Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
težko říct. Já tam nebyl tak nevím. Fíra mohl klidně spát, po noční ke konci šichty bych se ani nedivil a živák jde mačkat zcela mechanicky...

bob57_cz napsal:
Kde se píše co o písku ?
Pawlik napsal:
V diskuzi na k-reportu ...
Dík.
Tak to se pak nabízí otázka, proč fíra osobáku zapískoval. Samo od sebe se to nespustí. Třeba tam vlítnul jak pes na žebráka a aby ubrzdil, pomohl si pískem a kousnul se EPventilek. ... Smutné.

Dnes jsem byl v Moravanech 4x, ta 1. kolej byla opravdu hodně "zapískovaná", ale že by se ztratil Os ?? Moravany je dlouhá rovná stanice, takže je tam velmi dlouhá dohlednost... Dle očitých svědků (zaměstnanců ČD) začal pískovat a brzdit cca 20 m před soupravou. Lokomotiva byla vybavena elektronickým rychloměrem, takže se snad pravdu dovíme a nemusíme tady vymýšlet různé nepodložené varianty. Čest památce B.D. :(

Když už jsme u toho skákání z kabiny, může fíra přeběhnout do druhý kabiny? Nebo to jde jen u motorových loko? Asi běhat za jízdy po strojovně není až tak bezpečný nápad, ty nálepky a cedule s napětím tam nejsou pro srandu. Může mě to člověka usmažit nebo se nic nestane. Třeba na 181, která se uprostřed musí přejít na druhou stranu a není tam zrovna mnoho místa.
Omlouvám se za OT.

A proč by nemohl ? Stáhne sběrače, vypne HV,odpojí a uzemní lokomotivu a může tam běhat, jak chce.... Útěk do strojovny fírovi před srážkou již několikrát zachránil život.

E499_2002 napsal:
Když už jsme u toho skákání z kabiny, může fíra přeběhnout do druhý kabiny? Nebo to jde jen u motorových loko? Asi běhat za jízdy po strojovně není až tak bezpečný nápad, ty nálepky a cedule s napětím tam nejsou pro srandu. Může mě to člověka usmažit nebo se nic nestane. Třeba na 181, která se uprostřed musí přejít na druhou stranu a není tam zrovna mnoho místa.
Omlouvám se za OT.

Určitě k tomu něco napíše B57. Nevím jak ostatní loko, ale 363 by měla mít dveřní kontatky, které po otevření dveří schodí smetáky a loko uzemní.

Vrbam napsal:
Určitě k tomu něco napíše B57. Nevím jak ostatní loko, ale 363 by měla mít dveřní kontatky, které po otevření dveří schodí smetáky a loko uzemní.
Sice jsem jenom laik, ale tuším, že jenom u 371/372 z českých mašin lze vlézt do strojovny pod napětím ( to snad byla podmínka od Helmutů) , u ostatních skříňových el. loko, provozovaných u ČD a ZSSK by měl být dveřní kontakt funkční a vstup do strojovny blokován.

Co na to odborníci a fírové? Jak moc je to daleko od reality?

Vrbam napsal:
Přesně tak a ještě vyzkratuje filtr klidovým stykačem K37. Pro otevření dveří je však zapotřebí obou rukou - jednou obsloužím normální kliku a současně druhou na dveřích nahoře blokovací při "rychlé nouzi".
U 150/350 je to bohužel horší, za dveřmi do strojovny jsou ještě jedny mříže.
372 je průchozí se zvedlými smetáky stejně jako 121,140,141(mimo 006),181,184,169...
Blokováky mají i 122/3,130/1,182/3,362/3,162/3,všechny 2xy na druhé mezistěně,...

Ondra.H napsal:
Vrbam napsal:
Teď zase mluvka PČR řekla, že projel "stůj".

Myslím si, jelikož fíra nepřežil, že kdyby byla chyba v zab.zař. tak, že ji nepřiznají. Svede se to na fíru, ten se nemůže hájit a jede dál.
No a v tiskové zprávě drážní inspekce zase je že fíra té 163 004 jel na návěst povolující jízdu.
Tak jak je to, včera všechny televize papouškovaly, že fíra projel návěst stůj a pak podle akční televize neutekl, protože musel brzdit o 106. (asi měl nohu na brzdovém pedálu do poslední chvíle :D ). Že by opět staré praktiky, vina se hodí na mrtvého, protože se nemůže bránit ?

Ve všech bulvárních TV, včetně té, za kterou si platíme, by potřebovali nakopat do patřičných míst.
Zvláště animace nehody na ČT stála opravdu za to, všem doporučuji pro pobavení. Nicméně populární snaha hodit všechno na fíru se ukázala i tady. Všichni si mysleli, že zabzař je nechybující a tak bylo z úst PČR předem jasné, kdo nehodu zavinil a najednou ejhle. Tohle napsala včera odpoledne DIČR, odkaz už tady někde byl:
http://www.dicr.cz/moravany-mrtvy-strojevedouci-a-pet-zranenych-cestujicich-po-srazce-lokomotivy-a-osobniho-vlaku

Naposled editoval moderátor:
bob57_cz napsal:
U 150/350 je to bohužel horší, za dveřmi do strojovny jsou ještě jedny mříže.

Neviem ako na 150, ale na 350 sú už mreže neni, ale je tam medzistena s velkými dverami a zaistenie je podobné 240.

Jedna důležitá poznámka: Spekulanti ohledně vidění vlaku, nezapomínate na čas ve který se nehoda stala???

Vrbam napsal:
Jedna důležitá poznámka: Spekulanti ohledně vidění vlaku, nezapomínate na čas ve který se nehoda stala???
O tom těžko spekulovat. Je tam rovina a pokud svítily u osobáku červená světla vzadu, nebo tam byly jen viaflexy.... Prý tam měl spolujezdce, tak ten bude vědět víc.
Ale dnes v novinách MF psali, že strojvedoucí jel na zelenou. Tak jsem zvědav, jestli se večer ve zprávách všechny televize pozůstalým omluví, když celému národu prezentovali, že fíra projel červenou a ještě střihli výpověď fíry osobáku, že tohle jsou důsledky dvou nočních po sobě.
Já pamatuji, že jsme měli v turnusu dvounoční šichtu přes 30 hodin. Tenkrát jsem si vozil kolo. Přerušení bylo ráno v Pardubicích, dopoledne jsem se trochu projel na kole v okolí, abych se doutahal a lépe se ve dne spalo, oběd a šel jsem spát na nocležnu na nádraží. Budíček kolem 17.00 a hurá na další pendly na Jaroměř. Byla to dobrá šichta za dost hodin. Ale je fakt, že ne vždy dvě noční po sobě sednou a sdělovací prostředky každé podřeknutí zneužijí.

:?: Viaflexy to sou takový červeno-bílý obdélníky?

No výpověď fíry Os byla taková jaká byla protože nevěděl že ho točej (podívejte se pořádně na ten úhel záběru - nějaká skrytá kamera )

Naposled editoval moderátor:
Výpověď fíry je naprosto irelevantní, vůbec nemohl vědět, že měl na stůj. Myslel si, že jeho kolega projel stůj, protože tak jako všichni považuje zabzař za něco naprosto neomylného. Stejně jako tady, tak ve všech ostatních diskuzích bylo všem nejdřív jasné, že projel stůj. Možnost, že selhala ESA nikoho ani nenapadla.

Tak četl jsem článek z DI jako první. V novinách blábolili, to co blábolili. Tak pak nevíš čemu máš věřit.

Jestli se ukáže, že to bylo vinou písku a zab.zař., pak to bude zajímavé.

Dnes jsem se v depu dověděl nějaké podrobnosti. Opravdu se osobák "ztratil", protože stál na písku (zřejmě zaseklý elmag) a Lv vjížděl na zelenou. Dle svědectví kolegy, který stál v tu dobu v žst. Moravany, v žádném případě strojvedoucí Lv vlaku B.D. nespal, ale snažil se zabránit srážce. Pár vteřin po nárazu po 2. koleji projel R 224 rychlostí 120 km/hod. Ani nepomyslet, co by se stalo, kdyby souprava po nárazu vykolejila do profilu 2. koleje.... Takže očekávám od většiny sdělovacích prostředků alespoň veřejnou omluvu in memoriam.

Pawlik napsal:
.... Myslel si, že jeho kolega projel stůj, protože tak jako všichni považuje zabzař za něco naprosto neomylného. .....

A víš, že tohle je fakt? Kdyby fíra nevěřil že ta zelená je skutečně zelená, tak by musel jít pryč od dráhy, jinak by se z toho zbláznil.
Já zažil srážku vlaků na Sluncové. Jel jsem režíí na prostředním stanovišti 451, kde jsem chrápal. Bylo to drsné probuzení. Nejprve pocit, že jedeme po pražcích, pak prudlé zastavení a vylila se voda z kýblu. Nevěděl jsem, co se děje, kouknu z okna dopředu a první vůz byl vztyčen do nebes, další vozy předemnou různě deformovány. Cestující, co se ranního dělnického vlaku valily ven se mě hned jako uniformovaného ptali, "co se stalo?" První co mne napadlo, zachrápali a projeli návěstidlo? Nic jiného člověka nenapadne, protože signalizaci autobloku bere jako tabu, která funguje 100%.
Pak jsem se šel podívat zpět k poslednímu návěstidlu autobloku a uviděl to. Svítila tam stále výstraha a o 100m dál stál náš pantograf. :cry:
Tenkrát jsem byl mladej a naivní. Staří fírové věděli proč do některých stanic vjížděli raději opatrněji. Jenomže lidské omyly měla vyřešit neomylná technika a člověk se cítil v bezpečí do prvního průseru. A je tady další. Moravany.

Back
Nahoře