Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Vrbam napsal:
Matýsek napsal:
Mě jen pořád nejde na rozum ,že ten vlak před sebou neviděl.
Když jedeš na zelenou, tak nečekáš před sebou vlak. Takže nemusel zareagovat. To by vysvětlovalo i to proč neutekl do strojovny.
No jo, ale ikdyž jedeš a máš před sebou povolující návěst, tak si snad ani normální fíra nelajzne za jízdy čumět po ptákách místo před sebe .... nebo snad ano?

Martens napsal:
No jo, ale ikdyž jedeš a máš před sebou povolující návěst, tak si snad ani normální fíra nelajzne za jízdy čumět po ptákách místo před sebe .... nebo snad ano?
Mohl se věnovat něčemu jinému - vysílačka atd. atd.

Vrbam napsal:
Martens napsal:
Mohl se věnovat něčemu jinému - vysílačka atd. atd.
Vem si to tak - pokud by se věnoval něčemu jinému a nečumákoval na trať, co kdyby někdo dával návěst "Stůj zastavte všemi prostředky" a on si ji nevšim s tím, že jel na volno a zrovna se hrabal ve vysílačce .....

Otázka na aktivní fíry - na jak dlouho si lajznete spustit oči z trati a věnovat se něčemu jinému, pokud jedete na povolující návěst? Kor ještě na vjezdu do stanice ...... na širé trati bych třeba těch 5 sec. pochopil, ale tady určitě nee .....

prostě stanice je podle mne vždy místo s velkým pohybem vozidel a s výskytem osob v kolejišti a s možností dávání ruční návěsti, která je jaksi nezávislá na SZZ, takže už jenom kvůli tomuto bych se věnoval provozu a trati se zvýšenou pozorností - ikdyby vjezdové návěstidlo svítilo jak volební billboard Strany zelených a byl tam velký transparent s uvítacím nápisem "wink".

Mohla zasáhnout rutina, vidina konce šichty, pokles pozornosti, neznám rozhledové poměry v této stanici, což taky mohlo ovlivnit situaci - přesto to, co jsem napsal výše mi nikdo nevymluví.

Martens napsal:
Otázka na aktivní fíry - na jak dlouho si lajznete spustit oči z trati a věnovat se něčemu jinému, pokud jedete na povolující návěst? Kor ještě na vjezdu do stanice ......

Nechcem písať, aby si si vyskúšal MIREL... Vtedy zistíš, že nemáš čas na blbosti, ako sledovať situáciu pred sebou. Aj keď v tomto prípade sa nejednalo o toto.

Martensi ono jak kdo kouká. Viděl jsem i člověka kterej si namačkl 140 a šel si sednout vedle, kde si čet noviny. Nebo Cargo (nechci nikoho poškozovat) fírové si za ústím namačknou taky 80 a jdou si vedle psát debilní hlášenky. Ono prý kolikrát vyjde někde do Chocně a kdyby něco tak jim zahouká VZ. Takže běžně se nekouká na tra´t. Hlavně když máš automatiku, tak je člověk v pokušení.

Já když jsem nastoupil na lokomotivu, každý fíra mne zaučoval, i když spolu mluvíme, musíme se stále dívat dopředu. V případě stanic to platilo vícenásobně. Tenkrát byly obsazeny stavědla a odtud jsme museli očekávat návěsti praporkem. Nezapomenu na první jízdu na praxi, když jsem končil průmku. Jel jsem na osobáku Bratislava - Břeclav. Jen jsem zíral jak se fíra s mechanikem jen tak ze srandy začali mezi Lamčí a DNV prát. Jeli jsme stovkou a bylo komické jak při tom neustále sledovali trať. Oba potvrdili volno, volno a už se zas drželi pod krkem. Jinak si nepamatuji, že by někoho napadlo spustit oči z trati. Tady nešlo jen o návěsti. Na trati je cokoli, například spadlý strom, pochůzkář, na kterého je třeba houknout, parchant na mostě, který hází kameny, vlaky proti odkud létají z oken láhve od piva, utržený kus troleje se závažím visícím v úrovni okna stanoviště (zažil jsem a zastavili jsme, protože jsme vjížděli do stanice sníženou rychlostí do odbočky - nestačím zastavit, alespoň uteču), lom kolejnice.
To si pamatuji, když jsme jezdili na Benešov. Krutá noční a poslední pendl za svítání. Křiknu na fíru "lom", "kde?" , "Buch , buch" .
Projeli jsme, nahlásili a hned kolej vyloučili.
Zkrátka nedívat se na trať si lajzne jen blázen a sebevrah.

Ale zažil jsem na lokálce, kde je jen fíra bez průvodčího, kdy za jízdy na 810 odešel pro něco na zadní stanoviště a vlak vlastně nikdo neřídil.
Jiný fíra mi vyprávěl, jaká je paráda automatika na 363, kdy z Brna do Havlíčkova Brodu si přečte noviny. Byli i fírové, kteří vyprávěli jak v noci na autobloku chrápali. "No a co, když bude něco jiného než zelená, živák Tě vzbudí".

S tými hlášenkami je problém, u nás to píše vlakvedúci, ale na ČD si to píšu fírovia sami. Je to najnezmyselnejšie tlačivo jaké poznám. Úplne zbytočné, ale musím si sledovať hodiny, kedy prejdem úsek na hlášenke a potom to tam zapisovať. Niekto si časy vymyslí dodatočne, niekto ich píše počas jazdy...

Vrbam napsal:
Matýsek napsal:
Když jedeš na zelenou, tak nečekáš před sebou vlak. Takže nemusel zareagovat. To by vysvětlovalo i to proč neutekl do strojovny.
Nikde ale nebylo napsáno ,že jel na zelenou. Pouze bylo konstatováno ,že jel na návěst dovolující jízdu. To mohl vjíždět taky na výstrahu. A i kdyby jel na zelenou ,tak to pořád nevysvětluje ,že ten vlak neviděl. Vždyť ty Moravany jsou v rovině a nic tam nebrání v rozhledu.

Matýsek napsal:
Vrbam napsal:
Matýsek napsal:
Nikde ale nebylo napsáno ,že jel na zelenou. Pouze bylo konstatováno ,že jel na návěst dovolující jízdu. To mohl vjíždět taky na výstrahu. A i kdyby jel na zelenou ,tak to pořád nevysvětluje ,že ten vlak neviděl. Vždyť ty Moravany jsou v rovině a nic tam nebrání v rozhledu.
No na K-Reportu si to vysvětlili tím že si ty koncovky vlaky, mohl splést s odjezdovými návěstidly. Zvlášť když měl zelenou, tak asi nepřemýšlel jestli to jsou koncovky vlaku a nebo odjezdové návěstidla.

Dráčik napsal:
S tými hlášenkami je problém, u nás to píše vlakvedúci, ale na ČD si to píšu fírovia sami. Je to najnezmyselnejšie tlačivo jaké poznám. Úplne zbytočné, ale musím si sledovať hodiny, kedy prejdem úsek na hlášenke a potom to tam zapisovať. Niekto si časy vymyslí dodatočne, niekto ich píše počas jazdy...
Za mých časů, to byla většinou práce mechaniků, protože vlakvedoucí se téměř na 451 nevyskytovali nebo byli ve funkci průvodčího.
Ale psát to za jízdy ?????? Největší nesmysl. Člověk se sice za jízdy psát naučí, i když se stůl houpe pod tužkou, ale to je nesmysl. Já to dělal tak, že jsem všechny hlášenky a provozní záznamy psal podle předloh o nějaké pauze. Ideální to ale bylo, když jsme jezdili z ONJ střídat do Prahy Vršovic. Já jezdil na kole a kolegové šli na tramvaj. Když jsem za 10 minut došlapal na nádraží, měl jsem 40 minut náskok, než přijelo MHD (10 minut na tramvaj, deset až dvacet minut interval, deset minut na Synkáč a asi deset minut chůze přes koleje do Vršovic. Za ten čas jsem měl napsány hlášenky na obě jednotky a tři provozní záznamy. Nechával se jen otevřený příjezd posledního vlaku, protože eventuelní zpoždění se psalo do přesčasu. Jinak celá směna, jak jinak než vše na čas (aby to pak další úředníci zkoumali do statistik :D ) Jenom byla sranda, měli jsme třeba 20 minut zpoždění u posledního vlaku, já na kole z Vršovic opět krátil a papíry odevzdal strojmistrům ještě před pravidelným turnusovým koncem. Ale nikdy se nestalo, že by to strojmistr v Praze neobtáhl. Ale vrchol drzosti býval, kdy nikdo z obou fíru ani mechanik neměl čas jít do depa ohlásit konec směny. Tak se papíry posílali různě po kamarádech, kteří jeli do depa. A samozřejmě eventuelní zpoždění posledního vlaku šlo do přesčasů. Oficielně vlak zpoždění měl, tak o nic nešlo :lol:
Ale psát hlášenku za jízdy ve vlaku, to jsem byl ještě hodně mladý a nezkušený. Ale byli i tací, kteří nestíhali a vše psali až po šichtě na fírcimře. :lol:

Čouda napsal:
Martensi ono jak kdo kouká. Viděl jsem i člověka kterej si namačkl 140 a šel si sednout vedle, kde si čet noviny. Nebo Cargo (nechci nikoho poškozovat) fírové si za ústím namačknou taky 80 a jdou si vedle psát debilní hlášenky. Ono prý kolikrát vyjde někde do Chocně a kdyby něco tak jim zahouká VZ. Takže běžně se nekouká na tra´t. Hlavně když máš automatiku, tak je člověk v pokušení.

Čoudo nic ve zlém, ale co zde popisuješ, jsou takovýto fírové machři pokud si dovolí navolit ať´ 140 nebo pouhou 80, a jdou mimo pult si sednout číst noviny nebo jak píšeš debilní hlášenky. Nevím, proč si píše hlášenku během jízdy, když na pravidelné vlaky se používají předlohy, pokud se mimořádně nemění zátěž. A pokud se toto stane, opět dostane fíra od vlakvedoucího novou zprávu o vlaku kde je vše potřebné. Je pravda pokud jedu zpožděný musím do příslušných řádku toto napsat. Ale pokud jsi byl přímo u toho, co zde popisuješ je to o něčem jiném.

Já jsem jednou bděl nad vedením vlaku, když si strojvedoucí v 60 km/h skočil na malou potřebu do oddílu.
To jsem docela valil oči. Jinak ale musím říct, že jsem nezažil fíru, který by se choval nezodpovědně.
Oči stále přilepené na trati. Tam kde se kóduje, mi ale připadá, že pozornost podvědomě klesá právě proto, že fíra spoléhá na zvuk živáku v případě jiné návěsti než volno (výstraha) a i v případě přehlédnutí klacku se pak stačí kouknout na opakovač. Ze zkušenosti vím, že pokud jedu na stanovišti, musím dávat pozor na návěsti stejně jako fíra. Člověk se pak zablafe a situace Co tam bylo? Nevím! - rychlobrzda, je na světě.
Teď se mi v MSTS povedlo, že mi byl odpískán odjezd z Kolína, já za to vzal a projel odjezdové návěstidlo na stůj. Stejná situace jako asi před dokem, kdy fírovi v Lysé dala četa odjezd a on také vyrazil proti stůj.

Čouda napsal:

Čoudo a to jsi jako pravidlo vyvodil podle těch pár výjimek?

Kdo z těchto takystrojvedoucích si tohle lajzne udělat před cvičným? Ani jeden ..... a pak se divme, že je tolik mrtvých.....schválně určitě jeden z těch takyhrdinů byl ten fíra, co nedávno přejel chlapa a nechali ho tam s vlakvedoucím ležet a ujeli, anaiž cokoliv nahlásili - asi se taky věnovali něčemu jinému, než své práci ...... podle Tvých pravidel bych mohl vyvozovat, že tohle by normálně udělal každý fíra .....

Jistě, ten chlap tam nemá co dělat. To se také stalo, že do Přerova přijel peršing s ostatky chlapa na čele, lidi koukal., Chlapi to sezbíraly měli to měsíc v ledničce a když si pro to nikdo nepřišel, tak to hodili do kontejneru.
před cvičným si to nedovolí nikdo to je pravda o tom žádná. Záleží na člověku, co si dovolí. Někomu je to všecko jedno a někdo je zase zbytečně pos...
Žádná pravilda jsem nevyvozoval. Jenom jsem psal co se děje

Čouda napsal:
Jistě, ten chlap tam nemá co dělat. To se také stalo, že do Přerova přijel peršing s ostatky chlapa na čele, lidi koukal., Chlapi to sezbíraly měli to měsíc v ledničce a když si pro to nikdo nepřišel, tak to hodili do kontejneru...
To myslíš vážně? Já už jsem od jízdy asi pět let ,ale tohle by si nikdo nedovolil.

Čouda napsal:
Jistě, ten chlap tam nemá co dělat. To se také stalo, že do Přerova přijel peršing s ostatky chlapa na čele, lidi koukal., Chlapi to sezbíraly měli to měsíc v ledničce a když si pro to nikdo nepřišel, tak to hodili do kontejneru.
před cvičným si to nedovolí nikdo to je pravda o tom žádná. Záleží na člověku, co si dovolí. Někomu je to všecko jedno a někdo je zase zbytečně pos...
Žádná pravilda jsem nevyvozoval. Jenom jsem psal co se děje

Nevyvozoval? A jak si tedy vyložit toto?
Čouda napsal:

Za takovouto latinu by se nemusel stydět ani ten nejukecanější rybář.....

Čouda napsal:
... To se také stalo, že do Přerova přijel peršing s ostatky chlapa na čele, lidi koukal., Chlapi to sezbíraly měli to měsíc v ledničce a když si pro to nikdo nepřišel, tak to hodili do kontejneru. ...
Tak to je teda kačer, snad tomu kecu nevěříš. Mmch vypráví se to o Ostravě a napíchnutým chlapem na háku a kohoutech brzd za mlhy.

Martens napsal:
Vrbam napsal:
Už zase kdyby ...
Tak tohle je argument opravdu hodný uznání :salut: ....
No ty tvoje bludy a spekulace stojí taky za to.

Back
Nahoře