Tak jsem právě dojel aktivitu RAILTRANS z Řevnic za Zohor, tam mě zastihlo ukončení úkolu ve 21:07. Aktivita se mi moc líbila, přesto bych měl pár připomínek.
a) použité vozidlo na prosto neodpovídá skutečnosti. V engu mělo takové zrůdnosti, jako výkon 3500 kW (správně osobní varianta 1600 kW, nákladní varianta 1750 kW), tažná síla 350 kN (správně Os 235 kN, N 250 kN). Vyrazil jsem s engem upraveným na nákladní variantu (nádrž 4100 litrů). O úpravě tlaku vzduchu nv HP na 5 bar ani nehovořím. Fakt by mě zajímalo, kde Němci sebrali 6,2 baru.
b) v reálu jsem vozil 1000 tun netto MĚŘO (metylester řepkového oleje), což je 17 vozů, celkem souprava vážila 1360 tun. Zde bylo 24 vozů, ve wagu bylo 65 tun. Já jsem si wag. přenastavil na 80 tun na vůz, hmotnost soupravy tedy byla 1920 tun. Upravil jsem ještě jízdní odpor (sekce Friction) podle wagu Falls z trainsetu od Zbyňka. Není to ale dobré, vozy mají velký jízdní odpor a má to vliv samozřejmě jak na rychlost, tak na spotřebu. Vzhledem k tomu, že se mi podařilo najít jeden úsek, kde sklony odpovídají jak v MSTS, tak v reálu a pamatuji si tam i dosaženou rychlost, jsem schopen vozy v T4 naladit na dnešní parametry. Oni se totiž pro odpor vozů používají stále stejné vzorce od doby, kdy se pomalu zaváděla valivá ložiska a dnešní vozy již jsou někde jinde. I proto dosahujeme v reálu výrazně nižší spotřeby než teoreticky vypočtené při jízdě bez zastávek. Toto se dá poznat i podle jízdy na spádu. V reálu již na sklonu 2 promile souprava mírně zrychluje, zatím co zde na 3 promilích ještě stále zpomaluje a teprve na 5ti promilích začne mírně zrychlovat.
c) odjezd v pořádku, žádný spěch, aby vyšlo v 15:21 křižování u odbočky Tunel (to je výhoda, když to člověk jede několikrát

), dále v pohodě přes Krč, Malešice až do Poříčan. V tomto úseku je nezbytné minimálně jednou zastavit pro zpravení strojvedoucího rozkazem V o pomalých jízdách na trati. Do loňského roku to bylo na Čekačkách, dnes v Malešicích. Před Úvaly mě předjel rychlík po nulté, který pak neměl do Úval postaveno a stál na vjezdu. Za Českým Brodem jsem dojel osobák, pomalu jsem dojel do Poříčan na 1. kolej. Zde po dvou minutách v 16:10 bez jakékoliv dopravy návěstidlo zezelenalo a mohl jsem pokračovat. Dále byla jízda plynulá až do Záboří. V Záboří uhýbačka, projel rychlík a já čekal a čekal. Při třetím pokusu (když jsem situaci zkontroloval v AE, tam to fungovalo) jsem se začal rozjíždět proti červené a jak jsem se pohnul, už to zezelenalo. Opět plynulá jízda dále, v Přelouči spatřena výstraha na vjezdu, Pardubice průjezd odbočkou 60 km/h v 17:09, dále plynulá jízda do Zámrsku, zde uhýbačka, pobyt od 17:32 do 17:40, předjeli mě 2 rychlíci. Dále již naprosto plynulá jízda až za Zohor, což je divné. Pravděpodobně proto, že jsem jel opožděn a brzdící zápletky již byly zmizelé. Tím, jak nejsou vozy správně naladěny jsem například v úseku Brandýs - Ústí nad Orlicí jel rychlostí od 52,6 do 56,9 km/h, v reálu zde se stejnou soupravu jedu cca 75 km/h. Takže pokračováno dále, v ČT průjezd ranžírem v 18:21 (zde je to reálné, protože V rozkazy se zpravidla na Brno nedávají. Já ale podstatně častěji jezdím s průjezdem přes osobní), dále jízda do Brna opět bez problémů. Zde připomínka. Rozkaz V se dává v Maloměřicích, proto náklady ve směru na Břeclav zajíždějí do Majlontu, zde na vjezdovém zhlaví zastaví, dostanou rozkaz a jedou dál. Ale tuším, že zrovna období těchto vlaků nebyly do Břeclavi pomalé jízdy pod 100 km/h a tudíž se rozkaz nedával a tudíž bylo možné jet "tunelem". Dále bez problémů přes Břeclav do Kútů, zde průjezd po nákladní skupině, v reálu je samozřejmě nezbytné zastavení, strojvedoucí musí udělat papíry. Pokud mu je někdo udělá, stejně mu je musí předat. Dále jízda bez závad, aktivita ukončena ve 21:07 za Zohorem po ujetých 365,5 km, spáleno 2045 litrů a dosažena spotřeba 2,797 litru na kilometr a 1000 tun váhy vlaky, což je o mnoho více, než jsem zvyklý. Při takto plynulé a pohodové jízdě bych reálu pravděpodobně nepřekročil 2 litry na 1000 hrtkm, na rameni Děčín - Rajka jsem již dosáhl spotřeby 1,763 l/1000 hrtkm.
Takže celkově jsem s aktivitou velice spokojený, rád si zajezdím více takových aktivit.
Díky
Petr Šimral