Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
A dneska bylo jasně řečeno že po této nehodě bude na onen inkriminovaný přejezd instalována světelná výstraha!
Tím pádem ač se k tomu nechci moc znovu vracet a bouřit i tak neklidné vody na tomto foru pro mne jako profesionála za volantem je tento přejezd "nechráněný" a tomuto stavu měl být přizpůsobena i jízda drážním vozidlům - tím pádem omezení rychlosti!
Pro ty kteří mne chtějí kamenovat bych dopředu rád řekl. Ano vím jak dlouho se brzdí rozjetá vlaková souprava - a právě proto si myslím že omezení rychlosti na takovémto místě mělo být ( úplně mimochodem, když jsem ještě jezdil jako strojník u ČSPLO tak jsme naloženou loď brzdily i 1 km! ). Ale stále se musí a i počítá s chybou člověka. A znám přejezdy na vedlejších tratích kde já jako řidič silničního vozidla mám před vjezdem na přejezd značku STOP a fíra má omezení rychlosti na 30 km/h.
A teď mně zabijte

Naposled editoval moderátor:
Tommy66 napsal:
A dneska bylo jasně řečeno že po této nehodě bude na onen inkriminovaný přejezd instalována světelná výstraha!
Tím pádem ač se k tomu nechci moc znovu vracet a bouřit i tak neklidné vody na tomto foru pro mne jako profesionála za volantem je tento přejezd "nechráněný" a tomuto stavu měl být přizpůsobena i jízda drážním vozidlům - tím pádem omezení rychlosti!
Pro ty kteří mne chtějí kamenovat bych dopředu rád řekl. Ano vím jak dlouho se brzdí rozjetá vlaková souprava - a právě proto si myslím že omezení rychlosti na takovémto místě mělo být ( úplně mimochodem, když jsem ještě jezdil jako strojník u ČSPLO tak jsme naloženou loď brzdily i 1 km! ). Ale stále se musí a i počítá s chybou člověka. A znám přejezdy na vedlejších tratích kde já jako řidič silničního vozidla mám před vjezdem na přejezd značku STOP a fíra má omezení rychlosti na 30 km/h.
A teď mně zabijte
Také mě překvapilo, že tam jezdí tak rychle. Podle situace co ukazovali v TV, tak bych tak řekl max. 40 kmh. Navíc pokud je u přejezdu křižovatka, tak je to celkem riskantní. Ale opět nehoda dokazuje stav, že se něco začne řešit až po nehodě a zmařených životech doteď se upřednostňaly finance.

Třeba vlečka Lomy Mořina má u přejezdů pro auta STOP, a pro vlak omezení rychlosti na 10kmh.

Naposled editoval moderátor:
Zabíjet není potřeba. Důležité je říci, že přejezdy bez PZZ stará norma umožňovala až do rychlosti 100 km/h. Samozřejmě nařizovala i nějaký rozhledový trojúhelník, který při viditelnosti 190 metrů určitě nebyl naplněn. Já osobně jako fíra se snažím jezdit tak, abych na takových přejezdech dokázal zastavit před vozidlem, které na tom přejezdu již stojí. Párkrát mě tento styl dostal z průšvihu. Zde je otázkou, jak to přesně bylo. Vlak jede souběžně s autobusem, vlak houká a já předpokládám, že se autobus pomalu překolíbá přes přejezd. On tam najednou nečekaně zastaví a už mu není pomoci. Chtěl jsem říci, že nejsem zastánce brutálního omezení rychlosti drážních vozidel přes přejezd. Důrazně je ale potřeba dbát na udržení rozhledových trojúhelníků a je potřeba, aby si jízdy přes přejezdy všímala hlavně policie. řekl bych, že hlavní chyba je u řidičů. Kdo si stáhne okno a vypne rádio, třeba?
Měl jsem taky nehody na přejezdu, první na zabezpečeném přejezdu se závorami, Škoda 100 mezi nimi - 5 mrtvých. Poslední jsem měl v roce 2007. Vyjíždím z dopravny, loko 740 strojově, rychlost 40 km/h. Přecházím na levou stranu, kontroluji volnost obou přejezdů v levém oblouku a pohyb na přilehlé silnici, nikde nic. Houkám. Před přejetím prvního z přejezdů si sedám zpět vpravo a přidávám na výkonu. Po minutí druhého přejezdu mi kolem stanoviště z pravé strany proletěl automobil, ani se neozvala rána. Nabral jsem jej pravým nárazníkem na pravé zadní dveře. řidič tam byl sám, naštěstí bez zranění (a to jsem mu ještě před zastavením lokomotivy stihl zavolat záchranku) a sprdnul mě, co tam dělám, když v neděli v tento čas nic nejezdí. Bydlel v ulici za přejezdem, jezdil tam několikrát denně. Naštěstí odepsal jenom auto.

Já jsem sloužil 4 roky na stavědle, u kterého byl přejezd s "véúdéčkem" (bez bílého světla). Po téhle době tvrdím, že jediné možné zabezpečení úrovňového přejezdu by byly šraňky z železobetonu. Nebyla šichta, aby někdo neprojel přes zavřený přejezd. Naprosté minimum řidičů zastavilo a podívalo se na tu trať, přitom to byl docela nepřehledný úsek. Většinou nedávali vůbec pozor nebo měli hudbu puštěnou tak nahlas, že nic nemohli slyšet. Jednoho maníka od srážky dělily centimetry, telefonoval... Pak zastavil a po chvíli se šel projít do lesa, už bez telefonu.
Jestli je tam jen kříž nebo z každé strany 10 barevných světel, ti lidi stejně projedou.
A nějaké omezení rychlosti vlaku, to je ještě větší blbost. Nejvíc hazardérů bylo většinou u posunu, někteří si dokonce mysleli, že jim strojvedoucí dává přednost, protože jede pomalu a houká.

Jacek napsal:
někteří si dokonce mysleli, že jim strojvedoucí dává přednost, protože jede pomalu a houká.
Jednou jsem projížděl Dobřichovicema (nebo to byly Řevnice? Mně se tyhle dvě pletou, prostě ty v oblouku) a na ostrovním peróně stála skupina asi 20 lidí s báglama. Koukám, že se asi chystají přejít přes přechod (přitom je tam podchod), tak si preventivně houknu. V tu chvíli do kolejí naskákali všichni a jali se utíkat k budově.
Jel jsem asi 70.

Zdravím,
už jsem sice někde na foru odkaz na jisté video uváděl,ale protože ho mám ještě na e-disku,můžete se jím "pokochat" ještě jednou.Pravda,jeho první část je poněkud úsměvná,ale při natáčení té druhé nám na Orchestrionu trošku tuhnul úsměv ... .
Ovšem nejvíce mi zadek "cvakal dvojku drát" při jízdě z Opavy do Olomouce,kdy nám před motor ř.843+2 vozy vjel před Krnovem na přejezd kamion.Opět jel kluk v zácviku a měl tak jedinečnou šanci zopakovat si učivo týkající se použití rychlobrzdy.:wink:

http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/21587/Video_1.rar_17.5MB.html

David

Jeden maník po mě chtěl dokonce, ať mu nadzvednu závoru se slovy "vlak už přeci projel". Měl smůlu, neukecal.

Pohledem z mojí současné práce,řešíme střety na přejezdech průměrem až 5x za týden.Je to hrozné číslo.Bohužel se to týden co týden +,-,opakuje.Bohužel to né vždy dopadne s tím lepším koncem,že lidé přežili.

Tiež si myslím, že blbému človeku nepomôže ani 10 závor. Jedného pekného dňa sa dedko, ktorý ledva chodil o paličke, rozhodol, že ešte stíha prejsť okolo spustených závor. V neprehľadnom oblúku, rýchlosť 90km/h, dedo keď videl, že sa na neho rútim, nemohol urobiť nič, lebo jednoducho išiel najrýchlejšie jak dokázal. Kabátom mi utrel bok mašiny určite, tá palička sa mu ešte teraz trasie. Keby som ho vtedy dostal do rúk, tak ho asi zabijem osobne rukami, keď už vlakom to nevyšlo...

Dráčik napsal:
... V neprehľadnom oblúku, rýchlosť 90km/h, dedo keď videl, že sa na neho rútim, nemohol urobiť nič, lebo jednoducho išiel najrýchlejšie jak dokázal. Kabátom mi utrel bok mašiny určite, tá palička sa mu ešte teraz trasie. Keby som ho vtedy dostal do rúk, tak ho asi zabijem osobne rukami, keď už vlakom to nevyšlo...
Ja som takto videl vlastného otca ... ak vieš, kde bolo hradlo Kujovičovo - nohu z priecestia stiahol v okamžiku, keď sa okolo neho rútil rýchlik od Rače. Dnes je to komická situácia, ale vtedy som bol biely aj zelený súčasne. Jak začali svetlá blikať a zvonček cengať, prešlo asi 5 - 6 sekúnd a vlak sa vyrútil zo zákruty. Našťastie sa vtedy nič nestalo, ale jak hovoríš, určite otrel kabátom bok mašiny.

Viem, kde bolo Kujovičovo. Kolega od nás na tom priecestí s rýchlikom vpálil medzi nákladné auto a jeho príves. Mašinu mu stlačilo z oboch strán, ale on ostal uprostred a tam si zachránil holý život. Odvtedy na mašinu nevyliezol a dodnes robí strojmajstra, aj keď už strihá meter a chystá sa do dôchodku, možno aj vieš o kom hovorím. Bohužial komické sa to nezdá ani po rokoch nikomu.

Môjmu otcovi zas vbehol ďalší debil pod EC v 140km/h pri Moravskom Jáne, keď pred spustenými závorami ešte obišiel druhé auto, ktoré tam stálo, samozrejme obišiel aj závory a vpálil rovno pod vlak. Vtedy mala 350 019 obhorené celé čelo. Chlap v aute ukončil svoje ambície na mieste. Miestni ho poznali, tvrdili, že bežne obchádzal závory.

Já bych připojil jenom takovou epizodu k odreagování.
V roce 1985 jsem pracoval ve VPP jako závozník u ČSAD Ostrava například při ranním rozvozu mléka kde jsem jako brigádník nahrazoval stálé zavozníky. Ve 3 hodiny ráno jsme přijely k přejezdu za Salmou v Ostravě ( místní možná znají ). Závory dole. Řidič zastavil a povídá mi - "Vylez ven a 3x šlápni na dráty vedoucí k závorám. Je to domluvený, závorář je má stále dole a chrápe. To ho probudí a závory nám zvedne." Tak já vylez, 3x jsem šlápl na dráty a za chvíli šly závory nahoru a my projely. To bylo pondělí,úterý,středa. Ve čtvrtek jsem to udělal stejně, závory šly nahoru, my vjely na přejezd a najednou se ze zatáčky vyřítila 770+asi 20 naložených Falls vozů. Málem jsem se po..al a řval na řidiče dělej ať jsme pryč. :D

Ja mám trochu slabšiu príhodu, ale zľakol som sa dosť. Šéf ma viezol cez jedno celkom frekventované dvojkoľajné priecestie ( zabezpečené iba blikačom ) autom, ja som sa pohodlne rozvaloval na sedačke a moc som dopravu nesledoval. Zrazu keď sme už boli na koľajniciach, tak mi cez otvorené okno zboku zaznela húkačka vlaku, ktorý podľa jej zvuku musel byť iba pár metrov od nás. Myslel som, že už udrela moja posledná hodina. Našťastie to bol vlak idúci po inej trati, vzdialenej asi 30m, ktorá priecestie obchádzala.

V Praze narazila lokomotiva do rychlíku. Vlaky stojí. Více zde:

http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/v-praze-narazila-lokomotiva-do-rychliku-zrejme-zadni-zraneni.html

Back
Nahoře