Číslování TK, určení začátku a konce trati

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna zsbeer
  • Datum začátku Datum začátku

zsbeer

Cestující
Keď už sme pri technológii jazdy, tak sa spýtam...
- Písalo sa, tiež som sa s tým v aktivite stretol, že sberač treba stiahnuť aj pri prechode z "párnej skupiny" na "nepárnu skupinu" kolají. A odkiaľ človek vie, ktorá je párna a nepárna? Ďakujem za vysvetlenie.

zsbeer napsal:
- Písalo sa, tiež som sa s tým v aktivite stretol, že sberač treba stiahnuť aj pri prechode z "párnej skupiny" na "nepárnu skupinu" kolají. A odkiaľ človek vie, ktorá je párna a nepárna? Ďakujem za vysvetlenie.
ak si v tomto laik tak to poznáš asi len podľa čísla vlaku napr. R420 Excelsior ide pod týmto číslom z Košíc to znamená, že nultý kilometer je v Košiciach pretože na konci čísla vlaku je 0 čo sa berie ako párne číslo čiže ideš po párovej koľaji.

pegas napsal:
zsbeer napsal:
ak si v tomto laik tak to poznáš asi len podľa čísla vlaku napr. R420 Excelsior ide pod týmto číslom z Košíc to znamená, že nultý kilometer je v Košiciach pretože na konci čísla vlaku je 0 čo sa berie ako párne číslo čiže ideš po párovej koľaji.

Dakujem

pegas napsal:
zsbeer napsal:

Tohle vysvětlení se mi vůbec nezdá. Každá kolej má své pevně dané číselné označení a to tak, že koleje nalevo ve směru jizdy od začátku trati se označují lichými čísly a koleje napravo sudými. A abys věděl která je která, musíš vědět, kde trať začíná. U trojkolejné trati ta prostřední má číslo nula.

Miran napsal:
pegas napsal:
zsbeer napsal:

Tohle vysvětlení se mi vůbec nezdá. Každá kolej má své pevně dané číselné označení a to tak, že koleje nalevo ve směru jizdy od začátku trati se označují lichými čísly a koleje napravo sudými. A abys věděl která je která, musíš vědět, kde trať začíná. U trojkolejné trati ta prostřední má číslo nula.
Už jsem to chtěl napsat dříve, ale pak to nakonec nešlo, bo jsem si říkal, že to je čápovina, ale nakonec zase asi tak moc nee......

Lichý směr a tudíž 1.TK snad byla vždy od hlavního města a nebo ve směru sever->jih.......od 1.TK. se pak ve směru jízdy po pravé ruce číslovaly staniční koleje lichými čísly a na druhou stranu zase sudými.

A určitě lichý a sudý směr poznáš podle prvního hlavního návěstidla (začíná písmenem L (pro lichý-nepárny směr) a S(pro sudý - párny směr)

veď ja som nenapísal, že číslo koľaje je závislé na čísle vlaku, ale naopak teda na Slovensku je to určite tak, že keď ide vlak po nepárovej koľaji tak má na konci svojho čísla nepárové číslo a naopak. Napr. ak ide vlak z Košíc do Čiernej nad tisou tak ide pod nepárovým číslom lebo ide po nepárovej koľaji lebo nultý kilometer je v Čiernej nad tisou. Vínimkou je napríklad R8 Dukla do Kijeva ten ide z Košíc pod párnym číslom. Čiže laicky povedané od začiatku trate tj kde je nultý kilometer sú koľaje na pravo párne a na ľavo nepárne. Ešte niečo?

bob57_cz napsal:
pegas napsal:
zsbeer napsal:
To jsou mi novinky! Vlak z Prahy do Košic přes Bohumín či Vsetín jede několikkrát po liché i sudé přes dluhonickou spojku, mění jízdu z liché na sudou kolej a zpět a pořád má liché číslo. "Pravidlo" o přidělení čísla podle pojížděné koleje je naprosto mimo v Bohumíně i Přerově.
Boobe, byl jsi rychlejší - to číslo vlaku není podle čísla koleje, ale podle toho, zda jede v sudém nebo lichém směru.....

aha tak to ma nenapadlo beriem späť...mne to strýko ktorý pracuje ako výpravca už 24 rokov vysvetloval pred pár rokmi tak som sa ho na to buď nespýtal alebo som ho zle pochopil...ja som myslel, že existujú len liché a sudé koľaje o smere ma to nenapadlo, ale som to ja hlupák, ospravdlňujem sa za šírenie neoverených informacii...

To Martens:
Teda, proč je L a S mě nikdy nenapadlo :idea:
Na trati z ÚnL do Lysé vede také lichá kolej ze severu.
Když se ale kouknu před sebe, tak mi nad stolem visí cedulky z elektromechaniky ze Staré Boleslavi (stavědla 1), které jsem si tam byl odmontovat, když se v roce 97 rušilo staré zabzař.
A světe div se, návěstidla ve směru na sever (sudém) mají označení L1 až 3 a vjezdové, směr jih, má označení S.
To by mě zajímalo, kde soudruzi udělali chybu?

Pawlik napsal:
To Martens:
Teda, proč je L a S mě nikdy nenapadlo :idea:
Na trati z ÚnL do Lysé vede také lichá kolej ze severu.
Když se ale kouknu před sebe, tak mi nad stolem visí cedulky z elektromechaniky ze Staré Boleslavi (stavědla 1), které jsem si tam byl odmontovat, když se v roce 97 rušilo staré zabzař.
A světe div se, návěstidla ve směru na sever (sudém) mají označení L1 až 3 a vjezdové, směr jih, má označení S.
To by mě zajímalo, kde soudruzi udělali chybu?
Malá mýlka - za to info, že sudý směr je ze severu na jih bych ruku do ohně nedal - je to pouze moje domněnka, která nemusí být správně - za L a S u návěstidel ale ručím - jenom zopáknu, že to platí pro hlavní návěstidla

No pokud já vím tak vždy je to bráno od začátku tratě a to tak že vlevo byla vždy kolej č.1 a staniční lichá skupina a vpravo od začátku tratě kolej č.2 a staniční sudá skupina.Takže pokud jel vlak směrem od nultého kilometru tratě tak je veden jako lichý a opačně jako sudý

No a navestidla "L" jsou v lichem smeru a navestidla "S" jsou v sudem smeru. Viz predpisy CD D1 a CD D2. Samozrejme jsou i vyjimky, jako je napr. usek Breclav - st. hranice, ...

Ano, číslování kolejí na trati souhlasí.
Jen jde o to, že ta návěstidla jsou obráceně. Možná nějaká vyjímka
Doufám, že vjezdová a odjezdová jsou hlavní návěstidla.

Teď koukám na fotky elektromechanik ze Stránčic a Říčan.
Je to to samé, vjezdové v Říčanech od Stránčic, tedy pru sudý směr nese označení L, odjezdová naopak S.
Ve Stránčicích je to také obráceně.
Asi bordel na dráze.

Viz Bob57_cz a Flying Scotsman.

Omyl směr Praha - Benešov je lichý.

Tím by se to vše vysvětlilo. Vlaky do Benešova jsou liché, koleje také,
ale značení návěstidel odpovídá původnímu začátku a směru trati v době výstavby. To samé Lysá - Ústí n. Labem.

Takže když jsem říkal, že to je bordel na dráze měl jsem v podstatě pravdu. :)

Tak abychom v tom číslování a značení měli jasno:
Každá trať má svůj začátek a konec, který je uveden v TTP (tabulka traťových poměrů). Od tohoto začátku ke konci se rozlišuje vpravo a vlevo.
Co je vpravo, je sudé, co je vlevo, je liché. Na trojkolejce je prostřední kolej č.0.
Ve stanici na jednokolejkách je 1.kolej ta, která je přímým pokračováním traťové koleje. Na dvou a vícekolejných tratích se hlavní staniční koleje číslují jako koleje traťové. Ostatní staniční koleje se očíslují zpravidla postupně od hlavních staničních kolejí a to vlevo liché, vpravo sudé. V odbočných stanicích se koleje číslují podle nejdůležitější tratě. Číslování kolejí vždy určuje ZDD (základní dopravní dokumentace).

Návěstidla se ve směru od začátku ke konci značí písmenem L, opačně S.

Aby mě někdo nechytal za slovíčka, můžou samozřejmě existovat vyjímky a to hlavně u složitých stanic apod., vždy je ale řeší výše zmiňovaná ZDD.

Pawlik napsal:
Viz Bob57_cz a Flying Scotsman.

Omyl směr Praha - Benešov je lichý.

Tím by se to vše vysvětlilo. Vlaky do Benešova jsou liché, koleje také,
ale značení návěstidel odpovídá původnímu začátku a směru trati v době výstavby. To samé Lysá - Ústí n. Labem.

Takže když jsem říkal, že to je bordel na dráze měl jsem v podstatě pravdu. :)
Jenze lichy smer je Benesov - Praha, v TTP je uveden jako zacatek Benesov u Prahy(km 134,554) a konec je Praha Vršovice os.n.(km 183,370). Ale cislovani vlaku na jednotkove pozici je na teto trati obracene.

Tak teď je mi teprve jasné, proč jsou L a S návěstidla neodpovídají směru (z hlediska číslování kolejí).

Jestliže se stavělo z Benešova do Prahy, vlevo byly liché koleje, vpravo sudé. Návěstidla se značila v souladu se začátkem a koncem tratě, jak napsal Bob, ale i vzhledem ke směrům (sudý/lichý).
Takže všechno pramení jen z toho, že se přešlo na pravostranný provoz.

Ad Bob:

Já tedy nemám TTP, ale plánek Říčan s razítkem ČD.
Směr Benešov - Praha je z historického hlediska opravdu lichý - tomu odpovídá číslování kolejí, značení návěstidel a začátek trati.
Směr Benešov - Praha by "měl být" lichý, to ale platilo pro levostranný provoz.
Dneska vlaky jedou v druhé koleji a jsou sudé do Prahy a liché do Benešova, tedy nejsou značeny opačně.

Back
Nahoře