Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
zbynda napsal:
Z ceskych masin maji pruchozi stanoviste 380 a resa.

Průchozí stanoviště mají akorát některé motoráky.

Průchozí strojovna pod napětím je na českých lokomotivách řady 100, 184, 371, 372, 363.5, 380.

Inak celkom sranda tá 380/381. Miesta na stanovišti žalostne málo. Veľká stolička zrovna blokuje vchod do strojovne a potom za dverami strojovne je niečo (buď vzducharina, alebo niečo iné) čo je montované na strop a tak si tam rozmlátič hlavu jak svieca.......Veľmi bezpečná mašina....Nie všetko čo je 2013 aj spĺňa štandard 2013....

Dem: U 380/381 by se měla celá kabina bez poškození i s fírou šoupnout do strojovny. Deformačním prvkem v tomhle by měla být ta strojovna, pokud nepočítáme prvky za nárazníkama.

Ono prej pokud nastane situace, že se řítíš s 380 proti překážce, tak máš zůstat na stanovišti a nezaběžet do strojovny. Nevím kdo to dokáže zůstat na stanovišti a koukat jak se řítiš k autu nebo k vlaku. Pud sebezáchovy by mi říkal, že mám zdrhnout do strojovny

Vrbam napsal:
Dem: U 380/381 by se měla celá kabina bez poškození i s fírou šoupnout do strojovny. Deformačním prvkem v tomhle by měla být ta strojovna, pokud nepočítáme prvky za nárazníkama.
Je to přesně opačně, deformačním prvkem je mezirám sahající od čela
k přední hraně dveří strojovny včetně podlahy, kde jsou za tímto účelem zeslabované plechy hrubé stavby. V souladu s TSI zůstane při nárazu životní prostor právě v oblasti dvěří právě z toho důvodu, kdy strojvedoucí nestihne zdrhnout do strojovny. Hrubá stavba pod strojovnou je tuhá, neumožňující řízené pohlcení nárazové energie.

Je to obrovská tragédie, ale příspěvky, jak citoval Orlov...chce se na to dívat objektivně. Žádný výrobce automobilů by neřešil pasivní bezpečnost, pokud by mu to nepřikazovaly předpisy a také automobil z roku 1974 neposkytuje posádce žádnou ochranu při nárazu. Stejně tak vyhlášky UIC řešily odolnost stanoviště až později (aplikováno např. u řad x6y), ovšem i tak to byla pouze odolnost statického zatížení čela v místě poprsnice oken silou 30 kN, což je poměrně dost, ale při nárazu to také neobstojí.

Co nám kdysi dávno vyprávěl učitel z počátků el. provozu,tak průchod pod napětím byl zpočátku možný i u E499.0.U E499.1 prý již k došlo k nějakým malérům a tam byl průchod zakázán,následně preventivně i u těch nulek.Ale toto nemám potvrzeno z jiných zdrojů.

Citát;
ZSSK a.s. vyhodnotila nehodu vlaku IC 507 Kriváň s posypovým autom na železničnom priecestí pri Beňadikovej na základe dát z elektronického rýchlomeru. Analýza ukázala, že rušňovodič zatrúbil 160 metrov pred železničným priecestím a rýchlobrzdu použil 105 metrov pred miestom zrážky. Vlak po nehode zastavil 290 metrov za železničným priecestím.

Šesť sekúnd pred zrážkou začal rušňovodič trúbiť, tri sekundy pred zrážkou použil rýchlobrzdu. Brzdiaci proces celej vlakovej súpravy sa však spustí až do dvoch sekúnd a aj z dôvodu krátkej vzdialenosti vlak znížil rýchlosť z 97 km/h na 93 km/h (rýchlosť pri náraze).

Rušňovodič by mohol vlak bezpečne zabrzdiť a tak zabrániť zrážke iba v tom prípade, ak by vozidlo zaregistroval minimálne 700 metrov pred železničným priecestím. Vzhľadom na rozhľadové pomery trate pred priecestím, prekážku nebolo možné zaregistrovať skôr.

Železničná spoločnosť Slovensko považuje za veľké šťastie, že vlak posypové auto pri náraze odrazil tak, že sa pod vlak nedostala žiadna jeho časť. Ak by sa dostal pod vlak nejaký väčší kovový kus, vlak by sa pravdepodobne vykoľajil a nehoda by skončila s oveľa tragickejšími následkami.

Škoda na rušni sa odhaduje na 300-tisíc eur. Oprava potrvá niekoľko mesiacov. Železničná spoločnosť Slovensko si bude uplatňovať vzniknuté náhrady škôd.

Dňa 23. 1. 2013 o 20.50 h došlo na železničnom priecestí Liptovský Mikuláš – Liptovský Hrádok k zrážke vlaku IC 507 Kriváň (Bratislava odchod 17.33 h, Košice príchod 22.32 h) s posypovým autom. V čase zrážky bolo vo vlaku spolu 276 cestujúcich a nikto z nich nebol vážne zranený. Pri nehode zomrel rušňovodič Ján Šarudi (50), zamestnanec ZSSK SPD Košice. Posledná rozlúčka sa bude konať v nedeľu 27. januára 2013 v obci Úpor (okres Trebišov). Železničná spoločnosť Slovensko vyjadruje rodine zosnulého rušňovodiča úprimnú sústrasť a rodinu pozostalého odškodní aj nad rámec zákonného odškodnenia.

Mgr. Slavomíra Šubrtováriaditeľka Odboru komunikácieŽelezničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK)Rožňavská 1 832 72 Bratislava 3

Všetky podrobnosti o cestovaní vlakom získajú cestujúci na čísle Kontaktného centra 18 188, pri volaniach zo zahraničia +421 2448 58 188, ktoré má nepretržitú prevádzku, v zákazníckych centrách ZSSK, v osobných pokladniciach ZSSK, na emailovej adrese: info@slovakrail.sk alebo na internetovej stránke www.slovakrail.sk.

Zdroj: http://www.facebook.com/notes/zssk-as/anal%C3%BDza-ru%C5%A1%C5%88ovodi%C4%8D-za%C4%8Dal-brzdi%C5%A5-105-metrov-pred-priecest%C3%ADm/10151274340798440

Podle různých zdrojů, tam prý byl 10 minut než do něj narazilo to IC. Zajímalo by mě co tam tu dobu dělal.

Po bitvě sice bývá každý generál, ale 10 minut jen čekat, až to odněkud buchne, normálně bych mu to dal na triko. Jako professionání řidič se přece nemůže takto chovat.

Vrbam napsal:
Podle různých zdrojů, tam prý byl 10 minut než do něj narazilo to IC. Zajímalo by mě co tam tu dobu dělal.
Asi čakal na spasenie, na nanebevzatie Adolfa Hitlera ... Alebo to bol diverzant - terorista, ktorý nemá rád vlaky ... Alebo sa chcel zbaviť starého šrotu a zrážka s vlakom bola jediným riešením ako prísť k novému autu ... Alebo ... šak môže prehovoriť, pretože sa "zachránil" ... pravdepodobne bude obvinený pre všeobecné ohrozenie, keďže neurobil nič pre to, aby zabránil zrážke.

"Vozidlo zastavilo na přejezdu pro poruchu motoru". Nás učili v podobných případech prostě zařadit jedničku a otočením klíčku startovat. Motor se pochopitelně nerozběhne, ale auto těch pár metrů odskáče.

Jacek: Nás učili, když to auto nemůžeš nikam odsunout (poškozený podvozek, kolo, převodovka), tak vyběhnout z auta a běžet naproti vlaku. Pokud je jen jeden, tak na druhou stranu dát mezi koleje výstražný trojúhelník.

Jak říká pan Šemora; Po bitvě je každý generál. Ale to mi neříkejte, že řidiče nákladních automobilů neučí, jak se chovat na přejezdu. Copak neměl výstražnou vestu? To si ji nemohl na sebe hodit a běžet pokolejích a dát strojvedoucímu ruční návěst Stoj, zastav vlak všetkými prostriedkami? Poučit řidiče, co stáli za ním, aby běželi po trati na opačou stranu a snažili se vlak zastavit? Jak to klasifikovat? Neúmyslné ublížení na zdraví/zabití, smrt? Železničná spoločnosť Slovensko má plné právo činit si náhradu za vzniklou škodu. Dyť ta mašina má čelo uplně na srač... A co teprv strojvůdce?...

Jacek napsal:
"Vozidlo zastavilo na přejezdu pro poruchu motoru". Nás učili v podobných případech prostě zařadit jedničku a otočením klíčku startovat. Motor se pochopitelně nerozběhne, ale auto těch pár metrů odskáče.

Toto učili aj mňa v autoškole. Inštruktor mi nakázal, aby som zastavil a potom mi povedal, že si mám predstaviť, že mi zdochol motor na priecestí. Tak mi povedal nech dám spiatočku a nech otočím klúčikom. (Neviem, ale či by štartér pohol aj tým nákladiakom)

To, že mi to inštruktor povedal bola len jeho vôla, nikde totiž nie je napísané, že by sa to malo vyučovať, čo je škoda. Podľa mňa by sa takéto veci v autoškole mali učiť. Napr. že každé priecestie má svoje číslo, ktoré je v prípade potreby nutné nadiktovať operátorovi na 112

erikmir napsal:
... Neviem, ale či by štartér pohol aj tým nákladiakom ...

Ak má funkčnú baterku, tak celkom iste. Otázka je, či mal vôbec funkčnú baterku, alebo či ho ráno nerozťahovali, pretože mal baterku na sračky, čo neni u starých vozov nič výnimočné. Poniektoré firmy - zvlášť poľnohospodári - takto dokážu fungovať aj dnes. Ráno naštartujú buď pomocou štarovacieho agregátu alebo aj rozdiahnutím a potom celý deň motor beží ... ktovie či aj u cestárov to takto nefunguje - jednalo sa o prestarnutú Škodu LIAZ 706.

Back
Nahoře