin vydrží nebo jestli se rozhodne okamžitě odjet.S pozdravem latich

Re: zš

latich napsal:
Zbyňku na to ošizení klávesou1 jsem taky došel čistě náhodou.Záležím na hráči jak se rozhodne jestli to těch 90 vtzeřin vydrží nebo jestli se rozhodne okamžitě odjet.S pozdravem latich
Abych mohl argumentovat vytvořil jsem a projel svou 10 hodinovou aktivitu. Praxe je taková, ikdyž jsem se snažil udělat volné jízdní doby, tak zásah rychlobrzdy ve většině případů znamená, že je hráč téměř bez šance zpoždění dohonit. Aby stihnul časový bod, tak musí hru opustit a znovu z nejbližšího save načíst. Takže jakákoli penalizace ztrácí na významu. Ale na druhou stranu, rychlobrzda není pro hráče takový šok jako ukončení úkolu při překročení rychlosti. Stále má volbu zkusit zpoždění dohonit nebo znovu hru loadnout. Záleží na okolnostech. Na EC jedoucí 160 těžko, ale zastávkový osobák, tam se dá dohonit hodně.

Nemyslel jsem, že se chová jako v reálu, to asi těžko poznám.
Jen ze zkušenosti vím, že Peršingy se s rychlíkem hravě rozjíždějí až na maximálku, což původní eng nedělal.
Chtělo by to naklápěcí židličku. :)

Zdravim,

z hlediska zrychleni a pod. by to melo byt ve schode s realitou. To zrychleni vznika tim, ze ridici elektronika udrzuje konstantni taznou silu. Kdyz se projedete bobinou, tak tam vlastne rucnim zarazovanim vyssich stupnu delate to same manualne, ale samozrejme pomaleji - jedete po takove pile, kdy motory jak se rozbihaji tak tazna sila klesa a tim samozrejme i zrychleni. Vy radite vyssi stupen a tazna sila zpusobuje zrychleni ale zaroven klesa s vyssi rychlosti. To u persingu neni.

Realne zrychleni si muzete promerit v rozsirene diagnostice a zjistite, ze rovnice F=m x a plati v MSTS svete stejne jako v realnem.

Jinak co se tyce vztahu reality a MSTS, tak mohu rict po nekolika letech ruzneho zkoumani a opakovani si mechaniky pohybu, ze MSTS ma velice dobry fyzikalni model pohybu teles - vsechny rovnice konzistentne plati (jedine co je spatne je prubeh adheze, ale to uz jsem to zminoval).

Nezapomente pri jizde s persingem dodrzovat hranici 65% polohy kontroleru pro trvaly vykon a 70% pro hodinovy vykon.

Zdravim

ZSR

Pantografy bych při startu nechal dole. Sice se spustí ten kompresor, protože hlavní vzduchojem je z nějakého důvodu poloprázdný, ale pak už jsem zvuky zablokoval. I při přechodu na druhé stanoviště.
Dál jsem upravil zvuky brzd - u těchto eng souborů jsou reálné hodnoty.

Pan Semora, mohol by som sa Vas spytat, ked sa osvedcia tieto vsetky ladenia, ktore upravuje zsr, planujete ich vsadit aj do trainsetu BP, teda aktualizacie trainsetu, alebo si to moze kazdy z uzivatelov osobne upravovat sam??? Dakujem

Ivan.ps napsal:
Pan Semora, mohol by som sa Vas spytat, ked sa osvedcia tieto vsetky ladenia, ktore upravuje zsr, planujete ich vsadit aj do trainsetu BP, teda aktualizacie trainsetu, alebo si to moze kazdy z uzivatelov osobne upravovat sam??? Dakujem

Sám na svým trainsetu si dělej co chceš (pokud víš co děláš). Ovšem potom si třeba nesmíš stěžovat, že se ti to a to vozidlo, které jsi si upravil, chová nekorektně např. jinak jezdí v aktivitě atd...

V reálu si 363 sama kontroluje protiskluz,záleží jak má nastavenou protiskluzovku.Snižuje/zvyšuje výkon podle adhezních podmínek.V MSTS jak jsem jí trochu naložil,šup a prokluz.Jestli to tak necháme,nic proti tomu nemám,bylo by možná dobrý aby v kabině byla nějaká kontrolka,která by signalizovala skluz.

Zkoušel jsem nový eng na 362.119. Používám zvuky od Jacka a hodnota 73psi je tam taky správně...proč mi tedy běží stále kompresor a zvuk odbrzdění se taky přehrává dokola?

Jacek napsal:
Pantografy bych při startu nechal dole. Sice se spustí ten kompresor, protože hlavní vzduchojem je z nějakého důvodu poloprázdný, ale pak už jsem zvuky zablokoval. I při přechodu na druhé stanoviště.
Dál jsem upravil zvuky brzd - u těchto eng souborů jsou reálné hodnoty.

To znamená že na tvých stránkách jsou aktualizované sms soubory?

ES 499.0001 napsal:
To znamená že na tvých stránkách jsou aktualizované sms soubory?
Ne, v tom balíku je už tolik úprav a nových zvuků, že bude potřeba vyjednat souhlas všech, kteří se na tom podíleli a pak bych to zveřejnil.

K tomu kompresoru:
TrainBrakesMaxSystemPressure (73 )
EngineBrakesMaxSystemPresure ( 73 )

V těchto řádcích MUSÍ být stejné hodnoty

Back
Nahoře