Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Luky:
372 006 po strkanici v německém depu nebyla na tom s rámem 2x nejlíp a taky jezdí.

Luky napsal:
...

Zdá se mi to, anebo je tomu skutečně tak, že ČD Cargo začíná mít lokomotivy čím dál víc ošumtělejší a na údržbu moc nechodí a všechny jezdí do doby, než nepadnou.

Zdravím,
tak zde je třeba rozlišit pojmy "údržba" a "oprava". Nevím jak v jiných cargo-depech /SOKV/,ale v Ostravě je dle mého názoru údržba na slušné úrovni. Tedy jestliže za "slušnou úroveň" mohu považovat čistá čelní okna,doplněnou vodu,písek,vyměněné zdrže,lyžiny /pro chlapce z Ústavu pro jazyk český "ližiny" ;)/ atd.,atd.
Jinou věcí jsou ale opravy. Jsou samozřejmě určeny priority /např. co nejvyšší počet "funkčních" Es 363/,takže dle toho se odvíjí vše ostatní.Především tedy financování oprav. No a o financích zde není třeba polemizovat - prý nejsou jako všude jinde.:oops:
Jinak také platí stará pravda,že cargo-fíra z Ostravy nadává na cargo-stroje z cargo-Ústí,cargo-fíra z cargo-Ústí nadává na stroje z cargo-Ostravy a na cargo-ostravské a cargo-ústecké stroje nadávají zase cargo-fíři z cargo-Budějic. Takže až uslyšíte od některého cargo-fíry stížnosti na cizí cargo-stroj,je třeba ho brát s rezervou.:D

David

Naposled editoval moderátor:
Dnes sa zadarilo.....

http://aktualne.centrum.sk/domov/regiony/clanek.phtml?id=1244109

http://www.ta3.com/clanok/1473/v-trencianskych-bohuslaviciach-sa-dnes-skoro-stala-vlakova-tragedia.html

Máte smůlu, že Vám na Slovensku nejezdí Jančura, protože ten by to určitě projel a jako jediný superdopravce by jezdil načas.:puke_l:

Davide, to tu na SK sú české mašiny brané ako vzor dobrého technického stavu. Ak keď ich vizuálna stránka občas pokrivkáva :-)

Jančura by iste prešiel aj ten spomínaný tunel, z ktorého sa vraj vyrútil rýchlik a v ktorom sú zatial neni kolajnice...

Mě by spíš zajímalo, jak všechny škody uhradí ten nezodpovědný blbec, který to TV vedení potrhal. Bohužel podobných případů je čím dál víc. Jednou je to stržená trolej, jindy jiný dement zkouší s vysokým nákladem podjet nízký podjezd a nejčastěji ignorují nějaké hloupé železniční přejezdy. A tohle se opakuje téměř každý den stále dokola. Kdyby někdo spočítal kolik je takto už zrušených či poškozených železničních vozidel a tratí a kolik miliónů naštvaných cestujících, byla by to zajímavá čísla. A zbytečných mrtvých, smutná čísla.

Škody sa hradia zo zákonnej poistky automobilu, štandardne do 1 milióna eur. To by mohlo stačiť. Ale firmy mávajú ešte aj zvlášť poistky pre prípad spôsobenia škody, často je to aj podmienka pri uzatváraní zmluvy.

Nenadávejte na Jančuru. Já si myslím že konečně upravil ceny na úroveň kde by měly být. Hraboši z vedení ČD by si konečně měly uvědomit že jim nikdo není ochoten platit jejich miliónové výlety na "výjezdní zasedání". Peníze tam jsou, to jenom úroveň nejvyších bossů tlačí celé ČD do .......
Můj názor :roll:

Tommy66 napsal:
Nenadávejte na Jančuru. Já si myslím že konečně upravil ceny na úroveň kde by měly být.

Trošku OT:
Když se tady začalo o Jančurovi, spočítal už někdo, kolik opravdu ten jeho provoz stojí a jestli mu to z poloviny plnej vlak opravdu zaplatí???? Já se domnívám, že nezaplatí. Kolik stojí dopravní cesta? Jaké má fixní náklady? Jaké jsou mzdové náklady? apod.

Karlos napsal:
Trošku OT:
spočítal už někdo, kolik opravdu ten jeho provoz stojí a jestli mu to z poloviny plnej vlak opravdu zaplatí????

Sám Jančura uvádí hranici rentability 90% obsazenost se současnými čtyřmi vozy. (až jich bude 8, tak to bude někde jinde)

Ale proč Jančura nesáhne po lokálkách na zrušení ? Například Hanušovice - Dolní Lipka. Nebo nekoupí Hrušovany - Hevlín a nepropojí s Rakouskem a jezdil by do Vídně. Vždyť kdyby udělal dobrý jízdní řád, aby navazovaly další přípoje, tak by lidé cestovali. Dráhy bohužel dělají opak. Mizerné přípoje, nesmyslné pobyty ve stanicích, aby lidem cestování znechutili a pak je důvod pro nezájem trať zrušit. V době nedávné jsem zíral jedoucí ze Zaječí do Hodonína, jak vlaky mají v Čejči dlouhý pobyt. Žádné křižování, jen tak z principu. Aby lidé ze Zaječí do Hodonína tudy nejezdili.

V Čejči jsou nějaké návaznosti na autobusy, teď z hlavy nevím. Taky je problém, že se nestihne dojet na křižování až do Hodonína, takže se křižuje nelogicky jednu stanici před koncem. Bohužel, na 255 by se dal udělat o dost lepší JŘ, ovšem trať by musela projít nějakou generálkou se zvýšením rychlosti.

To Zbyněk : Sice už jsme tady mimo téma, ale můj názor je tento.
Na hlavní vytížené trati jde o to ukázat že cenu jízdenek na této trati lze snížit na určitou úroveň a ČD na to odmítají reagovat. Když přijde na vedlejší méně vytížené tratě kde je nutné jízdné dotovat z místních zdrojů tak je nutná dohoda. Tady to bude trochu komplikovanější.
Každopádně vytíženost vlaků na hlavní trati je vysoká. I proto například jeho autobusy jezdí pouze hlavní přepravní úkony, u vlaků je to stejné.
Teď půjde pouze o to jestli by byl schopen s dotacemi krajů převzít i ztrátové linky a za jakou cenu.
Já jenom tvrdím že vymlouvat se na to že ziskem na vytížených tratích se dotuje ztráta na okrajových je blbost.

Tommy66 napsal:
Na hlavní vytížené trati jde o to ukázat že cenu jízdenek na této trati lze snížit na určitou úroveň a ČD na to odmítají reagovat.

A ví se zde, že maximální cena za přepravní službu je dána výnosem ministerstva financí ČR?
viz:

železniční přeprava http://www.multiweb.cz/infdopjj/regzeldc.htm

autobusová linková: http://www.multiweb.cz/infdopjj/creg2003.htm

příloha č.5 k výměru MF: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Vymer012003Priloha5.pdf

Vývoj a současný rozsah cenové regulace: http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/cenova_regulace_cr_60888.html

a spousta jiných materiálů, které řeší jízdné, přepravné atd....

Jesliže Jančura započne "cenovou válku" tím, že nabídne zákazníkům své "akční jízdné", nevidím jediný důvod, proč do té doby monopolní dopravce (ČD) na určené trase nevyhlásí svou akviziční slevu v rámci konkurenčního boje o zákazníka. (Každý den na nás útočí marketing v rámci různých slev na zboží a služby všeho druhu). Jinak řečeno, pokud nemám konkurenci, nemám zrovna důvod zlevňovat, nebo držet cenu na nejnižší úrovni, neboť i já potřebuji vydělat minimálně na fixní náklady, které mou společnost zatěžují. Dále jsou zde mzdové náklady zaměstnanců, náklady na obnovu vozového parku apod.
A ještě je nutno poznamenat, že ČD již dlouhou dobu čas od času nabízejí jízdné na předem vyhlášené trase např. za 1Kč, či 10Kč a to v rámci kampaně na oslovení petencionálního zákazníka.

mikulda napsal:
Karlos napsal:
Trošku OT:
spočítal už někdo, kolik opravdu ten jeho provoz stojí a jestli mu to z poloviny plnej vlak opravdu zaplatí????

Sám Jančura uvádí hranici rentability 90% obsazenost se současnými čtyřmi vozy. (až jich bude 8, tak to bude někde jinde)

Mě osobně by zajímala konkrétní čísla (poplatek za dopravní cestu, mzdové náklady, finanční leasing za nákup a úpravu Lok a vozů, catering ve vozech zdarma a pod. a to vše porovnat s výnosy z jízdného) a ne to, co uvádí sám Jančura o nedoložené rentabilnosti. Když budu chtít, tak taky budu tvrdit, že rentabilnost provozu na určené trase je XY% a buď mi to budou všichni věřit, nebo ne :cool:

Jenomže pointa je v tom, že ČD jsou dotovány z našich kapes a Jančura bojuje proti nim bez dotací. Jedná se o to, že v době nedávné ČD vyhrožovaly, že zruší hodně rychlíků, protože na ně nedostaly dotace od krajů. Proč ty vlaky tedy nenabídnou Jančurovi. Problém by tím byl vyřešený.
Pravda asi bude jinde. Něco tady smrdí, jako i v jiných odvětvích, jak je postupně novináři odhalováno.

Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže pointa je v tom, že ČD jsou dotovány z našich kapes a Jančura bojuje proti nim bez dotací. Jedná se o to, že v době nedávné ČD vyhrožovaly, že zruší hodně rychlíků, protože na ně nedostaly dotace od krajů. ...

Zdravím,
jen bych upřesnil,že rychlíky a spoje EC/IC a Ex dotuje /alspoň nám to je všude tvrzeno/ stát.Kraje si objednávají a posléze i dotují vlaky osobní.
Když ale firma RegioJet "vjela" na trať Ostrava-Praha,stát už na ní nemůže vlaky R,EC,IC a Ex dotovat /ať už ČD či jakéhokoli jiného dopravce/ a tak se musí hoši z obou firem snažit.;)

David

David Hájek napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Jenomže pointa je v tom, že ČD jsou dotovány z našich kapes a Jančura bojuje proti nim bez dotací. Jedná se o to, že v době nedávné ČD vyhrožovaly, že zruší hodně rychlíků, protože na ně nedostaly dotace od krajů. ...

Zdravím,
jen bych upřesnil,že rychlíky a spoje EC/IC a Ex dotuje /alspoň nám to je všude tvrzeno/ stát.Kraje si objednávají a posléze i dotují vlaky osobní.
Když ale firma RegioJet "vjela" na trať Ostrava-Praha,stát už na ní nemůže vlaky R,EC,IC a Ex dotovat /ať už ČD či jakéhokoli jiného dopravce/ a tak se musí hoši z obou firem snažit.;)

David

Oprava,
na trati Ostrava-Praha stát nemůže dotovat vlaky EC,IC a Ex coby vlaky "vyšší kvality". R ano.

David

Ale tady přece nešlo o trať Praha - Ostrava, ale jiné tratě. Však Jančura chtěl jezdít i rychlíky mezi Břeclaví a Prahou.
Mě by spíš zajímalo, kdyby se ČD k věci postavily chlapsky, nějaký vlak chtěly vypustit, že mají malé dotace, kdyby to nabídly Jančurovi, jak by se on k tomu postavil. A tohle by se v současnosti dít mělo. A jelikož se dráhy tomuto brání, tak asi něco nebude vpořádku a o cestující drahám vůbec nejde.

Back
Nahoře