Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Zdeněk Itterheim napsal:
http://www.novinky.cz/clanek/140169-na-pardubicku-vrazila-lokomotiva-do-osobniho-vlaku-strojvudce-zemrel.html

Tak jsi mne předběhl :D Po přícodu do práce jsem se o nehodě dozvěděl a dle malého pátrání v ISOŘi jsem zjistil, že se střetl vlak Lv 72461 vedený lok 163 004-5 jenž řídil strojvedoucí z Č.Třebové a v 6:37 měl plánovaný konec směny. Ke střetu došlo někdy kolem 4:45 :cry:

Čouda napsal:
snad to nebyl nikdo známej....
V to můžeš jenom doufat, ale i nic se nemění na tom, že to je tragédie. BTW. v tom článku byla i ciitane nějakého svědka, že sen fíra nejspíš usnul. Proč se nespustil živák?

O tom lze jenom spekulovat. Ale dovolil bych si zrychlený a nepodložený názor, že to bude zase naším vymakaným LVZ.
Fíra jede a v polospánku mačká tlačítko bdělosti, aniž by věděl o okolním světě - Káranice (nekódovaná trať), Vranovice, (Moravany).
A vlakový zabezpečovač klidně trpí jízdu proti stůj a stačí na to pouze zmačknutí jednoho tlačítka, které všichni obsluhují s takovou samozřejmostí jako si já dávám v autě pásy, když popojíždím 5 metrů po zahradě. Jinými slovy dělám něco, aniž bych si to uvědomoval. Navíc pokud fíra střídá úsek, kde se nekóduje a kóduje, pak ho nějaké řvaní bdělosti proti jízdě na stůj nemůže vůbec rozhodit. Normálně to odmáčkne a jede se dál, aniž by si uvědomil, že v tuhle chvíli má ten výstražný zvuk daleko větší důležitost než na trati bez kódu. Inu zvyk je železná košile a nejlepší cesta do hrobu. :-(
Po rozboru proužku z nehody v Káranicích se zjistilo, že fíra spal už od Prahy a v celé trase mimo úseku Lysá - Velký Osek, který je kódovaný, bez problému podvědomě obsluhoval tlačítko bdělosti (informace od fíry z DKV Praha).
Je to třeba blbost, ale pomohlo by např. řešení, kdy by bylo nutné zmáčknout postupně 3 podsvětlená tlačítka, jejichž pořadí by se náhodně měnilo. Je však otázkou, jak by to ubíralo pozornost fíry od jeho práce.

A nebylo by už lepší tam rovnou namontovat systém, který by hlídal oči fíry??? něco podobnýho se dává i do aut, ale asi by to bylo finančně náročný....

Jinak jsem koukal. že tam stál komentátor novy, tak jsem zvědav, copak nám k tomu řeknou.....myslím, že si můžeme přidat další blábol do sbírky... :salut:

Naposled editoval moderátor:
pawlik: Ono by s kludom stacilo drzat tlacidlo po dobu svietenia nejakeho svetielka (najlepsie toho bieleho na VZtke) to sa v polospanku trafit neda ...

Jestli je vina na staničním ZZ ESA 11, tak se možná dočkáme konce monopolu jedné nejmenované Armády Žebráků a Darebáků.

Teď zase mluvka PČR řekla, že projel "stůj".

Myslím si, jelikož fíra nepřežil, že kdyby byla chyba v zab.zař. tak, že ji nepřiznají. Svede se to na fíru, ten se nemůže hájit a jede dál.

Ale furt nechápu, proč zahynul. To spal, že neviděl před sebou soupravu. Snad vidím dost daleko, abych si něčeho všiml. Kort, když je přede mnou souprava, ke které se přibližuji. Radši otevřu dveře a vyskočím, než sedět na sedadle do srážky. Proto má mýt strojvedoucí oči v pořádku.

Vrbam napsal:
Teď zase mluvka PČR řekla, že projel "stůj".

Myslím si, jelikož fíra nepřežil, že kdyby byla chyba v zab.zař. tak, že ji nepřiznají. Svede se to na fíru, ten se nemůže hájit a jede dál.
No a v tiskové zprávě drážní inspekce zase je že fíra té 163 004 jel na návěst povolující jízdu.

Ja fakt nevim, ale je možné, že se tu sešlo více nepříznivých vlivů.
Když by svítila zelená, tak je chyba na zabezpečovači a fíra buď spal nebo dostal infarkt.
Jinak si fakt neumím vysvětlit to, že nebrzdil.

Jen doufám, že se to vyřeší a nezahrabe pod koberec.

Já si hlavně nedokážu představit nejenom to, že by nebrzdil, ale že by se ani nezačal rozjíždět na 80 km/h, když mu z indícií muselo být jasné, že osobák uhli a pouští ho dopředu. Vypadá to opravdu na souhru několika událostí. Ještě před chvílí bych polemizoval s Vrbamem, ale když teď čtu na diskuzích prozatím spekulace, že k uvolnení staniční koleje došlo v důsledku jejího silného zapískování,
tak mi to připadá, že už se pod kobereček začíná zametat.

alcapone napsal:
Radši otevřu dveře a vyskočím, než sedět na sedadle do srážky. Proto má mýt strojvedoucí oči v pořádku.

Nehovor, kým nezažiješ. Ak zbadáš pred sebou vlak a vieš, že zákonite do neho praskneš, tak nastávajú skratové situácie, pri ktorých každý urobí zväčša presný opak, než si myslel. Až niečo podobné zažiješ (a prežiješ), potom hovor, čo urobíš. :wink:

Nechajme to na záver vyšetrovania. Aj keď vážne pochybujem o pravdivosti, zvlášť keď sa bude jednať o závadu pre AŽD.

Pawlik napsal:
z indícií muselo být jasné

Fíra nemá co předvídat dopravní situaci,. Jede dle návěstí. Mě napadá teorie, že výpravčí mohl mít cestu předvolenu do zásobníku. JOP cestu postaví, ale nerozsvítí návěstidlo. Návěst dovolující jízdu se na něm objeví až po uvolnění kolejového obvodu za ním - před ním, záleží jak se na to koukáte :-D. V tom případě by mohla být pravděpodobné, že se vlak z kolejí kuli písku ztratil ( že se jenom tak 18 náprav ztratí kuli písku je dle mě nesmysl) a JOP potom postavilo cestu. Ať to bylo jakkoliv, správně fungující JOP cestu na obsazenou kolej nepostaví a výpravčí mají zakázáno ukládat cesty do zásobníku povelů. Tuto mi bylo řečeno přímo od výpravčího (školní Praxe). Zakázáno je to proto, protože kdyby náhodou kolejový obvod špatně zašuntoval, mohla by se už začít stavět vlaková cesta a podhodit výměny pod projíždějícím vlakem. Špekulovat asi nemá cenu, spíš bych počkal na poučný list, co bude v něm - potom ho sem můžu vystavit ;-)

Flying Scotsman: Proč myslíte? Nebo nesmíte ani naznačovat? :D

Čouda: Špatně jsi mě pochopil. Jedu na blok za vlakem, courám se 60 km/h. Najednou z návěsti stůj na vjezdu skočí na volno. Co si o tom myslíš dle indícií? Já bych si myslel, že Os uhli bokem a pouští mě před něj, navolím 80 a zrychluji.
Podle "důvěryhodných a vyplašených" svědků však lokomotiva přijela až na místo srážky pomalu. Takže se nabízí otázka, jestli byl fíra vůbec bdělý. Zatím je to, včetně toho písku, všechno jen spekulace a je taky potřeba s ena to tak dívat.
Písek mi připadá také jako naprostá blbost.
Když se nesmí používat zásobník, proč tam tedy vůbec je? A když se nesmí používat z důvodu, že se nemusí indikovat obsazenost koleje, tak to asi není zcela bezpečné.
P.S.: Fíra není cvičená opice a musí předvídat dopravní situaci (tu nejhorší), protože tak může předejít katastrofě.
Což samozřejmě není tenhle případ.

V diskuzi na k-reportu někdo napsal, že kolej byla tak zapískovaná, že se zkrátka Os ztratil.
Když se to ostatní snažili zpochybnit, tak se náhle ozval další diskutující s "ověřenou" zprávou, že se na loko Os vlaku rozbilo pískovací zařízení a ta při příjezdu do stanice pískovala naplno až podpískovalal celý vlak.

Back
Nahoře