Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
Nehody sa nevyhýbajú ani historickým vozidlám:
Z dispečerského hlášení ČD/SŽDC:

Dne 26. 6. 2010 v 7:10 hod. došlo v obvodu DKV Plzeň na točně k vykolejení parní lokomotivy 475.111. Vyšetřuje RIBŽD Plzeň. Vliv: R 11063 +249´

Info vlaky.net

Ta ústecká nehoda vypadá dost špatně. Fíra nepřežil, elefant je údajně rozříznutý. Podrobnosti teprve budou.

Bohužel jsem tuhle nehodu musel začít řešit ještě před odchodem z denní a vůbec dobrý pocit z toho nemám. Fírovi jsem těsně po nehodě volal na služební mobil, bohužel v té chvíli jsem ještě nevěděl jak to všechno dopadlo. I to je práce dispečerů.

Na DI píšou,že vlak měl jet do vyhybny nanejvýš 50 km/h a v době nehody měl rychlost 108 km/h,co se mohlo stát teda? Je mi líto toho fíry,z fotek to vypadá dost děsivě ten rozpáraný díl soupravy.

Kdyby to táhla lokomotiva, možná by to nevypadlo. Kdysi dávno ve Velimi nějaká porucha na návěstidle a rychlík na volno rychlostí 100km/h vjel do odbočky z první do druhé koleje na čtyřicítkových výměnách. Nic nevypadlo, jen to pořádně hodilo sem tam. Pak se dělaly vtípky, že ve Velimi mají stovkové vexle. :D
Když ale mašina sune a vpředu je lehký řídící vůz, tak se vše chová jinak.
Ještě byl jeden případ. Pantografová jednotka 451 vjíždí od Pardubic do Kolína. Pravidelně se jezdilo na 4. kolej. Návěst 40 a výstraha. Ale tohle cestové návěstidlo je ještě kilometr od výhybky u peronu, tak se běžně jezdilo kolem této návěsti stovkou. Ale jednou byla změna. Stejná návěst, ale výpravčí bral mimořádně tento vlak ke druhému peronu na třetí kolej, tedy výhybka hned za cestovým návěstidlem doprava. Fíra mi to vyprávěl, jaký to byl šok. Mydlí to kilo kolem 40 a výstraha v domnění, že zase pojede na čtvrtou a najednou šok, ono je to doprava hned za klackem. Rychobrzda, dolů sběrače a projel bez úhony.

Ta trať z Prahy na Děčín je snad prokletá nebo já fakt nevím..... poslední týden se na ni toho děje nějak moc. Nejprve ta malá holčina ve Vraňanech, pak sraženej člověk v tunelu u Kralup.
Včera Elefant mimo koleje a dneska další sraženej znova u Kralup.

Osobně si myslím, že fíra se rozjížděl ze zastávky U.L. Jih a prostě zvyk je železná košile 100x jel do Ústí po rovné a zrovna včera ho hodili do odbočky. A jak psal Zbyněk svou roli sehrála i skutečnost, že vepředu měl řídící vůz.

Aj dvojička pri nehode v SNV 1.4. mala vraj na výhybke rýchlosť 92 km/h a ustála to. Hmmm akosi ticho je o výsledkoch vyšetrovania a malo sa tak stať do 30 pracovných dni.

Šnek napsal:
Osobně si myslím, že fíra se rozjížděl ze zastávky U.L. Jih a prostě zvyk je železná košile 100x jel do Ústí po rovné a zrovna včera ho hodili do odbočky.

Zastávka Jih? Ta leží kde? Já znám akorát výhybnu Jih a zastávku Dolní Zálezly.
Se zbytkem souhlas. Už jsem zažil v rychlíku průlet stovkou s rychlobrzdou přes šedesátkovou výhybku od Chabařovic na "balkon".

Taky je potřeba si uvědomit, že tyto jednotky mají výš těžiště, než klasické soupravy. Když se kutal koridor v Kolíně a jezdilo se krokem skrz ranžír, to byly nahoře výchylky, že jsem měl kolikrát strach, že se to celé převrátí. Takže se vůbec nedivím, že to takhle dopadlo.
A děsí mě, co tu píše Zbyněk a ve stejném duchu se to píše na jiných fórech o nehodě v Ústí, že se jezdí kolem návěstidla s rychlostí 40 klidně stovkou "protože se vždycky jezdí...".

To co jsem popisoval, tak se jezdilo, tedy jen někdo v mých začátcích na dráze. Pak asi bylo pár postihů pár nařízení a jezdilo se poctivě 40 pěkně od návěstidla, i když výhybka byla kilometr daleko. Podobné to bylo i v Běchovicích, když se jelo od Kolína na 4. kolej. To bylo plížení 40 pěkně dlouho.
Ale jak píše Michal, jestli ešusy mají vysoko těžiště, tak je to v pytli. To je pak o hubu s tím jezdit.
S úctou staří fírové vzpomínali na Bobiny. Vyprávěli, pokud se budu řítit stovkou proti vlaku, tak když uteču do strojovny a lehnu na zem musím přežít.
Podle fotek a zpráv, fíra asi také utíkal do strojovny, ale ta je na boku kde se jednotka rozpárala. Kdyby se schoval pod pult, možná by přežil.

Zbyňku, 100 proti vlaku? Kolik by asi musel jet ten vlak, proti kterému by takto 100 km/h někdo jel?

A nebo předpokládáš 100 před zahájením brždění a nárazovou tedy nižší než 100 km?

Docela bych chtěl vidět výsledky nárazu pokud pojedu 100 i proti jen pevné překážce ( rychlosti se tudíš nesčítají na rozdíl od případu, kdy jedu proti) a mít za zády ještě pár set tun.....

Ono je to Zbyňku dáno tím směrem nárazu. Problém hliníkové konstrukce je obecně v tom, že při nárazu je náchylná k rozpadnutí.
Kdyby vzal Ešus něco napřímo, určitě by takhle nevypadal. Stanoviště by bylo jistě zdemolované (kromě rámu), ale za tím by zůstal prostor pro přežití.
Stejně jako u té bobiny. Kdyby si bobina vykráčela bokem ke zdi a ještě se naklopila, tak ta tenoučká účka strojovny ulítají a z mašiny zbyde taky jen rám.
Tady to ještě bylo navíc umocněno tím sloupem, který to rozpáral z boku. Na to se vozidlo nekonstruuje, protože to prostě nejde (odolnost u automobilů na boční náraz také není velká, protože není kam dát deformační zónu). Stejně jako ešus by dopadl i osobní vůz nebo autobus.

Martens napsal:
Zbyňku, 100 proti vlaku? Kolik by asi musel jet ten vlak, proti kterému by takto 100 km/h někdo jel?

...
Jednalo se o nehodu, kdy jel vlak proti překážce v podobě stojícího vlaku. Jen tlumočím zážitek jednoho z fírů. Jasně že tam hodil rychlobrzdu a utekl. Tato terie se šířila v době, kdy v Bratislavě skončila krysa 010. Tenkrát se polemizovalo o porovnání, že Bobina byla pevnější než ES499.
To bylo tenkrát v Říčanech. U vjezdu stál náklad s "drahým kamením" ve wapkách (uran do SSSR) a měl postrk E469.3. Stala se chyba na hradle a osobní vlak s Bobinou jedoucí 100km/h se vyřítil z oblouku a vykoukl na něj tento stojící nákladní vlak. Fíra utekl do strojovny a neutrpěl žádná zranění. Ale fíra na E469.3 sedící a nic netušící ve směru jízdy zahynul. Tenkrát vrak E469 byl odstaven na myčce v depu Masaryčka. Čelní okna se namačkly až na stěnu strojovny. Fíra tam byl skřípnutý, ještě s ním mluvili, ale při životě jej drželo jen to, že tam byl skřípnutý a nevykrvácel. Jakmile vozidlo od wapek odtáhli zemřel.
Bobina tolik pomačkaná nebyla.

Naposled editoval moderátor:
Back
Nahoře