Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Tak nakonec ty Dřísy měli ještě dohru v Nymburce na angličáku, kde zržovali ještě dobrých pár hodin. Vyskočilo jim to tam, ale bohužel nemám k tomu fotografie nebo jiné informace.

P.S. ty vozy stály za nic už před dvaceti rokama hovno to brzdilo, ...

Copa hovno to brzdilo, ale muselo se tam toho víc "nasypat" potom to šlo. To, že jízda s nimi stojí za hovno je jasný věc. Tady na to taky chlapi nadávali než si zvykli :-D

Vitas napsal:
Karlos napsal:

Jak strojvedoucí ovlivnil tu srážku? Proč dostal ten trest? Myslim, že brzdil co to šlo.
Jestli jel na přivolávačku, má povinnost jet s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou. Za nás bylo max 30. V Čerčanech vyskytnuvší se překážka byla a fíra rychlíku před ní nezastavil. A odnesl to můj bývalý parťák, když jsem sloužíval na panťákách na ONJ.

Naposled editoval moderátor:
Zbyněk Šemora napsal:
Jestli jel na přivolávačku, má povinnost jet s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou. Za nás bylo max 30. V Čerčanech vyskytnuvší se překážka byla a fíra rychlíku před ní nezastavil. A odnesl to můj bývalý parťák, když jsem sloužíval na panťákách na ONJ.
Problém byl taky v tom, že věřil výpravčímu co mu hlásal do vysílačky že má volno. Takže rychlost vzrostla na 50kmh a pak už nezastavil.

Nevíte někdo, ze kterého depa byl strojvedoucí rychlíku?
Já jsem si skoro jistý, že je z Budějovic.

Zbyněk Šemora napsal:
Jestli jel na přivolávačku, má povinnost jet s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou.
Malinko poopravím: zjednodušeně povinnost má zastavit před jiným vozidlem a nikoliv před každou překážkou.
Přesné znění viz D2,str.24,čl.21:
Jízda podle rozhledových poměrů je takový způsob jízdy, při kterém musí
strojvedoucí zastavit vlak nebo posunový díl před stojícími nebo stejným
směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před ji-
nou překážkou, ohrožující jeho jízdu (včetně protijedoucích vozidel), přičemž
nejvyšší dovolená rychlost nesmí být překročena.
V dopravnách s kolejovým rozvětvením nesmí být překročena v obvodu vý-
hybek přilehlých k hlavnímu návěstidlu rychlost 40 km/h; u dopraven, které
jsou v tabelárním jízdním řádu označeny značkou „3>“, nesmí být překročena
rychlost 30 km/h.
Při jízdě podle rozhledových poměrů nesmí být překročena rychlost 40 km/h
přes výhybky na širé trati, pokud nejsou tyto výhybky kryty krycím návěsti-
dlem s návěstí dovolující jízdu vlaku (kromě PN).
Je-li návěstidlem návěstěna návěst přikazující jízdu podle rozhledových poměrů,
jedná se v dopravně s kolejovým rozvětvením o úsek koleje od tohoto návěstidla
až k následujícímu hlavnímu návěstidlu, k návěsti Konec vlakové cesty nebo
k návěsti Hlavní návěstidlo je na opačné straně. V případě hlavního návěsti-
dla, plnícího funkci odjezdového návěstidla, se jedná o úsek koleje k vjez-
dovému návěstidlu pro opačný směr jízdy; za odjezdu na trať s automatickým
blokem (kromě automatického bloku bez oddílových návěstidel) se jedná o úsek
koleje k prvnímu oddílovému návěstidlu automatického bloku.
Návěstidla hradel a hlásek jízdu podle rozhledových poměrů nenařizují.
...
Tuto základní povinnost fíra rychlíku bohužel nesplnil, byť jsou přítomny jiné polehčující okolnosti - zavádějící.

30ka už taky dávno neplatí, přesné znění viz D1+změna4 od 1.3.2008-čl.119,142,143,151,152,162,163,175,187,188,189,190,340,1070,1076 .

Vyznat se v předpisech ČD, to je pro leckoho džungle, hra se slovíčky.
Zrovna v sobotu byl u mne na návštěvě bývalý kolega fíra z metra - nyní kandidát fíry CD DKV Plzeň - těsně po zkoušce V6 na konzultaci a rozebrání nejasných ( jemu ) ustanovení D1 a D2. Odcházel spokojen i mírně rozčarován.
Hlavně, že se povedlo do některých krkolomných obratů vnést trochu světla.
Zkoušku složil, přestože v tom měl předtím trochu hokej a tak může směle do zácviku.
Hold jednoduché metro je přecejen "pikovláčkem" oproti veliké sestřičce "dráze". :lol:

bob57_cz napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jestli jel na přivolávačku, má povinnost jet s pohotovostí zastavit před vyskytnuvší se překážkou.
Malinko poopravím: zjednodušeně povinnost má zastavit před jiným vozidlem a nikoliv před každou překážkou.
Přesné znění viz D2,str.24,čl.21:
Jízda podle rozhledových poměrů je takový způsob jízdy, při kterém musí
strojvedoucí zastavit vlak nebo posunový díl před stojícími nebo stejným
směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před ji-
nou překážkou, ohrožující jeho jízdu (včetně protijedoucích vozidel), přičemž
nejvyšší dovolená rychlost nesmí být překročena.
V dopravnách s kolejovým rozvětvením nesmí být překročena v obvodu vý-
hybek přilehlých k hlavnímu návěstidlu rychlost 40 km/h; u dopraven, které
jsou v tabelárním jízdním řádu označeny značkou „3>“, nesmí být překročena
rychlost 30 km/h.
Při jízdě podle rozhledových poměrů nesmí být překročena rychlost 40 km/h
přes výhybky na širé trati, pokud nejsou tyto výhybky kryty krycím návěsti-
dlem s návěstí dovolující jízdu vlaku (kromě PN).
Je-li návěstidlem návěstěna návěst přikazující jízdu podle rozhledových poměrů,
jedná se v dopravně s kolejovým rozvětvením o úsek koleje od tohoto návěstidla
až k následujícímu hlavnímu návěstidlu, k návěsti Konec vlakové cesty nebo
k návěsti Hlavní návěstidlo je na opačné straně. V případě hlavního návěsti-
dla, plnícího funkci odjezdového návěstidla, se jedná o úsek koleje k vjez-
dovému návěstidlu pro opačný směr jízdy; za odjezdu na trať s automatickým
blokem (kromě automatického bloku bez oddílových návěstidel) se jedná o úsek
koleje k prvnímu oddílovému návěstidlu automatického bloku.
Návěstidla hradel a hlásek jízdu podle rozhledových poměrů nenařizují.
...
Tuto základní povinnost fíra rychlíku bohužel nesplnil, byť jsou přítomny jiné polehčující okolnosti - zavádějící.

30ka už taky dávno neplatí, přesné znění viz D1+změna4 od 1.3.2008-čl.119,142,143,151,152,162,163,175,187,188,189,190,340,1070,1076 .

Vyznat se v předpisech ČD, to je pro leckoho džungle, hra se slovíčky.
Zrovna v sobotu byl u mne na návštěvě bývalý kolega fíra z metra - nyní kandidát fíry CD DKV Plzeň - těsně po zkoušce V6 na konzultaci a rozebrání nejasných ( jemu ) ustanovení D1 a D2. Odcházel spokojen i mírně rozčarován.
Hlavně, že se povedlo do některých krkolomných obratů vnést trochu světla.
Zkoušku složil, přestože v tom měl předtím trochu hokej a tak může směle do zácviku.
Hold jednoduché metro je přecejen "pikovláčkem" oproti veliké sestřičce "dráze". :lol:

jj, někdy jsou ty předpisy zralý na kompletní předělání. Už jen taková bejkovina, jako "před stojícími nebo stejným
směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před jinou překážkou.....". Z mého pohledu jsou jakákoliv vozidla ať již stojící, nebo se pohybující a to nejen ve směru jízdy, ale také jakákoliv jiná překážka, prostě překážkou a to mi nevymluví ani samotný gestor, ačkoliv jeho knihu jsem nucen znát v platném znění a v plném rozsahu, včetně příslušných DV (Dopravní výnos)

Karlos napsal:
jj, někdy jsou ty předpisy zralý na kompletní předělání. Už jen taková bejkovina, jako "před stojícími nebo stejným
směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před jinou překážkou.....". Z mého pohledu jsou jakákoliv vozidla ať již stojící, nebo se pohybující a to nejen ve směru jízdy, ale také jakákoliv jiná překážka, prostě překážkou a to mi nevymluví ani samotný gestor, ačkoliv jeho knihu jsem nucen znát v platném znění a v plném rozsahu, včetně příslušných DV (Dopravní výnos)
V tomto případě nemohu souhlasit s tvým názorem a musím souhlasit s tímto krkolomným předpisovým obratem.
Kdyby tam bylo napsáno jako za starých časů jen "před každou překážkou", bylo by to podstatně horší !! : Pod sněhem zavátá zapomenutá zarážka či lom koleje je také překážka a tu neuvidíš ani při rychlosti 10, taktéž je překážkou nesprávně přestavená výhybka na vyloučenou/vybagrovanou kolej atd. V žádném případě nelze souhlasit s paušálním : jakákoliv jiná překážka.
Takže jedině správné, co kdy bylo v definicích - vozidla vždy !( stojící i jedoucí stejným směrem ), ostatní překážky dle možností ( do ostatních spadají i vozidla jedoucí v protisměru, což je logické - zastavit musím na vzdálenost, na kterou vidím, ale protijedoucí ji zkracují, protože nestojí na místě a to nemohu z místa fíry ovlivnit - ujeté vozy apod. ).
Dříve bylo napsáno dokonce jen kolejová vozidla, což zase nezahrnovalo na koleji stojící/popojíždějící traťováckou Tatru na pomocných podvozcích, takže dnes je i tato již v definici takto skryta.
Před každou překážkou prostě zastavit nelze i při sebelepší snaze.

bob57_cz napsal:
Karlos napsal:
V tomto případě nemohu souhlasit s tvým názorem a musím souhlasit s tímto krkolomným předpisovým obratem.
Kdyby tam bylo napsáno jako za starých časů jen "před každou překážkou", bylo by to podstatně horší !! : Pod sněhem zavátá zapomenutá zarážka či lom koleje je také překážka a tu neuvidíš ani při rychlosti 10, taktéž je překážkou nesprávně přestavená výhybka na vyloučenou/vybagrovanou kolej atd. V žádném případě nelze souhlasit s paušálním : jakákoliv jiná překážka.
Takže jedině správné, co kdy bylo v definicích - vozidla vždy !( stojící i jedoucí stejným směrem ), ostatní překážky dle možností ( do ostatních spadají i vozidla jedoucí v protisměru, což je logické - zastavit musím na vzdálenost, na kterou vidím, ale protijedoucí ji zkracují, protože nestojí na místě a to nemohu z místa fíry ovlivnit - ujeté vozy apod. ).
Dříve bylo napsáno dokonce jen kolejová vozidla, což zase nezahrnovalo na koleji stojící/popojíždějící traťováckou Tatru na pomocných podvozcích, takže dnes je i tato již v definici takto skryta.
Před každou překážkou prostě zastavit nelze i při sebelepší snaze.

Tady si asi nerozumíme. Vím, že před "každou-jakoukoliv" překážkou nejde pokaždý včas zastavit, ikdyby fíra brzdil jak se říká i očima. Mě se jen zdá, že vozidlo, čuba, auta, tyče, či cokoliv jiného je překážka a zdá se mi proto, že je zbytečný zdlouhavě rozepisovat co všecko (vozidla stojící a ve směru jedoucí atd.) to je. Proto myslím, že by stačilo znění "před stojícími nebo stejným směrem jedoucími vozidly ve společné jízdní cestě a podle možností i před jinou překážkou....." poupravit na " podle možností před jakoukoliv překážkou" a mám tam vše. Na druhou stranu proč nezjednodušit věty a články předpisu, když jazyk český je tak hezký :D

Flying Scotsman napsal:
Karlos: Však se taky pracuje na novém předpisu ČD D1, kde je a bude hodně změn (včetně článků o jízdě podle rozhledových poměrů).
O tom se mluví už jakou dobu a to i o tom, že D1 a D2 se spojí a taky, že budou rozdělený dle určení, tzn. pro provozovatele dráhy a pro provozovatele drážní dopravy. Jen jsem zvědavej, jestli jim to bude trvat tak, jako když tvořili předpis Z1. To se ho pak dočkáme v příští pětiletce

Naposled editoval moderátor:
Formulaci o zastavení před překážkou podle možností jste vystihl a v předpise se objeví, ale rozdělení pro provozovatele dráhy a dopravce zatím není. Bohužel snaha o preciznost a řada dalších úkolů tvorbu předpisů nehorázně natahuje (několik předpisů se smolí už skoro deset let).

Back
Nahoře