r 151

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna blazo
  • Datum začátku Datum začátku

blazo

Cestující
zdravím,
po celkem dlouhe době se vracim k msts a nestačim se divit, těch změn, ale paradni prace, jen tak dal. Většinu problemu se snažim vyřešit sam metodou pokus omyl ale nemužu si poradit s řizenim u upravenych 151. Štve mě system přidavani ,,plynu" kdy abych přidal tak musim mačkat jak pominuty po 1% za kliknuti a tah myši je to same, tak to zkoušim upravit tak, abych mohl přidavat tak jako u ostatnich loko jednoduchym přidrženim D a nemusel mačkat. Zkoušel jsem to okopirovat z 150 kde je to v pohodě, podařilo se mi to celkem v klidu tak jak chci ale až na jeden drobny detail, že když chci v aktivitě přidat tak se mi od tahu20%+ zapne zachrana brzda a tady už nevim jak dal. Diky moc, nebo pokud to už je davno někde upravene tak děkuju za odkaz

Jsou tu dva problémy:
1. Zakládáš zbytečně nové vlákno.
2. To, co ti není po chuti, je další přiblížení reálu.

Na mašině s odporovou regulací, také fíra nenasype plný výkon,
ale přidává postupně.
Připojit k síti motor o výkonu 1000 kW také nelze skokově.
Lokomotiva se teď chová podle reálné trakční charakteristiky.
Jestli nechceš cvakat po procentu, tak klávesu drž stejně jako fíra ve skutečnosti páku kontroleru.
V aktivitě si musíš dávat pozor i na překročení nadproudu.
Jestli ti to vadí, řekni strojmistrovi, ať tě dá do turnusu na nějakou modernější loko, tam pak můžeš jezdit stylem zapnuto/vypnuto.

Jezdí se s tím obtížně, ale o to je to zajímavější.

to je tak v realu? :eek: tak to beru potom vše zpět, tohle jsem netušil :) ale je to tak opravdu těžši protože když tam mam vykon na 100% a jedu 160 a najednou mam vystrahu a brzdit na 120 tak než to stahnu alespon na polovinu tak horko těžko brzim.... ale tak co, poprat se s tim :)

jinak za to vlakno se omlouvam, at to admin klidně hned smaže

Naposled editoval moderátor:
blazo napsal:
to je tak v realu? :eek: tak to beru potom vše zpět, tohle jsem netušil :) ale je to tak opravdu těžši protože když tam mam vykon na 100% a jedu 160 a najednou mam vystrahu a brzdit na 120 tak než to stahnu alespon na polovinu tak horko těžko brzim.... ale tak co, poprat se s tim jinak za to vlakno se omlouvam, at to admin klidně hned smaže
Pokud nemáš seznání trati a nestíháš sjíždět z výkonu, můžeš si pomoci stažením sběrače a poté při staženém již máš dost času na zkrokování do 0, mašina již netáhne a je ve výběhu.
blazo napsal:
Zkoušel jsem to okopirovat z 150 kde je to v pohodě, podařilo se mi to celkem v klidu tak jak chci ale až na jeden drobny detail, že když chci v aktivitě přidat tak se mi od tahu20%+ zapne zachrana brzda a tady už nevim jak dal. Diky moc, nebo pokud to už je davno někde upravene tak děkuju za odkaz
To je chybné nastavení monitorů. To je přesně to, co jsem nedělal a nechtěl takto definovat monitory na záchranku tam , kde je to unreal. V mojí verzi nastavení OverspeedMonitor bylo jen vypnutí proudu bez emergency !!!

bob57_cz napsal:
blazo napsal:
to je tak v realu? :eek: tak to beru potom vše zpět, tohle jsem netušil :) ale je to tak opravdu těžši protože když tam mam vykon na 100% a jedu 160 a najednou mam vystrahu a brzdit na 120 tak než to stahnu alespon na polovinu tak horko těžko brzim.... ale tak co, poprat se s tim jinak za to vlakno se omlouvam, at to admin klidně hned smaže
Pokud nemáš seznání trati a nestíháš sjíždět z výkonu, můžeš si pomoci stažením sběrače a poté při staženém již máš dost času na zkrokování do 0, mašina již netáhne a je ve výběhu.
Bobe, jak to je v reálu, když při výkonu, kdy z troleje tečou kA a stáhnu sběrač? To nedojde k natažení oblouku? Nebo je tam ještě něco, co současně se stažením sběrače už rovnou vypne výkon?

Petr Šimral napsal:
Je tam podpěťová ochrana. Jakmile se smeták ve výkonu oddálí od troleje, klesnou volty a ochrana vyhodí HV.
Aha, ale to musí jít docela rychlé reakční časy, vždyť stačí málo a i přitom oddálení smetáku od troleje se musí ten oblouk natáhnout, ne?

Petr Šimral napsal:
Je tam podpěťová ochrana. Jakmile se smeták ve výkonu oddálí od troleje, klesnou volty a ochrana vyhodí HV.
Nikoliv. Pokud je loko v trakčním výkonu, dojde ihned k vypnutí HV ještě dříve, než se stačí smeták odlepit od troleje. U Bobin jsou spínače sběračů přímo v zemní větvi přídržného jízdního obvodu HV. Pokud je kontroler v 0, je tato větev i s napěťovkou, skluzovku a "rychlobrzdou" mimo funkci. U 150/350 vypne přídržný obvod HV pomocí relé B20, které je opět pověšeno na spínači sběračů, podmínka vypnutí je závislá na odpadlém relé nulového proudu B7, které je sepnuto pouze v bezvýkonovém stavu trakčního obvodu. U 163 je alternativou k B20 relé K142 a k B7 je K106. U všech el.loko jsou závislostní podmínky stejné, jen jednotlivé prvky mají jiné označení/pojmenování.

bob57_cz napsal:
Petr Šimral napsal:
Nikoliv. Pokud je loko v trakčním výkonu, dojde ihned k vypnutí HV ještě dříve, než se stačí smeták odlepit od troleje. U Bobin jsou spínače sběračů přímo v zemní větvi přídržného jízdního obvodu HV. Pokud je kontroler v 0, je tato větev i s napěťovkou, skluzovku a "rychlobrzdou" mimo funkci. U 150/350 vypne přídržný obvod HV pomocí relé B20, které je opět pověšeno na spínači sběračů, podmínka vypnutí je závislá na odpadlém relé nulového proudu B7, které je sepnuto pouze v bezvýkonovém stavu trakčního obvodu. U 163 je alternativou k B20 relé K142 a k B7 je K106. U všech el.loko jsou závislostní podmínky stejné, jen jednotlivé prvky mají jiné označení/pojmenování.
To je potom jiné kafe. Dík

S 350 sa nebudem hádať, aj keď sa mi to nezdá, ale na 240 krokujem dole a cca na 6. odbočke prepnem spínač zberačov do polohy "0". Kým sa zberač odlepí, zatial skrokuje do nuly a nič sa nedeje. Ak by sa odlepil skôr, tak zaúčinkuje podpäťovka. A keď mi to nevychádza aj na iných mašinách, tak jednoducho stlačím "STOP" tlačítko a je to bez ochrán... (samozrejme zakázané)

Dráčik napsal:
S 350 sa nebudem hádať, aj keď sa mi to nezdá, ale na 240 krokujem dole a cca na 6. odbočke prepnem spínač zberačov do polohy "0". Kým sa zberač odlepí, zatial skrokuje do nuly a nič sa nedeje. Ak by sa odlepil skôr, tak zaúčinkuje podpäťovka. A keď mi to nevychádza aj na iných mašinách, tak jednoducho stlačím "STOP" tlačítko a je to bez ochrán... (samozrejme zakázané)
Zakázané? A na co tam to tlačítko je ? 350 je ss mašina s přidaným trafem a usměrňovačem, tak dej ruku do ohně, že je to tak, jak píšu u 150. 350 má navíc jedno paměťové bezpečnostní relátko v obvodu sběračů (a ještě AGL).

bob57_cz napsal:
Dráčik napsal:
Zakázané? A na co tam to tlačítko je ? 350 je ss mašina s přidaným trafem a usměrňovačem, tak dej ruku do ohně, že je to tak, jak píšu u 150. 350 má navíc jedno paměťové bezpečnostní relátko v obvodu sběračů (a ještě AGL).
Je zakázané vypínať výkon HDV pomocou "STOP" tlačítka, to je v predpisoch. Samozrejme, keď neni iná možnosť (nebavíme sa nebezbečenstve..) tak sa to robí. Zajtra ráno berem 350 s depa, tak vyskúšam tú podpäťovku...

Tak ja taky prilozim polinko opet s 372. Pokud trvale krokuju dolu a napr. na 10 st. stahnu smetak, tak si loko automaticky sjede z vykonu a nic se nedeje. Zmetak znovu nahodim a hura do stupnu.

Zdeněk Itterheim napsal:
Tak ja taky prilozim polinko opet s 372. Pokud trvale krokuju dolu a napr. na 10 st. stahnu smetak, tak si loko automaticky sjede z vykonu a nic se nedeje. Zmetak znovu nahodim a hura do stupnu.
U této loko se rozhodí J/B přepojovač a rozpojí všechny linkáče ( zkus to v paralelu ). 37x mají oproti 350 dost změn v obvodech řízení - tlačítko rychlého zkrokování, samostatné šunty na páce reverzu,... Taktéž u 451/2 po spuštění smetáku na výkonu se nevypne HV, ale rozpojí se J/B přepojovač a kontroler skráčí do 0 již bez výkonu.

Ahoj! Chtěl bych se zeptat jaké polohy brzdiče jsou aretované na loko řad150,151,350. Předpokládám, že to bude pro všecky tři řady stejné. Děkuji

Čouda napsal:
Ahoj! Chtěl bych se zeptat jaké polohy brzdiče jsou aretované na loko řad150,151,350. Předpokládám, že to bude pro všecky tři řady stejné. Děkuji
Tak to se tu už popisovalo nejednou, zkus to pohledat sám. Je tu i vyhledávač. Brzdiž je tam BSE, tak tohle heslo dej vyhledat.

151

Zdravim, jeste k tematu pomalosti sundani vykonu: pochopil jsem jeste jakz-takz duvod, ze vykon nejde vypnout najednou, ale dostala me rada ohledne stazeni pantografu... Proc tedy neexistuje moznost rychleho shozeni vykonu jen s HV? Predpokladam, ze to je potreba i v praxi.

Mimochodem, ty lokomotivy se budou nejak modernizovat, nebo na nich tento ergonomicky i provozne "zajimavy" ovladaci system zustane jeste 20 let jejich zbyvajici zivotnosti?

Ve skutečnosti ot je tak,že fíra přidává výkon pomalu a nebo rychle je tam mylsím V,+,++,-,--..Nevím to jistě.Jen tak mimochodem-když v aktivitě schodíte pantograf,tak vám to napíše"odpojení trakčních motorů"
Chtělo by to,jestli by s tím nemohl něco provést Džordž

Loko 151

A když mi toto nové řízení loka VŮBEC nevyhovuje jak to mužu upravit zpět? Co mám přepsat aby to bylo jako dřív? :?:

Back
Nahoře